Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Hennepplantage ontdekt bij grote brand in bedrijfspand Arnhem

Bij een voormalig poeliersbedrijf in Arnhem woedt een grote, uitslaande brand. Er stijgen dikke zwarte rookwolken op die te zien zijn tot in de wijde omgeving. De brandweer is uitgerukt met meerdere bluswagens en een hoogwerker.

In het pand is een hennepplantage gevestigd, meldt een verslaggever van Omroep Gelderland. Ze kon de wietplanten zien en ruiken. Politie en brandweer willen dat nog niet bevestigen.

Bewoners en bedrijven in de buurt wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. De brandweer houdt het gebouw van de naastgelegen kringloopwinkel nat. Daarmee moet voorkomen worden dat de vlammen overslaan.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.


'Individueel gespaard pensioen valt flink tegen door lage rente'

Mensen die individueel voor hun pensioen sparen, krijgen waarschijnlijk grote tegenvallers te verwerken als ze straks met pensioen gaan. Het gaat soms zelfs om een halvering van de pensioenvooruitzichten.

Dat constateert de Volkskrant na een rondgang langs bedrijven. In totaal sparen zo'n 1,2 miljoen Nederlanders individueel voor hun pensioen, omdat ze buiten een cao vallen en daarmee buiten de pensioenregeling die voor de sector is vastgelegd.

Dat doen ze via een zogenoemde beschikbarepremieregeling. Via die regeling betaalt een werkgever een vaste premie voor een werknemer. Het gespaarde geld wordt voor de werknemer belegd. Hoeveel pensioenkapitaal een werknemer uiteindelijk opspaart, hangt af van hoe het geld belegd is.

Rente op pensioendatum

Maar de hoogte van de uitkering op de pensioendatum staat van tevoren niet vast. Hoe hoog dat pensioen is, hangt onder meer af van de rentestand op dat moment. Dat betekent dat het kan dat de uitkering naar beneden bijgesteld moet worden, ook als het gespaarde kapitaal gestaag is gegroeid.

Dat heeft te maken met hoe het pensioen uiteindelijk 'aangekocht' wordt. Van het gespaarde geld wordt namelijk op de dag dat de werknemer met pensioen gaat een uitkeringsregeling getroffen met een financiële instelling. Die geeft in ruil voor het kapitaal de werknemer eens in de zoveel tijd een uitkering: het pensioen.

Hoe hoog dat is, hangt mede af van de rentestand op dat specifieke moment. Is de rente laag, dan kan in veel gevallen de pensioenuitkering plotseling flink tegenvallen. Het omgekeerde geldt ook: een hoge rente kan voor hogere uitkeringen zorgen.

Tienduizenden tegenvallers

Omdat de rente de afgelopen tijd erg laag is geweest, kregen tienduizenden medewerkers met deze pensioenregeling een flinke klap te verwerken, stelt de Volkskrant vast. Voor nog duizenden mensen dreigt komende tijd hetzelfde te gebeuren.


Afghaans leger bevrijdt bijna 150 gegijzelde buspassagiers

Het Afghaanse leger heeft een grote groep gegijzelde buspassagiers bevrijd. Die werden vanochtend in de provincie Kunduz meegenomen door Talibanstrijders, nadat de bussen waarin ze zaten door de islamitische strijders tot stoppen waren gedwongen.

Ongeveer 170 passagiers werden gegijzeld, onder wie een onbekend aantal kinderen. Van hen zijn er nu 149 weer vrij, melden de autoriteiten in Afghanistan.

De bussen waren op weg naar de hoofdstad Kabul. De Taliban wierpen bij de stad Khanabad een wegblokkade op en dwongen de chauffeurs te stoppen. Daarna moesten de passagiers uitstappen. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn ze daarna door de islamitische strijders meegenomen naar een onbekende plek.

Waarschijnlijk wilden de Taliban kijken of er overheidsfunctionarissen en medewerkers van veiligheidsdiensten onder de passagiers waren.

Staakt-het-vuren

President Ghani had de Taliban afgelopen weekend juist opgeroepen tot een tweedaags staakt-het-vuren. Vandaag en morgen wordt in Afghanistan het offerfeest gevierd. Ghani zei dat het leger de wapens tijdelijk zou neerleggen als de Taliban hetzelfde zouden doen.

De buspassagiers waren op weg naar familie om samen de feestdagen door te brengen.

Het is niet duidelijk hoe het met de bevrijde passagiers gaat. Ook is niet duidelijk hoe de kleine groep die nog gegijzeld wordt, eraan toe is.


Man met mes in politiebureau Barcelona doodgeschoten

In een voorstad van Barcelona is een man doodgeschoten die vanochtend met een mes een politiebureau was binnengedrongen. De man is volgens de politie van Algerijnse afkomst en zou 'Allahoe akbar' hebben geroepen.

De man ging vanochtend vroeg het politiebureau van zijn woonplaats Cornella de Llobregat binnen. De agenten probeerden hem het bureau uit te werken, maar toen dat niet lukte werd hij doodgeschoten.

De omgeving van het politiebureau is afgesloten, meldt correspondent Rop Zoutberg. De politie bekijkt camerabeelden en ze willen vooral weten of de man alleen handelde of dat het om een geplande actie gaat.

Zeer alert

Afgelopen vrijdag werden de aanslagen op de Ramblas in Barcelona en Cambrils herdacht. Bij die aanslagen een jaar geleden kwamen 16 mensen om het leven en raakten meer dan 120 mensen gewond.

Volgens Rop Zoutberg is de politie zeer alert. "De terreurdaden in Barcelona en Cambrils begonnen ook met een voorval dat er niets mee te maken leek te hebben, de explosie van gasflessen in een voorstad van Barcelona. Dat verklaart waarom de politie direct een groot onderzoek is begonnen", zegt Zoutberg.


Amerikaanse ambassade in Ankara onder vuur genomen

De Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara is vanochtend meerdere keren beschoten. Een van de kogels raakte de ruit van een beveiligingshokje bij het gebouw. Niemand raakte gewond.

Volgens Turkse media werden zeker vier kogels afgevuurd uit een wit busje, dat daarna wegreed. De politie is nog op zoek naar de schutter.

Tussen Turkije en de Verenigde Staten is een diplomatieke rel ontstaan over de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Die zit sinds 2016 vast in Turkije omdat hij betrokken zou zijn bij de mislukte staatsgreep in dat land.

Vrije val lira

Brunson zou ook banden hebben met de islamitische geestelijke Gülen, die volgens de Turkse regering achter de couppoging zit. Vrijdag werd een verzoek om het huisarrest van de Amerikaanse dominee op te schorten door de rechter afgewezen.

Turkije en de Verenigde Staten hebben elkaar over en weer sancties opgelegd. Dat leidde tot een vrije val van de Turkse lira. Qatar is Turkije inmiddels te hulp geschoten om de economie een impuls te geven.


Tweehonderd menselijke botten gevonden in Mexico, mogelijk massagraf

In het noorden van Mexico zijn op verscheidene plekken dicht bij elkaar bijna tweehonderd menselijke botten gevonden. Het gaat vermoedelijk om massagraven, zeggen de autoriteiten.

De botten lagen over kilometers verspreid langs een rivier in de gemeente Guadalupe, in de staat Chihuahua. Sinds 2009 zijn daar vaker mensenbotten gevonden.

Guadalupe ligt niet ver van de Amerikaanse grens. In het gebied woedt een drugsoorlog tussen criminelen en veiligheidstroepen. Er wordt dan ook van uitgegaan dat de botten van slachtoffers van het drugsgeweld zijn.


Wekdienst 20/8: Van der Weijden komt aan en geen analoge tv in Zeeland

Goedemorgen! Vandaag komt, als alles goed gaat, Maarten van der Weijden zwemmend aan in Leeuwarden. En in Zeeland is analoge televisie en radio via de kabel vanaf vandaag verleden tijd.

Er kan vandaag een bui vallen, maar er is ook kans op zon. Het wordt 21 tot 24 graden. Morgen blijven buien beperkt tot het westen. Het wordt die dag ook iets warmer: 23 tot 26 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Als alles goed verloopt, komt Maarten van der Weijden zwemmend aan in Leeuwarden. De olympisch kampioen heeft er dan 200 kilometer opzitten; hij zwemt de Elfstedentocht om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Volgens de oorspronkelijke planning zou Van der Weijden tussen 19.00 en 20.00 uur arriveren, maar het lijkt er vooralsnog op dat het later zal worden. De hele tocht van Van der Weijden is live te volgen via het YouTube-kanaal van NOS Sport In het zuiden van het land is de zomervakantie voorbij voor het basis- en voortgezet onderwijs. In het midden van het land hebben scholieren nog weekje vrij, in het noorden gaan de scholen over twee weken weer open En klanten van het Zeeuwse kabelbedrijf Delta ontvangen vanaf vandaag geen analoge tv en radiozenders meer via de kabel

Wat heb je gemist?

Het Nederlandse spoor is bijna vol, waarschuwt spoorbeheerder ProRail. Om het groeiend aantal reizigers op te vangen gaan volgend jaar nog meer treinen rijden, maar het wordt volgens ProRail een steeds grotere uitdaging om die allemaal in te plannen. Innovaties kunnen volgens de spoorbeheerder de druk enigszins verlichten. De dienstregeling wordt bijvoorbeeld vanaf 2020 nauwkeuriger ingepland en er komt een nieuw systeem om in te spelen op veranderingen in de planning.

Ander nieuws uit de nacht:

Zeker twee doden door nieuwe aardbeving Lombok van gisteren: ze kwamen om doordat hun huizen instortten Vier aanhoudingen na bommelding station Tilburg: het station van Tilburg moest vanwege de melding ontruimd worden Nederlandse industrie groeit opnieuw: in het tweede kwartaal steeg de omzet met 6,7 procent Zuid-Koreanen grens over voor hereniging met familie Noord-Korea: de herenigingen beginnen later vandaag

En dan nog even dit:

De film Billionaire Boys Club met de van seksueel misbruik beschuldigde acteur Kevin Spacey is een flop. Vrijdag ging de film in première en dat leverde in de VS het bedrag van 126 dollar op, zo'n 112 euro. Volgens Amerikaanse media was de film in acht bioscopen te zien. Dat betekent dat er per voorstelling nog geen twee mensen in de zaal zaten. Een dag later was de opbrengst 162 dollar.

Spacey werd eind vorig jaar beschuldigd van aanranding door acteur Anthony Rapp. Sindsdien hebben zo'n dertig mannen de acteur van ongewenste intimiteiten beschuldigd. Tegen Spacey loopt zowel in de VS als in Groot-Brittannië een gerechtelijk onderzoek. Hij spreekt alle beschuldigingen tegen.

Fijne dag!


ProRail: het spoor begint vol te raken

Het wordt steeds drukker op het Nederlandse spoor. De ruimte begint zijn grenzen te naderen, zegt spoorbeheerder ProRail. Om het groeiend aantal reizigers op te vangen gaan volgend jaar meer treinen rijden. Volgens ProRail is het een steeds grotere uitdaging om die allemaal in te plannen en dreigt binnen tien jaar een capaciteitsprobleem.

ProRail geeft de waarschuwing bij de bekendmaking van de capaciteitsverdeling voor de dienstregeling van 2019. Daarin zijn meer dan 2,2 miljoen ritten voor passagierstreinen gepland. Die zullen samen 165 miljoen kilometer afleggen. In 2004 lag het aantal treinkilometers door passagierstreinen nog op 129 miljoen.

"Het past nog wel, maar we merken dat we langzaam aan de grens van het netwerk beginnen te komen", zegt Wouter van Dijk, directeur vervoer en dienstregeling van ProRail. "Er komen steeds meer treinen. Ook de NS heeft nieuwe treinen besteld. We bekijken nu samen waar we die neer kunnen zetten en dan wordt het krap. Ik denk dat we het tot 2025-2030 nog wel redelijk kwijt kunnen. Maar daarna moeten we gaan nadenken over andere oplossingen."

Ook goederentreinen zorgen voor steeds meer drukte op het spoor. Voor 2019 staan nu al 8 procent meer goederentreinen gepland dan voor dit jaar.

Meer spoor lastig

Er ligt nu meer dan 7300 kilometer spoor in Nederland. Volgens ProRail heeft extra spoor weinig zin en is het ook lastig om meer spoor aan te leggen, omdat er weinig ruimte meer is voor nieuw spoor.

Innovaties kunnen volgens ProRail de drukte op het spoor enigszins verlichten. Zo wordt de dienstregeling vanaf 2020 nauwkeuriger ingepland: niet langer per minuut, maar per 6 seconden. Het gaat om de interne planning voor de spoorbeheerder en de vervoerders. Voor reizigers verandert er niets, zij blijven de dienstregeling per minuut zien.

Ook werkt ProRail aan een nieuw systeem om in te spelen op veranderingen in de planning. Met de tool Time Table Redesign kunnen treinen eenvoudiger worden ingepland. Dat is vooral handig voor goederenvervoer, omdat die ritten onvoorspelbaarder zijn. 96 procent van de geplande goederentreinen rijdt op een andere tijd of plek dan vooraf gedacht.

Vervoerders

"Ook vervoerders moeten inventiever worden", zegt Van Dijk. "Er kan ook meer capaciteit gecreëerd worden door treinen op een andere manier te laten rijden." Hij denkt ook aan ander soort treinmaterieel, bijvoorbeeld meer metro-achtig. Dat is lichter, en dus is de remweg korter. "Op de spoorlijn langs de A2, tussen Amsterdam en Eindhoven, rijden er zes intercity's per uur", aldus Van Dijk. "Daar moeten nog vier sprinters en een goederentrein per uur tussendoor. Dan kun je voorstellen dat het krap wordt."

Zaterdag zei NS-topman Roger van Boxtel ook al dat de grens van het spoorsysteem bijna is bereikt. "Elk jaar kiezen meer mensen voor de trein. Daar zijn we blij mee. Tegelijk vergroot dat de kans op drukte en vertraging", aldus Van Boxtel.


'Aanjager #metoo zelf beschuldigd van seksueel wangedrag'

Asia Argento, een Italiaanse actrice en een van de eerste vrouwen die zich uitspraken tegen producer Harvey Weinstein, wordt zelf beschuldigd van seksuele intimidatie. Ze zou een minderjarige acteur hebben aangerand en hem de afgelopen maanden zo'n 380.000 dollar hebben betaald.

The New York Times heeft documenten in handen van de advocaten van Argento (42) en de acteur, Jimmy Bennett (22). Bestanden met de beschuldigingen, een betalingsovereenkomst en foto's van de twee in bed, zijn in een e-mail naar de Amerikaanse krant gestuurd door een anonieme afzender.

In e-mailverkeer dat in handen is van The New York Times adviseert de advocaat van Argento haar ook hoe ze het beste kan omgaan met de beschuldigingen.

Seks op hotelkamer

Bennett stelt dat de Italiaanse actrice en regisseuse hem in 2013 aanrandde op een hotelkamer in Californië. Hij was toen net twee maanden 17, Argento was 37. Ze zou hem hebben gezoend, hem oraal hebben bevredigd en seks met hem hebben gehad. Daarna zou ze hem hebben gevraagd enkele foto's te nemen.

In de uren en dagen daarna hebben de twee volgens The New York Times nog wel contact gehad via sociale media. Bennett zegt dat hij op de weg naar huis verwarring en walging voelde over wat er op de hotelkamer was gebeurd. Hij hield naar eigen zeggen een trauma over aan het incident en zou daardoor minder hebben verdiend in het vervolg van zijn carrière.

De acteur verstuurde in november vorig jaar een brief aan Argento en haar advocaat, een maand nadat de Italiaanse actrice Weinstein openlijk had beschuldigd van seksuele intimidatie. In de brief vroeg Bennett om een schadevergoeding van 3,5 miljoen dollar voor zijn emotionele problemen en verlies aan inkomen. In april van dit jaar maakte de actrice voor het eerst een grote som geld over aan Bennett.

'Moeder' en 'zoon'

Saillant is dat Bennett in 2004 op 7-jarige leeftijd een van de acteurs was die de zoon van een personage van Argento speelde in de film The Heart Is Deceitful Above All Things, die ook door haar werd geregisseerd. De film gaat over de relatie tussen een drugsverslaafde prostituee en haar zoon. Aan het einde van het verhaal verkleedt de moeder haar zoon als dochter en wordt het jongetje verkracht.

In deze film speelde Argento de moeder van Bennett:

Bennett en Argento bleven elkaar na deze film in interviews en uitingen op sociale media 'moeder' en 'zoon' noemen. The New York Times heeft Argento, Bennett en hun advocaten om een reactie gevraagd, maar vooralsnog wil niemand iets kwijt over de zaak.

Argento wordt gezien als voortrekker van de #metoo-beweging, die internationaal bekendheid kreeg nadat de Italiaanse actrice en twaalf andere vrouwen zich hadden uitgesproken tegen Weinstein. Argento liet zich in de media geregeld horen over seksuele intimidatie en de ongelijke positie van vrouwen. Haar vriend, de reiskok Anthony Bourdain, pleegde in juni zelfmoord.


Zeker twaalf doden door jongste aardbevingen Lombok

De twee aardbevingen van gisteren op het Indonesische eiland Lombok hebben aan zeker twaalf mensen het leven gekost.

De meeste doden, tien, vielen bij de tweede aardbeving van gisteren, met een kracht van 6,9. Eerder op de dag werd Lombok getroffen door een beving met een kracht van 6,3 en daardoor kwamen twee mensen om.

Ook op het naastgelegen eiland Sumbawa werd de beving gevoeld. Gebouwen begonnen te trillen en sommige stortten in. Door het vallende puin werd een bewoner gedood.

De twee bevingen op Lombok veroorzaakten aardverschuivingen en uitval van elektriciteit. Maar ze leidden vooral tot paniek onder de eilandbewoners, na de zware bevingen van eerder deze maand. Die hebben aan honderden mensen het leven gekost.

De Nederlandse Nina Beijen woont en werkt op het eiland Lombok. "Ik was met vrienden thuis op het moment van de aardbeving. We zijn direct naar buiten gegaan en hebben buiten geslapen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Er waren nog veel naschokken. Wij in het zuiden hebben geen schade, maar op de rest van Lombok is wel veel schade, met aardschokken en aardverschuivingen."

Volgens Beijen is de situatie met name in het noorden slecht. "De berichten die wij krijgen van mensen daar is dat er zo snel mogelijk hulp nodig is", vertelt ze. "Er is een tekort aan water, aan rijst, groente en fruit, medicijnen, luiers, tenten, babymelk, warme kleding. Iedereen is heel verdrietig en vraagt zich af wanneer het stopt. Het is wat noodhulp bieden betreft echt dweilen met de kraan open."

De noodhulp wordt bemoeilijkt door problemen met de infrastructuur. Veel wegen zijn als gevolg van de aardbevingen geblokkeerd. "Maar we moeten de noodhulp bieden, omdat die mensen niets hebben. Op heel veel plekken is het, opnieuw, een noodsituatie."


Zuid-Koreanen grens over voor hereniging met familie Noord-Korea

Tientallen Zuid-Koreanen zijn de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea gepasseerd voor een hereniging met hun familieleden. Deze week zien 180 families elkaar weer nadat ze tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 zijn gescheiden.

De herenigingen beginnen later vandaag. De families treffen elkaar in het Noord-Koreaanse berggebied Diamond Mountain. De ontmoetingen zijn mogelijk door de betere betrekkingen tussen beide Korea's van de laatste maanden.

Bijna 60.000 Zuid-Koreanen hadden zich opgegeven voor de hereniging. Elf uur lang mogen ze bij elkaar blijven. Daarna volgt vaak een emotioneel afscheid.

Vooral oudere Koreanen grijpen deze kans aan. Zij hopen voor hun dood nog een keer hun dierbaren te kunnen zien. "Ik weet niet hoe lang ik nog heb, dus ik ben heel blij dat ik nu ben uitgekozen. Het voelt alsof ik zweef", zei een 91-jarige Zuid-Koreaanse vrouw die vandaag met haar zus wordt herenigd.

De oudste Zuid-Koreaanse deelnemer is 101 jaar oud.

Kleding, tandpasta, eten

Veel Zuid-Koreanen nemen cadeaus mee voor hun familieleden. Het gaat vooral om sokken, ondergoed, winterjassen, medicijnen, tandpasta en eten. Luxere cadeaus worden waarschijnlijk door Noord-Korea niet toegelaten.

De Zuid-Koreaanse families zijn een dag eerder naar de grens gereisd voor instructies over de hereniging. Ook kregen ze een korte gezondheidscontrole voordat ze de grens passeerden.

Sinds 1985 krijgen verscheurde Koreaanse families zo af en toe de kans op een korte hereniging. De afgelopen twintig jaar konden ongeveer 20.000 Koreanen op die manier hun familieleden voor even in de armen sluiten.


Duitse journalist mag Turkije verlaten, proces tegen haar gaat door

De Duitse journalist Mesale Tolu mag Turkije verlaten. Ze wordt door de Turkse autoriteiten beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en mocht vanwege het proces tegen haar de grens niet oversteken. Een rechtbank in Turkije heeft het reisverbod onverwacht opgeheven.

Wel gaat de rechtszaak tegen Tolu (33) gewoon door. Ook de aanklachten tegen haar echtgenoot Suat Çorlu blijven gelden, stelde de rechter. Het reisverbod tegen hem blijft van kracht en hij zal dus voorlopig in Turkije moeten blijven.

Duitse media schrijven dat de opheffing van het reisverbod van Tolu als een verrassing komt. In april besloot een Turkse rechtbank nog dat zij in het land moest blijven vanwege de rechtszaak tegen haar. De journaliste noemde die uitspraak politiek gemotiveerd.

Teken van toenadering

De journalist is kind van Turkse ouders, maar heeft alleen de Duitse nationaliteit. Ze werkte enkele jaren voor een links persbureau in Turkije toen ze in april 2017 werd opgepakt, omdat ze banden zou hebben met een verboden partij. Na een aantal maanden in de cel werd ze in december vorig jaar vrijgelaten, onder voorwaarde dat ze binnen de landsgrenzen bleef.

Door de zaak van Tolu en andere Duitsers die in Turkije in de gevangenis zaten, zijn de banden tussen Duitsland en Turkije sterk verslechterd. Volgens het Duitse persbureau DPA is de plotselinge opheffing van het reisverbod een teken dat Turkije toenadering zoekt. In februari werd de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel ook vrijgelaten.

De volgende zitting in het proces tegen Tolu staat gepland voor 16 oktober. Als de Duitse journalist wordt veroordeeld, kan ze een jarenlange gevangenisstraf opgelegd krijgen.


Nederlandse industrie groeit opnieuw

De Nederlandse industrie blijft groeien. In het tweede kwartaal steeg de omzet met 6,7 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee groeit de industrie voor het zevende kwartaal op rij.

De omzet binnen Nederland groeide met 9,3 procent het hardst. De buitenlandse omzet nam met 5,2 procent toe. Ook de afzetprijzen stegen voor het zevende kwartaal op rij, ditmaal met 3,2 procent.

De snelst groeiende branche was afgelopen kwartaal de chemische, farmaceutische, aardolie-, rubber- en kunststofindustrie. Deze sector verdiende 11,3 procent meer dan een jaar eerder.

Minder sigaretten, meer drank

De tabaksindustrie kromp in het tweede kwartaal met 5,3 procent en de voedingsmiddelenindustrie had 0,3 procent minder omzet. Drankproducenten deden het een stuk beter, met een omzetgroei van 18,5 procent.

Producenten in de industrie hebben volgens het CBS steeds meer last van een tekort aan personeel. Begin juli zei 21 procent van de bedrijven hierdoor belemmerd te worden. Een jaar eerder was dat nog 14 procent.


Aletta André in overstroomd Kerala: 'Water heeft in 100 jaar niet zo hoog gestaan'

Bijna een miljoen ontheemden en zeker 350 doden: het hoogwater heeft de Indiase deelstaat Kerala keihard getroffen. "Het water heeft in honderd jaar niet zo hoog gestaan", zegt correspondent Aletta André vanuit het rampgebied. "En deze crisis is nog niet voorbij."

André laat vanuit de watermassa zien wat het hoogwater betekent voor de Indiërs:

De moessonregens die de overstromingen veroorzaken begonnen anderhalve week geleden. Hoewel het in het weekend ook droog is geweest, wordt maandag meer regen verwacht.

De regering van premier Modi heeft zo'n 60 miljoen euro aan noodhulp toegezegd. Volgens eerste schattingen is er voor zeker 2,4 miljard euro schade.


Vier aanhoudingen na bommelding station Tilburg

Het station van Tilburg is afgelopen avond ongeveer twee uur ontruimd geweest na een bommelding. De politie meldt dat een arrestatieteam vanwege de melding vier mannen heeft aangehouden.

De arrestanten zaten in een trein die aan een van de perrons stond. Ze zijn geboeid afgevoerd en worden maandagochtend verhoord, meldt een politiewoordvoerder.

De bommelding kwam iets voor 22.00 uur binnen. Of iemand gebeld heeft of dat er een verdacht pakketje is gevonden, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Wel zegt de politie dat ze "niet voor niets een station ontruimen". Net voor middernacht gaf de politie het station weer vrij.

Dancefestivals

De NS meldt dat vanaf 0:30 uur de treinen weer volgens dienstregeling rijden.

In Tilburg is het festival Dancetour bezig. In het nabijgelegen Hilvarenbeek is het dance-event Decibel aan de gang. Volgens de organisatie van Decibel heeft de ontruiming tot weinig problemen geleid, omdat het overgrote deel van de bezoekers toch al van plan was om op de camping te overnachten. Er zijn nog ongeveer 15.000 mensen op het festival.


Politiebonden: toch behoorlijk wat drugsgevallen op Decibel

Er zijn op het Decibel Outdoor-festival in Hilvarenbeek "behoorlijk wat drugsgerelateerde zaken" geweest, zegt een woordvoerder namens alle politiebonden tegen Omroep Brabant. De politie was in tegenstelling tot voorgaande jaren grotendeels afwezig op het festival. De politie voert actie voor een betere cao.

Volgens de bonden heeft burgemeester Palmen zich veel te positief uitgelaten over het verloop van het festival. Hij sprak van de meest rustige editie ooit sinds de start in 2016.

Tijdens Decibel Outdoor hebben zich ook geweldsincidenten voorgedaan, "maar het is niet echt uit de hand gelopen". Ook zijn diverse bezoekers van het muziekfestival gaan trippen door het gebruik van verdovende middelen, zegt de woordvoerder van de bonden.

Tegen het ANP zegt Palmen dat hij meer van de lokale situatie weet dan de bonden. "Ik ben er zaterdag van 10.00 tot 02.30 uur geweest. Ik heb zes veiligheidsoverleggen gehad waarbij ook de politie zat."


Première-avond nieuwe film Kevin Spacey levert... 126 dollar op

De film Billionaire Boys Club, met de van seksueel misbruik beschuldigde acteur Kevin Spacey, is een flop in de bioscoop. De première-avond afgelopen vrijdag leverde in de VS een schamele 126 dollar op - zo'n 112 euro.

De film was volgens Amerikaanse media in maar acht bioscopen te zien. Dat betekent dat er gemiddeld per voorstelling nog geen twee personen in de zaal zaten. Op de zaterdag deed de film het overigens iets beter. Aan het eind van de dag was de opbrengst 162 dollar.

Gerechtelijk onderzoek

De carrière van tweevoudig Oscar-winnaar Spacey raakte eind vorig jaar in het slop. Hij werd toen beschuldigd van aanranding door acteur Anthony Rapp, die 14 jaar was toen het zou zijn gebeurd. Sindsdien hebben ruim dertig mannen de acteur openlijk beschuldigd van ongewenste intimiteiten, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Zowel in de VS als in Groot-Brittannië loopt er een gerechtelijk onderzoek tegen Spacey. De acteur spreekt alle beschuldigingen tegen.

Uit de film geknipt

Na de onthullingen werd Spacey eerst ontslagen door Netflix, waar hij jarenlang de hoofdrol had gespeeld in de hitserie House of Cards. En vlak voor de première van All the Money in the World werd de 59-jarige acteur uit de film geknipt. Alle scènes met Spacey werden opnieuw gefilmd, met acteur Christopher Plummer als vervanger.

De distributeur van Billionaire Boys Club besloot uiteindelijk om Spacey in de film te houden. "We hopen dat deze beschuldigingen, die nog niet bekend waren toen de film 2,5 jaar geleden werd gemaakt, tegen iemand die een kleine rol heeft, de release van de film niet zal bezoedelen", stond in de verklaring voor het besluit.

425 dollar

De film was vorige maand al stilletjes uitgebracht bij streamingdiensten. Zo'n zet is meestal geen goede voorbode voor de bioscoopresultaten. Volgens de Hollywood Reporter zal de film in het volledige premièreweekend in de VS met moeite 425 dollar opleveren.

Ter vergelijking: Baby Driver uit 2017, waarin Spacey een hoofdrol speelde, leverde 20 miljoen dollar op in het eerste bioscoopweekend. Maar die film heeft gemiddeld een 7,7 op filmsite IMDb. Billionaire Boys Club staat vooralsnog op een 5,6.


Afghaanse president wil bestand met offerfeest én hoopt op verlenging

De Afghaanse president heeft opgeroepen tot een tweedaags bestand met de Taliban gedurende het offerfeest van morgen en overmorgen. Het regeringsleger zal alleen de wapens tijdelijk neerleggen als de Taliban dat ook doen. Het aanbod geldt niet voor IS.

Ghani deed het aanbod tijdens de festiviteiten in Kabul ter gelegenheid van het feit dat Afghanistan 99 jaar onafhankelijk is. De president hoopt tegelijkertijd de Taliban zover te krijgen dat het bestand wordt verlengd tot 20 november, de geboortedag van de profeet Mohammed.

Als de Taliban daarin toestemmen, zal het ook rustig zijn bij de verkiezingen in oktober. De kans daarop is klein. In juni namen de Taliban wel het aanbod aan voor een driedaags bestand tijdens het Suikerfeest, maar van een verlenging wilde ze toen niet weten.

De Taliban hebben nog niet gereageerd op het jongste voorstel van Ghani. Gisteren zei de leider van de Taliban dat er geen vrede in het land zal zijn "zolang de buitenlandse bezetting voortduurt". De oorlog kan volgens Taliban-leider Akhunzadah alleen eindigen via directe besprekingen met de Amerikanen,


Rouwfotografie neemt vlucht: 'Je laat iemand toe tot de moeilijkste dag van je leven'

Hij liet een vreemde toe op de zwaarste dag van zijn leven. Toch heeft Daan Barendse er geen moment spijt van. Vrienden opperden de uitvaart van zijn vrouw Anneke door een fotograaf te laten vastleggen. Aanvankelijk aarzelde hij, maar de doorslag gaf dat het paste bij zijn echtgenote. Zij hield van fotografie, getuige de duizenden foto's die ze samen in de loop van hun huwelijk van hun gezin maakten.

Steeds meer mensen nemen de stap die Barendse maakte: van een rouwstoet maakt tegenwoordig vaak ook een fotograaf deel uit. Guus Sluiter van het Nederlands Uitvaart Museum in Amsterdam ziet die ontwikkeling ook. Hij zou ze graag hebben, cijfers ontbreken nog, maar de tendens is er zonder meer. "Vroeger werd de dood met graagte op afstand gehouden", zegt hij over de tijden dat kinderen werden weggehouden van een begrafenis. "Nu niet meer."

Barendse sprak met Pauline Broekema over zijn keuze en bladert met haar door het fotoboek van Annekes uitvaart:

Rouwfotografie past in een tijd waarin de dood meer bespreekbaar is geworden. En het beeld is daarbij een steeds grotere rol gaan spelen. Tijdens een uitvaart worden ook foto's en films getoond er zijn zelfs mensen die een uitvaart streamen op Facebook.

Guus Sluiter merkt dat ook jonge kunstenaars de dood steeds vaker tot onderwerp van hun werk maken en er een "diepe fascinatie" voor hebben. In een van de zalen van zijn museum tonen vier jonge fotografen hun verbeelding van rouw en verdriet.

Vertrouwen

In de woonkamer van de familie Barendse in Hendrik Ido Ambacht herinnert veel aan Anneke. Begin dit jaar overleed ze. Na een verkeersongeluk in 1992 raakte ze gehandicapt, maar ondanks de continue pijn bleef ze zichzelf, zegt haar man. De klep van de piano staat open, haar favoriete muziekstuk ligt op de lessenaar. Lief, betrokken en geïnteresseerd in anderen was ze, mooi. En ondanks de permanente pijn die ze leed altijd goed verzorgd.

Zo wilde Daan Barendse haar ook na haar dood vastgelegd hebben. Hij koos rouwfotografe Boukje Canaan. "Het klikte meteen. In de ochtend van de begrafenis kwam ze al langs. Ik had het gevoel haar te kunnen vertrouwen." Zijn vrouw lag boven opgebaard. "Toen ik daar afscheid nam, heeft Baukje foto's genomen. Dat was een heel intiem moment. Het heeft misschien maar tien minuten geduurd, maar de foto's die ze toen maakte, zijn mij het meest dierbaar."

Eigenlijk heeft hij daarna niets meer gemerkt van de aanwezigheid van de fotografe. "Dan heeft ze het dus goed gedaan. Eigenlijk kon ik haar geen beter compliment geven."

De mooiste foto's zitten in een album. "Ze heeft ook close-ups van mijn vrouw gemaakt. Die heb ik wel, maar ze staan niet in het boek. Ik wil dat ook de kleinkinderen het kunnen inzien."

Het album ligt op een prominente plek in de huiskamer. Het gebeurt dat hij er dagen niet inkijkt. "Ik pak het bijvoorbeeld op momenten dat ik het moeilijk heb. Het is toch anders dan foto's op een iPad of een film. Die foto's zijn tastbaar. Ik heb het gevoel dat ik even de hand van mijn vrouw vast heb."


'Lenzen in VS massaal door toilet gespoeld, slecht voor milieu'

"Ik heb mijn hele leven lang contactlenzen gedragen", vertelt onderzoeker Rolf Halden van de Arizona State University. "Maar ik vroeg mezelf pas recent af: wat gebeurt er met die lenzen als hun leven voorbij is?" De vraag van Halden resulteerde in een onderzoek naar de gevolgen van lenzenafval.

Die gevolgen zijn groter dan gedacht: het plastic materiaal blijkt schadelijk te zijn voor het milieu en kan zelfs terechtkomen in onze voedselketen.

Contactlenzen zijn gemaakt van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren. Door die combinatie worden lenzen zacht en zuurstofdoorlatend. Maar als het materiaal langere tijd in contact komt met micro-organismen die ook in het water zitten, verandert de structuur. "Het plastic verliest zijn kracht en breekt in kleine stukjes," vertelt Halden aan de BBC. Die kleine stukjes plastic kunnen vervolgens terechtkomen in de natuur.

Dat gaat zo: volgens de onderzoekers gooit 15 tot 20 procent van de Amerikaanse lenzendragers zijn of haar lenzen weg in de wc of douche. Dat zijn in totaal 14 miljard lenzen, goed voor een gewicht van 200 ton. De lenzen komen vervolgens terecht in slib van het afvalwater, dat in de VS vaak over landbouwgrond wordt verspreid. Gemiddeld zit er één paar lenzen in een kilo modder, schrijven de onderzoekers.

Eenmaal terechtgekomen in de bodem kunnen wormen het giftige materiaal opnemen, vertelt Halden. "Als vogels vervolgens die wormen eten, kan het microplastic van de lenzen vervolgens in de menselijke voedselketen belanden."

Naar de oceaan

Maar dat is niet het einde van de reis van het lensafval. "We weten dat het slibmateriaal door regenval terug in het grondwater kan komen", vervolgt de onderzoeker. "Zo kan het zelfs in de oceaan terechtkomen." Het weggooien van het product is vooral problematisch bij gebruikers van dag-, week- of maandlenzen, omdat die vaak weggegooid moeten worden.

Halden pleit ervoor dat fabrikanten informatie over het weggooien van lenzen op de verpakking zetten. "De makkelijke oplossing hiervoor is om de lenzen gewoon niet te dumpen in de gootsteen, douche of wc", aldus de professor.

Nederland kent ongeveer twee miljoen lenzendragers. Hoe vaak 'Nederlandse' lenzen in afvalwater belanden, is niet bekend.