Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Brandweer Amsterdam keerde miljoenen onterecht uit door misbruik regels

Bij de brandweer Amsterdam-Amstelland is 3,9 miljoen euro onterecht uitgekeerd aan personeel. Het geld werd betaald via misbruik van een regeling voor vroegpensioen en toelagen van de ondernemingsraad.

Dat schrijft het AD op basis van een rapport van fraudeonderzoeksbureau Integis en een aanvullend onderzoek van een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Een klokkenluider heeft het misbruik, dat tien jaar heeft geduurd, diverse malen aangekaart, maar de toenmalige leiding van de brandweer deed er niets mee. Nadat de huidige brandweercommandant Leen Schaap werd benoemd in 2016 is wel een onderzoek ingesteld. "Sinterklaas bestond bij de brandweer", zegt hij daar nu over. De toelagen zijn stopgezet, maar het onterecht uitgekeerde geld kan niet worden teruggevorderd.

De douceurtjes werden toegekend vanwege een gesloten cultuur bij de brandweer. Medewerkers vormen volgens Integis een "familie-organisatie", een groep die een krachtig blok vormt tegen de leiding. Om medewerkers te vriend te houden zou soepel zijn omgesprongen met arbeidsvoorwaarden.

Pesten

De gesloten cultuur bij de brandweer speelt de dienst vaker parten. Vorig jaar kwam al naar buiten dat de brandweer een probleem heeft met racisme, discriminatie en pesten. Ook werd het brandweerterrein door medewerkers beschouwd als eigen terrein: zij sloegen er spullen op, zoals winterbanden en zelfs boten. De nieuwe commissaris Schaap werd eens de toegang tot kazernes ontzegd.

Bas Eenhoorn, de burgemeester van Amstelveen en voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, reageert verontwaardigd op de onterechte uitkeringen. "Als die gesloten familiecultuur er niet was geweest, was dit veel eerder aan het licht gekomen."

Toch heeft ook de gemeenteaccountant jarenlang niets gemerkt, zegt Eenhoorn, "vanwege de complexiteit" van de pensioenregeling. Naast het misbruik is ook een klein deel van de vroegpensioenregeling verkeerd toegepast vanwege "een technische kwestie", zegt hij.


President Myanmar stapt onverwacht op: hij wil rust

President Htin Kyaw van Myanmar stapt onverwacht op. Hij wil tot rust komen, schrijft hij op Facebook. Hij was pas twee jaar president van het Zuidoost-Aziatische land.

Er wordt gespeculeerd dat de 71-jarige president een ziekte heeft, maar daarover is niets bekendgemaakt. Htin Kyaw was de eerste president in meer dan een halve eeuw die niet uit het leger voortkomt.

Het presidentschap in Myanmar is een ceremoniŽle functie. De echte leiding in het land is in handen van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, maar zij kon geen president worden. Ze was getrouwd met een Brit en heeft kinderen met de Britse nationaliteit. Volgens de wet mag een politicus met zo'n achtergrond niet het hoogste ambt van het land bekleden.

Rohingya

De regering van Myanmar krijgt internationaal veel kritiek vanwege het geweld van het leger tegen de Rohingya, de moslimminderheid in het land. Volgens correspondent Michel Maas is het goed mogelijk dat de president moe is van de vragen die hij daarover voortdurend beantwoorden moet.


Verkiezingsdag bij de NOS: dit kun je zien, horen en lezen

Het is verkiezingsdag! NOS.nl staat de hele dag in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Inlichtingenwet. We doen verslag op televisie, radio, onze site, de app en sociale media. Dit kun je allemaal verwachten.

Op NOS.nl houden we je de hele dag op de hoogte via een liveblog. Daarin lees je steeds het laatste verkiezingsnieuws en zie je video's van verslaggevers in het hele land. Op NPO 1 zijn er de hele dag reguliere NOS Journaals met updates over de stembusgang.

Vanavond wordt het natuurlijk pas echt spannend: vanaf 20.30 uur presenteren Rob Trip en Dionne Stax op NPO 1 vanuit TivoliVredenbrug in Utrecht de uitslagenavond in het programma Nederland Kiest: De Uitslagen. Het wordt een avondvullend programma dat ook rechtstreeks te volgen is op NPO Radio 1 en NOS.nl.

De NOS is te gast in zes gemeenten. Naast Utrecht ook in Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Emmen en Weert. In de uitzending wordt regelmatig geschakeld naar verslaggevers in deze steden. Na het sluiten van de stemlokalen om 21.00 uur komen ook daar exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos vandaan. Die geven een goede indicatie van hoe er in die gemeenten is gestemd.

Uitslagen en referendum

Vanaf 22.00 uur worden de eerste echte uitslagen verwacht. Dionne Stax brengt de uitslagen vanuit de 'Plein'-foyer op de 6e verdieping in TivoliVredenburg. Politiek verslaggevers Xander van der Wulp, Dominique van der Heyde en Ron Fresen geven uitleg en duiding.

Op de 'Plein'-foyer in Tivoli-Vredenburg wordt ook de betekenis van de uitslag van het referendum besproken met onder anderen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, Willemijn Aerdts (terreurdeskundige) en Ton Siedsma (Bits of Freedom).

Radio

Op NPO Radio 1 peilen Lara Rense en Tijs van den Brink vanaf 20.30 uur de reacties in het land. Nieuwslezer Mark Hokke houdt de binnenkomende uitslagen bij en politiek verslaggever Joost Vullings neemt de duiding voor zijn rekening.

De uitzendingen op televisie en radio duren tot ongeveer 01.00 uur. Morgenochtend zijn er extra lange NOS Journaals, gepresenteerd door Mark Visser. Dionne Stax brengt daarin de uitslagen en Xander van der Wulp is in de studio voor de duiding.


Vandaag mag je stemmen over de Inlichtingenwet - en dan?

Je kunt vandaag niet alleen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook voor het referendum over de Inlichtingenwet. Dat kan ook als er in jouw gemeente geen raadsverkiezingen zijn. Maar wat gebeurt er na vannacht, als de stemmen zijn geteld?

Een antwoord op die vraag krijg je hieronder. Eerst: waar gaat het referendum ook alweer over?

De uitkomst van het referendum is pas geldig als tenminste 30 procent van de kiezers vandaag Łberhaupt hun stem uitbrengt. Ook niet-geldige stemmen en blanco stemmen tellen mee voor die 'opkomstdrempel'.

De kans dat die drempel wordt gehaald, is volgens recente peilingen aanzienlijk. Mogelijk doordat er dus ook raadsverkiezingen zijn. Mensen die daarvoor gaan stemmen, zijn dan toch al in het stemhokje.

Maar dat betekent niet direct dat er iets verandert: ook als de opkomst boven de 30 procent is, gaat het slechts om een raadgevend referendum. En de politiek heeft al laten weten dat de wet er hoe dan ook komt.

Wat gebeurt er als ik 'nee' stem?

Als een meerderheid van Nederland jouw stem volgt, moeten kabinet en parlement de wet opnieuw behandelen. Maar die kunnen ervoor kiezen om de wet ongewijzigd opnieuw de revue te laten passeren. Bij het OekraÔne-referendum, waar ook een 'nee' uit kwam, koos het kabinet ervoor om de onvrede te adresseren met een extra verklaring dat OekraÔne niet op weg was naar een EU-lidmaatschap. Het kabinet zou ook nu een aantal zorgen weg kunnen nemen om tegenstanders tegemoet te komen. De kans dat de Inlichtingenwet helemaal van tafel gaat, wordt klein geacht.

Overigens treedt de wet sowieso op 1 mei in werking: omdat hij volgens het kabinet spoedeisend is, wordt hij niet opgeschort, zoals eigenlijk gebeurt bij wetten waar een referendum over wordt gehouden. Bij spoedeisende wetten kan dat worden omzeild.

Wat gebeurt er bij een 'ja'?

Dan gaat de wet sowieso door. Wel is er over twee jaar een evaluatie gepland, om te kijken of bijvoorbeeld de privacy wel voldoende gewaarborgd is. Ook zijn tegenstanders bezig met een rechtszaak: zij denken dat bepaalde onderdelen in strijd zijn met mensenrechtenverdragen.

Ik vind het een beetje complex. Ik stem blanco, ongeldig of niet.

Je bent waarschijnlijk niet de enige. Volgens hoogleraar regionaal bestuur Marcel Boogers gaan mensen ingewikkelde keuzes graag uit de weg. "Het gaat vooral om de vraagstukken veiligheid en privacy, en het is niet makkelijk om daar tussen te kiezen", zegt Boogers. Er is overigens een verschil tussen blanco stemmen en thuisblijven: een blanco stem (en ook een ongeldige stem) telt mee voor de opkomst, thuisblijven uiteraard niet.

Is dit onderwerp niet te ingewikkeld voor een referendum?

Ingewikkelde onderwerpen zijn niet per se ongeschikt voor een referendum, denkt hoogleraar Boogers. "Maar dan moet er wel een flinke en zichtbare referendumcampagne aan vooraf gaan, zodat mensen een mening kunnen vormen". Die is er wat hem betreft niet geweest in de aanloop naar het referendum.

Volgens politicoloog Kristof Jacobs, die de motieven onderzoekt van mensen om voor of tegen te stemmen, leent het onderwerp zich beter dan het OekraÔne-verdrag voor een referendum. "Het is meer een waardediscussie, met twee kanten. Aan de ene kant veiligheid, en aan de andere kant privacy. Daar kun je over discussiŽren, en vervolgens een eigen afweging maken", zegt Jacobs.

Ook bestuurskundige Koen van der Krieken noemt het referendum-thema niet ongeschikt, maar benadrukt het belang van kijken naar de motieven van mensen om voor of tegen te stemmen. "Bij het referendum kan alleen maar 'ja' of 'nee' antwoorden. Maar waarom stemmen ze bijvoorbeeld tegen?", vraagt Van der Krieken zich af. Die vraag bleek ook na het OekraÔne-referendum lastig concreet te maken: waren kiezers tegen het hťle verdrag, of tegen onderdelen ervan? Om die vraag te beantwoorden, kan onderzoek naar de achterliggende motieven van stemgedrag mogelijk van pas komen.


Wekdienst 21/3: het is verkiezingsdag en Macron komt op bezoek

Goedemorgen! Vandaag zijn er in 335 gemeenten verkiezingen voor de gemeenteraad, kan er in een referendum voor of tegen de Inlichtingenwet worden gestemd en brengt de Franse president Macron een bezoek aan Nederland.

De zon schijnt nog af en toe, maar er zijn ook veel wolken. Gedurende de dag kan er lokaal wat regen of motregen vallen. Het wordt 5 tot 7 graden. Morgen wordt het natter.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In 335 gemeenten kan worden gestemd voor een nieuw lokaal bestuur. Ook kan in een raadgevend referendum voor of tegen de Inlichtingenwet worden gestemd. In 45 gemeenten zijn er geen verkiezingen, alleen het referendum. De Franse president Macron wordt op Paleis Noordeinde met een officiŽle welkomstceremonie ontvangen door koning Willem-Alexander. Daarna spreekt Macron met premier Rutte. Het korte bezoek van de Franse president aan Nederland staat in het licht van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders die later deze week in Brussel wordt gehouden. Het beroemdste Mariabeeld van Nederland, dat van de Sint Jan in Den Bosch, verlaat voor het eerst sinds 165 jaar de kathedraal voor restauratie. De 'Zoete Lieve Vrouw' staat vanaf 22 maart ruim een week in een restauratieatelier in Maastricht.

Wat heb je gemist?

Eerste stemmen uitgebracht bij nachtelijke stembureaus

Op diverse plaatsen in het land hebben mensen al hun stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Zwolle bijvoorbeeld gaf burgemeester Henk Jan Meijer zijn stadgenoten het goede voorbeeld door in een mobiel stembureau in een studentenkroeg zijn burgerrecht te laten gelden.

De meeste stembureaus in Nederland zijn open vanaf 07.30 uur; stemmen kan tot 21.00 uur.

Ander nieuws uit de nacht:

Facebook boos over 'bedrog' door Cambridge Analytica: "Mark (Zuckerberg, baas), Sheryl (Sandberg, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding) en hun teams werken dag en nacht om alle feiten boven tafel te krijgen en de juiste actie te ondernemen", schrijft Facebook. Weer bompakket gevonden in Texaanse hoofdstad Austin: Het explosief was nog niet ontploft en is door de explosievenopruimingsdienst onschadelijk gemaakt. BraziliŽ voert strijd tegen gele koorts op: Nog voor 2019 moeten 78 miljoen mensen zijn gevaccineerd.

En dan nog dit:

Je bent er misschien nog niet aan toe op dit tijdstip, maar in Rotterdam wordt vanavond voor de vierde keer de Dutch Beer Challenge georganiseerd. Uit een recordaantal van bijna 400 deelnemende brouwerijen kiezen juryleden het 'Beste bier van Nederland in 2018'.

Het is heel wat uitzoekwerk, want zo schrijft de organisatie: "Juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieŽn met 25 subcategorieŽn, zoals pils, saison, licht en zwaar blond, pale ale, IPA, licht en zwaar donker, bock en dubbelbock, stout/porter, gerstewijn, witbier en weizen, fruitbieren en houtgelagerde bieren."

Vanavond is het vooral proeven: de winnaar wordt in mei bekendgemaakt. Proost en een fijne dag!


Facebook boos over 'bedrog' door Cambridge Analytica

Facebook heeft voor het eerst officieel gereageerd op de enorme ophef die is ontstaan doordat het analysebedrijf Cambridge Analytica de persoonlijke gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers wist te bemachtigen. Het bedrijf voelt zich slachtoffer.

Facebook is boos en vindt dat het bedrogen is door Cambridge Analytica. Dat Britse bedrijf maakte eerder bekend dat het de gegevens van de meest Amerikaanse Facebook-gebruikers heeft ingezet tijdens werkzaamheden voor de Trump-campagne in 2016.

Dag en nacht

"Mark (Zuckerberg, baas), Sheryl (Sandberg, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding) en hun teams werken dag en nacht om alle feiten boven tafel te krijgen en de juiste actie te ondernemen, want ze zijn zich bewust van de ernst van de zaak", schrijft Facebook

De internetgigant gaat de richtlijnen aanpassen en verstevigen om de persoonlijke gegevens van mensen te beschermen, staat verder in de verklaring.

De kwestie heeft geleid tot een enorme waardevermindering van Facebook. Op de Amerikaanse beurs is het bedrijf in twee dagen tijd tientallen miljarden dollars minder waard geworden. Beleggers vrezen dat strengere regels leiden tot minder reclame-inkomsten en dus een lager rendement.


Raadslid CDA Raalte zegt sorry voor sexting

Een 29-jarige vrouw uit Raalte heeft tientallen seksueel getinte berichten en foto's ontvangen van een CDA-gemeenteraadslid uit de Overijsselse plaats.

"Foto's van zichzelf en ook van zijn geslachtsdeel, appjes of ik geschoren ben van beneden en dat ik grote borsten heb. Dat soort berichten", vertelt de vrouw tegen RTV Oost. Ze was niet gediend van de sexting, maar zegt dat ze moeilijk nee kon zeggen door een angststoornis.

Verkiezingsdebat

Het raadslid en de vrouw kwamen met elkaar in contact door een verkiezingsdebat, dat de vrouw organiseerde via haar hobby-radiostation. Daarna begon de man met zijn berichtenstroom.

De berichten stopten pas toen de echtgenoot van de vrouw na een aantal dagen ingreep. Hij nam contact op met het CDA in Overijssel. Daarna volgde een gesprek tussen de vrouw, het partijbestuur en het raadslid.

Plek 4

Het raadslid, Robert Vloedgraven, zegt tegen RTV Oost spijt te hebben. "Gisteravond hebben we een kort gesprek gehad waarbij ik mijn excuses heb aangeboden. Alle partijen zijn tevreden uit elkaar gegaan. Wat plaats heeft gevonden, had nooit plaats mogen vinden."

Bij de gemeenteraadsverkiezingen staat Vloedgraven op plek 4 van de kandidatenlijst van zijn partij. Hij mag, naar eigen zeggen, van het partijbestuur zelf bepalen of hij na de verkiezingen terugkeert in de gemeenteraad.


BraziliŽ voert strijd tegen gele koorts op

BraziliŽ neemt extra stappen om de gelekoorts-uitbraak in het land te bestrijden. De minister van Volksgezondheid heeft besloten dat in heel het land mensen worden ingeŽnt tegen de ziekte. Nog voor 2019 moeten 78 miljoen mensen zijn gevaccineerd, zegt minister Barros.

Sinds juli heeft BraziliŽ te maken met een uitbraak van gele koorts. Al zeker 300 mensen zijn daaraan overleden.

Nederlander ziek

In januari liep ook een Nederlander gele koorts op tijdens een bezoek aan BraziliŽ. Hij was niet ingeŽnt tegen de ziekte. De 46-jarige man werd na thuiskomst behandeld in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het was het tweede officiŽle geval van de ziekte in Nederland.

Gele koorts wordt verspreid door dezelfde muggensoort die ook andere tropische ziekten, zoals dengue en zika, verspreidt. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. De symptomen van gele koorts lopen uiteen van lichte griepverschijnselen tot hoge koorts met geelzucht en bloedingen. De sterfte door gele koorts is vrij hoog, zo rond de 10 tot 15 procent.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die naar BraziliŽ reizen om alert te zijn vanwege de uitbraak van gele koorts. "Laat u goed informeren of u een vaccinatie nodig heeft", staat in het officiŽle reisadvies.


Doden bij busongeluk Filipijnen

In de Filipijnen zijn negentien doden gevallen bij een busongeluk. Zeventien mensen raakten gewond.

Het ongeluk gebeurde bij de plaats Sablayan op het eiland Mindoro. De bus raakte 's nachts van de weg af en kwam in een 15 meter diep ravijn terecht.

De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. Volgens de politie werd het mogelijk veroorzaakt door een technisch probleem, waardoor de chauffeur de macht over het stuur verloor. De chauffeur kan niet verhoord worden, omdat hij bij het ongeluk is omgekomen.


Opnieuw recordaantal toeristen naar New York

New York City heeft het afgelopen jaar voor de achtste keer op rij een recordaantal toeristen getrokken. In 2017 reisden 62,8 miljoen bezoekers af naar de Big Apple, de stad van onder andere het Vrijheidsbeeld, Times Square en het Empire State Building.

Het overgrote deel van de bezoekers, 50 miljoen, is Amerikaan. Van de 13 miljoen buitenlandse bezoekers valt vooral op dat het aantal Europese toeristen afneemt ten gunste van het aantal Aziatische en Zuid-Amerikaanse reizigers.

Volgens burgemeester Bill de Blasio is het record niet te danken aan het beleid van president Trump. "Zelfs met alle tegenwind uit het Witte Huis trokken we een recordaantal bezoekers naar onze stad. Dat getuigt van de kracht van onze toeristische sector en de waarden van onze stad", zegt hij.

Begin dit jaar sloeg de Amerikaanse toerisme-industrie alarm over het almaar dalende aantal toeristen dat de Verenigde Staten bezoekt. Het inreisverbod dat president Trump heeft afgekondigd voor inwoners van een aantal landen uit het Midden-Oosten en de verhoogde veiligheidsmaatregelen op vliegvelden zouden de dalende trend verder aanwakkeren.


Braziliaanse bisschop opgepakt voor verduistering

De Braziliaanse politie heeft een bisschop gearresteerd voor verduistering en corruptie. Ook zes priesters zitten vast in deze zaak.

Bisschop Josť Ronaldo en de priesters zouden geld van kerken in drie steden achterover hebben gedrukt. Het gaat in totaal om zo'n 490.000 euro aan donaties en collecte-inkomsten. De groep zou daar onder meer een veehouderij mee hebben gekocht.

De bisschop zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Volgens hem is het geld van de kerkgangers gebruikt voor onderhoud van priesterwoningen, seminaries en andere gebouwen.

De politie startte het onderzoek in 2015, een jaar na de benoeming van Josť Ronaldo als bisschop in de stad Formosa. Er waren diverse klachten binnengekomen van kerkgangers. De politie gaat ervan uit dat meer arrestaties zullen volgen in de zaak.


Drie doden bij explosie op SiciliŽ

In ItaliŽ zijn drie mensen om het leven gekomen bij een explosie in een huis in de Siciliaanse stad Catania. Twee van de slachtoffers zijn brandweermannen.

Volgens persbureau Ansa was de brandweer afgekomen op een melding van een gaslek. Toen de mannen het gebouw in het historische centrum van de stad probeerden binnen te komen, was er een ontploffing.

Twee andere brandweermannen raakten bij de explosie gewond.


Weer bompakket gevonden in Texaanse hoofdstad Austin

De politie in de Amerikaanse stad Austin heeft een pakketje onderschept waarin een bom zat. Het explosief was nog niet ontploft en is door de explosievenopruimingsdienst onschadelijk gemaakt.

Het pakket werd onderschept op een distributiecentrum van koeriersbedrijf FedEx, niet ver van het internationale vliegveld van Austin.

Bommenlegger

Austin wordt al weken geteisterd door een bommenlegger die op verschillende plekken in de stad explosieven heeft laten afgaan. Twee mensen zijn daardoor om het leven gekomen en vier mensen gewond geraakt.

De politie zegt dat er een verband is tussen de eerdere explosies en het pakket dat is onderschept in het FedEx-centrum. Waarschijnlijk is de dader ook verantwoordelijk voor het bompakket dat gisteren ontplofte in een FedEx-kantoor in San Antonio.

Waakzaam

De politie in Austin roept mensen op om waakzaam te zijn en het alarmnummer te bellen als zij een verdacht pakketje zien.

In anderhalve week tijd zijn er al ruim 1300 telefoontjes binnengekomen. Speciale teams van de politie hebben zeker 420 verdachte pakketjes onderzocht.

De politie heeft nog altijd geen idee wie de bommenlegger is. Er is 90.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.


Eerste stemmen uitgebracht bij nachtelijke stembureaus

Op diverse plaatsen in het land hebben mensen al hun stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Zwolle bijvoorbeeld gaf burgemeester Meijer zijn stadgenoten het goede voorbeeld door in een mobiel stembureau in een studentenkroeg zijn burgerrecht te laten gelden.

Voor hij zijn stem uitbracht was hij in gesprek gegaan met bezoekers van het cafť, die de actie van de burgemeester wel konden waarderen. De bedoeling van Meijer en de gemeente Zwolle was om meer jongeren naar de stembus te krijgen. In de loop van de nacht ging het stembureau overigens dicht.

Ook in Den Haag en Castricum kon al vanaf middernacht worden gestemd. In Castricum was dat op het station, dat voor de gelegenheid heel de nacht openblijft. In Den Haag was al een stembureau open op de Grote Markt.

De meeste stembureaus in Nederland gaan om 07.30 uur open en sluiten om 21.00 uur vanavond.


Felle toon van partijleiders in debat over de inlichtingenwet

GroenLinks-leider Klaver en SP-leider Marijnissen geloven niet dat Nederland veiliger wordt door de nieuwe inlichtingenwet. Ze vinden dat Nederlanders daar te veel privacy voor moeten inleveren. In een debat van Nieuwsuur bleek nog eens dat de linkse oppositiepartijen lijnrecht staan tegenover coalitiegenoten VVD en CDA.

"Het probleem met de nieuwe inlichtingenwet is dat we niet zeker weten dat er geen misbruik van wordt gemaakt", zei Klaver. Volgens hem doen de voorstanders van deze wet aan bangmakerij.

"Onzin", vindt CDA-leider Buma. "Er wordt het beeld geschapen van een overheid die met je meekijkt, maar de overheid doet dat niet. Het bulkdataverhaal is kolder. Het gaat iedere keer om een specifieke opdracht", zei hij. "De AIVD wil alleen de informatie die de dienst echt nodig heeft. Het gaat ze echt alleen om de speld in de hooiberg, de rest gooien ze meteen weg."

Onfatsoenlijk

Zowel Buma als VVD-voorman Rutte beschuldigde Klaver en Marijnissen ervan mensen op de mouw te spelden dat Nederland dankzij de wet vertrouwelijke informatie zomaar met buitenlandse inlichtingendiensten kan delen. "Een onfatsoenlijke manier van debatteren", noemde Rutte dat.

Klaver benadrukte dat hij bang is dat de informatie in verkeerde handen terecht komt. "Ik vertrouw u wel, maar we weten niet wie er na u komt. We moeten de burgers beschermen tegen hun eigen overheid."

Dictatuur

Volgens VVD-leider Rutte is het toezicht op de privacy en de uitvoering van de wet uitvoeriger dan in welk land dan ook. "Ik verwacht niet dat hier morgen een dictatuur wordt ingevoerd", wierp hij Klaver tegen. "Toezicht is noodzakelijk. Alle landen om ons heen hebben deze wet, maar Nederland niet. Stel dat er een dreiging is tegen onze vitale infrastructuur. Dan moet de AIVD kunnen uitzoeken waar die vandaan komt", zei Rutte.

Marijnissen verweet het kabinet dat het campagne voert met leugens. "Aanslagen zijn in Nederland voorkomen doordat er nu ook al door de veiligheidsdiensten veel kan worden afgetapt", stelde ze.

Referendum

Woensdag is er in Nederland een referendum over de nieuwe inlichtingenwet. Buma vindt dat de nieuwe wet in elk geval moet doorgaan, ook als een meerderheid in het referendum zich ertegen keert. Rutte wilde in het debat alleen kwijt dat het kabinet bij een nee-stem de wet nog eens zal wegen. "Buma zit in de Kamer en die heeft iets meer ruimte om zich hierover te uiten; als premier ben ik gehouden de wet uit te voeren", aldus Rutte. Hij verwacht overigens dat de meerderheid van de bevolking woensdag vůůr stemt.

Marijnissen vindt dat de uitslag van de volksraadpleging moet worden gerespecteerd. Ook Klaver zei de uitslag te zullen accepteren.


Brand in natuurgebied De Groote Peel

In natuurgebied De Groote Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, heeft vanavond brand gewoed. Een gebied van ongeveer drie voetbalvelden groot stond in brand. Het ging vooral om lage begroeiing.

Vanwege de droogte waren veel brandweermannen opgeroepen. Ze bestreden het vuur vooral met zogenoemde vuurzwepen, meldt Omroep Brabant.

Branden in dit soort natuurgebieden zijn vaak lastig te bestrijden. Vanwege de drassige moerasbodem is het gebied slecht toegankelijk. Daarnaast blijft het vuur lang smeulen in het veen.

Deurnese Peel

Eerder deze maand waren er enkele kilometers verderop, in natuurgebied De Deurnese Peel, ook al branden. De brandweer denkt dat die branden zijn aangestoken. Of de brand in De Groote Peel ook mogelijk aangestoken is, is nog niet bekend.


Ongeluk met meerdere auto's op A73 bij Malden

Op de A73 bij Malden is vanavond een ongeluk gebeurd met meerdere auto's. Volgens Omroep Gelderland raakten zeker twee mensen gewond. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De ANWB meldt dat acht auto's betrokken waren bij het ongeluk.

De vangrail raakte beschadigd bij het ongeluk en moest worden hersteld. Daarom werd de weg afgesloten. Rond 02.30 uur was de spoedreparatie afgerond en kon de weg weer open voor het verkeer.


Ook Playboy-model wil niet langer zwijgen over relatie met Trump

Na Stormy Daniels wil ook een tweede vrouw uit onder haar zwijgcontract over een relatie met Donald Trump.

De vrouw, het voormalige Playboy-model Karen McDougal, heeft het mediabedrijf American Media Inc (AMI), eigendom van Trumps vriend David Pecker, voor de rechter gedaagd. Volgens de aanklacht betaalde AMI haar in de zomer van 2016 150.000 dollar op voorwaarde dat ze niets over haar relatie met Trump openbaar zou maken.

Playboy

Karen McDougal was in 1998 Playmate of the Year van het mannenblad Playboy. In de aanklacht staat dat ze in 2006 en 2007 tien maanden lang een romantische relatie had met Trump, die in 2005 was getrouwd met zijn huidige vrouw, Melania Trump.

Toen Trump in 2016 presidentskandidaat voor de Republikeinen werd, twitterde een ander Playboy-model dat McDougal een relatie met hem had gehad. Volgens de aanklacht besloot McDougal daarop haar verhaal te vertellen.

Een gemeenschappelijke vriend bracht haar in contact met een advocaat, die een interview regelde met AMI, dat verhalen verkoopt aan Amerikaanse tabloids.

Fitness

Nadat ze haar verhaal aan een journalist van AMI verteld had, besloot AMI het niet te publiceren. Toen kort daarna ABC News belangstelling toonde, kocht AMI het verhaal alsnog, voor 150.000 dollar en de belofte de 45-jarige McDougal te helpen bij het lanceren van een carriŤre als fitness-specialist. McDougal moest in ruil daarvoor beloven te zwijgen over haar relatie met Trump.

Volgens de aanklacht speelde de toenmalige advocaat van McDougal onder ťťn hoedje met Trumps' advocaat Michael Cohen en was hij in feite in diens dienst. Ook kwam er niets terecht van de belofte dat McDougals fitness-activiteiten volop aandacht zouden krijgen in AMI-media.

McDougal zegt verder dat AMI dreigt haar te ruÔneren als ze zich niet aan het contract houdt.

Frappante overeenkomsten

Het verhaal van McDougal vertoont treffende gelijkenissen met dat van Stephanie Clifford, beter bekend als de porno-actrice Stormy Daniels. Zij kreeg van Cohen 130.000 dollar zwijggeld.

Ook Daniels zou in 2006 een relatie met Trump hebben gehad. Beide vrouwen zouden afspraakjes met Trump hebben gehad in hetzelfde Beverly Hills-hotel en bij hetzelfde golftoernooi.


Facebook voelt gevolgen schandaal, #DeleteFacebook populair op Twitter

Facebook begint de gevolgen van de berichtgeving over schending van tientallen miljoenen privťgegevens ook onder zijn gebruikers te voelen. In het Verenigd Koninkrijk is #DeleteFacebook trending en ook in Nederland houdt de kwestie de gemoederen bezig.

Omdat Facebook niet met ťťn druk op de knop te verwijderen is, worden ook artikelen waarin wordt uitgelegd hoe je dat doet goed gelezen en op sociale media gedeeld.

Afgelopen weekend werd bekend dat accounts van 50 miljoen Facebookgebruikers zijn buitgemaakt door het databedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf zou de data hebben ingezet om Donald Trump in 2016 te bevoordelen in de verkiezingsstrijd. Volgens een oud-medewerker van Cambridge Analytica werden de gegevens gebruikt om psychologische profielen op te stellen waarmee kiezers konden worden beÔnvloed. Facebook schorste het bedrijf en sprak van een "onacceptabele schending" van het vertrouwen.

Als gevolg van het nieuws over de illegaal verzamelde gegevens daalde de beurskoers van Facebook flink. Volgens The New York Times stapt hoofd beveiliging van Facebook, Alex Stamos, op omdat hij het niet eens is met de manier waarop het bedrijf de verspreiding van nepnieuws aanpakt.

Cambridge Analytica ontkent alle beschuldigingen. Het bedrijf heeft topman Alexander Nix vanavond op non-actief gezet. In een heimelijk opgenomen gesprek door het Britse Channel 4 zei Nix dat het bedrijf onder meer bereid is propaganda te verspreiden.

Opheldering

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), die opkomt voor de Amerikaanse consument, gaat het gebruik van de persoonlijke data onderzoeken, meldt Bloomberg. De FTC heeft Facebook een brief gestuurd waarin om opheldering wordt gevraagd. Facebook zegt bereid te zijn autoriteiten te woord te staan over het gebruik van de privťgegevens.

Eerder vroegen ook de Europese Commissie en een Britse parlementaire commissie om opheldering. De commissie heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg opgeroepen vragen te beantwoorden over nepnieuws op het sociale medium.

Volgens technologiewebsite The Verge geeft Facebook zijn medewerkers vandaag de mogelijkheid vragen te stellen over het privacy-schandaal. In een online-bijeenkomst worden ze in een half uur bijgepraat. Zuckerberg spreekt zich vermoedelijk vrijdag voor het eerst uit.

In Nederland is de hashtag 'Cambridge Analytica' trending en ook hier hebben de onthullingen over de privacy-schendingen geleid tot accountverwijderingen door Facebook-gebruikers. Onder hen is econoom Mathijs Bouman, die in een column in het FD uitlegt waarom het Cambridge Analytica-schandaal voor hem de druppel was.

Voor de mensen die het verwijderen van hun Facebook-account te rigoureus vinden, maar toch actie willen ondernemen, heeft techredacteur Joost Schellevis een alternatief.


Amerikaans onderzoek: kunstgraskorrels veroorzaken geen kanker

Er is geen verband tussen lymfeklierkanker en sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Dat blijkt uit onderzoek van twee Amerikaanse kankerspecialisten. De artsen zochten naar een verband tussen het sporten op kunstgras met granulaat en het ontstaan van lymfeklierkanker bij kinderen en jongvolwassenen in CaliforniŽ.

In de Amerikaanse staat wordt veel gesport op kunstgras, waardoor de specialisten een diverse patiŽntengroep konden onderzoeken. "Het is niet nodig om kunstgrasvelden met rubberkorrels te vermijden vanwege de angst voor kanker", concluderen ze.

In het medisch vakblad Cancer Epidemiology schrijven ze dat hun bevindingen overeenkomen met die van eerder onderzoek. Dat werd gehouden nadat er onrust was ontstaan bij een voetbalcoach die constateerde dat veel speelsters, en met name keepsters die zij getraind had, lymfeklierkanker ontwikkelden. Het onderzoek wees daarna uit dat het aantal kankergevallen juist lager lag dan verwacht.

Chemisch afval

Lymfeklierkanker is de vorm van kanker die bij Amerikanen van 14 tot 30 jaar het meest voorkomt. Het aantal gevallen dat in het laatste onderzoek is geconstateerd, is niet hoger dan in gebieden waar minder op kunstgras wordt gesport. De onderzoekers zien hun studie als voorlopig bewijs dat kunstgras geen kanker veroorzaakt.

Na een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla in oktober 2016 ontstond onrust over de veiligheid van kunstgras. De korrels van vermalen rubberbanden zouden chemisch afval zijn en onder meer pak's bevatten, polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

De resultaten van de Amerikaanse studie komen overeen met die van drie eerdere studies, waaronder een van het RIVM uit 2016. Wetenschappers waren het toen niet eens over de uitkomst.