Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
NOS radio journaal

..::: NOS Radio journaal :::..

Het NOS radio journaal kunt u beluisteren via een popup.
Dus laat de popup toe. ( Het betreft geen reklame, u wordt doorgestuurd! )
Het betreft hier dus een directe link naar de | NOS WEBSITE |.| Klik hier voor NOS TV Journaal!|


Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


NOS RSS reader

De revolutie van Abiy, de nieuwe premier van EthiopiŽ

Als een wervelwind trekt de nieuwe premier Abiy Ahmed niet alleen door zijn eigen land EthiopiŽ, maar ook zijn optreden in de Hoorn van Afrika doet stof opwaaien. Je zou het een revolutie kunnen noemen. Want hij luidt radicale veranderingen in voor het soms archaÔsche EthiopiŽ (ruim 100 miljoen inwoners) en trekt vredesprocessen weer los in een regio die al vele decennia in geweld ondergedompeld is.

Hij is 41 jaar en de jongste leider van het continent. Hij is een Oromo, de eerste keer in de Ethiopische geschiedenis dat een lid van 's lands grootste bevolkingsgroep het land leidt. Abiy Ahmed werd in maart dit jaar door de Ethiopische regeringspartij het EPRDF (Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront) aangewezen als premier, de hoogste politieke functie van het land. Iedereen dacht toen nog dat hij een gevangene van zijn partij zou zijn en dat er weinig ging veranderen. Maar hij geeft niemand nauwelijks tijd om te ademen, zo voortvarend gaat hij te werk.

Neem zijn opmerking deze week in het parlement over terrorisme. Tot voor kort betekende het woord 'terrorisme' in het officiŽle vocabulaire 'oppositie', oppositie van politici, van intellectuelen, van kwade jongeren en van kritische journalisten. Allemaal gingen ze dus het gevang in. En wat zegt Abiy nu? "Staat de grondwet toe dat een veroordeelde in donkere kamers mag worden gemarteld? Martelen, mensen in donkere kamers opsluiten, dat is onze manier van terrorisme."

Dialoog

Jarenlang sloot de regering tienduizenden dissidente EthiopiŽrs op en Abiy heeft ze bijna allemaal in korte tijd vrijgelaten. Hij ging een dialoog aan met opposanten in het buitenland. Al even ondemocratisch was de economie. De staatssector was dominant en ook daar maakt Abiy een einde aan. In Ethiopia Airlines, Afrika's grootste luchtvaartmaatschappij, krijgt privťkapitaal voortaan een plaats, evenals in het nationale telecommunicatiebedrijf.

Dat zijn niet zomaar gestes, nee het markeert het einde van het zogenoemde developmental state model van EthiopiŽ". Onder dat model dirigeert de staat alle economische activiteit. In cijfers werkte het: al twintig jaar groeit jaarlijks de economie met meer dan tien procent, hoger dan waar ook op het continent. De grote sprong voorwaarts die EthiopiŽ maakte, werd echter niet geŽvenaard door politieke vooruitgang. Ja, er gingen veel meer jonge EthiopiŽrs naar school maar als ze gewapend met hun nieuwe kennis hun mond opendeden, verdwenen ze ouderwets achter de tralies. Die contradictie konden de machthebbers voor Abiy aantrad niet oplossen.

Ook de buitenlandse relaties van EthiopiŽ raakten vastgeroest. Bij het conflict met Egypte over het Nijlwater sinds EthiopiŽ een grote dam in de Blauwe Nijl bouwt, werd steeds oorlogszuchtiger taal gebruikt. Hoewel EthiopiŽ vermoedelijk weinig concessies zal doen in deze controverse, reisde Abiy wel direct naar CaÔro af, wat tot vermindering van de spanningen leidde.

Kemphanen

Verder nam deze week Abiy een voorname rol op zich bij de vredesonderhandelingen rond Zuid-Sudan door de rivalen president Salva Kiir en rebellenleider RiŽk Machar uit te nodigen voor een dinertje in Addis Abeba. En de allergrootste doorbraak vond deze week plaats in de relatie met Ethiopisch aartsvijand Eritrea. Issayas Aferworki, de president van het staatje aan de Rode Zee, ging in op een uitnodiging van Abiy om hun grensconflict te beslechten. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag had al in 2000 Eritrea gelijk gegeven, maar EthiopiŽ weigerde de bezette grensstad Badme terug te geven. Daartoe is Abiy nu wel bereid.

Natuurlijk vecht de oude garde in EthiopiŽ terug en moeten alle juiste gebaren van de premier gevolgd worden door de juiste besluiten. Dit is pas het begin. Houd uw adem in wat er de komende tijd te gebeuren staat in EthiopiŽ.


Waarschuwing voor geraffineerde phishingmails van nepoverheid

De overheid en de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW waarschuwen voor valse e-mails, die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden.

In de berichten die van mijnoverheid.nl lijken te komen, wordt geprobeerd de DigiD-inloggegevens van de ontvangers te bemachtigen. Er wordt gemeld dat er een bericht van de Belastingdienst klaarstaat in de berichtenbox op MijnOverheid. Doordat het bericht een persoonlijke aanhef heeft, lijkt het betrouwbaar.

Ook heeft het webadres een groen slotje, wat erop duidt dat de website beveiligd is. Dat idee wordt versterkt door de vermelding 'beveiligd'.

Goede imitatie

MijnOverheid waarschuwt op zijn website voor de phishingmail en zegt vooral niet op de link in het bericht te klikken. "Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail."

Wie toch klikt, komt op een aanmeldscherm van DigiD, waarop ook het wapen van de Rijksoverheid staat. De Fraudehelpdesk waarschuwt dat het een goede imitatie betreft van de echte berichten van MijnOverheid en raadt mensen aan het webadres mijn.overheid.nl handmatig in te voeren.

Mail verwijderen

De phishingmails die van de RDW afkomstig lijken, hebben als afzender info@mail.rdw.nl en als onderwerp Afdeling Service. In het bericht wordt gevraagd om de persoonlijke gegevens bij te werken en te controleren op een website.

De RDW waarschuwt niet op de link in het bericht te klikken, geen gegevens in te vullen en de mail te verwijderen. E-mails van de RDW eindigen op @rdw.nl.


Zeeschip ramt steiger in Rotterdam: grote olievlek in Botlek

In de Rotterdamse haven is een olietanker tegen een steiger gevaren. Het gaat om de Bow Jubail van Odfjell, die onder Noorse vlag vaart.

Het schip was niet onderweg naar de Rotterdamse vestiging van Odfjell, maar wilde aanleggen bij een ander bedrijf in de Geulhaven.

De Bow Jubail verloor veel stookolie, maar het gat is inmiddels gedicht. Een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zegt dat er tientallen tonnen olie in het water zijn gekomen.

In de video hieronder is te zien hoe de stookolie uit het zeeschip spuit:

De hulpdiensten proberen met drijvende oliebarriŤres te voorkomen dat de olie zich verspreidt.

In de nabije omgeving is een sterke olielucht te ruiken. Door de windrichting hebben vooral bedrijven in het Botlekgebied last van de stank. Uit Spijkenisse en Vlaardingen zijn vooralsnog geen meldingen gekomen.


Massale steun voor zwaargewonde agent na explosie Utrecht

Bij het politiebureau in Kanaleneiland in Utrecht zijn honderden kaarten en brieven bezorgd als steunbetuiging voor de zwaargewonde agent na een explosie in een flat. Ook zijn er tientallen bossen bloemen afgegeven.

"We voelen de steun. Overweldigend", vertelt een agent in de Dichters- en Rivierenwijk, schrijft RTV Utrecht. Hij riep onlangs op zoveel mogelijk steunbetuigingen te sturen. Veel mensen gaven gehoor aan die oproep. Ook op sociale media regent het sympathieke berichten aan het adres van de agent.

De agent brak beide benen toen hij donderdag uit een raam viel van twee hoog. Hij probeerde het vuur te ontvluchten na een explosie.

Buurtbewoner Omar hielp de gewonde agent en werd daarvoor geprezen op sociale media. Hij vertelt zijn verhaal, maar wilde liever niet herkenbaar in beeld:

De ontploffing volgde na brand in een appartement. Een 70-jarige man is aangehouden voor brandstichting. Hij wordt ook verdacht van het doodsteken van zijn vrouw.

Na de ontploffing werden meerdere appartementen ontruimd. Vermoedelijk kunnen de meeste bewoners pas na dit weekend weer naar huis.


Honderden protesteren tegen toename 'liegvelden'

In zes plaatsen in het land protesteren mensen tegen de groei van vliegverkeer in Nederland. De protesten zijn een initiatief van bewonersgroepen en milieubelangenorganisaties.

De demonstranten vrezen voor het milieu vanwege de "explosieve groei van goedkoop vliegverkeer". Het kabinet zou meer werk moeten maken van duurzame alternatieven zoals de trein, vinden zij. De organisatie vraagt mensen om in het rood gekleed te komen. Daarmee wordt dan een rood sein uitgebeeld dat te zien moet zijn vanuit de lucht.

Lelystad

Verslaggever Martijn van der Zande ziet in Zwolle ongeveer driehonderd mensen op de been. "Ze dragen spandoeken met teksten als 'Geen lawaai van Lelystad' en 'Minder liegvelden!'"

Het protest in Zwolle richt zich ook op uitbreiding van Lelystad Airport en de geplande laagvliegroutes. "De mensen hier zijn bang dat de laagvliegroutes voor herrie en fijnstof gaan zorgen."

Hieronder een overzicht van de protesten in Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Eelde, Maastricht en Eindhoven in tweets:


Paul McCartney verrast pub in Liverpool en bezoekt plekken van zijn jeugd

De bezoekers van een pub in Liverpool werden onlangs verrast toen een gordijn openging en daar ineens Paul McCartney met een bandje stond. In een paar seconden was de landerige sfeer verdwenen en stond het publiek opgetogen te dansen, te klappen en mee te zingen op A Hard Day's Night.

McCartney dronk als jongen wel eens wat in deze pub, The Phil, en trad er ook op. Hij merkte daar nu over op dat de "reis van zijn leven" erg lang was geweest. "De afstand van hier tot waar we nu zijn, is fenomenaal."

Oudemannenstem

Het optreden in de pub was de afsluiting van een bezoek aan plekken uit zijn jeugd in Liverpool. McCartney ging daar langs met tv-presentator James Corden voor het programma-onderdeel Carpool Karaoke van de Late Late Show. Corden zingt daarin met muzikale beroemdheden liedjes, terwijl hij hen rondrijdt, meestal door Los Angeles.

Voor deze aflevering was Corden in Liverpool, waar schijnbaar toevallig de beroemdste zoon van de stad in zijn auto stapte. Het werd een vrolijke aflevering, waarin de 76-jarige ex-Beatle zich van zijn jongensachtige en energieke kant liet zien; een merkwaardig contrast, met zijn wat schorre oudemannenstem.

Een emotioneel hoogtepunt was het samen in de auto zingen van Let it be. McCartney vertelde dat hij deze song heeft geschreven nadat zijn overleden moeder in een droom aan hem verschenen was en had gezegd: "It's going to be okay. Just let it be."

"Ik werd wakker en ik zei tegen mezelf: 'Wat was dat? Wat zei ze? Let it be? Dat heb ik nog nooit gehoord. Dat is heel goed". Zijn moeder overleed in 1956 aan een embolie, toen hij 14 jaar oud was en net met John Lennon muziek begon te maken.

Nadat ze Let it be gezongen hadden werd Corden emotioneel. Hij vertelde dat hij zich herinnerde dat zijn opa en vader tegen hem zeiden dat ze het beste lied gingen spelen dat hij ooit gehoord had, en vervolgens Let it be opvoerden. "Mijn opa zou hier een absolute kick van hebben gekregen", zei Corden. Waarop McCartney zei dat die opa de kick ook kreeg, suggererend dat zijn opa vanuit de hemel meekeek.

Rijtjeshuis

Vervolgens stopten ze bij 20 Forthlin Road, het rijtjeshuis waar McCartney van zijn twaalfde tot zijn achttiende woonde. McCartney zei dat hij er sindsdien nooit meer binnen was geweest. Opmerkelijk genoeg zag het interieur er nog bijna net zo uit als in de jaren zestig.

Ze bezochten de kamer waar hij samen met John Lennon veel Beatles-hits schreef. Ook toonde hij de wc, zijn "akoestische kamer" waar hij uren met zijn gitaar zat om dingen uit te proberen en zijn liedjes te verbeteren. Op de oude piano die in huis stond, begeleidde hij zichzelf en Corden bij "When I'm 64".

Relevanter dan ooit

In de auto formuleerde Corden het geheim van McCartney's toch zo simpele muziek: "Jouw muziek is zo vol positiviteit en vreugde, het heeft een boodschap van liefde en saamhorigheid. Ik heb het gevoel dat het vandaag misschien zelfs relevanter dan ooit is".

Helemaal belangeloos was de bijdrage van McCartney niet. Hij zong ook een song van zijn nieuwe album dat in september uitkomt.


Pantera-drummer Vinnie Paul (54) overleden

De Amerikaanse drummer Vinnie Paul is overleden. De 54-jarige Texaan, geboren als Vincent Paul Abbott, is vooral bekend als mede-oprichter van de zeer succesvolle metalband Pantera.

De band boekte met name in de jaren negentig succes in de VS en daarbuiten met snoeiharde groovemetal. In Nederland trad Pantera zeven keer op en werden albums van de band goed verkocht.

Vinnie's broer 'Dimebag' Darrell Abbott, leadgitarist in Pantera, kwam op tragische wijze aan zijn einde. Na het uiteenvallen van Pantera in 2003 hadden de broers een nieuwe band, Damageplan, opgericht. In december 2004 was de band net aan een concert in Ohio begonnen toen een man het podium op stormde en Darrell Abbott doodschoot. Ook vijf anderen kwamen bij die aanslag om.

Hellyeah

Twee jaar later werd Vinnie Paul de drummer van de heavymetalband Hellyeah, en dat bleef hij tot zijn dood. Waaraan Vinnie Paul is overleden is niet bekendgemaakt.

Als zijn inspiratiebronnen noemde Vinnie Paul een paar jaar geleden op de website OnlineDrummer.com de Texaanse band ZZ Top en de gitarist Stevie Ray Vaughn, maar ook de bands Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss en Van Halen.


Migranten vast in draaideur aan de kust, onze correspondent is in Ventimiglia

Het Italiaanse grensstadje Ventimiglia is een plek waar migranten die naar Frankrijk willen, maar moeilijk weg komen. Vaak worden ze teruggestuurd door de Franse politie en even vaak wagen de migranten weer een nieuwe poging om het buurland te bereiken.

Correspondent Mustafa Marghadi was de afgelopen dagen in de grensplaats tussen ItaliŽ en Frankrijk. Daar werd hij rondgeleid door een politieagent en sprak hij met een aantal migranten:

Een van de migranten vertelt dat hij al drie keer Frankrijk heeft gehaald, maar dat hij telkens weer uit de trein werd gezet. "Ik wil graag naar Spanje. Daar kan ik goed werk vinden en papieren krijgen. In ItaliŽ kan dat niet. Het is hier niet goed", vertelt de man.

Volgens de agent is de situatie in Ventimiglia het beste te vergelijken met de songtekst van het nummer Hotel California van de Eagles: 'Je kunt uitchecken, maar je kunt nooit weg'.


Zes arrestaties na schoten bij huis Tilburg

De Brabantse politie heeft zes mannen opgepakt nadat er schoten waren gelost bij een huis in Tilburg. Niemand raakte gewond.

Kort daarvoor moest de politie al in actie komen vanwege een vechtpartij tussen twee groepen mensen bij een tankstation. Een groep ging ervandoor toen de agenten arriveerden.

Een aantal vechtersbazen ging enkele straten verderop een huis binnen. De andere groep ging erachteraan, waarna er plotseling schoten klonken bij het huis.

Getrokken wapen

Agenten trokken daarop hun wapen en hielden zes mannen aan. De politie vond later in de buurt drie kogelhulzen. Volgens Omroep Brabant zijn twee wapens in beslag genomen.

De zes arrestanten variŽren in leeftijd van 24 tot 45 jaar. Ze komen uit Den Helder, Den Haag en Tilburg. Wat de precieze aanleiding voor het geweld was, is niet bekend.


'We doen ons best, maar eikenprocessierups is eigenlijk onbeheersbaar'

Het lijkt wel feest in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. "We hangen lintjes in bomen waar de eikenprocessierups zit, en in sommige wijken is het een hele lintjesparade geworden", zegt wethouder Hans Waaldijk van de Utrechtse Heuvelrug.

Hij ziet met lede ogen aan hoe de eikenprocessierups zich steeds steviger nestelt in zijn gemeente. "We hebben heel veel prachtige dorpjes en heel veel bossen. Dat betekent ook heel veel rupsen", vat hij een onverbiddelijke wet samen in het NOS Radio 1 Journaal.

In heel Nederland is de overlast van eikenprocessierupsen erger dan ooit, weet het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Door de hitte is de rups er dit jaar namelijk vroeg bij en veel gemeenten zijn te laat begonnen met het bestrijden ervan.

"We doen ons best, maar het is eigenlijk niet meer te beheersen", zegt wethouder Waaldijk. "Er komen meer nesten bij dan dat we er weg kunnen halen. Ik heb het gevoel dat het erger is dan de afgelopen jaren."

Utrechtse Heuvelrug heeft een tiental bedrijven in de arm genomen om de rups te bestrijden, maar zelfs dat is niet genoeg. "Alle gemeenten hebben nu last van de rups, dus het is heel lastig om aan bestrijders te komen."

Al meer dan vierhonderd keer moest bomenspecialist Harrie Vaessen dit jaar nee verkopen aan mensen die een nest verwijderd wilden hebben. "Het is zelfs explosief druk. We zijn met zeven ploegen, maar met 27 hadden we ook genoeg werk gehad."

Vaessen bouwde in het zuiden, waar de rups 25 jaar geleden zijn intrede in Nederland deed, een groot klantenbestand op. "En ik kan nu niet tegen vaste klanten zeggen dat ze het maar uit moeten zoeken. Nieuwe klanten kunnen zich wel inschrijven bij ons en dan krijgen ze volgend jaar een preventief advies."

Want dat doet Vaessen veel liever, de rups preventief bestrijden. "Dat zuigen van die rupsen is niet onze hobby, nee. We spuiten liever een nevelspray in de boom als de rups nog maar een millimeter groot is. Dan kunnen we tot wel zestig bomen per uur doen."

Nesten uit de boom

Die preventieve bestrijding is wel een precisiewerkje: "Dat kan tot de derde vervelling van de rups. Dat moet dus echt op het juiste moment gebeuren", zegt Vaessen. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups ziet dat de preventieve bestrijding dit jaar minder effectief is geweest 'door de zeer snelle ontwikkeling van de rupsen'.

Ook zware buien hebben invloed gehad op de toegenomen overlast. Want nog erger dan een nest rupsen in een boom is een nest rupsen uit de boom. Volgens het kenniscentrum zijn er dit jaar complete nesten uit bomen geregend.

Dat maakt de rups nog gevaarlijker. Want een gestreste rups schiet zijn pijlvormige brandharen af. Brandharen die moeilijk te vernietigen zijn, door de wind kunnen worden meegevoerd en nog jaren gevaarlijk blijven.


Van 'Wir schaffen das' naar 'Was machen wir jetzt?'

Morgen buigen zestien Europese regeringsleiders zich over de steeds terugkerende vraag wat te doen met alle vluchtelingen die aan de deur van de Europese Unie kloppen. Nadat de vluchtelingencrisis in 2015 was bezworen, besloten de EU-leiders nieuwe afspraken te maken die Europa 'vluchtelingenbestendig' moesten maken. Nooit meer die beelden van wanhopige mensen die in een paar weken het continent doorkruisen.

Drie jaar duurt de discussie ondertussen en naast de minitop van zondag (die met zestien deelnemende landen intussen geen minitop meer genoemd kan worden) is er komende week een tweedaagse grote top met alle EU-leiders om de politieke neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Het lukt maar niet om sluitende afspraken te maken, terwijl er de laatste jaren juist minder migranten de oversteek naar de EU maken. De vluchtelingencrisis van 2015, toen honderdduizenden mensen dwars door Europa liepen, is veranderd in een migratiecrisis. Van een menselijk drama tot een politiek probleem.

De crisis golft in het begin heen en weer tussen afgrijzen, medelijden en de roep om ingrijpen om de ongecontroleerde stroom mensen die door Europa loopt te stoppen. In de zomer van 2015 vindt de Oostenrijkse politie maar liefst 71 mensen in een vrachtwagen, gestikt nadat mensensmokkelaars ze langs de kant van de weg hadden achtergelaten. Een paar weken daarna puilt het station van Boedapest uit van de migranten.

Niet veel later: het beeld van Aylan, drie jaar oud, rood T-shirt, blauwe broek, gympjes nog aan. Dood in de branding van de Turkse badplaats Akyarlar. De verontwaardiging is groot, maar de politiek is nog niet in staat om een antwoord te geven. Behalve dan de bekende woorden van Angela Merkel: "Wir schaffen das."

De deal

Nederland speelt begin 2016, als tijdelijk voorzitter van de EU, een belangrijke rol bij het tegenhouden van de migranten. Premier Rutte bedenkt samen met onder andere bondskanselier Merkel een plan om Turkije geld te geven, in ruil voor het tegenhouden van vluchtelingen. 'Echte' vluchtelingen, dus geen economische migranten, mogen op uitnodiging uit de opvangkampen in Turkije naar de EU komen. Legale migratie, wordt dat genoemd.

Die zogenoemde Turkije-deal leidt ertoe dat de vluchtelingenstroom naar Griekenland opdroogt. Tegelijkertijd gaat de grens tussen MacedoniŽ en Griekenland op slot, waardoor het lastig wordt om de Balkan-route naar met name Duitsland af te leggen zonder geldige reisdocumenten.

Griekse kampen

De opvang en integratie van de asielzoekers die dan al in de EU bivakkeren, verloopt moeizaam. Vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden puilen uit en in de eerste winter hebben de bewoners het koud, omdat de tenten te dun zijn en dekens schaars. In Nederland wordt op verschillende plaatsen geprotesteerd tegen de opvang van asielzoekers.

Het tentenkamp in Calais, waar illegale migranten wachten op een mogelijkheid om naar Groot-BrittanniŽ te gaan, groeit uit tot een kleine stad. In Brussel en Parijs zwerven veel illegalen rond, nadat het kamp in Calais is ontruimd.

In Duitsland loopt het tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen helemaal uit de hand. Als op 1 januari 2016 de balans wordt opgemaakt, blijkt dat een groep asielzoekers op het bomvolle plein voor de Dom een groot aantal vrouwen heeft aangerand. Het voorval staat niet op zich: ook in andere landen zijn incidenten.

De roep om maatregelen klinkt steeds luider. De toon van het debat verandert, de vluchtelingen worden door steeds meer politici als een probleem beschouwd, helemaal als het verkiezingsjaar 2017 aanbreekt. De populisten zetten de migratie bovenaan de agenda.

Bij een grote verkiezingsbijeenkomst in Koblenz staan de leiders Wilders (PVV), Le Pen (Front National) en Petri (AfD) zij aan zij alvast de overwinning op te eisen. Ze hebben het tij mee en de verkiezingswinst lijkt een kwestie van tijd. Met spanning wordt naar Nederland gekeken, waar uiteindelijk niet Geert Wilders maar de VVD van Mark Rutte de grootste wordt.

Nadat in Frankrijk Le Pen wordt verslagen door Emmanuel Macron, een nieuwkomer met een Europees programma, schrijven de commentatoren net zo makkelijk dat de populistische zomer alweer voorbij is. Waarschuwingen van politici en deskundigen die zeggen dat de veenbrand nog steeds woedt en dat er echt iets aan het migratieprobleem moet worden gedaan, worden in de wind geslagen.

Zelfs de nederlaag van Merkel en de enorme winst van de AfD in Duitsland leidt niet tot een plan van aanpak. In de Europese discussie om iets te veranderen aan de regels voor asiel, blijft iedereen in z'n schuttersputje zitten. Voorstellen om de migranten te verdelen over de Europese landen worden door een aantal Midden-Europese lidstaten van tafel geveegd. Compromisvoorstellen dat landen die geen migranten willen opvangen dan maar een boete moeten betalen, worden weggelachen.

Alleen het idee om vluchtelingen buiten de EU op te vangen en dan de economische vluchtelingen van de 'echte' vluchtelingen te scheiden, valt in goede aarde.

Wake-upcall

Maar dan krijgt de EU een laatste wake-upcall: de nieuwe Italiaanse regering met daarin de populistische Lega-partij weigert een schip met vluchtelingen te laten aanmeren. De Italianen hebben genoeg mensen opgevangen, zegt vicepremier Salvini, ze verwachten nu dat andere landen solidariteit tonen. Dat lukt met het schip de Aquarius, maar of andere lidstaten bereid zijn om nieuwe schepen in hun havens toe te laten, is nog maar de vraag.

De scherpe toonzetting van ItaliŽ vindt weerklank in Beieren, waar de regionale christendemocratische CSU zich zo de populisten van de AfD van het lijf probeert te houden.

Het gevolg: een politieke crisis waarbij naarstig naar bezweringsformules wordt gezocht. De vluchtelingencrisis is een migratiecrisis geworden, een politiek probleem voor de leiders. De vraag die bij de bijeenkomsten deze week op tafel ligt is: Was machen wir jetzt?


Hardloopster (19) steekt grens VS over en zit ruim twee weken vast

Nietsvermoedend ging de 19-jarige FranÁaise Cedella Roman een rondje hardlopen vlak bij de Canadese stad Vancouver. Zonder zich ervan bewust te zijn, stak ze de Amerikaanse grens over. Het kwam haar duur te staan.

Eind mei was Roman met haar familie op het strand White Rock ten zuiden van Vancouver, schrijft Radio Canada. Aan het begin van de avond ging ze een stukje rennen. Toen het vloed werd, verliet ze het strand en nam ze een paadje om vanaf daar een foto te maken.

'Een beetje huilen'

Daar werd ze tegengehouden door twee Amerikaanse grensbewakers. Ze bleek in de staat Washington te zijn beland, zonder dat ze een grensbord had gezien. "Ze vertelden me dat ik illegaal de grens was overgestoken en ik zei dat ik dat echt niet expres had gedaan", zegt ze tegen de Canadese radio.

De agenten zeiden dat ze haar niet konden laten gaan, omdat ze was gefilmd door bewakingscamera's. Roman had geen identiteitsbewijs of visum bij zich. De bewakers namen haar mee naar een detentiecentrum 200 kilometer verderop. Ze moest haar sieraden afdoen en werd gefouilleerd. "Daar begreep ik dat het serieus was en begon ik een beetje te huilen."

Moeder met paspoort

Roman nam contact op met haar moeder, bij wie ze tijdelijk verblijft. Moeder ging direct naar het detentiecentrum met het paspoort en het visum van haar dochter. Een agent vertelde dat de documenten door de Canadese immigratiedienst moesten worden gecontroleerd voordat Roman weer naar Canada mocht. Een dikke twee weken later werd ze vrijgelaten.

Een woordvoerder van de Amerikaanse grensbewakingsdienst liet weten dat het illegaal is om de Amerikaanse grens over te steken op een andere plaats dan een douanepost, zelfs als een persoon beweert dat dit per ongeluk is gebeurd.


Politie laat eigen rol onderzoeken bij Pinkpop-drama

De politie laat onderzoeken hoe agenten gehandeld hebben in de nacht dat een automobilist in Landgraaf een groepje festivalgangers van Pinkpop aanreed. Daarbij viel een dode en raakten mensen gewond.

Politieagenten die op de bewuste nacht dienst hadden, is gevraagd om aan te geven waar ze precies gepatrouilleerd hebben. Ook wordt onderzocht wat ze eventueel hebben gezien en of ze goed genoeg actie hebben ondernomen.

De informatie van de agenten kan mogelijk meer duidelijkheid geven over de aanrijding. De politie was in groten getale aanwezig tijdens het driedaagse festival in Landgraaf.

"Hebben wij ons werk goed gedaan? Dat wil ik van de eigen mensen weten", vertelt Hans van den Heuvel van de politie Zuid-West-Limburg aan L1. Hij had dienst in de nacht van de aanrijding.

Van den Heuvel gaat ervan uit dat de resultaten van het interne onderzoek in de loop van volgende week bekend zijn.


Geliefde premier EthiopiŽ ongedeerd na aanslag bij massabijeenkomst

Bij een aanslag op een politieke massabijeenkomst in EthiopiŽ zijn 132 gewonden gevallen, van wie er een later in een ziekenhuis overleed. Op een plein in Addis Abeba werd een granaat gegooid naar het podium waar premier Abiy Ahmed na zijn toespraak naar de menigte stond te zwaaien. De premier en zijn entourage bleven ongedeerd. Abiy zei eerder dat er ook doden waren gevallen, maar dat werd later door zijn woordvoerder en door de politie herroepen.

Op het plein stonden tienduizenden mensen. Abiy heeft sinds zijn aantreden in april een ongekende golf van enthousiasme teweeggebracht in het autoritair geregeerde EthiopiŽ. Hij wil een eind maken aan de oorlog met buurland Eritrea en heeft duizenden politieke gevangenen vrijgelaten. Ook maakte hij een eind aan de noodtoestand, die gebruikt werd om de oppositie meedogenloos aan te pakken.

Goed georkestreerd

Abiy werd na de aanslag snel in veiligheid gebracht. Hij sprak even later op de staatstelevisie van "een goed georkestreerde aanslag", die volgens hem een bewijs van zwakte is. Hij noemde hem het werk van "hen die proberen verdeeldheid te zaaien", maar wees geen verdachten aan. De menigte ging na de aanslag zingend uiteen.

…ťn liefde, ťťn EthiopiŽ

Veel aanhangers op het plein droegen kleding met Abiy's beeltenis en hielden borden omhoog met de tekst '…ťn liefde, ťťn EthiopiŽ'. Abiy, gekleed in een groen T-shirt en getooid met een hoed, had de menigte gezegd dat er geen weg terug is van de veranderingen die hij heeft ingezet. "In de laatste honderd jaar heeft haat ons veel schade toegebracht, het is nu tijd voor liefde en verzoening."

Hij herhaalde die boodschap na de aanslag. In een persverklaring werden de slachtoffers "martelaren van liefde en vrede" genoemd.

Terreurbewind

Abiy is een 41-jarige voormalige militair. In maart werd hij tot leider gekozen van het Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front (EVDF), de coalitie van partijen die in 1991 een eind maakte aan het marxistische terreurbewind van Mengistu en sindsdien aan de macht is.

Als leider van het EVDF werd Abiy automatisch premier. Hij volgde Hailemariam Desalegn op, die aftrad na drie jaar van politieke protest en maatschappelijke onrust.


Diploma-debacle voor vmbo'ers Maastricht 'heel bizar'

Het is inmiddels een dag later, maar de woede onder 354 eindexamenleerlingen van twee vmbo-locaties in Maastricht zal er niet minder om zijn. Gisteren kregen ze te horen dat ze geen centraal eindexamen hadden mogen doen. Niemand krijgt dus een diploma.

"Het is heel bizar wat zich hier voordoet", aldus advocaat Wilco Brussee, gespecialiseerd in onderwijsrecht. "Ik heb absoluut nog nooit iets van deze omvang meegemaakt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De leerlingen bleken allemaal achterstanden bij de schoolexamens te hebben opgelopen en hadden daarom niet mogen deelnemen aan het centraal schriftelijk eindexamen. Dat gebeurde toch en veel leerlingen gingen er intussen van uit dat ze geslaagd waren.

Gisteravond werden leerlingen en ouders bijgepraat door onder meer de Onderwijsinspectie. De bijeenkomst verliep zeer rumoerig:

Sommige leerlingen kunnen in augustus opnieuw examen doen, maar voor het overgrote deel van hen geldt dat niet. Het is bijzonder zuur voor de leerlingen, maar Brussee begrijpt wel dat ze hun diploma niet alsnog krijgen. "Ik denk dat als de helft van je eindexamencijfer niet goed tot stand is gekomen, je daar als Onderwijsinspectie moet ingrijpen."

De vraag is nu wie er verantwoordelijk is voor het debacle. Hadden leerlingen misschien eerder aan de bel moeten trekken over missende cijfers?

"Ik kan me het niet goed voorstellen dat de leerlingen iets te verwijten valt", zegt Brussee. "Ik hoor verhalen dat het niet goed ging op de scholen, er was lesuitval en volgens de onderwijsinspectie is een deel van de school gekwalificeerd als 'zwak'. Dat is al een signaal dat het niet goed gaat. De school stond ook voor een deel al onder toezicht."

Schoolbestuur verantwoordelijk

Brussee vindt niet dat de vmbo-leerlingen en hun ouders zich al zorgen hadden moeten maken over de eindexamens. "Je mag ervan uitgaan dat een schoolbestuur dat correct afhandelt", zegt hij. "Dat bestuur is er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat alle regels goed worden nageleefd."

De inspectie en het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bekijken of er mogelijkheden zijn om alsnog een diploma te halen. Maar Brussee betwijfelt of dat nog wel zin heeft door de grote achterstanden bij veel leerlingen. "Ik vrees dat veel leerlingen het over moeten doen."


'Vermoedelijke bankier van de onderwereld' vast in groot witwasonderzoek

De politie heeft een 55-jarige bankier opgepakt die wordt verdacht van stelselmatig witwassen, valsheid in geschrift, verduistering en oplichting. Het OM noemt hem een "vermoedelijke bankier van de onderwereld".

Justitie verdenkt hem ervan dat hij heeft gewerkt voor criminelen en voor burgers die geld buiten het zicht van de fiscus willen houden. De Nederlander beheerde grote geldsommen via de CaraÔben, Liechtenstein, Panama en Zwitserland.

Het OM heeft aanwijzingen dat het om zeker tientallen miljoenen euro's gaat. De bankier gebruikte vermogen van klanten om leningen af te sluiten. Het geleende geld gebruikte hij voor privť-uitgaven, blijkt uit onderzoek van het OM.

Forse greep uit de kas

Omdat leningen niet werden terugbetaald, spraken schuldeisers het vermogen van klanten van de bankier aan. De schade per klant wordt geschat op enkele tonnen en in sommige gevallen op ruim een miljoen.

Het OM verdenkt de man ervan dat hij "een forse greep uit de kas van zijn cliŽnten" heeft gedaan. Hij werd gearresteerd en in voorarrest gezet toen hij eind april in Nederland aankwam. Nu zit hij in voorlopige hechtenis.


'Appartement Pechtold voorbeeld van mager toezicht integriteit'

De Europese anti-corruptie-organisatie Greco verwijt het Nederlandse parlement, met een verwijzing naar het appartement dat D66-voorman Pechtold niet als geschenk liet registreren, dat het toezicht op de integriteitsregels tekortschiet.

"Dit is betreurenswaardig", schrijft Greco in haar rapport. Volgens de internationale corruptiewaakhond is het noodzakelijk dat de Tweede Kamer toezicht houdt op de "implementatie van de regels", en daar een "gezaghebbende interpretatie aan geeft".

Pechtold heeft de gift van een bevriende Canadese oud-diplomaat niet gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, waarin Kamerleden geschenken van meer dan 50 euro laten registreren. De D66-voorman beschouwt het appartement als een privťkwestie, zei hij vorig jaar. Maar Greco wijst erop dat de Kamerrichtlijnen niet voorschrijven dat alleen geschenken die verband hebben met parlementaire taken, moeten worden aangegeven.

In het rapport wordt Pechtolds naam niet genoemd, maar een paragraaf gaat over een parlementslid en zijn cadeau ter waarde van 135.000 euro, precies de waarde van het appartement in Scheveningen toen de D66-leider het kreeg. Ook wordt verwezen naar een eerder krantenartikel over de zaak.

Een woordvoerder van Pechtold zegt in een reactie dat de D66-voorman het bij de eerdere uitleg over de gift laat.

Kamervoorzitter

De VVD wil eerst het rapport van Greco bestuderen, voordat de regeringspartij met een reactie komt. Coalitiepartner CDA verwijst naar de voorzitter van de Tweede Kamer.

PVV-voorman Wilders, die al eerder fel heeft geageerd over de kwestie van Pechtolds appartement, vraagt het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer de D66-leider ter verantwoording te roepen. "Of mag corruptie in ons parlement?", twittert Wilders.


Trump: Noord-Korea nog steeds buitengewoon bedreigend

President Trump heeft, negen dagen na het topoverleg met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de economische sancties tegen Noord-Korea verlengd en noemt daarbij het land nog altijd een "buitengewone bedreiging" voor de VS. Na zijn terugkeer uit Singapore twitterde de president nog dat er niet langer een nucleaire dreiging uitging van het geÔsoleerde regime en dat alle Amerikanen rustig konden gaan slapen.

In diezelfde geest maakte het Pentagon maandag bekend dat de gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefening, die gepland stond voor augustus, is opgeschort. Gisteren schrapte het ministerie van Defensie ook nog een training voor Zuid-Koreaanse militairen.

Pompeo minder verzoenend

Tijdens de top in Singapore beloofde Kim het nucleaire programma van Noord-Korea te beŽindigen, zonder dat verder te specificeren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo sloeg na de top een minder verzoenende toon aan dan zijn baas, en zei dat de sancties tegen Noord-Korea van kracht blijven gedurende het onderhandelingsproces dat moet leiden tot de afbouw van het atoomprogramma en de vernietiging van nucleaire wapens.

Noord-Korea interpreteerde de uitkomst van de top anders en zei dat de sancties gefaseerd worden verlicht tijdens het overleg.

In de presidentiŽle order over strafmaatregelen tegen Noord-Korea, die Trump jaarlijks moet bevestigen, staat dat het nucleaire materiaal en het beleid van Pyongyang "een ongewone en buitengewone bedreiging vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid en de economie".


Nooit meer 'Jer-ry! Jer-ry! Jer-ry!'

Stoelen die door de lucht vliegen, haarstukken op de grond, een kale beveiliger genaamd Steve en gecompliceerde (familie)relaties. Iedereen van rond de 25 jaar of ouder weet nu waarschijnlijk al waar dit over gaat: de talkshow van Jerry Springer.

Na 27 jaar en 4000 afleveringen stopt het Amerikaanse tv-programma ermee, maakte zender NBC deze week bekend. Dat betekent geen interviews meer met Ku Klux Klan-leden, geen kwade strippers en geen vrouwen die mannen blijken te zijn.

The Jerry Springer Show werd vanaf halverwege jaren 90 tot 2004 uitgezonden door SBS6. Voor degenen die nooit het genoegen hebben gehad een aflevering te zien, hieronder in het kort een gemiddelde aflevering:

Het programma begon in de VS als een dertien-in-een-dozijn-talkshow. De eerste aflevering in 1991 ging over een familie die werd herenigd. Maar al snel kwam Springer erachter dat de tijd rijp was voor controversiŽlere onderwerpen. In 1998, het jaar van een aflevering genaamd 'Ik ben getrouwd met mijn paard', ging het zelfs zo goed dat Jerry Springer Oprah Winfrey voorbijstreefde qua kijkcijfers.

Oprah was in 1986 begonnen met haar talkshow, die ook draaide om gewone mensen. "Dat was het eerste emotiegerichte praatprogramma", legt tv-wetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht uit. "Maar zij was gericht op oplossingen. Jerry Springer wilde geen oplossingen. Hij stookte het vuurtje juist op, want dat was spannende televisie."

De presentator zei daarover zelf een paar jaar geleden in College Tour dat talkshows niet bedoeld zijn om problemen op te lossen. "Als je een serieus probleem hebt, dan moet je dat niet op tv uitpraten. Ga dan liever naar een dokter of een psycholoog. Ik ben niet opgeleid om problemen op te lossen."

Gillen en schreeuwen

Niets oplossen, maar gewoon vermaak dus. Jerry Springer: "Het is een idioot programma, maar het is wat het is." Hassler-Forest verwoordt het iets anders: "Het is een soort circus op tv. Veelal arme mensen die ruzie maken op een onbehouwen manier: gillen en schreeuwen. Dat was toen nog uniek."

Bekijk hieronder hoe het eraan kon toegaan in de show:

Het sloeg dus aan, maar het succes had ook een keerzijde. Zo werd in 1999 een 15-jarige jongen in de VS veroordeeld voor het aanranden van zijn halfzusje van 8. Tegen de politie zei de jongen dat hij over incest had geleerd van The Jerry Springer Show.

Een jaar later werd een vrouw vermoord die te gast was geweest in de aflevering 'Confrontatie met geheime minnares'. Haar ex-man, die ook in de show zat, doodde haar enkele uren nadat de aflevering was uitgezonden. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

Steeds gekker

Ondanks deze incidenten (of wellicht dankzij) bleef de show populair. Een gevolg daarvan was dat het steeds gekker moest. Onderwerpen werden vergezochter en de gevechten heviger. Dat voedde de geruchten dat afleveringen in scŤne werden gezet en personages werden bedacht, zoals ene eerwaarde Shnorr, die hieronder een huwelijk probeert te voltrekken:

Behalve dat er misschien dingen werden bedacht of aangedikt, klonk ook vaak de kritiek dat mensen uit een lagere sociale klasse werden misbruikt. Jerry Springer zelf noemt dat soort bezwaren tegen zijn show "elitair". Volgens hem hebben de gasten in zijn programma dezelfde problemen als beroemdheden waar hele tijdschriften over worden volgeschreven. "En over die sterren zeg je toch ook niet dat we ze tegen zichzelf moeten beschermen?"

Volgens Hassler-Forest was het 'probleem' van de show vooral de scheve verhouding tussen de makers en de gasten. "Zij zien misschien niet hoe hun problemen worden ingezet voor entertainmentdoeleinden. Het levert de mensen die in de show zitten niks op, terwijl de productiemaatschappij vette winst maakt."

Dat is wat de tv-wetenschapper betreft ook een groot verschil met reality-tv van tegenwoordig. "De deelnemers aan Jersey Shore of Big Brother bouwen een profiel op waarmee ze ook geld kunnen verdienen. Die worden misschien dj, gaan acteren of worden presentator."

Twitter aanzetten

Het zijn reality-tv en sociale media die het einde van dit soort talkshows hebben ingeluid, denkt Hassler-Forest. "Bij reality-tv kunnen kijkers veel beter een band opbouwen, omdat zo'n programma langer loopt. Het is een soort soap." En ook sociale media hebben Jerry Springer ingehaald: "Als je racisten wil zien ruziŽn, kan je Twitter aanzetten."

Maar wat vaak ontbreekt op Twitter zijn de wijze lessen die Jerry Springer had, ook voor racisten:

Met dit soort stichtelijke woorden is het dus binnenkort gedaan, want zender NBC trekt de stekker eruit. Overigens is nog een klein beetje hoop voor de liefhebbers. Medewerkers van de 74-jarige Jerry Springer laten namelijk weten dat er "een kansje" is dat er ooit nog nieuwe afleveringen worden gemaakt.

Maar voorlopig klinkt dus niet meer dit traditionele einde van de show: "Tot de volgende keer. Zorg goed voor jezelf, en elkaar."


Wekdienst 23/6: omwonenden vliegvelden in actie en motorrit Middelburg

Goedemorgen! Omwonenden van zes grote vliegvelden in Nederland voeren actie tegen verdere groei van de luchtvaart en in Zeeland is de Rit voor de Molukken.

Het blijft ook vandaag nog bewolkt en in het oosten en noorden van het land kan een bui vallen. Wel is het met 18 graden iets warmer dan de afgelopen dagen. Pas na het weekend komt de zon weer tevoorschijn.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In de steden bij de zes grootste luchthavens van Nederland gaan omwonenden de straat op om te protesteren tegen de groei van de luchtvaart. Motorrijders rijden traditiegetrouw door Zeeland om geld op te halen voor kinderen op de Molukken. Aan de rit doen ook Satudarah-leden mee, maar zij mogen vanwege het verbod van hun club hun hesje niet aan. In Ahoy in Rotterdam worden dit weekend de Dutch Gymnastics gehouden, een groot turn-evenement met verschillende disciplines en wedstrijden. Er zijn ook kwalificatiewedstrijden voor het EK en NK Turnen. Een van de grootste en belangrijkste collecties van Ford-oldtimers gaat onder de hamer in Hillegom. Het gaat om 200 historische wagens en 50 motoren van het Den Hartogh Ford Museum. En het WK Voetbal begint vandaag om 14.00 uur met een wedstrijd tussen BelgiŽ en TunesiŽ.

Wat heb je gemist?

Het aantal mensen dat lid is van een vakbond is in vijf jaar tijd met bijna 200.000 gedaald. Dat komt doordat vooral mannen het af laten weten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal vrouwen bij een vakbond is juist gestegen, van 647.000 in 2012 naar 654.000 in 2017. In totaal daalde het aantal vakbondsleden in Nederland van bijna 1,9 miljoen in 2012 naar nog geen 1,7 miljoen in maart 2017. Dit is het laagst gemeten aantal sinds 1990.

Ander nieuws uit de nacht

'ING BelgiŽ helpt Russen in belastingparadijzen': Trouw schrijft dat op basis van gelekte documenten uit de Panama Papers. Resultaten massaonderzoeken in twijfel getrokken: dat stellen twee statistici in de Volkskrant. Volgens hen wordt er vaak gevist naar verbanden. 'Vliegtaks helpt niet tegen CO2-uitstoot': Het aantal vluchten zal er namelijk niet door verminderen, schrijft De Telegraaf op basis van een rapport dat is opgesteld voor het ministerie van FinanciŽn.

En dan nog dit:

De legendarische Amerikaanse talkshowhost Jerry Springer stopt ermee. Na 27 jaar en 4000 afleveringen houdt het programma dan echt op. Dat betekent geen interviews meer met Ku Klux Klan-leden, geen kwade strippers en geen vrouwen die mannen blijken te zijn.

Het programma begon in de VS als een dertien-in-een-dozijn-talkshow. De eerste aflevering in 1991 ging over een familie die werd herenigd. Maar al snel ging Springer over op controversiŽlere onderwerpen. In 1998, het jaar van een aflevering genaamd 'Ik ben getrouwd met mijn paard', ging het zelfs zo goed dat Jerry Springer Oprah Winfrey voorbijstreefde qua kijkcijfers.

Fijne dag!