Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Twee kinderen dood in Sheffield, vier in het ziekenhuis

In Sheffield zijn twee jongens van 13 en 14 jaar oud om het leven gekomen. Ze werden samen met vier andere kinderen gewond uit een huis in de Engelse stad gehaald.

Onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Een man van 37 en een vrouw van 34 zijn aangehouden. Zij worden verdacht van moord.

De twee tieners overleden in het ziekenhuis. De andere gewonde kinderen, onder wie een baby van zeven maanden, zijn niet in levensgevaar.

De politie geeft geen details over de zaak, maar spreekt wel geruchten tegen dat er is geschoten. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht. De politie gaat ervan uit dat behalve de twee verdachten niemand anders betrokken was bij het incident.


Impact nepnieuws bij EU-verkiezingen in Nederland 'valt mee'

Terwijl Facebook een heuse war room inrichtte om verkiezingsbeïnvloeding op te merken en de kop in te drukken, begon de overheid een campagne om nepnieuws te herkennen. Blijf nieuwsgierig en blijf kritisch, drukte het ministerie van Binnenlandse Zaken mensen op het hart.

Het was duidelijk: de angst voor nepnieuws zat er goed in. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexit-referendum werden er veel valse nieuwsberichten verspreid, al wordt over de impact op de uitslag nog steeds gediscussieerd. Rusland werd daarbij vaak aangewezen als de verspreider ervan.

Maar de impact bij de Europese verkiezingen, die tot en met zondag duren, lijkt in ieder geval in Nederland mee te vallen. In aanloop naar de stemming donderdag werd wel nepnieuws verspreid, maar het was 'business as usual', zegt Peter Burger van factcheckplatform Nieuwscheckers. Er kwam dus wel nepnieuws voor, maar niet meer dan normaal.

"We hebben niet het soort beïnvloeding gezien waar de overheid zich zorgen om maakte", zegt Burger. Dat beaamt Shannon Bakker van NUcheckt, de factcheck-afdeling van NU.nl. "We zagen geen opvallende stijging van nepnieuws." NU.nl werkt samen met Facebook om nepnieuws op te sporen en te markeren als feitelijk onjuist.

Dat de impact meevalt, is niet nieuw: twee jaar geleden bleek al dat Nederlanders weinig te lijden hebben onder nepnieuws.

De kans dat achteraf blijkt dat er toch grootschalige verspreiding plaatsvond, acht onderzoeker Burger klein. "Er kijken nu zo veel onderzoekers mee, dat ik me moeilijk kan voorstellen dat iedereen zoiets over het hoofd zou zien."

Beïnvloeding

Buiten Nederland is meer nepnieuws aangetroffen. Onderzoeksgroep Avaaz vond tientallen netwerken die desinformatie verspreidden, in onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Facebook besloot een groot aantal pagina's en accounts te verwijderen.

Ook ontdekte de Finse publieke omroep YLE in samenwerking met beveiligingsbedrijf F-Secure dat tweets met nepnieuws flink worden geretweet. Uit een analyse waar ook de NOS aan meewerkte, blijkt dat misleidende tweets, zoals filmpjes die in een andere context worden geplaatst, honderden keren worden gedeeld. Ze zijn vaak afkomstig van dubieuze accounts.

Maar in het algemeen valt de impact ook buiten Nederland mee, zegt onderzoeker Burger. "Dat blijkt ook uit onze contacten met factcheckers in andere EU-landen."

Pro-Russische campagnes

Dat er weinig recente voorbeelden zijn, wil niet zeggen dat nepnieuws helemaal geen probleem is, vindt Eurocommissaris Julian King van Veiligheid. "Als je verder terugkijkt, zijn er meer dan 5000 pro-Russische nepnieuwscampagnes. Er is geen twijfel dat dit plaatsvindt", zegt King.

De aandacht moet wat hem betreft dan ook niet verslappen. "Na de verkiezingen gaan we kijken wat we hebben geleerd. Dit onderwerp gaat niet weg", zegt King. "Deze verkiezingen zijn belangrijk, maar er zijn elke week verkiezingen in Europa. We moeten alert blijven."


Wekdienst 25/5: rampoefening Hoek van Holland en eerste vleermuizentelling

Goedemorgen! Bij de Biesbosch gaat een nieuw natuurgebied open dat het Dordste en het Sliedrechtse deel van de Biesbosch verbindt. En in Hoek van Holland oefenen hulpdiensten met het evacueren van de P&O-ferry Pride of Hull. Daarbij worden meerdere schepen, reddingsboten, helikopters en een vliegtuig ingezet.

Vandaag schijnt af en toe de zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt 17 tot 20 graden. De wind waait uit het noordwesten en is zwak of matig. Zondag kan het iets warmer worden en gaat het in de avond regenen. Volgende week is het wisselvallig en fris.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Er gaat een nieuw natuurgebied bij de Biesbosch open, waardoor het voor dieren makkelijker wordt om van het Dordste naar het Sliedrechtse deel van de Biesbosch te komen. In Hoek van Holland is een grote evacuatie-oefening waarbij honderden passagiers uit een ferry aan land worden gebracht. In Rotterdam komen duizenden jongeren bijeen op de jaarlijkse EO-jongerendag. En dit weekend is er de eerste nationale vleermuizentelling.

Wat heb je gemist?

De kliniek in Maastricht waar Thijs H. verbleef, had al snel het vermoeden dat hij betrokken was bij de dood van twee wandelaars op de Brunssummerheide. Dat meldt het AD op basis van anonieme bronnen. Vanwege het medisch beroepsgeheim werd er echter geen melding gemaakt bij de politie, schrijft de krant. H. verliet op de dag dat de twee werden gedood 's ochtends de kliniek en zei dat hij naar de heide zou gaan. Bij terugkomst in de middag had hij bloed op zijn kleren, zegt een betrokkene tegen de krant. "Je telt een en een op."

Ander nieuws uit de nacht:

De EU houdt vast aan het brexit-akkoord dat met premier May werd gesloten. Haar vertrek verandert niets aan het akkoord, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. May kondigde gisteren haar vertrek aan. Voor de twintigste keer in drie weken tijd is in Gouda een auto in brand gestoken. De straat ligt buiten de gebieden waar de burgemeester gisteren preventief fouilleren mogelijk maakte. Bij een opstand in een gevangenis in Venezuela zijn zeker 29 gevangenen om het leven gekomen. De gevechten braken uit omdat de gevangenen vreesden dat de bewakers hen wilden beroven.

En dan nog even dit:

De rij lichtjes hierboven kon je vannacht twee keer aan de hemel zien langstrekken. Op de site www.ufomeldpunt.nl regende het berichten uit het hele land. De mysterieuze lichten bleken evenwel geen ufo's te zijn, maar satellieten van het bedrijf van Elon Musk. Ze vlogen kort voor 01.00 uur boven ons land in een opvallende formatie, en rond 02.30 uur nogmaals, zegt een satelliettracker.

Fijne dag!


'Verdenking tegen Thijs H. niet gemeld wegens medisch beroepsgeheim'

De kliniek in Maastricht waar Thijs H. verbleef, had al snel het vermoeden dat hij betrokken was bij de dood van twee wandelaars op de Brunssummerheide, meldt het AD op basis van anonieme bronnen. Vanwege het medisch beroepsgeheim werd er echter geen melding gemaakt bij de politie, schrijft de krant.

H. verliet de kliniek in de ochtend van dinsdag 7 mei en keerde er 's middags terug. Omdat er bij de kliniek inmiddels berichten waren binnengekomen over twee slachtoffers op de heide, werd H. als verdachte gezien. Hij had 's ochtends gezegd naar de heide te zullen gaan en had bij terugkeer bloed op zijn kleren, zegt een betrokkene in het AD. "Je telt een en een op."

Op dat moment wist de kliniek nog niet dat H. mogelijk ook betrokken was bij de moord op een vrouw in Scheveningen, drie dagen eerder. H. kon het gebouw verlaten omdat hij niet gedwongen was opgenomen.

Brandalarm

De kliniek voelde zich niet meer gebonden aan het beroepsgeheim toen H. de ochtend erna het brandalarm liet afgaan en het gebouw opnieuw verliet. Pas door de melding van de kliniek kwam H. in beeld bij de politie. Hij werd woensdagavond opgepakt, kort nadat de politie zijn foto had vrijgegeven.

De kliniek, het Openbaar Ministerie en de advocaat van H. willen niet reageren op het artikel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft volgens het dagblad informatie opgevraagd naar aanleiding van het verhaal, maar wil niet inhoudelijk reageren.


Grootste roofvogel van Europa vliegt boven Drenthe

Boven het Drentse natuurgebied De Onlanden is de voor Nederland zeer zeldzame monniksgier gezien. De vogel vloog ten westen van Eelderwolde, meldt RTV Drenthe.

De monniksgier is met een spanwijdte van 2,5 tot 3 meter de grootste roofvogel van Europa; wereldwijd is alleen de condor groter. De soort komt in Europa alleen voor in bergachtige gebieden in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland. In Nederland was het dier sinds 2005 niet meer gezien.

De vogel is overwegend bruinzwart. Zijn kop is kaal, maar op zijn nek staan juist lange veren die een brede kraag vormen, als de capuchon van een monnik. Daar komt ook de naam van het dier vandaan.

De monniksgier leeft alleen en zoekt vanuit grote hoogte zwevend naar aas, zoals dode schapen. In Europa leven nog zo'n 2000 paren, wat het dier zeldzaam maakt maar niet bedreigd. In Frankrijk en Spanje werkt men aan een herintroductieprogramma.

Tweede vogel

Opvallend genoeg trok er eerder deze maand ook al een monniksgier door Nederland, maar voor zover bekend heeft niemand die waargenomen. Deze vogel, die Brínzola is gedoopt en met een zender is uitgerust, trok in enkele weken van de Pyreneeën via het zuiden van ons land naar het zuiden van Noorwegen, een tocht van ruim 3000 kilometer.

Vogelliefhebbers denken dat de vogelsoort de komende jaren misschien vaker noordelijker is te zien, omdat dwaalgasten op verkenning gaan nu de populatie toeneemt.

Overigens liep het slecht af met het exemplaar dat hier in 2005 in de Oostvaardersplassen neerstreek. 'Carmen' vloog na enkele dagen tegen een trein; mogelijk kon ze niet goed vliegen doordat ze in de rui was. Het dier werd opgezet door museum Naturalis.


Duitse youtubers willen klimaatboycot tegen CDU en SPD

Bekende Duitse youtubers roepen op zondag niet op de twee grootste partijen van het land te stemmen bij de Europese verkiezingen, omdat die te weinig doen aan klimaatverandering. "We vragen jullie allemaal: stem niet op CDU/CSU, stem niet op de SPD", zeggen bijna honderd van hen in een video.

"Er zijn veel belangrijke politieke thema's, maar de mogelijke vernietiging van onze planeet heeft overduidelijk de hoogste prioriteit", zeggen de internetters. "De koers van de CDU/CSU en de SPD is dramatisch verkeerd en leidt ertoe dat de aarde blijft opwarmen."

De makers roepen volgers op daarom zondag op een andere partij te stemmen. Ze geven wel meteen ook een negatief stemadvies voor het rechts-populistische AfD, dat klimaatverandering helemaal ontkent.

Onder de ondertekenaars van de open brief zijn youtubers met miljoenen volgers, zoals gamer LUCA, beautyvlogger Dagi Bee en filmmaker Julian Bam.

De oproep komt een week nadat de 26-jarige vlogger Rezo de aanval opende op de gevestigde partijen. Onder de titel Die Zerstörung der CDU zet hij in bijna een uur uiteen wat er allemaal mis is met het huidige beleid. Naast klimaatverandering hekelt hij ook de groeiende kloof tussen arm en rijk en Duitse hulp aan Amerikaanse oorlogen. De video werd inmiddels al bijna 9 miljoen keer bekeken.

Regeringspartij CDU had geen adequaat antwoord op alle aantijgingen. Eerst noemde de secretaris-generaal van de partij de video "een mix van pseudofeiten", maar omdat die reactie de kritiek alleen deed toenemen, gaf hij een dag later toe dat Rezo juiste bronnen had gebruikt. Hij nodigde hem bovendien uit voor een gesprek.

Daarnaast zou het jonge Bondsdaglid Amthor gisteren met een antwoordvideo komen, maar die reactie bleef uit. In plaats daarvan plaatse de partij een pdf van elf kantjes waarin Rezo's kritiek wordt weerlegd.

Coalitiepartij SPD kwam wel met een reactie. "Jullie kritiek heeft ons bereikt", zei voorzitter Klingbeil van de Jonge Socialisten in een video. "Organiseer iets, nodig ons uit, en we beloven dat we komen - verkiezingen of niet." Klingbeil zei benadrukte echter ook dat compromissen nu eenmaal nodig zijn in de politiek.


Ondanks preventief fouilleren toch weer autobrand in Gouda

Voor de twintigste keer in drie weken tijd is er vannacht in Gouda een auto in brand gestoken. Dit keer was het raak op de Dreef.

Die straat ligt buiten de gebieden waar burgemeester Salet gisteren preventief fouilleren mogelijk maakte. Tot en met aanstaande woensdag mogen agenten in vijf zones in de stad iedereen controleren op materialen om brand mee te stichten.

Vannacht was het opnieuw raak in Gouda:

Volgens Salet veroorzaken de branden angst onder de inwoners van Gouda. Vanwege de maatschappelijke onrust maakte zij het agenten mogelijk om elke nacht tussen 22.30 en 04.00 uur te controleren.

Daarnaast wordt er extra gesurveilleerd, zijn er buurtwachten ingesteld en is het politieonderzoek naar de branden uitgebreid.


'Ufo-treintje' boven Nederland satellieten van Elon Musk

Mysterieuze lichten aan de nachthemel blijken geen ufo's maar satellieten van het bedrijf van Elon Musk. Ze vlogen kort voor 01.00 uur boven ons land in een opvallende formatie, en rond 02.30 uur nogmaals, zegt satelliettracker Marco Langbroek.

Op beelden gemaakt door Langbroek is goed te zien hoe de satellieten een treintje vormen:

De zestig satellieten van 200 kilo werden afgelopen ochtend (Nederlandse tijd) gelanceerd met een Falcon-raket van de ruimtebasis Cape Canaveral. Ze zijn bedoeld om breedbandinternet wereldwijd beter bereikbaar te maken. Uiteindelijk moet er een netwerk van mogelijk 12.000 satellieten komen, StarLink, op enkele honderden kilometers boven de aarde.

Langbroek had al berekend dat de satellieten over Nederland zouden trekken en stond klaar met zijn camera. "Ik stond te juichen toen ze in beeld kwamen." De tweede keer was de bewolking spelbreker.

Anderen die op dit tijdstip nog buiten waren, werden verrast door het schouwspel. "We zagen opeens een lange rits van tientallen lampjes. Het was niet een meteoriet, want het bleef minutenlang te zien aan de hemel", zegt een ooggetuige uit Maarsbergen tegen de NOS.

"Ik wist niet wat ik moest denken", zegt iemand die de lichten over Den Haag zag trekken. "Valt Rusland Amerika aan? Zijn het ufo's? Ik wist het echt niet."

Op Twitter uitten ook veel mensen hun verbazing. "Een bizar gezicht", twittert iemand, "zo apart om te zien", schrijft een ander. De strakke lijn van lichtjes werd door velen vergeleken met de verlichting van een voorbijrijdende trein.

Op de site www.ufomeldpunt.nl regende het berichten uit het hele land.

Volgens Langbroek vliegen de satellieten nu nog zo in formatie omdat ze net gelanceerd zijn. Uiteindelijk zullen ze verder uit elkaar manoeuvreren en zullen de lampjes aan de nachthemel minder opvallen.


EU houdt vast aan brexit-deal May: 'Onze positie staat vast'

De Europese Unie houdt vast aan het brexit-akkoord dat onder premier May tot stand kwam. Haar vertrek verandert daar niks aan, meldde een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

"Er is niks veranderd", zei de woordvoerder toen ze gevraagd werd naar de ruimte voor onderhandelingen met de opvolger van May. "Onze positie over het akkoord staat vast."

De woordvoerder voegde eraan toe dat de brexitdatum van 31 oktober voor Brussel ook nog altijd geldt. Als er het Verenigd Koninkrijk voor die tijd niet instemt met het onderhandelingsresultaat, zal het land zonder afspraken de unie verlaten, een no-dealbrexit.

Conservatieven kiezen opvolger

Premier May maakte gisterochtend bekend dat ze op 7 juni aftreedt als partijleider van de Conservatieven, en vervolgens als premier. Ondanks herhaalde pogingen lukte het haar niet de afspraken met de EU door het Britse Lagerhuis te krijgen.

Volgens de EU-woordvoerder heeft voorzitter Juncker van de Europese Commissie altijd prettig met May samengewerkt. "Hij heeft haar aankondiging zonder persoonlijke vreugde gevolgd." Ze voegde eraan toe dat Juncker uiteraard beschikbaar blijft voor gesprekken met May's opvolger.

Wie May gaat opvolgen als premier zal worden bepaald door de leden van haar Conservatieve Partij, naar verwachting voor het einde van juli. Oud-minister en brexiteer Boris Johnson wordt gezien als de belangrijkste kandidaat.

Impasse

Bondskanselier Merkel liet weten dat ze hoopt dat Londen er uitkomt. "Duitsland zal er alles aan doen om een goede relatie met Groot-Brittannië te behouden, een ordelijk vertrek mogelijk te maken en daarna goed samen te werken", zei haar woordvoerder.

Volgens de Franse president Macron is het nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen zullen zijn van het vertrek van May, maar is zijn land ook bereid met de volgende premier samen te werken.

Met het oog op de EU-verkiezingen die in Frankrijk dit weekend worden gehouden, zei hij dat het vertrek van May bewijst dat het "bij een belangrijke beslissing goed is om te beseffen dat een afwijzing zonder alternatief leidt tot een impasse".


Doden bij gevangenisopstand in Venezuela

Bij een opstand in een Venezolaanse gevangenis zijn zeker 29 gedetineerden om het leven gekomen. Onder de bewakers vielen geen doden, wel raakten ongeveer 15 van hen gewond.

Het incident vond plaats in de staat Portuguesa, 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas. In het gebouw was plek voor 250 personen, maar er waren naar verluidt ruim het dubbele in opgesloten.

De gevechten braken uit omdat de gevangenen vreesden dat de bewakers hen wilden beroven. De gedetineerden bleken bewapend met vuurwapens en raakten verwikkeld in een schotenwisseling. Ook ging er een explosie af.

Het gevangenissysteem in het verarmde land staat onder grote druk. Vorig jaar kwamen bij een opstand in een andere gevangenis 68 mensen om het leven toen er brand uitbrak.


Levenslang voor Amerikaan die meisje ontvoerde en haar ouders vermoordde

Een Amerikaanse man die in de staat Wisconsin een 13-jarige meisje ontvoerde en haar ouders vermoordde moet levenslang de gevangenis in. Het slachtoffer had vooraf ook gevraagd om de maximale straf.

De rechter omschreef de 21-jarige Jake Patterson als "het vleesgeworden kwaad". Afgelopen oktober voerde hij zijn fantasie uit om een meisje gevangen te houden. Midden in de nacht viel hij het huis van Jayme Closs binnen, vermoordde haar vader en moeder en nam haar mee naar een huisje in het bos.

Patterson hield het meisje 88 dagen lang vast, maar ze wist uiteindelijk te ontsnappen. Kort daarna kon de verdachte worden opgepakt, hij bekende tijdens het proces.

Brief

De aanklager eiste een levenslange gevangenisstraf uit angst dat de dader nog een keer in de fout zou gaan of Closs na vrijlating zou opzoeken. In een brief die Closs liet voorlezen bij het proces vroeg ook zij om levenslang. Ze somde daarin alle zaken op die hij haar afgenomen had: haar ouders, haar gevoel van veiligheid en haar levensvreugde.

"Hij heeft alles wat ik liefheb van me afgenomen. 88 dagen lang probeerde hij me te stelen, en het maakte hem niks uit wie hij pijn moest doen of doden om dat te bereiken. Hij moet voor altijd opgesloten worden."

In de brief schreef Closs ook dat de dader nooit haar vrijheid meer kan afnemen. "Hij dacht dat ik zijn eigendom kon worden, maar hij zat fout. Ik was slimmer. Ik volgde zijn routines en herwon mijn vrijheid. Ik zal altijd mijn vrijheid houden, maar hij niet."

Tijdens de rechtszaak besloot de aanklager bewust Patterson niet te vervolgen voor wat hij Closs mogelijk heeft aangedaan tijdens haar ontvoering. Op die manier hoefde Closs daar niet over te getuigen en konden details erover uit de openbaarheid blijven, om de privacy van Closs te garanderen.


Kaag: snel psychosociale noodhulp in crisisgebieden

Er moet een internationale pool komen van experts op het gebied van psychosociale noodhulp, die snel naar crisisgebieden kunnen reizen. Deze en andere ideeën wil minister Kaag bespreken op een internationale conferentie over geestelijke gezondheid in crisissituaties, die ze in oktober organiseert.

Volgens Kaag moeten mensen die worden getroffen door een ramp of conflict zo snel mogelijk psychosociale hulp kunnen krijgen en is dat net zo belangrijk als voedsel, water, onderdak en veiligheid. "Het is geen bonus, maar het moet standaard onderdeel worden van de humanitaire noodhulp", vindt Kaag. De internationale pool van experts zou moeten afreizen op verzoek van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en hulporganisaties.

De minister wijst erop dat veel slachtoffers van rampen en conflicten door de traumatische ervaringen bijvoorbeeld een depressie of angststoornis krijgen. En psychisch leed in crisisgebieden duurt gemiddeld langer dan elders, omdat er vaak geen steun beschikbaar is en de betrokkenen veel stress hebben.

Volgens Kaag worden acties voor noodhulp effectiever als psychosociale steun en traumahulp worden aangeboden.


'Moordenaar van Pim Fortuyn is niet geëmigreerd en woont nog in Apeldoorn'

Volkert van der Graaf, die in 2002 politicus Pim Fortuyn vermoordde, is niet geëmigreerd. Hij woont in Apeldoorn en Harderwijk en lijkt geen concreet plan te hebben om naar het buitenland te vertrekken, meldt de Stentor. De krant sprak met het Openbaar Ministerie en mensen uit de omgeving van Van der Graaf.

Van der Graaf kreeg na zijn vervroegde vrijlating in 2014 voorwaarden opgelegd, waaronder een fysieke meldplicht. Die vocht hij aan omdat hij zei te willen emigreren en dat kon niet omdat hij zich om de drie weken in Nederland moest melden.

De rechter ging daarin mee, waarna het OM en Van der Graaf in hoger beroep een nieuwe deal sloten. Hij moet nu tot 2020 elke twee maanden schriftelijk verslag uitbrengen over zijn huisvesting en dagbesteding.

Volgens de Stentor zijn nabestaanden van Pim Fortuyn woedend. Ze stellen in de krant dat Van der Graaf de rechters om de tuin heeft geleid om van zijn voorwaarden af te komen. "De emigratie is lariekoek. Dit is te gek voor woorden", reageert Simon Fortuyn. Van der Graaf zelf mag niet met de pers praten.


Handhaving anti-homowet klap in het gezicht van homogemeenschap Kenia

Seksuele relaties tussen mensen van het hetzelfde geslacht blijven in Kenia verboden. Drie Keniaanse homorechtenorganisaties hadden verzoeken ingediend om bepaalde artikelen van het strafrecht ongrondwettelijk te verklaren. Maar volgens het hooggerechtshof hebben de organisaties niet bewezen dat die bepalingen hun "waardigheid en privacy aantasten". Daarom zijn ze niet in strijd met de grondwet.

Daarnaast zou volgens het hooggerechtshof het toestaan van het samenleven van mensen van hetzelfde geslacht, waarbij ze homoseksuele geslachtsgemeenschap zouden kunnen hebben, de deur kunnen openen naar het homo-huwelijk. Dat zou volgens het hof indruisen tegen de traditionele, morele waarden in de Keniaanse grondwet.

In Kenia staat tussen de 5 en 14 jaar gevangenisstraf op het hebben van een homoseksuele relatie. De wet die dit bepaalt, stamt nog uit de koloniale tijd.

De Keniaanse Mama G. legt uit waarom hij ongestraft homoseksueel wil kunnen zijn:

Kenia is niet het enige land waar homoseksuele relaties strafbaar zijn. Wereldwijd is dat het geval in meer dan 70 landen en bijna de helft van die landen ligt in Afrika. De mate van strafbaarheid varieert van 1 jaar cel in Liberia tot levenslang in Kenia's buurlanden Oeganda en Tanzania. In islamitische landen als Sudan, Mauritanië en delen van Nigeria, staat er zelfs de doodstraf op.

In Kenia werden volgens de regering tussen 2013 en 2017 534 mensen gearresteerd vanwege hun seksuele geaardheid. Volgens de Keniaanse homorechtenorganisatie NGLHRC gebeurde dat veel vaker; ruim 1500 keer. Tot vervolging komt het bijna nooit en daarom is Kenia ook een toevluchtsoord geworden voor homoseksuelen uit Oeganda en Tanzania, waar de straffen strenger zijn.

Gezondheidszorg

Toch wil NGLHRC af van de wet die mensen uit de lhbti-gemeenschap discrimineert en ze daardoor blootstelt aan geweld, chantage, intimidatie en marteling. "Zeker de helft van de lhbti-gemeenschap is wel eens fysiek of verbaal aangevallen", zegt de organisatie. "Daar wordt bijna nooit aangifte van gedaan, omdat de politie ook niet te vertrouwen is."

Zo krijgen homoseksuelen volgens homo-activist Mama G. in Kenia moeilijk toegang tot onderwijs, is er veel werkloosheid onder homoseksuelen en wordt de homogemeenschap ook gediscrimineerd in de gezondheidszorg. "Je wordt niet geholpen als je kenbaar hebt gemaakt dat je homo bent. Dus er is veel stigmatisering en discriminatie onder de lhbti-gemeenschap in dit land."

Anaal onderzoek

De uitspraak van het hof is dan ook een klap in het gezicht van de homorechtenorganisatie, die vorig jaar nog een belangrijke overwinning boekte. Toen oordeelde de rechter dat Kenia mannen van wie wordt vermoed dat ze homo zijn niet langer mocht dwingen tot een anaal onderzoek. Ook werd vorig jaar een verbod op de film Rafiki tijdelijk opgeheven. Deze film over twee verliefde vrouwen speelt zich af in Nairobi en was verboden door de Keniaanse filmkeuring.

Het leek dus even alsof de tolerantie toenam en het verzoek van de homorechtenorganisaties om de wet aan te pakken een kans maakte, maar dat lukte dus uiteindelijk niet. Binnen de Keniaanse katholieke kerk is er bijvoorbeeld veel weerstand tegen. Zo verklaarde een Keniaanse bisschop dat homoseksuelen naar de kerk moeten komen en dan "genezen wij het en drijven we het uit".

De advocaat van NGLHRC heeft aangekondigd dat er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter.


Gevangenbewaarder zwaargewond bij aanval gedetineerde

In het Justitieel Complex Zaanstad is dinsdag een gevangenbewaarder gewond geraakt toen hij door een gedetineerde werd aangevallen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De bewaarder viel van de trap en raakte daarbij ernstig gewond. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en daar opgenomen.

Isoleercel

Volgens het ministerie heeft de gedetineerde de medewerker zonder aanleiding aangevallen. Er is aangifte gedaan tegen de man.

Die zat al in voorarrest, Justitie zegt niet waarvoor. Hij is overgeplaatst naar een Penitentiair Psychiatrisch Centrum en daar in de isoleercel gezet.


Na tien jaar nieuw onderzoek in zaak tattookillers

De rechtbank in Rotterdam heeft tegen de verwachting in nog geen uitspraak gedaan in de zaak van de vier 'tattookillers'. De verdediging en het Openbaar Ministerie mogen aanvullende vragen stellen aan vijf getuigen. Waarom de rechtbank daartoe heeft besloten, is niet bekendgemaakt.

De vier verdachten zouden in 2009 hun slachtoffer, Onno Kuut, hebben gemarteld en gedood. Hij werd gevonden in de duinen van Hoek van Holland. Volgens het OM was Kuut zelf ook een tattookiller. De criminelen zouden een professioneel moordcommando hebben gevormd. Hun bijnaam danken ze aan de grote Chinese tatoeages op hun rug.

Tegen alle vier verdachten eist het OM levenslang. De verdediging wil vrijspraak.

Na het nieuwe verhoor van de vijf getuigen komt er in het najaar opnieuw een zitting.


Bijzonder in paardenland: een gezonde tweeling

Paardenfokster Anne-Liza Makkinga uit Beerze was behoorlijk in paniek, toen haar merrie Cacharelle vorige week woensdag een tweeling ter wereld bleek te brengen. Nu, ruim een week later, staat ze stralend in de wei bij de merrie en de twee gezonde veulens.

"We hebben het geen moment in de gaten gehad", vertelt ze, terugkijkend op de tijd dat de merrie drachtig was. "We hebben een supergoede dierenarts, maar die heeft het niet gezien. Ze kunnen er zo in gezeten hebben dat het gewoon niet te zien wás."

Dat een paard een tweeling ter wereld brengt is bijzonder. "Een paard is daar eigenlijk niet op gebouwd. Als blijkt dat sprake is van een tweeling, wordt vaak één van de twee embryo's weggehaald. Anders is het risico gewoon te groot dat het mis gaat", vertelt ze.

Tijdens de bevalling dacht Makkinga in eerste instantie dat er iets mis was met de moeder. "Ik had de dierenarts via de speakers aan de telefoon. Toen ik zei dat ik drie beentjes vast had, zei hij dat dat niet kon. Maar het kon dus wel, want het bleek een tweede veulentje te zijn."

De kleintjes hebben intussen ook een naam: Contharelle I en Contharelle II. Een samenvoeging van vader Conthargos en moeder Cacharelle. De veulens blijven bij Makkinga. "Het mooiste zou zijn als ze beide in de springsport terecht komen. En dan bijvoorbeeld tijdens een concours op plaats 1 en 2 komen. Dan heb je echt iets unieks in de paardenwereld. Broers of zussen gebeurt wel vaker, maar een tweeling..."


Filmfestival in Cannes inclusiever, of juist een 'stap terug in de tijd'?

De officiële filmposter van het 72ste filmfestival in Cannes, dat morgen eindigt, laat een duidelijk beeld zien: vrouwen aan de top. Op de poster zien we de beroemde regisseur Agnes Varda. Ze staat op de rug van een technicus, om het perfecte shot te draaien voor haar eerste film La Pointe Courte, die ze maakte toen ze in de 20 was.

De filmposter is een eerbetoon aan Varda, die eind maart overleed. Varda is één van de enige twee vrouwen die ooit een Palme d'Or ereprijs heeft gewonnen. En dan alleen nog maar de 'ereprijs', de echte Gouden Palm is in 72 jaar tijd slechts één keer door een vrouw gewonnen, namelijk door Jane Campion in 1993.

Daar moest verandering in komen. Vorig jaar werd er geprotesteerd tegen het filmfestival onder leiding van actrice en toenmalig juryvoorzitter Cate Blanchett. Een groep vrouwen eiste gelijkheid en meer credits voor vrouwelijke regisseurs. Aanleiding was dat er van de 21 regisseurs die in 2018 in de schijnwerpers werden gezet, er slechts 3 vrouw waren.

De festivaldirecteuren gingen overstag en ondertekenden een convenant - bedoeld voor alle filmfestivals - om vrouwen op gelijke voet met hun mannelijke collega's te plaatsen. Ook beloofde de organisatie het festival dit jaar inclusiever te maken. Is dat gelukt?

Vrouwen lijken niet tevreden met de stappen die het festival heeft genomen. Maar dat wil niet zeggen dat er dit jaar niets veranderd is. Het festival heeft bijvoorbeeld voor het eerst een speciale hotline voor seksuele intimidatie opgezet, en er is een kinderopvang tijdens het 12-daagse evenement. Hoewel het initiatief werd toegejuicht, kunnen er slechts elf kinderen terecht, wat vrij weinig blijkt te zijn voor de duizenden bezoekers van het evenement.

Ook krijgt Cannes dit jaar kritiek omdat de ereprijs opnieuw naar een mannelijke regisseur is gegaan, Alain Delon. Toen bekend werd dat hij daarvoor genomineerd was, werd een online petitie getekend door bijna 27.000 vrouwen die niet wilden dat Delon een prijs in ontvangst zou nemen. Hij wordt bekritiseerd vanwege uitspraken over geweld tegen vrouwen, en het aanhangen van extreemrechts gedachtegoed.

Het feit dat de prijs dit jaar toch naar Delon is gegaan, voelt voor Melissa Silverstein, de oprichter van de petitie tegen Delon, als "een stap terug in de tijd".

Daarnaast is het aantal vrouwelijke regisseurs dat meedingt naar de hoofdprijs nog steeds vrij beperkt. Dit jaar doen vier films van vrouwelijke regisseurs mee, slechts één meer dan vorig jaar.

"Cannes is medeverantwoordelijk voor de discriminatie van vrouwen in de filmindustrie", zegt actrice Romana Vrede, die in 2017 de Theo d'Or won voor beste vrouwelijke toneelspeler. "Ze hebben vorig jaar beterschap beloofd, dus dit jaar hadden ze beter kunnen doen. Maar Cannes is niet de enige die dat bepaalt. Daar zijn ook de producenten, castingdirecteuren, investeerders en alle andere schakels in de filmindustrie bij betrokken."

Gerhard Buch, een filmjournalist die elk jaar aanwezig is op het filmfestival, kijkt er anders tegenaan. "Cannes doet het dit jaar beter dan de afgelopen jaren als het gaat om inclusiviteit. Zo zijn er vier hele goede titels, van vrouwen, die echt grote kans maken op de Gouden Palm. Je weet natuurlijk nooit wat de jury uiteindelijk besluit, maar de film Portrait de la Jeune Fille en Feu van Céline Sciamma maakt een grote kans om morgen te winnen. Als één van de vrouwen dit jaar wint, is zij het wel".

Maar die ereprijs voor Alain Delon dan? Ook daarin ziet Buch niet per se een probleem: "Hij is ook een hele goede en belangrijke acteur. Hij krijgt die prijs voor al zijn werk, voor alles wat 'ie heeft gedaan voor de filmindustrie. Er moet wel echt een misdaad gepleegd worden voordat je iemand zo'n prijs ontzegt".

Volgens Buch is het belangrijk dat Cannes zich hoe dan ook vasthoudt aan kwaliteit. Hij citeert Thierry Frémaux, de artistiek directeur van het filmfestival: "Als vrouwen goede films maken, selecteer ik ze ook." Buch benadrukt dat het festival dit jaar kwalitatief heel erg goed is. "Ik heb een stuk of twintig films bekeken, en ze waren écht heel goed". Dat is, volgens hem, waar het festival om draait en moet blijven draaien.

Daar plaatst actrice Romana Vrede vraagtekens bij. "Mensen roepen heel vaak 'we kijken niet naar man of vrouw, zwart of wit. We kijken alleen naar kwaliteit.' Was dat maar waar. De filmindustrie kiest meestal juist voor gemak. De producenten kijken altijd in het geijkte bakje, ze gaan op zoek naar de mensen die ze kennen. Mensen die op zichzelf lijken. Dat zijn meestal witte, heteroseksuele mannen. Dus als een filmfestival zegt voor kwaliteit te kiezen, vind ik dat een nobel streven. Maar dat is niet wat ze op dit moment doen."


Opnieuw Amerikaanse versterking naar Midden-Oosten om spanningen met Iran

Het Pentagon stuurt vanwege de spanningen met Iran 1500 extra militairen naar het Midden-Oosten. Die worden vooral gestationeerd op Amerikaanse oorlogsschepen die al eerder naar de Arabische Zee en de Perzische Golf zijn gedirigeerd.

Washington zegt dat de versterkingen nodig zijn om Amerikaanse troepen in het gebied te beschermen. Onder de 1500 extra militairen zijn Patriot-luchtverdedigingsspecialisten en gevechtspiloten.

Waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan spreekt van een "voorzichtige reactie op bedreigingen van Iran."

De spanningen in de regio liepen de afgelopen tijd op na aanvallen op Saudische olietankers- en installaties. Het soennitische Saudi-Arabië is een belangrijke bondgenoot van Amerika en een vijand van het sjiitische Iran.

Volgens Saudi-Arabië wordt geprobeerd de internationale olie-aanvoerlijnen te ontwrichten en is de schade aanzienlijk. Saudi-Arabië is sinds 2015 militair betrokken bij het conflict in Jemen en steunt de regeringstroepen daar in de strijd tegen Houthi-rebellen, die door Iran worden geholpen. Teheran zegt niets met de aanvallen te maken te hebben.

Op 30 mei is er op verzoek van Saudi-Arabië in Mekka een extra bijeenkomst met de leiders uit de Arabische landen en de Golfstaten om de situatie te bespreken.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken zei eerder dat zijn land "niet ten strijde wil trekken tegen Iran, maar wel bereid is zijn belangen te verdedigen."


Onrust en verdriet na reeks autobranden in Gouda: 'Het was de lieveling van mijn man'

"Het ontregelt je leven als je have en goed zo in brand gestoken worden." De impact van de autobranden in Gouda is groot, zag burgemeester Mirjam Salet de afgelopen dagen bij de inwoners van de stad.

"De schrik en het verdriet zitten er bij de inwoners van Gouda goed in", vertelt Salet. Maar liefst negentien auto's gingen de afgelopen weken in vlammen op, vanochtend was het opnieuw raak. Om de brandstichtingen een halt toe te roepen gaat de politie vanaf vanavond preventief fouilleren.

"We hebben dat besloten omdat de aanhoudende stroom branden niet stopt. Het helpt de politie als ze tijdens het surveilleren mensen in de zakken kunnen kijken."

Een heftige, maar noodzakelijke maatregel, legt Salet uit: "Daarom beperken we het preventief fouilleren tot de wijken waar de afgelopen weken branden zijn geweest. En in tijd is het beperkt want we doen dit van vanavond tot dinsdagnacht."

Een echtpaar aan de Plaswijckweg zag hun auto vannacht in vlammen opgaan. "Het was de lieveling van mijn man":

De branden waren in de wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle. In alle gevallen gaat de politie uit van brandstichting. Bij alle branden is buurtonderzoek gedaan en zijn camerabeelden bekeken. Dat heeft nog niet geleid tot aanhoudingen.

Dat is niet vreemd want autobranden zijn complexe zaken voor de politie. Er zijn in Nederland steeds meer autobranden, maar over het type daders is maar weinig bekend. Criminoloog Jasper van der Kemp doet onderzoek naar geografische patronen van de branden.

Concrete cijfers zijn er nog niet, maar jongeren die vandalisme plegen en mensen die seriematig brandstichten lijken in ieder geval de voornaamste daders. "Bij seriematige brandstichters wordt vaak over pyromanen gesproken, maar het hoeft niet altijd om mensen met zo'n psychische aandoening te gaan", vertelde hij eerder deze maand.

Extra ogen

Bij de politie in Gouda is inmiddels een speciaal rechercheteam opgericht en er wordt extra gesurveilleerd 's nachts. Dat kan dankzij de inzet van politiekorpsen uit de regio. Gisteren deed de politie een oproep om informatie te delen over de autobranden.