Download overzicht
Software zoeken
Nieuwsgroepen
Dvd ripping
Gratis software
Index Recepten
Eend met wisky
Javascripts
Broncode beveiligen
HTML generator
Kleurencode
Sitemap generator
Pagerank checker
Populariteit
Back-Link checker
Domein leeftijd
Domein status
Educatie index
Rekenen
Nederlands typen
Breuken ( + )
Breuken ( - )
Breuken ( X )
Breuken ( : )
Educatieve links
Galgje
Letterzoeken
Klokkijken
Plofsommen
Topografie
NOS Journaal
NOS radio journaal
Radio
Videoclip zoeken
TV programma zoeken
Comedy zoeken
TV zenders
Torrents
Nu
PCM
Tweakers
Computer idee
Paginanieuws
Nieuws zoeken
Feyenoord
Virusalert
Nos nieuws
Retecool
Nu sport
Webwereld
The-not-so-daily-crap
Nos nieuws

Nos nieuws RSS

Nep-medewerkers Microsoft tillen Nederlanders voor 7 miljoen euro

Vorig jaar hebben bijna 2000 slachtoffers zich gemeld bij de Nederlandse politie nadat ze waren opgelicht door internetcriminelen die zich voordeden als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. In 2016 waren zo'n 1100 mensen de dupe van deze oplichtingspraktijk. De slachtoffers zijn afgelopen jaar voor in totaal bijna 7 miljoen euro bestolen.

De afgelopen weken springen twee slachtoffers eruit die respectievelijk voor 38.000 en 98.000 euro zijn opgelicht. Het merendeel van de benadeelden, 70 procent, is boven de 50 jaar.

De slachtoffers worden vanuit het buitenland telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als een medewerker van Microsoft, die zegt dat er iets aan de hand is met de computer. Er zou een virus op de computer zitten, een licentie verlopen zijn of een update nodig zijn. Vervolgens wordt de gebelde persoon gevraagd een programma te downloaden om het probleem te verhelpen.

Geld afschrijven

De nep-medewerker neemt vervolgens op afstand de computer tijdelijk over en doet net of hij problemen herstelt. Daarvoor kan worden betaald met iTunes-tegoedkaarten of een overschrijving via Western Union, waardoor het geld niet te traceren is. In sommige gevallen is het de criminelen ook gelukt om rechtstreeks geld af te schrijven van rekeningen van gedupeerden.

De politie roept mensen op meteen op te hangen als ze iemand aan de lijn krijgen die zich uitgeeft voor een medewerker van het softwarebedrijf en het telefoonnummer in het scherm door te geven. Microsoft zegt dat zijn helpdesk nooit mensen benadert die niet om hulp hebben gevraagd.

Cybercrime is lastig te bestrijden, omdat de criminaliteit over de landsgrenzen heen gaat en de wisselende servers en IP-adressen waarmee de oplichters werken moeilijk te traceren zijn.


Onderzoek: pestkoppen op middelbare school populairder

Het is een boodschap die je als ouder niet graag wilt horen, maar het pesten van kinderen op middelbare scholen lijkt te worden beloond met populariteit in de klas. Tot die conclusie komt gedragswetenschapper Loes Pouwels van de Radboud Universiteit na onderzoek naar pestgedrag op basisscholen en middelbare scholen.

Uit haar onderzoek komt naar voren dat pesters op de middelbare school populairder zijn dan op de basisschool en de 'verdedigers' van pestslachtoffers juist minder populair. "Naarmate jongeren ouder worden, vinden ze het steeds belangrijker om populair te worden in de klas en een belangrijke positie in te nemen in de groep", vertelt Pouwels. "Tegelijkertijd krijgen ze steeds meer inzicht in strategieŽn die daaraan kunnen bijdragen. Pesten is daar een van."

Pouwels heeft vier jaar aan haar onderzoek gewerkt en promoveert donderdag. "Op jongere leeftijd zijn ze fysieker en directer, het pesten uit zich bijvoorbeeld in het uitschelden van kinderen. Dat verandert in de loop van de tijd. Als ze ouder worden laten ze vaker vormen zien van roddelen, buitensluiten en negeren."

Gevolgen

De onderzoekster benadrukt dat het de kinderen niet gaat om aardig gevonden te worden, maar dat ze vooral meer invloed willen in de klas. Volgens Pouwels kunnen haar bevindingen gevolgen hebben voor de protocollen die er zijn op het gebied van pestpreventie. "We zien dat er nog heel weinig beschikbaar is wat veelbelovend is voor middelbare scholen. Zeker als je kijkt naar een schoolbrede aanpak die zich richt op het groepsproces in de klas."

Je kan bijvoorbeeld jongeren aanmoedigen om gepeste kinderen te verdedigen, maar als dat nadelig is voor hun populariteit dan zullen ze dat niet snel doen, zegt de onderzoekster. "Er moet meer aandacht komen voor specifiek de middelbare school, met name gericht op de populariteit in de klas."

Zicht op de groep

Een groot verschil tussen de basisschool en middelbare school is dat bij de basisschool vaak ťťn juf of meester per groep voor de klas staat, zegt Ellen Hondius van de Stichting School en Veiligheid. Dit terwijl op de middelbare school kinderen van klas naar klas gaan in een wisselende samenstelling. "Het zicht houden op de groep is dan veel lastiger."

De stichting organiseert onder meer de Week tegen het Pesten en helpt kinderen via de website Pestweb.nl. Hondius zegt dat ze veel contact heeft met kinderen die merken dat er gepest wordt, maar die het lastig vinden om er wat aan te doen. "Dan zie je dat ze het niet durven afkeuren, omdat ze bijvoorbeeld niet buiten de groep willen vallen. Dat vinden ze vaak lastig."

Uit de veiligheidsmonitor van 2016 blijkt dat het aantal kinderen dat gepest wordt, is teruggelopen. Toch is het helemaal uitbannen ervan een illusie, denkt Hondius. "Maar je kunt het pesten wel tegengaan. Door er meer aandacht aan te besteden, of bijvoorbeeld erover te praten met kinderen. Het heeft ook te maken met het zelfvertrouwen van kinderen. Iedereen wil een mooi meisje of leuke jongen zijn, maar als je gepest wordt, doet dat wat met je zelfvertrouwen. Het is een heel lastig proces."

Verhinderen

Een rector van een middelbare school in West-Brabant, die niet bij naam genoemd wil worden, denkt dat er wel wat gedaan kan worden aan de pestkoppen. "We hebben een uitgebreid protocol en besteden veel aandacht aan sociale weerbaarheid in kinderen. Daarbij kijken we ook uitgebreid naar de omstanders in de klas. Ik denk we daarmee verhinderen dat de pestkoppen de populaire leerlingen in de klas worden."

Programmadirecteur Wim Gorissen van het Nederlands Jeugdinstituut, dat kennis deelt op het gebied van interventieprogramma's, zegt dat het promotieonderzoek een nieuwe stap is in de doorontwikkeling van de programma's. "Als je je alleen maar richt op de gepeste kinderen en de pestkoppen, zoals we vroeger deden, dan red je het niet. Je moet een schoolbrede aanpak ontwikkelen voor sociale veiligheid op school, zodat leraren op dezelfde systematische manier ermee om kunnen gaan."

Gorissen wijst op het KiVa-project waar het Jeugdinstituut bij betrokken is. Dat is een interventiemodel naar Fins voorbeeld, dat nu op sommige basisscholen in Nederland wordt gebruikt.

Het systeem, dat de oplossing in de groep zoekt, in plaats bij van individuen, wordt nu ook voor middelbare scholen ontwikkeld. "De kennis hierover wordt steeds groter, daar moet je wat mee. Met een veilig klimaat op schoolniveau kun je voorkomen dat er gepest wordt. Anders ben je aan de achterkant aan het dweilen, terwijl je de kraan niet dichtdoet."


Vijf jaar cel geŽist tegen politiemol Mark M.

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar celstraf geŽist tegen politiemol Mark M. Daarnaast wil het OM dat hij tien jaar geen publieke functie mag uitvoeren.

M. wordt ervan verdacht dat hij jarenlang informatie over strafrechtelijke onderzoeken heeft gelekt naar criminelen. Hij zou daar zeker 79.000 euro mee hebben verdiend. Dat geld heeft hij volgens het OM witgewassen. Mogelijk heeft hij zelfs tonnen opgestreken, maar daarvoor heeft het OM niet genoeg bewijs kunnen vinden.

Als M. wordt veroordeeld, wil het OM dat hij meteen de gevangenis in gaat. Het OM vreest dat hij anders op de vlucht slaat om zijn straf te ontlopen.

Tegen een handlanger van M., die volgens het OM fungeerde als tussenpersoon, is drie jaar cel geŽist. Drie criminele afnemers van politie-informatie hoorden twee keer 1 jaar en ťťn keer 8 maanden celstraf tegen zich eisen.

Ontkenning

De 31-jarige M. zei in de rechtbank dat hij op financieel gebied niets verkeerd heeft gedaan. Hij houdt het erop dat hij het geld had geleend om te investeren in een eigen bedrijf.

M. heeft wel toegegeven dat hij vertrouwelijke informatie uit politiesystemen heeft gehaald, maar hij deed dat naar eigen zeggen als hobby, niet om er geld aan te verdienen.

Rotste appel

Mark M. werkte sinds 2009 bij de politie. Hij startte bij de recherche, maar werd later overgeplaatst naar de verkeerspolitie, toen bleek dat hij geen Verklaring van Geen Bezwaar kreeg van de AIVD.

Na die overplaatsing had de toegang van M. tot bepaalde systemen moeten worden ingetrokken, maar dat is niet gebeurd. Daardoor kon M. nog vier jaar meekijken in onderzoeksdossiers. Hij voerde in die periode meer dan 28.000 zoekopdrachten uit in politiesystemen en kopieerde tal van documenten die hij eigenlijk niet had moeten kunnen inzien.

In 2015 liep M. tegen de lamp, toen een autohandelaar over informatie bleek te beschikken die van een mol afkomstig moest zijn. Toenmalig korpschef Bouman noemde M. "de rotste appel aller tijden".


Politie: dood Cranberries-zangeres niet verdacht

Cranberries-zangeres Dolores O'Riordan is niet onder verdachte omstandigheden overleden. Dat is bekendgemaakt door de Britse politie, die het onderzoek naar haar dood nu overdraagt aan een lijkschouwer.

De 46-jarige Ierse zangeres werd gisterochtend dood gevonden in een hotel in Londen, waar ze was voor een opname. De politie heeft ter plekke onderzoek gedaan en geen bewijs gevonden voor een misdrijf.

Waardoor O'Riordan dan wel is overleden, is nog onduidelijk. Ze kampte al enkele jaren met fysieke en mentale problemen. Een vriend zegt dat ze enkele uren voor haar dood in een voicemailbericht nog "vol leven" klonk, grapjes maakte en uitzag naar haar plannen voor de rest van de week.

Stem van een generatie

In Ierland, de thuisbasis van The Cranberries, is verslagen gereageerd op de dood van O'Riordan. "Voor iedereen die in de jaren 90 opgroeide in Ierland, was Dolores O'Riordan de stem van een generatie", zegt premier Varadkar.

Volgens burgemeester Keary van Limerick, waar O'Riordan vandaan kwam, heeft de zangeres het stadje op de muziek- en wereldkaart gezet. In het gemeentehuis is een condoleanceregister neergelegd.


'In landen met gescheiden nieuwsoverzicht Facebook meer nepnieuws?

Gebruikers in de zes landen waar Facebook sinds oktober vorig jaar een gescheiden nieuwsoverzicht test, zien meer nepnieuws langskomen. Dat schrijft The New York Times.

De zes testlanden, Slowakije, Sri Lanka, Cambodja, Bolivia, Guatemala en ServiŽ, hebben een apart overzicht met nieuws: Explore. Uit onderzoek van de Amerikaanse krant, die sprak met onder anderen lokale journalisten, blijkt dat dit nepnieuws in het overzicht met vrienden en familie versterkt. Dit komt mede doordat zij eerder geneigd zijn opvallende berichten te delen of van commentaar te voorzien.

Afhankelijk van Facebook

Daarnaast merken de uitgevers in die landen een terugloop van verkeer van tussen de 30 en 60 procent. Dat terwijl lokale nieuwssites in deze landen vaak in grote mate afhankelijk zijn van Facebook.

In bijvoorbeeld Cambodja is het medium erg belangrijk geworden, schrijft de Times. "De leider van het land, Hun Sen, maakt het leven politieke tegenstanders, activisten en media moeilijk waardoor er in feite een eenpartijstaat ontstaat. Journalisten worden gearresteerd, kranten gesloten en Facebook is opgekomen als een belangrijk, meer onafhankelijk informatiekanaal."

Vorige week kondigde Facebook aan wereldwijd het nieuwsoverzicht te veranderen, mede na alle controverse waar het platform mee te maken heeft gehad. Wel moet worden opgemerkt dat het experiment in de zes testlanden anders is dan in de rest van de wereld. Hier is nu geen sprake van een gescheiden tijdlijn. Wat wel overeenkomt is het doel om berichten van vrienden en familie een prominentere plek te geven en nieuws dus minder zichtbaar te maken.

Boel sussen

Toen in oktober duidelijk werd dat Facebook met een gescheiden tijdlijn experimenteerde, ontstond er een storm van kritiek. Facebook probeerde daarna de boel te sussen door te zeggen dat het slechts een experiment was en dat er geen plannen waren om het breder uit te gaan gebruiken. Volgens The New York Times loopt de test in de zes landen nog altijd en is er geen einddatum in zicht.


No Surrender-leden vast in onderzoek naar moord op vrouw

De politie heeft twee mannen opgepakt die mogelijk iets te maken hebben met de moord op een 43-jarige vrouw uit Almere, in april. Het zijn twee Amsterdammers van 32 en 40 jaar, volgens de politie leden van de motorclub No Surrender.

Directe aanleiding voor de arrestaties was niet de moord, maar een woningoverval in december 2016 in Almere. Een vrouw van 78 raakte daarbij gewond. De daders ontkwamen.

Het onderzoek naar de overval leidde naar de twee Amsterdammers. Gisteren werden ze aangehouden, waarna de politie doorzoekingen deed in twee huizen in Amsterdam en twee in Almere. Diverse spullen werden in beslag genomen.

Veluwemeer

Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk een verband is tussen de overval en de dood van Esther Paul, ruim vier maanden later. De politie wil dat niet toelichten. Paul werd dood aangetroffen in het Veluwemeer. Ze bleek om het leven te zijn gebracht.

De dood van Paul, die naar verluidt verdachte in twee grote hennepzaken en de ex-vriendin van een veroordeelde crimineel was, is nooit opgehelderd. De politie zegt er alleen over dat mogelijk "een conflict" haar fataal is geworden.


Staat, en niet de NAM, betaalt het meest voor Groningse schade

De Nederlandse Staat heeft tot nu toe 750 miljoen euro betaald voor de schade en versterkingen in het aardbevingsgebied in Groningen. Veel meer dan de NAM, die 422 miljoen euro voor zijn rekening heeft genomen.

De NAM betaalt daarmee een derde van de schade en versterkingen. De meeste schade wordt dus indirect vergoed door de Staat, en daarmee de belastingbetaler. Dat blijkt uit cijfers, die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.

De kosten van de aardbevingen in Groningen zijn opnieuw in het nieuws, sinds de aardbeving vorige week bij Zeerijp. Meteen laaide de discussie over het ontbreken van een schadeprotocol op. In dat protocol moet staan hoe mensen na een beving hun schade snel hersteld en vergoed kunnen krijgen.

Bij elkaar opgeteld is er tot en met het derde kwartaal van 2017 bijna 1,2 miljard euro betaald aan kosten voor afwikkeling van de schade, preventie en een leefbaarheidsprogramma. Er is een verdeelsleutel afgesproken tussen de Staat en Shell en Exxon, de oliebedrijven die samen eigenaar zijn van de NAM. In die afspraak staat dat 64 procent van de kosten voor rekening van de Staat komt en Shell en Exxon ieder 18 procent bijdragen, oftewel 211 miljoen euro.

Het kabinet moet dus het grootste deel van de kosten voor z'n rekening nemen, zo is al decennia geleden afgesproken met Shell en Exxon. De samenwerking van de regering met de oliegiganten dateert al van halverwege vorige eeuw.

Het oude schadeprotocol was niet langer houdbaar, omdat het ongewenst werd geacht dat de NAM daar nog een rol in speelde. Sinds april vorig jaar staat de NAM daarom op afstand, en zijn er onderhandelingen over een nieuw protocol. In Groningen zijn alle partijen het daar al maanden over eens, maar het wachten is op goedkeuring door het kabinet.

Winst

Er worden in Groningen overigens niet alleen kosten gemaakt voor de schadeafwikkeling, maar ook voor bijvoorbeeld het preventief versterken van huizen en gebouwen. De NAM is wettelijk verplicht om al die kosten te betalen. Maar ze worden vervolgens in mindering gebracht op de winst die met de gaswinning wordt gemaakt.

Daarom vloeit er minder geld naar de schatkist, en betalen indirect alle belastingbetalers mee. Met het gas uit Groningen zijn sinds het begin van de winning, begin jaren 60 van de vorige eeuw, al honderden miljarden euro's verdiend.


Strenge controle op smokkel Venezuela, maar 'er komt wat doorheen'

Goud, koper en diamanten: de levendige zeehandel tussen Venezuela en de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en CuraÁao) zou een goede buit opleveren. Reden voor president Nicolas Maduro om een blokkade in te stellen. Goederenverkeer is al anderhalve week niet mogelijk, met als doel smokkel tegen te gaan.

Maar wordt er echt zo'n schat aan illegale goederen vervoerd in bootjes op zee? Hans Lodder, voormalig Commandant der Zeestrijdkrachten, betwijfelt het. Tot juni vorig jaar werkte hij bij de marine in het Caribisch gebied.

"We pakken genoeg drugs. Er komt ook wel wat door", geeft hij toe. "Maar van goud- of diamantsmokkel hebben we nooit signalen gekregen." Het zal vast wel eens gebeuren, denkt hij, "maar niet zo structureel als gesuggereerd wordt door Maduro."

De marine werkt nauw samen met de plaatselijke autoriteiten. "Onze kustwacht bestaat vrijwel geheel uit lokale mensen. Die hebben hun contacten tot in de haarvaten van de samenleving."

Volgens Lodder wordt er streng gecontroleerd. "We vormen een beeld van wat er normaal vaart in het zeegebied tussen de eilanden en Venezuela. We kijken bijvoorbeeld wanneer er veel pleziervaart is of waar de visserij vaart. Als een vissersbootje op een gekke plek ligt, waar nooit gevist wordt, gaan we sowieso kijken."

En ook schepen met 'normaal gedrag' worden regelmatig gecheckt. "Er zijn veel bootjes die regelmatig verse groenten en fruit van Venezuela naar de eilanden brengen. Die hebben al jarenlang onze aandacht en soms vangen we ook wat."

Seksspullen

Maar ťcht grote problemen heeft Lodder bij de bootjes niet gezien. "De Venezolanen verdienen goed geld aan de vaart naar de eilanden. Als wij iets vangen, verliezen ze hun vergunning en zijn ze hun baan kwijt."

Illegale immigranten komen wel steeds vaker per boot de zee over. "Dat komt omdat het vliegverkeer steeds beter gecontroleerd wordt", vertelt hij. "Varen is dan de enige optie." Dat levert soms een interessante buit op. "Immigranten hebben vaak geen geld, waardoor ze hun overdracht met goederen moeten betalen. Een keer kwamen we een boot tegen met een enorme partij seksspullen."

Maduro beschuldigt de marine ervan dat ze bij het doorsluizen van goederen een oogje dichtknijpen, wanneer dat een extra zakcentje oplevert. Is dat iets wat Lodders herkent? "Het kan", zucht hij. "We controleren erop, en als het voorkomt stoppen we het zo snel mogelijk."

Maar in elke organisatie heb je rotte appels, zegt hij. "Er zijn altijd mensen die voor het grote geld kiezen en zich laten omkopen." Toch acht Lodder het onmogelijk dat er op zeer grote schaal dure goederen naar binnen gesmokkeld worden. "De controles zullen doorgaan, in samenwerking met Venezuela. Je loopt een keer tegen de lamp."


Groninger Bodem Beweging en Gasberaad uit overleg schadeprotocol

De Groninger Bodem Beweging (GBB) en Groninger Gasberaad hebben geen enkel vertrouwen in de totstandkoming van een schadeprotocol voor de inwoners van het aardbevingsgebied. De belangenorganisaties stappen daarom uit het overleg met Economische Zaken en de Nationaal CoŲrdinator Groningen en de provincie.

Volgens GBB-voorzitter Jelle van der Knoop ligt er een nieuw concept-protocol op tafel dat helemaal niet lijkt op het voorstel dat de regio Groningen zelf een paar maanden geleden heeft opgesteld. De NAM heeft volgens de organisaties in het concept-plan een veel te grote vinger in de pap gehad. Ook missen er dingen in het plan die er wel in hadden moeten staan, zegt Van der Knoop tegen RTV Noord.

In een overleg heeft de belangengroep vanmiddag daarom aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in het proces. Over ruim twee weken, op 1 februari, moet er een nieuw protocol zijn. Volgens de voorzitter van de GBB is dat niet haalbaar omdat er naar zijn mening te veel moet worden veranderd aan het concept.

Geen contra-expert in concept

"Wat ons het meest steekt is dat er een voorstel lag, gemaakt door de provincie, gemeenten, en maatschappelijke organisaties, dat nu compleet is genegeerd. Nu ligt er plotseling een concept-protocol dat fundamenteel afwijkt." Ook Groninger Gasberaad zegt dat het concept-protocol nog steeds door de NAM is gedicteerd.

Van der Knoop is bereid weer mee te praten over het schadeprotocol als een aantal elementen uit het concept-akkoord van tafel gaat. "Mensen hebben volgens het concept niet meer de mogelijkheid om een contra-expert in te schakelen. Nu kun je wel een tweede expert inschakelen als je het met de eerste niet eens bent. We willen niet dat die mogelijkheid vervalt."

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het schadeprotocol.


Levenslang geŽist tegen Deense uitvinder voor moord op journaliste Kim Wall

De Deense uitvinder Peter Madsen is aangeklaagd voor moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Als het aan aanklager Jakob Buch-Jepsen ligt wordt Madsen de rest van zijn leven opgesloten.

Kim Wall keerde in augustus niet terug nadat ze met Madsen aan een tocht in zijn onderzeeŽr was begonnen. Delen van haar lichaam werden later gevonden in de wateren tussen Kopenhagen en Zweden.

Volgens openbaar aanklager Jakob Buch-Jepsen heeft Madsen de journaliste eerst verkracht en daarna vermoord. Vervolgens heeft hij het lijk in stukken gesneden en in zee gegooid.

Het gerechtelijk onderzoek heeft niet aan het licht gebracht hoe Kim Wall om het leven is gekomen. Mogelijk is haar hals doorgesneden of is ze gewurgd.

Volgens artsen die Madsen hebben onderzocht is hij volledig toerekeningsvatbaar en heeft hij geen ernstige psychische stoornis. Wel vinden ze hem een gevaar voor zijn omgeving.

Madsen nam Wall in augustus mee voor een tocht in zijn onderzeeŽr. Toen hij alleen terugkeerde zei hij dat hij Wall ergens aan land had gezet. Later veranderde hij zijn verhaal en zei dat Wall door een ongeluk aan boord was omgekomen en dat hij haar een zeemansgraf had gegeven. Weer later gaf hij toe dat hij haar in stukken had gesneden.


SGP-Kamerlid Dijkgraaf tijdelijk uit de running

SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf is tijdelijk uit de roulatie. Hij is oververmoeid. Zoals het er nu naar uitziet, kan hij drie maanden niet werken.

De taken van Dijkgraaf worden de komende tijd overgenomen door de andere twee leden van de fractie, Van der Staaij en Bisschop.

Dijkgraaf is Kamerlid sinds 2010. Hij voert onder meer het woord over financiŽn, defensie en milieu. Hij is ook bijzonder hoogleraar economie in Rotterdam.

Niet vervangen

De SGP zegt te hopen en te bidden dat de periode van rust mag leiden tot herstel van krachten voor Dijkgraaf. De partij heeft nog wel even overwogen hem tijdelijk te laten vervangen. Maar volgens een woordvoerder van de fractie is daarvoor niet gekozen, omdat de verwachte periode van afwezigheid afzienbaar is.

Bovendien is de Kameragenda nog niet heel vol en zijn de mogelijke vervangers van Dijkgraaf druk met de gemeenteraadsverkiezingen, zegt de SGP.


Alternatief voor duur medicijn taaislijmziekte nog niet klaar

De Haagse apotheker die de farmaceutische industrie wilde uitdagen door een peperduur medicijn tegen taaislijmziekte na te maken, kan de daad nog niet bij het woord voegen. De namaakoperatie van 'Orkambi' is volgens hem niet urgent, omdat het ministerie van Volksgezondheid prijsafspraken heeft gemaakt met producent Vertex en patiŽnten inmiddels worden geholpen.

De apotheker, Paul Lebbink, zegt bovendien dat nabootsen van het medicijn nog wel even gaat duren: de grondstoffen voor het medicijn, die hij heeft besteld in China, zijn nog niet aangekomen.

Van 170.000 euro naar 20.000 euro

Aanvankelijk vroeg farmaceut Vertex, de producent van het medicijn, 170.000 euro per patiŽnt per jaar voor het middel. Naar verwachting werkt het medicijn bij de helft van de 1500 patiŽnten in Nederland. Dat zou neerkomen op een totaalbedrag van 127,5 miljoen euro.

Dat vond het ministerie van Volksgezondheid te gortig. Nadat voormalig minister Schippers een geheime prijsafspraak had gemaakt met de producent, is het medicijn sinds november toch opgenomen in het basispakket.

Schippers liet doorschemeren een prijskorting van 63 procent te willen bedingen bij Vertex. Apotheker Lebbink zei daarop dat hij de productiekosten met nog eens twee derde kon drukken: dat zou neerkomen op een bedrag van zo'n 30.000 euro per patiŽnt per jaar.

Provocatie

Lebbink, die ook bij een eerder zelfgemaakt medicijn de farmaceutische industrie op zijn pad trof, zocht de publiciteit nadat hij erachter kwam dat het mogelijk was om Orkambi veel goedkoper te produceren. Hij stoort zich aan de geheimzinnigheid rondom dit soort afspraken en de hoge prijzen - een ergernis die breed wordt gedeeld, ook in de politiek. De Tweede Kamer heeft minister Bruins van Volksgezondheid verzocht te onderzoeken of apothekers zelf goedkopere alternatieven kunnen maken voor sommige dure medicijnen

Maar zolang dat niet duidelijk is, zien pleitbezorgers van de farmaceutische industrie Lebbinks actie als een publiciteitsstunt. Internationale patentwetgeving omzeilen gaat niet zomaar, volgens Henk Jan Out, werkzaam in de farmaceutische industrie en schrijver van het boek Leve het Geneesmiddel!. Apothekers mogen merkmedicijnen nabootsen voor hun eigen klanten, maar niet op commerciŽle schaal.

"De publiciteitsstunt van Lebbink creŽert onrust onder patiŽnten", vindt Out. De farmaceut betwijfelt ook of Lebbink wel door de kwaliteitskeuring had kunnen komen als hij Orkambi op grote schaal had gemaakt met een grondstof uit China. "Alle redenen die hij nu geeft dat het niet doorgaat, had hij kunnen voorzien."

De druk erop houden

Lebbink zegt nu dat hij nog niet is begonnen met het produceren van het middel, maar dat hij dat wel van plan is. Hij weerspreekt dat het hem alleen om de publiciteit te doen was. "In eerste instantie zou het medicijn niet beschikbaar worden in de basisverzekering. Daarom ben ik gaan uitzoeken of ik patiŽnten kon helpen met een goedkopere variant."

Het was nooit Lebbinks bedoeling om een variant van Orkambi commercieel aan te bieden aan alle Nederlandse patiŽnten. Maar het staat volgens hem iedereen vrij om klant bij hem te worden, zodra hij een goedkopere variant kan maken.

Hij wil de druk erop houden, om farmaceutische bedrijven te dwingen tot meer openheid over hun prijzen. "We moeten als maatschappij transparantie eisen. We betalen allemaal mee aan deze dure middelen."


Politie mocht gewapende man Doetinchem neerschieten

Agenten die in augustus vorig jaar in Doetinchem op een man schoten die hen bedreigde met - naar later bleek - een nepwapen, hebben rechtmatig gehandeld. Ze handelden uit noodweer, concludeert het Openbaar Ministerie.

Op 29 augustus vorig jaar kreeg de politie een melding dat er een man met een pistool zou lopen in de Hamburgerstraat in Doetinchem. Twee agenten riepen naar de man dat hij het wapen moest laten vallen. In plaats daarvan richtte hij het wapen juist op de politie.

Een agent loste een waarschuwingsschot en daarna werd er door de politie nog een paar keer gericht geschoten. De verdachte hield het wapen nog steeds vast. Inmiddels waren er meer politiemensen op het incident afgekomen. Een van hen schoot de 22-jarige man in zijn been. Daarna kon hij worden aangehouden, schrijft Omroep Gelderland.

Volgens het OM had het gebruik van het dienstwapen een "verdedigend karakter". Het feit dat achteraf is gebleken dat het wapen niet echt was, doet volgens het OM niets af aan de dreiging. Een minder ingrijpend middel zoals bijvoorbeeld pepperspray zou volgens het OM niet zinvol zijn geweest.


Strop dreigt voor Nederlandse pulsvissers: Europees Parlement wil verbod

Het Europees Parlement wil een totaalverbod op pulsvisserij. Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde daar vandaag mee in. Eerder besloten de Europese landbouwministers al dat pulsvissen flink wordt beperkt. Nederlandse vissers vrezen voor een miljoenenstrop omdat ze hun boten al hebben uitgerust met gespecialiseerd vistuig.

Met pulsvissen worden schol en andere bodemvissen met kleine elektrische schokjes van de bodem gelokt. Andere vissers maken daarvoor gebruik van zware kettingen die over de zeevloer slepen. Voor de bodem is de nieuwe techniek beter, zeggen de Nederlandse vissers en het kabinet. Bovendien zijn bijvangst en brandstofverbruik minder.

Fransen: zee wordt een woestijn

Maar de laatste tijd is er veel weerstand tegen pulsvisserij. Vooral in Frankrijk zeggen de vissers dat ze geen vis meer tegenkomen als er een Nederlandse boot is geweest. De zee zou veranderen in "een woestijn". Verschillende Franse vissers zeggen door de nieuwe techniek te weinig te vangen om hun kotters in de vaart te houden.

Door de kracht van de Franse lobby en het feit dat pulsvisserij alleen in Nederland op grote schaal plaatsvindt, hielden de vissers er al rekening mee dat de stemming slecht voor ze zou uitpakken. Toch valt de uitkomst ze tegen. Uiteindelijk stemden 399 EuroparlementariŽrs voor een verbod en 189 tegen.

Miljoenen

Het besluit van het Europees Parlement is een flinke klap voor de vissers die de afgelopen jaren miljoenen euro's hebben geÔnvesteerd om hun schepen aan te passen. Zij stellen dat er geen bewijs is dat pulsvisserij schadelijker is dan vissen met kettingen.

De Europese Commissie heeft zich uitgesproken voor het toestaan van pulsvissen, mede bij gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van mogelijke schadelijke neveneffecten. Daar gaat het parlement recht tegenin.

De parlementariŽrs hebben zich laten overtuigen door tegenstanders van pulsvissen die beweren dat de techniek desastreus is voor alle leven in de zee. Vissers zouden dode vissen in hun netten vinden en zelfs plankton zou tegen de techniek niet bestand zijn. In het parlement ging een plaatje rond van een vis met een bliksemschicht erdoorheen.

'Van TGV terug naar boemeltje'

"Het is alsof de Fransen straks van de TGV terug moeten naar een boemeltrein omdat dat beter zou zijn voor het milieu", zegt Pim Visser van VisNed, de organisatie voor Nederlandse kottervissers. "Het was een haatcampagne van een monsterverbond van Brexiteers, Fransen en milieu-activisten." Hij verwacht dat het besluit van het parlement de vissers miljoenen gaat kosten.

Nederland telt op dit moment 84 pulskorvissers, ongeveer 40 procent van de totale vloot. Met de techniek wordt met name platvis gevangen, maar ook garnalen. De aanpassing van een boot kan in de tonnen lopen.


Duitse invallen in onderzoek naar Iraanse spionage

De Duitse justitie heeft in het hele land invallen gedaan vanwege een onderzoek naar Iraanse spionnen. Het Openbaar Ministerie heeft zeker tien verdachten in het vizier. Volgens het weekblad Focus worden ze verdacht van het bespioneren van IsraŽlische en Joodse doelwitten in Duitsland.

Het tiental is volgens Focus lid van het Quds-korps. Dat is een elite-eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde, die achter veel moordaanslagen op tegenstanders van de Iraanse regering in het buitenland zou zitten.

Justitie zegt dat de invallen zijn gedaan vanwege informatie van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. In onder meer Berlijn, Baden-WŁrttemberg, Beieren en Noordrijn-Westfalen waren doorzoekingen. Voor zover bekend zijn er geen mensen gearresteerd.


Acht mensen aangehouden om fraude met Europese subsidies

In een onderzoek naar fraude met Europese subsidies zijn acht mensen aangehouden. Een 45-jarige vrouw en een 60-jarige man uit de gemeente Midden-Drenthe, die vandaag werden opgepakt, gelden als hoofdverdachten in de zaak. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

In augustus 2016 deed het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) aangifte omdat het vermoeden bestond dat subsidies die door die organisatie waren toegekend, niet voor de juiste doelen werden gebruikt. Tijdens het onderzoek kwamen de 45-jarige vrouw en 60-jarige man in beeld.

De twee vroegen meerdere keren subsidie aan bij SNN. Dat deden ze voor eigen bedrijven en bedrijven van anderen. In oktober 2016 werd een huiszoeking gedaan in een woning in Hijken waar het duo aanwezig was. Er werd onder meer administratie in beslag genomen, meldt RTV Drenthe.

Voor een miljoen euro gefraudeerd

Tussen de spullen vonden de rechercheurs dubbele facturen, echte en valse. Ook kwamen de onderzoekers erachter dat met de subsidies machines waren gekocht en lonen betaald, terwijl het geld bedoeld was voor onder onderzoek en prototypes. Er is waarschijnlijk ongeveer voor een miljoen euro gefraudeerd.

Eind 2017 werden al zes verdachten aangehouden. Het ging om eigenaren of aandeelhouders van bedrijven in het noorden van het land. De bedrijven hadden gebruikgemaakt van diensten van de 60-jarige man. De zes werden kort erna weer vrijgelaten. Er werd wel beslag gelegd op vijf woningen en banktegoeden van de verdachten.

Er werd ook beslag gelegd op twee woningen, twee auto's en aanhangers.


No Surrender-lid aangehouden voor mishandelingen

De politie heeft een Assens lid van de motorclub No Surrender aangehouden voor onder meer mishandeling. Hij zou in 2014 twee mensen mishandeld hebben. Een van de twee slachtoffers heeft hij samen met leider Henk Kuipers met geweld de motorclub uit gezet, denkt de politie.

De lijst van misdrijven waarvan de man verdacht wordt is lang. Hij heeft zich volgens de politie schuldig gemaakt aan afpersing, bedreiging, mishandeling, diefstal met geweld, vrijheidsberoving en heling. De politie kwam hem op het spoor in een groter onderzoek naar criminele activiteiten binnen No Surrender.

Mishandeling

Een van de slachtoffers van de man uit Assen was volgens de politie lid van een aan No Surrender gelieerde motorclub. Hij zou eerst zijn mishandeld en vervolgens in een auto zijn gedwongen om geld te pinnen voor een boete aan de club. Ook moest hij zijn motor en clubkleding inleveren. Het slachtoffer heeft zelf aangifte gedaan.

De tweede mishandeling zou de verdachte in hetzelfde jaar gepleegd hebben met clubleider Kuipers. Daarbij werd in het clubhuis in Emmen iemand in bad standing uit de club gezet. Ook dat slachtoffer werd mishandeld en bedreigd en ook hij moest een boete betalen. Volgens de politie leeft de man in angst voor zijn eigen veiligheid en die van zijn naasten. Hij heeft geen aangifte gedaan.

OM: criminele organisatie

Henk Kuipers werd in december aangehouden. De leider van No Surrender wordt verdacht van meerdere misdrijven. Tussen 2014 en het moment van zijn aanhouding zou hij ten minste acht clubleden hebben bestolen, mishandeld en afgeperst. Dat deed hij volgens justitie omdat zij zich niet aan de clubregels hielden.

Volgens het Openbaar Ministerie maakt No Surrender zich stelselmatig schuldig aan misdaden. Justitie hoopt Kuipers te vervolgen voor het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Het OM wil No Surrender via het civiel recht verbieden. Dat is in december met motorclub Bandidos al gelukt.


Australische vader huurt helikopter en vindt vermiste zoon in autowrak

Een Australische tiener die vastzat in een autowrak, is na dertig uur levend aangetroffen. Die redding heeft hij te danken aan zijn vader, die door zijn intuÔtie te volgen een helikopter huurde.

De 17-jarige Samuel Lethbridge raakte zondag met zijn auto van de snelweg in de Australische provincie New South Wales, meldt de BBC.

Toen hij die dag niet arriveerde bij het huis van een vriend, werd zijn familie bezorgd. De vader vond zijn verdwijning ongewoon en vermoedde dat zijn zoon in de problemen zat. Hij moest hem wel gaan zoeken, vertelt hij in de video hieronder:

Na een zoektocht van bijna 24 uur werd de jongen nog niet gevonden. Tijdens de zoekactie dacht de vader terug aan een ander auto-ongeluk in de buurt. "Helaas is die inzittende overleden omdat niemand hem binnen vijf dagen vond. Dat wilde ik niet nog eens laten gebeuren. Daarom huurden we een helikopter. We vonden hem binnen tien minuten."

De hulpdiensten waren een uur bezig met zijn bevrijding. Samuel heeft inmiddels een operatie gehad en ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.


Brandweerman vangt kind uit brandend huis

Een mooie redding van een brandweerman uit Georgia in de VS: een kind dat op eenhoog door de vlammen werd bedreigd, werd door een ouder naar beneden gegooid en door de brandweerman opgevangen.

In totaal waren er elf mensen in de woning toen de brand uitbrak. Iedereen heeft de vlammenzee overleefd.

"Daar ben ik het meest dankbaar voor", zei de vader van het kind later tegen een televisieverslaggever.


Centraal meldpunt voor seksueel wangedrag culturele sector

Acteurs, cameramensen, productiemedewerkers, programmamakers, roadies, presentatoren en anderen die werken in de film- en televisiesector en de podiumkunsten krijgen een centraal meldpunt voor ongewenste omgangsvormen.

De initiatiefnemers, onder wie de schouwburgdirecteuren en het Filmmuseum in Amsterdam, erkennen dat de sector een probleem heeft met seksueel ongewenst gedrag, discriminatie en integriteitsschendingen en met een goede afhandeling van klachten daarover.

Vertrouwenspersonen

Het is de bedoeling dat er dit voorjaar een centraal punt komt waar iedereen met klachten terechtkan. Er worden twee vertrouwenspersonen benoemd, een man en een vrouw. Klagen kan als mensen dat willen ook anoniem.

De stroom aan beschuldigingen, onthullingen en bekentenissen over seksueel ongewenst gedrag van de afgelopen maanden heeft geleid tot het initiatief voor een centraal meldpunt.

De Kunstenbond deed vorig jaar een inventarisatie onder zijn leden en daaruit bleek dat meer dan de helft van de mensen die last hadden (gehad) van seksuele intimidatie niet wist waar ze met hun klachten naar toe moesten.