Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
NOS radio journaal

..::: NOS Radio journaal :::..

Het NOS radio journaal kunt u beluisteren via een popup.
Dus laat de popup toe. ( Het betreft geen reklame, u wordt doorgestuurd! )
Het betreft hier dus een directe link naar de | NOS WEBSITE |.| Klik hier voor NOS TV Journaal!|


Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


NOS RSS reader

Jaap de Hoop Scheffer pleit voor nieuw kernwapenoverleg

Jaap de Hoop Scheffer vindt dat alle nucleaire verdragen opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. De voormalige secretaris-generaal van de NAVO verzet zich tegen het voornemen van president Trump om het verdrag over kernraketten voor de middellange afstand op te zeggen.

In het NPO-radioprogramma 1op1 zei De Hoop Scheffer dat opzegging van dat INF-verdrag niet zal bijdragen aan een veiliger Europa. Hij is het wat dat betreft eens met de Franse president Macron, die gisteren zei dat de veiligheid van Europa hier in het geding is.

Rusland

Het argument van Trump is dat de Russen zich niet houden aan de bepalingen in het INF-verdrag, dat vooral voor Europa van belang is. De Hoop Scheffer onderschreef dat de Russen het verdrag schenden met de ontwikkeling van nieuwe kruisraketten. Maar De Hoop Scheffer is desondanks van mening dat opzegging van het verdrag de internationale situatie alleen maar onveiliger maakt.

Omdat steeds meer landen over kernwapens beschikken, en de kernwapens steeds kleiner en geavanceerder worden, is nieuw internationaal overleg over nucleaire wapens volgens de oud-NAVO-topman hard nodig. Hij noemde in dit verband China en Noord-Korea.

Als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken raadt De Hoop Scheffer het kabinet aan zich binnen de NAVO sterk te maken voor nieuwe onderhandelingen over kernwapens.


Topwetenschappers bezorgd om brexit: 'We moeten samenwerken'

Tientallen internationale topwetenschappers, onder wie Nobelprijswinnaars, hebben brandbrieven aan de Britse premier May en voorzitter Juncker van de Europese Commissie gestuurd. Ze schrijven dat wetenschappers uit Groot-BrittanniŽ en de EU na de brexit zo nauw mogelijk moeten kunnen blijven samenwerken.

Onder de ondertekenaars van de brief is ook de Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Verder hebben enkele winnaars van de Fieldmedaille, de hoogste onderscheiding binnen de wiskunde, hun handtekening gezet.

"Wetenschappelijk onderzoek en innovatie zijn cruciaal om ziekten aan te pakken en het milieu te beschermen. Om iedereen te kunnen laten meeprofiteren, moeten mensen en ideeŽn over grenzen kunnen worden uitgewisseld", schrijven de wetenschappers aan premier May.

Eilanden

Zonder nauwe samenwerking ziet de toekomst er volgens de briefschrijvers somber uit. "Investeren in onderzoek en innovatie is essentieel voor de toekomst van Europa. We moeten niet toestaan dat het Verenigd Koninkrijk en de EU als eilanden gaan opereren."

De topwetenschappers hameren erop dat Groot-BrittanniŽ met wetenschappelijke instellingen in de EU moet blijven samenwerken. Na de brexit heeft Groot-BrittanniŽ niet meer het recht om mee te doen aan Europese onderzoeksprogramma's. De ondertekenaars van de brief willen dat er snel een oplossing komt, zodat wetenschappers ongehinderd kunnen blijven samenwerken.


Volgens Lonely Planet moet je nu naar deze plekken

Het lijkt de perfecte timing van Lonely Planet: als het hier grijs en kouder wordt, lanceert de reisgids zijn lijst met de beste vakantiebestemmingen. Vorig jaar werd Friesland nog getipt, maar dit jaar is er geen Nederlandse bestemming opgenomen in hun top-10: dit jaar moeten we naar het Deense Kopenhagen, volgens het boekje. En naar Sri Lanka.

Kopenhagen is "niet meer te stoppen", volgens Lonely Planet. Dat komt vooral door hun sterrenrestaurant Noma en hun "levendige streetfoodscene". Ook het pretpark Tivoli Gardens speelt mee bij het besluit van de reisgids om de Deeense hoofdstad op 1 te zetten.

In de lijst met steden die worden getipt voor 2019 wordt Kopenhagen gevolgd door het Chinese Shenzhen en Novi Sad in ServiŽ.

Volgens Lonely Planet is Shenzhen het 'Silicon Valley' van China. De stad wordt geprezen om zijn technologische innovatie en muziekscene.

De nummer 3, Novi Sad, is de thuisbasis van het festival EXIT en de Europese Jeugdhoofdstad van 2019. Volgens Lonely Planet bruist de Servische stad van creatieve energie met muziek, film, theater en kunst.

Novi Sad wordt gevolgd door het Miami, het Nepalese Kathmandu, Mexico City, Dakar in Senegal, Seattle, het Kroatische Zadar en het MeknŤs in Marokko.

Een notering in de top-10 van Lonely Planet zorgt meestal voor drukke tijden. Zo steeg in Rotterdam het aantal toeristen flink, nadat de stad in 2015 op nummer 5 belandde. Ook Texel kreeg meer bezoek van toeristen toen het Waddeneiland in 2016 op nummer 9 stond.

De beste landen

Ook de 'beste' landen heeft Lonely Planet op een rijtje gezet. Zoals hierboven al genoemd, staat Sri Lanka op 1. Dat besluit van de reisgids krijgt kritiek, omdat eerder dit jaar daar nog de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege geweld tegen moslims. Toch is Sri Lanka veilig genoeg voor reizigers, zegt een redacteur tegen de Britse krant The Independent. "Het is veiliger voor reizigers en voor de plaatselijke bevolking dan het in jaren is geweest", aldus Joe Bindloss.

Het land wordt geroemd om zijn mix van religies en culturen, de 'tijdloze tempels', de natuur en de groeiende surfscene.

Plek 2 op Lonely Planets lijst van landen ligt dichter bij huis: Duitsland. Volgens de reisgids is dat land al heel lang "een innovatieve krachtpatser" door bijvoorbeeld de auto en aspirine uit te vinden.

In de steden Weimar, Dessau en Berlijn worden de komende jaren musea geopend die de moeite waard zijn.

De derde en opvallende naam in de top-10 is Zimbabwe, een land dat gebukt gaat onder een hoge inflatie. Volgens Lonely Planet is Zimbabwe een land "dat altijd het nieuws heeft gehaald om de verkeerde redenen, maar waar reizigers heel enthousiast over zijn".

Niet alleen is het Afrika's veiligste land, aldus Lonely Planet, ook zijn de inwoners heel vriendelijk, zijn de nationale parken gevuld met wilde dieren en is het land "gezegend" met hun natuur.

De andere landen in de top-10 zijn Panama, KirgiziŽ, JordaniŽ, IndonesiŽ, Wit-Rusland, Sao Tomť en Principe (voor de westkust van Afrika) en Belize (Midden-Amerika).


Geen strafrechtelijke vervolging na ongeluk met Apache-helikopter

De piloten die vorig jaar met een Apache-helikopter tegen een hoogspanningslijn vlogen, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek dat hun geen strafrechtelijke verwijten gemaakt kunnen worden.

Het ongeluk met de helikopter gebeurde vorig jaar november in de buurt van Culemborg. Tijdens een oefening van de luchtmacht vloog het toestel tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast. Hierdoor viel de stroom in de omgeving uit en zaten zo'n 24.000 huishoudens tijdelijk zonder stroom.

Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de helikopter die avond goed heeft gefunctioneerd. De vliegers en de overige leden van de bemanning hebben bovendien gehandeld "zoals onder de gegeven omstandigheden mocht worden verwacht", stelt het OM.

Denkbeeldige vijand

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht het ongeluk al eerder. Volgens de raad was de piloot te gefocust op de denkbeeldige vijand. Hierdoor zag hij de draad over het hoofd toen hij moest uitwijken. Volgens de Onderzoeksraad waren de hoogspanningslijnen slecht te zien, doordat de oefening 's avonds plaatsvond.


Amsterdammers ontdekken muurschildering van Chileense kunstenaars

In Amsterdam is een groot kunstwerk tevoorschijn gekomen bij sloopwerkzaamheden. De muurschildering is in de jaren 80 gemaakt door het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. Doordat de muur in de wijk Osdorp jarenlang verborgen is geweest, is het kunstwerk goed bewaard gebleven.

Brigada Ramona Parra werd in de jaren 60 opgericht door Chileense communisten. De groep maakte voornamelijk kunstwerken over de sociale problemen in Chili.

Jorge Kata NuŮez, een lid van het kunstenaarscollectief, werd in 1977 verbannen uit Chili. Hij woonde jaren in Nederland, waar hij veel kunstwerken maakte.

Inpakken

Op dit moment is NuŮez in Nederland. De betrokken vastgoedeigenaar en projectontwikkelaar zullen samen met hem bepalen wat met het kunstwerk op het Osdorpplein gebeurt.

Op de plek van het gesloopte pand komt nieuwbouw. Tijdens de bouw wordt het kunstwerk ingepakt om het te beschermen.


Staatsbezoek aan Engeland officieel begonnen

Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima zijn vanmiddag ontvangen door de Britse kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla. Met de begroeting is het tweedaagse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk officieel begonnen. Ook koningin Elizabeth heeft het koninklijk paar verwelkomd.

Vlak voor de ontvangst sprak het koninklijk paar met Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Ze hadden het onder meer over de zorgen die de Nederlanders hebben over de gevolgen van de brexit.

De komende twee dagen zullen de koning en koningin een bezoek brengen aan koningin Elizabeth, premier May en oppositieleider Corbyn. Ook bezoekt het koninklijk paar het Britse parlement, waar Willem-Alexander de parlementsleden zal toespreken.

De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in Buckingham Palace, waar de koning een toespraak houdt. Naar verwachting zal hij zeggen dat hij het vertrek van Groot-BrittanniŽ uit de Europese Unie betreurt, maar dat hij het besluit van het Britse volk respecteert.


Beurzen wereldwijd op de knieŽn

Het beursjaar dreigt in mineur te eindigen en een verliesjaar te worden voor beleggers. De AEX heeft de hele jaarwinst al verspeeld en noteerde vanmorgen met 509 punten de laagste stand sinds juli 2017. Op alle grote beurzen in Europa, AziŽ en de VS dalen de koersen over een breed front.

De AEX verloor in de ochtend bijna 2 procent. De DAX in Frankfurt raakte meer dan 2 procent kwijt en de beurzen van Tokio en Hongkong rond de 3 procent. Wall Street gaat naar verwachting ook met verlies openen. De volatiliteitsindex, de angst- of paniekmeter voor markten, staat voor Amsterdam 10 procent hoger en voor Wall Street bijna 20 procent hoger.

Sinds het hoogtepunt van de Amsterdamse beurs eind juli, toen de AEX 576 punten neerzette, zijn de koersen schoksgewijs in elkaar gezakt. De AEX staat inmiddels meer dan 10 procent lager dan toen. Tech-fondsen, banken, oliebedrijven en grondstofbedrijven leveren het meest in.

Onzekerheid

De oorzaken van de koersdalingen zijn divers, maar laten zich samenvatten met het woord onzekerheid. De kwartaalresultaten van bedrijven stellen wat teleur en de economische groei lijkt te vertragen, wat de omzet en de winst raakt.

Daarnaast werpen tal van opspelende geopolitieke spanningen hun schaduw over de markten, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de ruzie met Rusland, de zorgen over een harde brexit, de spanningen rond Saudi-ArabiŽ en de Italiaanse begrotingsperikelen. Al die zaken lijken nu samen te komen en op de beursvloer tot uitbarsting te komen.

Voor pensioenfondsen is de ommezwaai niet fijn. Naast de lage rente zetten nu ook de tegenvallende aandelenwinsten druk op de dekkingsgraden.

Stieren en beren

Al met al lijkt er een einde te komen aan een lange periode van alsmaar stijgende koersen. De bull market, zoals een stijgende beurs wordt genoemd alsof een stier de aandelen op de hoorns neemt en omhoog gooit, slaat om in een bear market, een markt met beren op de weg die de koersen tegen de grond slaan. Als vuistregel geldt dat er sprake is van een bear market als de koersen meer dan 20 procent dalen ten opzichte van de laatste piek.

Beleggers zoeken veiligheid, stellen de koerswinst veilig en stappen over naar andere markten. De onzekerheid vertaalt zich dus onder meer op de grondstoffenmarkten. Minder groei betekent minder vraag naar energie en dus een dalende olieprijs. Brent-olie kost nu minder dan 80 dollar voor een vat. Goud wordt weer een schuilplaats in winderige tijden. De goudprijs loopt langzaam weer op. Een troy ounce goud (31,1 gram) kost alweer 1233 dollar.


VU-ziekenhuis Amsterdam deels gesloten door ict-storing

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft te maken met een ict-storing. Omdat de veiligheid van patiŽnten niet is gewaarborgd, zijn alle afspraken voor de poliklinieken vandaag gecanceld. Ook de eerste hulp blijft voorlopig gesloten.

Mensen die een afspraak hadden op een poli worden teruggebeld voor een nieuwe afspraak. Geplande opnames gaan wel gewoon door.

PatiŽntendossiers

De storing doet zich voor in de software van het interne systeem van het ziekenhuis, dat view heet. Het is van buiten het ziekenhuis toegankelijk voor medewerkers, maar via de computers in het ziekenhuis zelf lukt dat niet.

"Dat betekent dat er geen toegang is tot de patiŽntendossiers en alles wat eraan hangt, zoals behandeluitslagen en foto's", zegt een woordvoerder. "Daarom is besloten om de poli's en de spoedeisende hulp de hele dag te sluiten."

"Dat is voor patiŽnten heel vervelend, want dat betekent dat we honderden mensen vandaag niet goed kunnen verzorgen", aldus de woordvoerder. "Deze mensen weten vaak al maanden dat ze een afspraak hebben. Maar de veiligheid staat voorop."

Gevolgen

Het sluiten van de eerste hulp van het VUmc heeft geen directe gevolgen. Die zorg wordt overgenomen door het Amsterdamse AMC, dat met het VUmc is gefuseerd.

Omdat de oorzaak van de storing nog niet is achterhaald, is nog niet bekend wanneer de problemen zijn verholpen. Of de poli's morgen gewoon weer open kunnen is dan ook niet duidelijk.


PVV sluit zich niet aan bij oud-Trump-strateeg Bannon

De PVV gaat niet samenwerken met The Movement van Steve Bannon, de voormalige politiek strateeg van de Amerikaanse president Trump. Bannon kondigde in juli aan dat hij een rechtse 'supergroep' in het Europees Parlement wil creŽren, maar Marcel de Graaff, PVV-leider in dat parlement, wil daarvan geen deel uitmaken.

Bannon verzamelt de verkeerde mensen om zich heen, zegt De Graaff tegen de NOS. "Wij verwelkomen de steun van Steve Bannon, maar binnen The Movement zijn mensen met wie wij absoluut niet willen samenwerken. Daarom nemen we zeer expliciet afstand van The Movement."

Vooral MischaŽl Modrikamen moet het ontgelden. Modrikamen is een Franstalige Belgische politicus die Bannons komst naar Europa organiseert. Hij heeft in het verleden aanvaringen gehad met het Vlaams Belang, waarmee de PVV in ťťn Europese fractie zit. Modrikamen wil nu onder meer opiniepeilingen gaan organiseren.

De Graaff: "Hij doet allerlei politieke statements waar wij absoluut niet achter staan. Een organisatie die ondersteunt in de vorm van opiniepeilingen of analyses is prima, maar dat is dan een technische organisatie die zich moet onthouden van politiek."

Modrikamen kondigde gisteren een bijeenkomst aan waarin The Movement wordt gelanceerd. Dat zou in januari moeten gebeuren. De PVV zal daar niet bij zijn, zegt De Graaff. Ook het Vlaams Belang komt niet, zegt EuroparlementariŽr Gerolf Annemans.

Nieuwe tegenvaller voor Bannon

De duidelijke afwijzing van de PVV en het Vlaams Belang is een nieuwe tegenvaller voor Bannon en Modrikamen. De twee hebben grote moeite om hun beweging van de grond te krijgen. Eerder deze maand zei Marine Le Pen van het Franse Front National dat alleen Europeanen de politieke krachten moeten creŽren die "Europa kunnen redden". De Zweden Democraten, een andere mogelijke partner voor Bannon, ziet samenwerking ook niet zitten.

Bannon en Modrikamen stelden de officiŽle start van The Movement al twee keer uit. Eerst zou die eind september plaatsvinden, later werd dat verschoven naar november. Nu lijkt het congres in januari het begin voor The Movement.

De twee spreken inmiddels ook niet meer van het creŽren van een Europese supergroep. Modrikamen zei tegen Nieuwsuur: "We gaan opiniepeilingen organiseren en data-analyses maken en die beschikbaar stellen aan de populisten in diverse Europese landen." Met die doelstelling kan De Graaff wel leven, maar hij doet niet mee zolang Modrikamen aan boord is.


Door langste zeebrug ter wereld moet een Chinese Silicon Valley ontstaan

De langste zeebrug ter wereld is vanaf vandaag te vinden in China. De brug, van ruim 55 kilometer lang, verbindt Hongkong en Macau met de rest van China. In een half uur ben je van de ene naar de andere kant: veel korter dan de reis van een paar uur met de veerboot. Vandaag is de belangrijke brug, die ook veel bekritiseerd wordt, geopend door de Chinese president Xi Jinping.

"Het is een heuglijke dag voor China", vertelt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat Xi aanwezig was bij de openingsceremonie laat wel zien hoe belangrijk deze brug is voor China en voor hem."

De bouw heeft negen jaar geduurd, twee jaar langer dan verwacht, en kostte 20 miljard dollar. De brug is over de Parelrivierdelta gebouwd, die uitkomt op de Zuid-Chinese zee. De verbinding moet de zuidelijke provincie Guangdong een impuls geven. "Deze provincie was vroeger de fabriek van de wereld, waar alle 'Made in China-spullen' gemaakt werden. De nieuwe brug moet elf steden uit deze provincie verbinden met de financiŽle dienstverlening en handelsmarkten in Hongkong en de casino's en het toerisme in Macau", legt De Vries uit. "Dan wordt het gebied rond de baai een soort Silicon Valley van China met veel hightechbedrijven."

Maar volgens critici is dit niet het echte doel van de brug. "De angst is dat de brug geen economische reden maar een politieke achtergrond heeft. Er wordt gezegd dat China zo de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong nog meer aan zich wil binden. De inwoners van Hongkong voelen de druk toenemen. China wil Hongkong binnenhalen en de brug is hier een voorbeeld van, zeggen ze."

Kritiek is er ook op wie gebruik mag maken van de brug. Momenteel zijn dat alleen auto's met een vergunning, vrachtwagens en speciale shuttlebussen. Zonder vergunning kom je de brug niet op. "Zo lijkt het makkelijker om gewoon de veerboot te nemen", zegt De Vries.

Ook Hans de Wit, directeur van Tunnels Engineering Consultancy, kent de kritiek op de brug. Hij ontwikkelde met zijn Nederlandse bedrijf een deel van de verbinding: de tunnel van 7 kilometer en de overgangseilanden, om precies te zijn. "Je moet natuurlijk wel via de douane, en dat wordt bekritiseerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 'normale' auto's ook de brug kunnen gebruiken."

Opletten voor vliegtuigen

De Wit hield zich vooral bezig met het ontwerp van de brug. "In 2008 begonnen we met de ontwerpeisen. Daarna hebben we alle ontwerpen uit China beoordeeld en goedgekeurd. Een hoge brug was bijvoorbeeld niet mogelijk door de vliegtuigen die daar vliegen naar het vliegveld van Hongkong."

Daarom werd de brug uiteindelijk een samenvoeging van brug en tunnel. Een eitje voor het Nederlandse bedrijf, toch? "In Nederland zijn we goed met tunnels en eilanden, maar dit was echt een klus."


Erdogan: moord op Khashoggi was gepland

Het plan voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi werd gemaakt op 28 september, na een eerste bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. De Turkse president Erdogan heeft dat gezegd in een toespraak in het parlement.

Khashoggi werd volgens Erdogan vermoord op een barbaarse manier. Hij eist daarover volledige opening van zaken van Saudi-ArabiŽ en gepaste bestraffing van de daders. Die moeten volgens hem worden berecht in Istanbul, de plaats van het misdrijf. Turkije wil het moordonderzoek in eigen hand nemen.

In de dagen na 28 september kwamen in totaal vijftien Saudische veiligheidsfunctionarissen op verschillende vluchten naar Istanbul. Ze checkten in verschillende hotels in, deelde Erdogan mee.

Khashoggi was vanuit Londen naar Istanbul gekomen, om documenten te krijgen voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde. Op 28 september bezocht hij het consulaat met dat doel voor de eerste keer. De zaak zou afgerond worden bij zijn tweede bezoek, op 2 oktober. Zijn verloofde wachtte buiten op hem, tevergeefs.

In de toespraak schetste Erdogan vervolgens wat er in de tussenliggende dagen is gebeurd, zoals dat in de afgelopen weken al bij stukjes en beetjes bekend is geworden. Op 2 oktober werd Khashoggi om het leven gebracht. De daders zijn de veiligheidsfunctionarissen die door de Turkse veiligheidsdienst waren geÔdentificeerd, zei Erdogan. De SaudiŽrs verlieten Turkije daarna met privť-vluchten. Erdogan maakte ook bekend dat de Saudi"s voor het tweede bezoek van Khashoggi aan het consulaat de camera's in het pand verwijderd hadden.

Telefoongesprekken

Erdogan deed verslag van verschillende telefoongesprekken die hij had met koning Salman van Saudi-ArabiŽ. Erdogan zei ook dat hij verantwoordelijkheid voelt voor het lot van de journalist Khashoggi, ook vanwege het feit dat hij met een Turkse zou trouwen.

Saudi-ArabiŽ sprak twee weken lang tegen dat Khashoggi was omgekomen in het consulaat, maar kwam daar afgelopen weekend van terug. De Saudische lezing werd dat Khashoggi was omgekomen bij een gevecht met mensen in het consulaat. Daarvoor zijn in Saudi-ArabiŽ achttien verdachten opgepakt.

Opdrachtgever

Erdogan is ontevreden over de manier waarop de Saudi's tot nu toe hebben meegewerkt aan het moordonderzoek. De vraag waar het lichaam van Khashoggi is, is bijvoorbeeld nog niet beantwoord. Hij zei dat het lichaam aan "een collaborateur" is gegeven, maar hij zei niet te weten wie dat is.

De president spreekt de Saudische koning direct aan op de zaak-Khashoggi. Hij noemde de opdrachtgever tot de moord niet, maar hij suggereerde wel dat die gezocht moet worden in de kring rondom de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.


Aantal universitaire studenten groeit met 5 procent

Het aantal studenten dat is ingeschreven voor een bachelor- of masteropleiding aan een universiteit is dit collegejaar gestegen met 5 procent. Dat betekent dat bijna 290.000 mensen op dit moment studeren aan een Nederlandse universiteit, meldt de koepelvereniging VSNU.

Het gaat om voorlopige cijfers. Begin volgend jaar zijn de definitieve aantallen bekend. Ramingen van het ministerie van OCW gingen nog uit van een stijging van 2 procent.

De groei is deels te verklaren door de grotere instroom vanuit het vwo en het hbo. Ook stijgt het aantal internationale studenten. Zij maken ongeveer 19 procent van alle studenten uit.

Investeringen

VSNU-voorzitter Duisenberg zegt dat het goed is om te zien dat de universiteiten opnieuw meer studenten aantrekken. "De krappe arbeidsmarkt roept om steeds meer hoogopgeleide professionals."

Maar Duisenberg maakt zich ook zorgen. Omdat de overheid bij het bepalen van het budget uitging van een groei van maar 2 procent, zullen volgens hem grotere tekorten ontstaan in het wetenschappelijk onderwijs. "De regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het wetenschappelijk onderwijs in Nederland van topniveau kan blijven. Dit kan alleen door fors te investeren."

Bioscoop of tent

Zorgen zijn er ook bij studenten. "Een stijging van het aantal studenten is niet per se slecht nieuws, maar als je dat als universiteit of hogeschool niet aankunt is het vervelend nieuws", zegt voorzitter Van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "Als studenten tijdens een hoorcollege op de trap moeten zitten, of moeten verhuizen naar een bioscoopzaal of tent is het lastig aantekeningen maken. Dan gaat de kwaliteit van het onderwijs heel makkelijk achteruit."

Het verschil van 3 procentpunt tussen de raming van de studentengroei en de uiteindelijke aantallen zal volgens Van den Brink gevolgen hebben voor de begroting van universiteiten en hoge scholen. "Daardoor kan de kwaliteit minder makkelijk gehandhaafd worden. Als je meer studenten krijgt op ťťn docent wordt het heel lastig om goede begeleiding te kunnen bieden."

Universiteiten en hogescholen zijn volgens het ISO ook niet ingericht op het opvangen van het groeiende aantal buitenlandse studenten. "We blijven dan ook steeds roepen dat de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid en dat er extra moet worden geÔnvesteerd in het hoger onderwijs. De rijksbijdrage per student neemt door de jaren heen steeds verder af en wij moeten omgaan met de effecten."


Ziekenhuizen Flevoland en MC Slotervaart vragen uitstel van betaling aan

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten en het MC Slotervaart in Amsterdam hebben uitstel van betaling aangevraagd. Zorgverzekeraars stoppen met de financiering van de ziekenhuizen.

"Een faillissement is mogelijk onafwendbaar", zegt de MC Groep in een persverklaring. Verder zegt de MC Groep dat al het mogelijke is gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst, maar dat dat financieel niet is gelukt.

Verscherpt toezicht

Het was al bekend dat de MC Groep in zwaar financieel weer verkeert. Begin september werden de drie ziekenhuizen in Flevoland daarom door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder verscherpt toezicht geplaatst.

De MC Groep zegt dat de financiŽle problemen vooral zijn veroorzaakt doordat de ziekenhuizen duur personeel hebben moeten inhuren. Volgens het bedrijf blijft de patiŽntenzorg gegarandeerd. De patiŽnten die op dit moment worden behandeld, krijgen adequate zorg, staat in de persverklaring.

Dat benadrukt ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis. "Iedereen die nu in het ziekenhuis ligt of morgen of later een afspraak heeft, krijgt gewoon zorg", zegt directievoorzitter Georgette Fijneman. "Wij hebben als verzekeraar een zorgplicht. Wij voelen ons ook verantwoordelijk om te regelen dat, mocht het in de toekomst anders lopen, iedereen die zorg krijgt die nodig is."

Fijneman zegt dat de ziekenhuizen hun financiŽle tekorten wilden opvullen met extra geld van de zorgverzekeraars. Maar dat wilde Zilveren Kruis niet. "Dat zijn het soort financieringen waarvoor je een bank nodig hebt. Een overbruggingskrediet is niet onze rol. Wij hebben premiegeld om zorg te betalen en het is niet de bedoeling dat dat geld de verliezen van het ziekenhuis compenseert."

In juli zag Zilveren Kruis nog af van het opeisen van een vordering bij de MC Groep. Een bedrag wil Fijneman niet noemen, maar ze zegt wel dat het in de miljoenen liep. "Zo konden we met elkaar over de toekomst praten. Deze maand werd ons pas duidelijk dat het ziekenhuis er financieel veel slechter voor stond dan dat wij tot dat moment wisten."

Vraagtekens bij verdienmodel

Loek Winter en Willem de Boer zijn de eigenaren van de ziekenhuizen. Hun oogmerk bij de aankoop ervan was om de zorg veel efficiŽnter te maken. De Boer stapte eind september op als bestuurder bij de ziekenhuizen.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt het intriest voor het personeel dat het zover heeft moeten komen. Bij de ziekenhuizen werken in totaal zo'n 2000 mensen. "Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC Groep door Willem de Boer en Loek Winter. Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen."

Spoedeisende hulp binnen 45 minuten

Minister Bruins voor Medische Zorg vindt het wrang dat het voorlopig niet gelukt is de financiŽle situatie op orde te krijgen. "Het is nu aan de bewindvoerder om te kijken wat de mogelijkheden verder zijn om een faillissement te voorkomen", zegt hij in een reactie.

Mocht het toch tot een faillissement komen, dan heeft dat volgens Bruins geen gevolgen voor de toegankelijkheid van de spoedeisende hulp (SEH). De norm is dat iedereen in Nederland binnen 45 minuten bij een SEH kan zijn. Ook bij sluiting van de SEH-afdelingen in Amsterdam en Lelystad blijft het aantal mensen dat die norm niet haalt gelijk, zegt Bruins.


Oud-leider Sharia4Belgium verliest Belgische nationaliteit

De vroegere leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium verliest de Belgische nationaliteit. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen beslist, melden Belgische media. Fouad Belkacem is volgens de rechters "tekortgeschoten in zijn verplichtingen als Belgisch burger".

Belkacem zit al vijf jaar in de gevangenis vanwege zijn betrokkenheid bij Sharia4Belgium. Hij indoctrineerde jongeren en bereidde hen voor op de gewapende strijd in SyriŽ. Een aantal van hen is naar dat land afgereisd. Belkacem kreeg hiervoor twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd.

Het oordeel van het hof om Belkacems nationaliteit af te pakken, is gedaan in een zaak die de Belgische staat twee jaar geleden begon. Zijn advocaat overweegt in cassatie te gaan en naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen.

Democratische waarden

Ze vreest dat Belkacem wordt uitgezet naar Marokko. "Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere. In dergelijke landen zijn de democratische waarden soms ver zoek. Ik ga een uitwijzing dan ook aanvechten met alles wat in mijn macht ligt", zegt ze tegen de Vlaamse tv-zender VTM.


Autofabrikanten zitten groei Randstad dwars

Uitzendconcern Randstad heeft afgelopen kwartaal weer iets meer tijdelijk personeel kunnen leveren over de hele wereld. Wel groeide de hoeveelheid werk voor het bedrijf minder hard dan eerder, namelijk 2 procent. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 6 miljard euro.

Ook in Nederland vlakt de groei van de vraag naar tijdelijk personeel af. Die kwam uit op 4 procent, flink minder dan de 9 procent van een jaar eerder.

In Noord-Amerika, waar Randstad een zesde van de omzet haalt, houdt de groei aan. Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn samen goed voor 40 procent van de omzet van het uitzendconcern.

Thermometer

Grote uitzendbureaus als Manpower en Randstad worden vaak gezien als thermometer van de economie: ze geven al heel snel aan hoe het gaat. Als bedrijven groeien, nemen ze vaak eerst tijdelijke krachten aan, en als het goed blijft gaan kunnen dat vaste krachten worden. Zit het tegen, dan zijn de uitzendkrachten de eersten van wie afscheid wordt genomen.

Dat de groei van Randstad nu afvlakt, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er minder vraag naar tijdelijk personeel is doordat de economie minder hard groeit. Maar de oorzaak kan ook positiever zijn: meer mensen die eerst tijdelijk werk hadden, hebben inmiddels een vaste baan. Volgens Randstad-topman Jacques van den Broek is een beetje van allebei nu aan de hand.

Auto-industrie

Internationaal heeft Randstad vooral last van tegenvallende groei in Europa. Volgens Van den Broek heeft dat te maken met grote autofabrikanten in Duitsland en Frankrijk, die de afgelopen tijd productie afbouwden en dus minder werk hadden voor tijdelijke krachten.

Iets soortgelijks is gaande bij VDL Nedcar in Born, waar BMW auto's laat bouwen. "Zij hebben het over de onzekerheid over de handelsbeperkingen, en daarnaast is er wat onzekerheid over regelgeving rondom dieselmotoren in Europa", zegt Van den Broek. "Om die reden produceren ze op dit moment wat minder, en dan hebben ze dus ook wat minder uitzendkrachten nodig."

Van den Broek signaleert ook dat het aantal vaste banen via Randstad met 13 procent is gestegen. Al met al wist het uitzendbedrijf wereldwijd 15 procent meer nettowinst te halen, bij elkaar 190 miljoen euro.

Platforms

Naast traditionele bedrijven als Randstad, lijken ook nieuwere bedrijven als LinkedIn, Uber en Deliveroo zich in de grote markt voor uitzendkrachten te willen gaan mengen. Uber test op dit moment al een uitzendplatform in Amerika. Volgens economen van ING kunnen dit soort opkomende platforms een bedreiging worden voor de gevestigde orde, en uiteindelijk zelfs 20 tot 70 procent van hun omzet afsnoepen.

Maar Van den Broek maakt zich daar nog niet erg zorgen over. "Ja, dat zeggen zij. Maar het segment dat Uber en Deliveroo doen, is minder dan 5 procent van onze business. Dus dat valt allemaal reuze mee." Toch erkent hij wel dat het belangrijk is om veel in nieuwe technologie te investeren om de komende tijd niet de boot te missen.

Lage groei

Voor de komende periode verwacht Randstad weinig grote veranderingen. En dat betekent: de lage groei houdt voorlopig aan.

De resultaten en ontwikkelingen stellen beleggers enigszins teleur. Het aandeel levert in de ochtendhandel 4 procent in. Het verlies over de afgelopen twee maanden is daarmee nu al 30 procent.


Topbestuurders van Amazon en Apple eisen rectificatie hack-artikel

Kort na elkaar hebben topmensen van Apple, Amazon en Supermicro zakenblad Bloomberg Businessweek opgeroepen om een artikel te rectificeren dat begin deze maand op de voorpagina stond. Het is de nieuwste stap in een affaire die tot nu toe niet is opgehelderd.

Op 4 oktober publiceerde Businessweek een artikel over een hack waarmee China toegang zou hebben gekregen tot computerservers van onder meer Apple en Amazon. Die servers zouden zijn geleverd door het bedrijf Supermicro.

Sinds de publicatie zijn er van allerlei kanten grote vraagtekens gerezen over de juistheid van het verhaal. Er kwamen krachtige ontkenningen van de betrokken bedrijven. Ook de Britse geheime dienst GCHQ, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en een hoge medewerker van NSA lieten weten zich er niet in te herkennen.

'Dit is niet gebeurd'

Afgelopen vrijdag was Apples bestuursvoorzitter Tim Cook de eerste prominente topman die zich in het openbaar over de zaak uitsprak. "Dit is niet gebeurd, het verhaal is niet waar", zei hij tegen BuzzFeed News. Vervolgens riep Cook persbureau Bloomberg op om het verhaal in te trekken.

Gisteren volgde de topman van Amazon Web Services, de clouddienst van de webwinkelgigant, het voorbeeld van Cook. "Ze hebben geen bewijs gedeeld, veranderden steeds het verhaal en toonden geen interesse in onze antwoorden, tenzij we daarmee hun verhaal konden bevestigen. De journalisten zijn erin geluisd of hebben op eigen houtje geopereerd."

Niet veel later sloot Supermicro zich daarbij aan. "Bloomberg zou verantwoordelijk moeten handelen en zijn onbewezen beschuldigingen intrekken." Voor zover bekend heeft het zakenblad nog niet inhoudelijk op de oproepen tot rectificatie gereageerd.

Nog geen bevestiging via andere media

Mediacriticus Eric Wemple maakte voor The Washington Post een analyse van de affaire. Bronnen hebben hem verteld dat The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post hebben geprobeerd het verhaal te verifiŽren, met nul resultaat.

Ook merkt Wemple op dat andere grote scoops, zoals die van The New York Times over de belastingzaken van Trump, en het boek van Bob Woodward over Trump (Fear) worden ondersteund door bijvoorbeeld documenten. "Bloomberg heeft zijn lezers daarentegen geen handvatten gegeven om het verhaal te reproduceren."

Bloomberg biedt ondertussen geen zicht op een rectificatie. De organisatie reageerde op vijftien vragen van Wemple met het commentaar "we wijden niet uit over niet-gepubliceerde artikelen, het redactieproces of onze plannen voor toekomstige verhalen". De hoofdredacteur van het persbureau gebruikte het verhaal vorige week nog intern als een voorbeeld van goede journalistiek, schrijft Wemple.


4000 varkens dood bij stalbrand in Asten-Heusden

Bij een stalbrand in het Brabantse Asten-Heusden zijn duizenden varkens omgekomen. Eťn stal is helemaal afgebrand. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere stallen.

Er komt veel rook vrij:

Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben 4000 varkens het niet overleefd.

De brandweer is uitgerukt met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers. Omwonenden hebben het advies gekregen om hun ramen en deuren dicht te houden vanwege de rook.


Modegigant Gilberto Benetton (77) overleden

Gilberto Benetton, mede-oprichter van het gelijknamige kledingmerk, is overleden. Hij werd 77 jaar. Benetton stierf na een kort ziekbed in zijn huis in Treviso, ItaliŽ.

Gilberto richtte samen met zijn broers Luciano en Carlo en zijn zus Giuliana in 1965 het bedrijf Benetton op. Het familiebedrijf werd mede dankzij zijn collectie zachte woltruien erg populair en groeide uit tot een internationaal modemerk met ongeveer 5000 winkels.

Benetton was vooral in de jaren 90 een gewild merk, maar heeft het de laatste jaren moeilijk door concurrentie van modegiganten als Zara en H&M. Het bedrijf sloot 2017 af met een verlies van 180 miljoen euro.

Rijk

De familie Benetton is nog wel een van de rijkste families van ItaliŽ. Het vermogen van de familie wordt geschat op 2,4 miljard euro.

Drie maanden geleden overleed de jongere broer van Gilberto, Carlo Benetton, op 74-jarige leeftijd.


Frankrijk overweegt elektronisch tolsyteem

Frankrijk overweegt de tolpoortjes op de snelwegen te vervangen door een elektronisch betaalsysteem, zoals in Noorwegen en in Portugal. De huidige tolpoortjes zijn op drukke dagen een bron van ergernis, omdat dan vaak lang moet worden gewacht.

Omdat de files bij de tolpoortjes ook luchtvervuilend zijn, heeft minister Borne van Verkeer een wetsvoorstel ingediend ter vervanging van de poortjes. In haar mobiliteitsplan wil ze de Fransen er ook toe brengen vaker te fietsen.

Ze stelt voor volledig over te gaan op elektronisch betalen. Dan kan door de plaatsing van een elektronisch kastje in de auto of door online-registratie van het kenteken. Portugal heeft zo'n kentekensysteem, waarbij de automobilist bij detectiepoorten kan doorrijden. Het kenteken wordt daar geregistreerd en de betaling vindt achteraf plaats.


Twee Amsterdammers opgepakt voor internationale drugshandel

In Amsterdam zijn twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze drugstransporten hebben geregeld naar Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De mannen van 62 en 69 jaar werden vanochtend gearresteerd door twee speciale politieteams. Tegelijk werden op drie plaatsen, onder meer in BelgiŽ, panden doorzocht. Het is niet bekend wat bij die doorzoekingen is gevonden.

Volgens de politie hebben de Amsterdammers onder meer cocaÔne, hasj en amfetamine getransporteerd. De Deense politie had om de arrestatie van een van de mannen gevraagd en wil dat hij wordt overgeleverd.

No Surrender

De twee verdachten zouden onder meer betrokken zijn geweest bij een drugstransport in januari van dit jaar naar Engeland. In die zaak zitten een paar leden van motorbende No Surrender vast.