Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Naakte schutter Nashville eerder gearresteerd bij Witte Huis

De man die ervan wordt verdacht dat hij in de Amerikaanse staat Tennessee vier mensen heeft doodgeschoten, is vorig jaar gearresteerd bij het Witte Huis. Dat zegt de politie van Nashville. De verdachte opende vanochtend naakt het vuur op bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville. Daarbij vielen vier doden en drie gewonden.

De politie heeft de man waarschijnlijk geÔdentificeerd, omdat de auto die de naakte schutter gebruikte op zijn eigen naam stond. Er is sinds vanochtend een klopjacht gaande op de dader. Tientallen agenten, honden en een helikopter zijn naar hem op zoek. Naar nu blijkt gaat het om dezelfde man die afgelopen jaar bij het Witte Huis in Washington DC staande werd gehouden omdat hij zich op een plek bevond waar het publiek niet mag komen.

Wapenvergunning ingetrokken

Zijn wapenvergunning zou eerder zijn ingetrokken op verzoek van de federale politiedienst FBI. Waarom die dat verzoek heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie had de 29-jarige man vier wapens toen hij zijn wapenvergunning kwijtraakte. Die zijn daarna ter bewaring aan zijn vader gegeven, die inmiddels heeft toegegeven dat hij ze heeft teruggegeven aan zijn zoon.

Na de schietpartij heeft de politie een aanvalsgeweer van het type AR-15 en een ander vuurwapen teruggevonden. Vermoedelijk gebruikte de schutter dat wapen. Twee andere wapens die hij in zijn bezit zou hebben zijn nog niet teruggevonden en de politie sluit niet uit dat de voortvluchtige schutter die nog bij zich draagt.

AR-15

De Democraat Jim Cooper, die namens de staat Tennessee lid is van het Huis van Afgevaardigden, heeft na de schietpartij opgeroepen tot strengere wapenwetten. Onder die wetten zouden burgers minder makkelijk aan aanvalswapens als de AR-15 kunnen komen.

Sinds de schietpartij op een middelbare school in Florida in februari is er veel protest tegen particulier bezit van de AR-15, die voor militair gebruik is ontworpen.


Feest in Rotterdam na bekerwinst, dertig aanhoudingen

Een jaar na het kampioenschap vierde Rotterdam vanavond weer feest. Na de dertiende bekerwinst van Feyenoord sprongen veel fans traditiegetrouw in de Hofpleinfontein.

Bekijk hieronder hoe fans de bekerwinst ervaren:

Ook even verderop op het Stadhuisplein werd de 3-0 overwinning op AZ flink gevierd. "Maar eigenlijk was het daar van tevoren al feest", zegt verslaggever Marjolein Hogervorst. "De mensen gingen ervan uit dat Feyenoord zou winnen."

Volgens de politie was er een gemoedelijke sfeer in de stad. Wel zijn er volgens RTV Rijnmond 27 mensen aangehouden voor openbare dronkenschap, belediging en het afsteken van vuurwerk.

Op de snelweg A16 is een bus met AZ-aanhangers tegengehouden omdat er bierblikjes naar buiten werden gegooid. Twee inzittenden werden aangehouden.

Bekijk hieronder een samenvatting van de finale, met een stiftje van Van Persie:


D66 wil dat bemiddelingsbureaus pgb's verdwijnen

D66 wil af van bemiddelingsbureaus voor het persoonsgebonden budget (pgb). D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp heeft samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en belangenorganisatie Per Saldo een plan opgesteld waarmee fraude met pgb's wordt teruggedrongen.

"Het is verschrikkelijk dat geld dat bedoeld is voor goede zorg, door sommige mensen misbruikt wordt voor auto's en een flinke bankrekening", schrijft Bergkamp in een persverklaring. Daarom willen de drie partijen dat de bemiddelingsbureaus binnen twee jaar verdwijnen en dat er gewaarborgde hulp komt voor pgb-houders die hun eigen administratie niet kunnen doen.

In de verklaring schrijven de opstellers van het plan dat vorig jaar vermoedens van fraude waren bij 20 procent van de 12.000 pgb's die via Zilveren Kruis zijn uitbetaald. Directeur Gerrits van de verzekeraar vindt dat er iets tegen moet worden gedaan. "Het pgb is een prachtig instrument dat klanten veel vrijheid geeft in het regelen van zorg. Helaas wordt daar soms misbruik van gemaakt."

Fraudegevoelig

Mensen met een pgb hebben de mogelijkheid zelf hun langdurige zorg in te kopen. Bemiddelingsbureaus kunnen ze daarbij helpen met advies, hulp bij de administratie en bemiddeling bij het vinden van een zorgverlener. Vaak gaat het om budgetten van duizenden euro's per jaar.

Er bestaan gevallen waarbij de bureaus alles voor de pgb-houders doen, inclusief het innen van het geld en het leveren van de zorg. Dat maakt de bemiddelingsbureaus fraudegevoelig. Er zijn geen diploma's of een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om een zorgbedrijf te beginnen en het pgb te beheren van cliŽnten met een psychiatrische achtergrond of lichte verstandelijke beperking.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) riep eerder op tot het creŽren van meer mogelijkheden om fraude met de pgb's aan te pakken. Dat deed de NZa na onderzoek naar problemen met het terugvorderen van onterecht uitbetaald pgb-geld. Eerder was ontdekt dat er in 2016 18,9 miljoen euro onterecht is gedeclareerd in de zorg. 13,5 miljoen euro daarvan betrof fraude met pgb's.


Onweer en hagel; het is gedaan met het zomerweer

Het was de afgelopen week warm voor de tijd van het jaar. Er werden records gebroken: donderdag was de warmste 19 april ooit (althans sinds de metingen begonnen in 1901) en ook vandaag sneuvelde het dagrecord. Het was om 16.50 uur 26,5 graden in De Bilt.

Maar rond diezelfde tijd werd in andere delen van het land een omslag ingeluid. Onweer en hagel in het oosten, het zuiden en het zuidoosten maakten een einde aan het zomerweer.

Op sociale media worden video's en foto's gedeeld:

De komende avond en nacht daalt de temperatuur fors. Zo fors dat er ongeveer 10 graden verschil zit tussen de maximumtemperatuur van vandaag en die van morgen. "Een dergelijk verschil is geen unicum, maar het is wel bijzonder", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De hele komende week blijft vrij koel ten opzichte van afgelopen dagen. Het wordt rond de 13 ŗ 14 graden met wisselvallig weer. Dat is waarschijnlijk ook het geval op Koningsdag, aanstaande vrijdag.


Ruim 3500 bijentellers: 'We zijn overdonderd door het enthousiasme'

Ruim 3500 mensen hebben dit weekeinde bijen geteld in hun tuin of op het balkon in het kader van de eerste Nationale Bijentelling. Op zondagavond hadden ze bij elkaar meer dan 36.000 bijen geturfd.

De meest voorkomende bij is de honingbij, die ruim 12.000 keer is geteld. Op nummer twee staat de rosse metselbij, en ook de hommel is vaak gezien.

Voor deze eerste bijentelling was de deelnemers gevraagd om gedurende een halfuur alle bijensoorten in hun tuin te tellen, zoals het vosje, de aardhommel en de bijvlieg.

Overdonderd door het enthousiasme

De organisatie vindt het een succes: "We zijn onder de indruk, we hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen", zegt woordvoerder Marchien de Ruiter. "Het is namelijk best lastig om bijen te tellen en de soorten uit elkaar te houden. Wij zijn dus best een beetje overdonderd door het enthousiasme en animo."

Het lastig te zeggen of het goed nieuws is dat er 36.000 bijen zijn geteld: "Het is de allereerste keer, dus we kunnen niet zeggen of dat veel of weinig is", aldus De Ruiter. Experts hadden van tevoren ingeschat dat er misschien tien bijen per tuin geteld zouden worden. Die verwachting is uitgekomen. "Pas echt interessant wordt het natuurlijk als we cijfers van meerdere jaren hebben. Dan kun je trends zien."

Dat de honingbij op nummer ťťn staat, had de organisatie wel verwacht: "Daar gaat het wel goed mee, dankzij de duizenden imkers." De rosse metselbij, op de tweede plaats geŽindigd, is ruim 5000 keer gespot. "Dat is een bijensoort die onze hulp nodig heeft. Het beestje verblijft graag in bijenhotels, die steeds meer mensen in hun tuin hebben. Dat hij nu zo vaak geteld is, is wat ons betreft het bewijs dat die hulp een succes is."

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, waarin LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis samengaan. De natuurorganisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag bijhouden hoe het met de verschillende soorten gaat.

De helft van de bijna 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen, is bedreigd. Bijen zijn nog steeds belangrijk voor ons voedsel: 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.


IsraŽl ontkent betrokkenheid bij moord op Palestijnse ingenieur

IsraŽl ontkent dat zijn inlichtingendienst betrokken is bij de moord op de Palestijnse ingenieur en Hamas-lid Fadi al-Batsh, in MaleisiŽ. Minister van Defensie Lieberman zei tegen een IsraŽlisch radiostation dat al-Batsh een rakettenexpert was, geen heilige. Maar hij wijst de suggestie dat de Mossad achter de liquidatie zat van de hand.

De 35-jarige al-Batsh woonde sinds acht jaar in MaleisiŽ. Hij was elektrotechnisch ingenieur en gaf les op de universiteit. Hij werd zaterdagochtend vroeg door het hoofd geschoten toen hij naar een moskee liep voor het ochtendgebed. De twee daders gingen er op een motor vandoor.

Gewend

De Palestijnse radicale Hamas-beweging beschuldigt de Mossad van de moord. Lieberman wijst dat van de hand. "Terroristische organisaties geven van elke aanslag IsraŽl de schuld. Wij zijn dat gewend", zei hij tegen een IsraŽlisch radiostation.

Volgens hem is het aannemelijk dat de moord op al-Batsh het gevolg is van een intern Palestijns conflict. "We zien voortdurend dat facties in terroristische organisaties rekeningen met elkaar vereffenen en ik neem aan dat dit ook nu het geval is."

Europeanen

De Maleisische vicepremier Hamidi zei zaterdag dat de daders vermoedelijk Europeanen zijn, "met banden met een buitenlandse inlichtingendienst". Ook zei hij dat al-Batsch door IsraŽl als een risico kon worden beschouwd.

Alleen al tijdens de oorlog in Gaza, in 2014, vuurde Hamas duizenden raketten op IsraŽl af. De meesten werden onderschept. Tot op de dag van vandaag belanden er geregeld Hamas-projectielen op IsraŽlisch grondgebied en beantwoordt het IsraŽlische leger die met eigen aanvallen.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden voor de liquidatie van al-Batsh .


'Mensenvleeszoekmachine' jaagt op zwangere vrouw die jongetje tackelde

Een Chinese zwangere vrouw heeft zich de woede van miljoenen landgenoten op de hals gehaald. De vrouw liet donderdag een 4-jarig jongetje struikelen in een restaurant. Ze zal er niet op hebben gerekend dat haar actie werd vastgelegd door een bewakingscamera en de beelden online werden geplaatst.

De video is in een paar dagen tijd tientallen miljoen keren bekeken en lokt boze reacties uit op Chinese sociale media. Sommigen grijpen zelfs terug op een bekend Chinees fenomeen: renrou sousuo. Letterlijk vertaald betekent dit 'mensenvleeszoekmachine'. Internetgebruikers achterhalen haar naam, woonplaats en andere details en plaatsen deze informatie vervolgens online.

Waarom de vrouw het jongetje tackelde is niet duidelijk. Wel heeft ze zich inmiddels gemeld bij de politie en haar excuses aangeboden. In eerste instantie moest ze tien dagen de cel in en een boete van omgerekend 129 euro betalen. Vanwege haar zwangerschap is de gevangenisstraf komen te vervallen.

De moeder van de kleuter lijkt vooralsnog vergevingsgezind. Ze heeft opgeroepen de zwangere vrouw met rust te laten.


Tientallen hardlopers onwel door hitte bij hardloopwedstrijd Antwerpen

Zeker veertig deelnemers aan de Antwerpse stratenloop Ten Miles zijn door het warme weer onwel geworden en in het ziekenhuis behandeld. Enkele liggen nog op de intensivecare-afdeling.

Volgens de organisatie liepen de deelnemers al sinds de start vanmiddag in de volle zon. Daardoor zijn veel lopers bevangen door de hitte. 268 deelnemers hebben zich langs de route laten behandelen, voornamelijk met klachten als oververhitting, uitdroging en uitputting. Enkele hardlopers verloren even het bewustzijn door de hitte.

De organisatie van Ten Miles riep deelnemers in de loop van de middag op om de race rustig uit te lopen en niet langer in te zetten op een tijdsregistratie bij de wedstrijd. De organisatie legde geen tijden van renners meer vast, omdat de hardlopers massaal oververhit raakten.

De hulpdiensten waren weliswaar voorbereid op hitteklachten met dit weer, maar konden de snelheid waarmee het aantal hitteslachtoffers opliep niet bijbenen. Het Rode Kruis zei tegen het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad dat er 89 vrijwilligers beschikbaar waren en dat snel kon worden opgeschaald naar 150 hulpverleners. Er werden 22 ambulances ingezet.

Aan de Ten Miles-loop deden ruim 28.000 deelnemers mee. In Antwerpen waren vandaag verschillende hardloopevenementen. In totaal waren er meer dan 40.000 lopers op de been in de stad.


Vannacht tientallen vallende sterren te zien

Komende nacht kan je met een beetje geluk tientallen vallende sterren zien. En je hebt er niet eens een telescoop voor nodig. "De beste instrumenten zijn het blote oog, een veldbedje en een deken", zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.

De sterren zijn grotendeels afkomstig van de Lyridenzwerm, een meteorenzwerm die elk jaar rond deze tijd te zien is en een paar dagen duurt. Het hoogtepunt is vannacht rond 04.00 uur. Je ziet dan zo'n 20 meteoren per uur voorbijschieten, dat is elke 3 minuten eentje. Daarvan is de helft afkomstig van de Lyriden. Het andere deel bestaat uit vallende sterren die op een normale dag ook te zien zijn.

Het weer zit in ieder geval mee. Het onweer dat voor vandaag is voorspeld, trekt na zonsondergang weg waardoor het tot middernacht helder is. Daarna is het wisselend bewolkt. "Rond 04.00 uur klaart het weer op", zegt Hanneke Luijting van Weerplaza. En voor die tijd? "Dan is het een kwestie van wachten op gaten in het wolkendek. Die komen er zeker."

De Lyridenzwerm is volgens de sterrenkundige niet zo spectaculair als de bekendere PerseÔden-meteorenzwerm. "Maar het is zeker de moeite waard." Je moet wel weten waar je moet kijken: de meteoren zijn allemaal zichtbaar rond sterrenbeeld Lier. "Je moet daarom met je rug naar het westen staan en in de richting van het oosten kijken."

Van der Sluys: "Als je de sterren ťcht goed wil zien, moet je wel een beetje fanatiek zijn." Hij raadt mensen aan om een donkere plek op te zoeken, bijvoorbeeld een weiland dat net iets buiten de stad ligt. "In de stad zelf heb je al gauw last van stoorlicht."

Ook een dekentje tegen de kou en een ligstoel kunnen geen kwaad. "Als je staand of zittend gaat kijken, krijg je al gauw last van je nek."

Een verrekijker is niet nodig. "Met een verrekijker beperk je het kijkveld. De kans dat er precies in dat blikveld een meteoor voorbijschiet is vrijwel nihil."


Nationalistische Erdogan-uitdager mag meedoen aan verkiezingen

De nationalistische IYI-partij van 'IJzeren Dame' Meral Aksener mag meedoen aan de vervroegde verkiezingen in Turkije, in juni. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat de kiesraad dat heeft besloten. IYI is de enige nieuwe politieke partij in Turkije sinds de oprichting van de AK-partij in 2001.

Het besluit kwam enkele uren nadat vijftien leden van de oppositiepartij CHP te kennen hadden gegeven dat ze hun partij verruilen voor het IYI-lidmaatschap. Zo kwam de partij op twintig afgevaardigden, technisch gezien genoeg om deelname aan de verkiezingen veilig te stellen, al was het nog onzeker of de kiesraad dat ook zo zou zien.

De IYI-partij ('Goede Partij') werd eind vorig jaar opgericht. Hoewel de partij nog jong is, werd oprichter Meral Aksener bij de verkiezingen, die aanvankelijk gepland stonden voor eind 2019, gezien als potentiŽle uitdager van president Erdogan en zijn AK-partij. Erdogan schreef deze week vervroegde verkiezingen uit, waardoor de parlements- en presidentsverkiezingen van 2019 al op 24 juni van dit jaar moeten plaatsvinden.

Grijze Wolven

De 61-jarige Aksener was voor ze haar partij oprichtte jarenlang lid van de ultranationalistische MHP, een bondgenoot van Erdogan. Namens die partij was ze in 2001 minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2007 en 2015 was Aksener vanuit de MHP vice-voorzitter van het parlement. In die rol was ze geliefd vanwege haar afgewogen taalgebruik en haar gevoel voor humor.

Rond het referendum over de grondwetswijziging van april vorig jaar profileerde Aksener zich als prominent tegenstander van het presidentiŽle systeem dat nu in Turkije wordt ingevoerd. Ondanks veel binnenlandse en internationale kritiek op de grondwetswijziging stemde 51,3 procent van de kiezers voor de aanpassing. 48,6 procent was tegen.

Aksener was jarenlang aanhanger van de Grijze Wolven, Turkse extreem-rechtse nationalisten die in het verleden betrokken waren bij politiek gemotiveerd geweld en politieke moorden. Ze heeft ook regelmatig in het openbaar het Grijze Wolven-teken gemaakt, een vuist met opgeheven pink en wijsvinger.


Gormah kon niet lezen en kreeg zo een schuld van 50.000 euro

De helft van de mensen met problematische schulden kan slecht lezen. Dat is opvallend veel en zorgwekkend, zegt het team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat hiernaar onderzoek deed. Het betekent dat veel mensen met schulden brieven van instanties niet of nauwelijks begrijpen.

Het is het eerste Nederlandse onderzoek naar de omvang van laaggeletterdheid onder mensen met schulden. Ruim 500 van hen maakten een taaltest. Zo'n 50 procent van de deelnemers voldeed niet aan de ondergrens voor deelname aan de samenleving, oftewel taalniveau 2f.

Gormah Dade was een van die mensen. Door oorlog in haar land van herkomst kon ze naar eigen zeggen niet naar school. Lezen had ze bij aankomst in Nederland dus nooit geleerd. Gormah moest dus op haar Nederlandse man vertrouwen. Maar die had een gat in zijn hand.

Hieronder vertelt Gormah haar verhaal:

"Hij wilde geld voor een bank en liet mij tekenen voor een lening van 50.000 euro. Als ik wist wat er had gestaan, had ik nooit getekend." Als gevolg kwam haar gezin in diepe schulden terecht. Op een gegeven moment ging een leerkracht van een kind van Gormah met haar in gesprek. "Die zei dat mijn kind het eten van een ander had opgegeten."

Een ander voorbeeld is Jasper Harmes. Hij zat tijdens zijn jeugd op een alternatieve school. "Daar werd niet goed gekeken of je nou wel goed kon lezen en schrijven." Lang deed zijn partner alle administratie. Totdat de relatie stuk ging, daarna moest hij wel op taalles.

Landelijk ligt het percentage laaggeletterden op zo'n 18 procent. Een groot contrast met de 50 procent uit de groep van 500 mensen met probleemschulden. Zeker als je bedenkt dat mensen daardoor snel in de problemen kunnen raken bij incasso's en nota's van instanties.

De oplossing?

De Groningse universiteit heeft samen met incassobureau Syncasso gewerkt aan een alternatief voor deurwaardersbrieven. Die bevatten zo min mogelijk ambtelijke taal en leggen stapsgewijs uit wat de schuldenaar moet doen. In drie blokken staat er wat je moet betalen, hoe dat moet en wat de gevolgen zijn als je het niet doet.

"Door deze methode hebben wij gemerkt dat we ongeveer 30 procent minder beslagen leggen", zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter van Syncasso.

De andere kant van de oplossing ligt bij de mensen die slecht kunnen lezen. Want als je taallessen volgt, snap je de brieven veel beter. Ervaringsdeskundige Jasper geeft als tip: "Stap over je schaamte heen, je bent niet te oud om te leren. Het is eigenlijk veel schaamtevoller als je het gewoon niet begrijpt."


Slachtoffer schietpartij Geleen overleden, twee verdachten opgepakt

Een man die eerder vandaag gewond raakte bij een schietpartij in Geleen, is in het ziekenhuis overleden. Twee verdachten zijn opgepakt.

Voor een woning in Geleen werden vanochtend vroeg schoten gelost. In de straat waaraan de woning ligt, werden twee gewonde bewoners gevonden, een man en een vrouw. Over de toedracht, is niets bekend.

De man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. De vrouw mocht na behandeling weer naar huis.

Omwonenden reageren geschrokken. "Het lijkt hier net het Wilde Westen", vertelde een man aan de regionale zender L1. Volgens een andere buurtbewoner is het al tijden onrustig in de straat.


Andrea Nahles eerste vrouwelijke leider van Duitse SPD

De sociaaldemocraten van de Duitse SPD hebben Andrea Nahles gekozen als nieuwe voorzitter. De SPD-veteraan is de opvolger van Martin Schulz, die in februari opstapte omdat hij vindt dat de partij vernieuwing nodig heeft. Nahles is de eerste vrouwelijke leider van de SPD sinds de oprichting, 154 jaar geleden. Ze kreeg 66 procent van de stemmen.

De 47-jarige politica is sinds haar achttiende lid van de SPD. Eerder was ze minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken. In die rol drukte ze hervormingen door die voor haar partij belangrijk zijn, zoals de invoering van het minimumloon.

Haar voorganger, Martin Schulz, was pas een jaar SPD-leider voor hij alweer vertrok. De voormalig voorzitter van het Europees Parlement stapte op na een teleurstellende verkiezingsuitslag en zware kritiek vanwege zijn nieuwe Grote Coalitie met de CDU/CSU van bondskanselier Merkel. Veel critici vonden dat juist de eerdere samenwerking met Merkel de SPD veel steun van kiezers heeft gekost.

Bevlogen

Het is nu aan Nahles om de verdeelde SPD weer een richting te geven waarin de ruim 460.000 leden zich min of meer kunnen vinden. Zelf is Nahles afkomstig uit het kamp-Schulz en dus overtuigd van het belang van de Grote Coalitie met Angela Merkel.

Ze wordt gezien als een bevlogen spreker met het hart op de tong. Hoewel ze als lid van de jongerenafdeling tot de uiterst linkse flank van de SPD hoorde, heeft ze zich in het vorige kabinet als pragmatisch sociaaldemocrate bewezen. Na de verkiezingen van afgelopen jaar wilde ze de partij vanuit de oppositie gaan leiden, maar moet dat nu dus doen vanuit de positie van junior partner van Merkel.


Supporters vernielen treincoupť, korte tijd vertraging bij Rotterdam

Reizigers hebben te maken gekregen met flinke vertraging op het spoor rond Rotterdam Centraal doordat voetbalsupporters vernielingen hadden aangericht in twee treinen. Volgens spoorwegbeheerder ProRail is in een trein de hele coupť gesloopt en bij de ander een rookbom naar binnen gegooid.

In de Rotterdamse Kuip wordt vanavond de bekerfinale gespeeld tussen Feyenoord en AZ. Het is de honderdste bekerfinale in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

ProRail heeft geen goed woord over voor de vernieling. "Het is belachelijk dat treinen worden gesloopt en dat reizigers vertraging oplopen door een stel malloten dat dit kennelijk een leuk voorafje vindt", aldus een woordvoerder.

Vernielde treinen uit Groningen en Vlissingen

De twee vernielde treinen kwamen uit Groningen en Vlissingen. Volgens de woordvoerder kon een van de treinen later weer gewoon worden ingezet, maar de andere niet.

De NS kan nog niets zeggen over de omvang van de schade, en bij welke club de supporters horen. "In de treinen zaten ook veel reguliere reizigers die er getuigen van waren", vertelt een woordvoerder. "Politieagenten hebben verdachten gefouilleerd en dat kostte tijd. Daardoor moest de trein van Vlissingen via Rotterdam naar Amsterdam worden opgeheven."

Supporters van Feyenoord hebben zich massaal verzameld in het centrum van Rotterdam. Volgens RTV Rijnmond is niet alleen De Kuip vol; ook alle kaarten voor het kijken naar de bekerfinale via grote tv-schermen bij de kroegen op het Stadhuisplein, Museumpark en de Binnenrotte zijn uitverkocht.

In etappes onderweg naar Rotterdam

Vanuit Alkmaar zijn in etappes zeker 140 bussen met AZ-supporters onderweg naar Rotterdam om de wedstrijd bij te wonen. Het gaat om zo'n 9500 fans. Ook in Alkmaar zelf wordt grote drukte van de AZ-aanhang verwacht.


Europa deze week: een harde Macron liet zich zien

De Britse, Franse en Amerikaanse bommen die vorig weekend in SyriŽ vielen, dreunden de hele week nog na, zowel in Luxemburg als in Straatsburg.

In Luxemburg, omdat daar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar waren om een gemeenschappelijk antwoord te vinden op de gifgasaanval, die het leger van Assad uitvoerde op de burgers in Douma.

En in Straatsburg, omdat het Europees Parlement daar deze week de Franse president Macron ontving, een paar dagen nadat hij opdracht had gegeven Syrische gifgasfabrieken te bombarderen.

Voorzichtige taal van de 28 ministers van Buitenlandse Zaken. Er was begrip voor de aanval, maar volgens minister Blok heeft een politieke oplossing veruit de voorkeur. Eerst een wapenstilstand en dan humanitaire hulp. "De enige echte oplossing voor het Syrische conflict ligt aan de onderhandelingstafel", zei Blok.

En verder kan de Europese Unie ook niet gaan. Het is een organisatie van woorden en niet van wapens. Wel kunnen individuele landen besluiten dat het tijd is voor een militaire actie. Dat is dan ook precies wat de Britten en de Fransen deden, samen met de Amerikanen.

Kritiek

Toen de Franse president Macron voor het Europees parlement in Straatsburg verscheen, lag het voor de hand dat het bombardement op SyriŽ een belangrijk thema van de ontmoeting zou worden. Er was instemming, maar ook kritiek. "Blijf met je handen van SyriŽ af", stond op een bordje wat leden van de communistische fractie omhoog hielden.

En dat schoot Macron in het verkeerde keelgat. In een voor zijn doen ongekend felle reactie, verdedigde hij de Franse aanval. Het was "een zeer gerichte actie" zei hij, zonder dat er een slachtoffer viel. Je kan praten over hoogstaande principes, zei hij geŽmotioneerd, maar de mensen die te maken hebben met een gasaanval schieten daar helemaal niets mee op. Aan het applaus te oordelen was een ruime meerderheid van het parlement het met hem eens.

Bekijk aflevering 10 van Europa deze week hierboven.


27-jarige Hagenaar aangehouden voor dood Orlando

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Orlando Boldewijn. Het gaat om een Hagenaar, die in Rotterdam is aangehouden.

De 17-jarige Orlando uit Rotterdam kwam in februari na een afspraak met een onbekende man in Den Haag niet meer thuis. Een week later werd zijn lichaam gevonden.

De politie heeft naar eigen zeggen alles uit de kast getrokken om informatie over de toedracht van de dood van Orlando boven tafel te krijgen. Daarbij is gebruik gemaakt van sporenonderzoek, flyeracties, getuigenoproepen en buurtonderzoek. Die inzet en de vele tips hebben geleid tot de aanhouding van vandaag.

De vermissing van Orlando kwam in februari uitgebreid in het nieuws. Vrienden van hem zochten de publiciteit nadat hij na de afspraak in Den Haag niets meer van zich had laten horen.

Anonieme tip

Na een anonieme tip werd een week na zijn verdwijning gezocht in het water van De Blauwe Loper in Ypenburg. Diezelfde avond werd het lichaam van Orlando aangetroffen.

Begin april deed de politie Rotterdam opnieuw onderzoek in het water bij Ypenburg. Volgens een woordvoerder zouden de resultaten worden gebruikt bij een reconstructie van de laatste dag van de jongen.


Erdogan wil ook in buitenland campagne voeren

De Turkse president Erdogan zegt dat hij tijdens de campagne voor de verkiezingen in juni ook Turken in het buitenland wil opzoeken.

"Ik zal in een sporthal met een capaciteit voor 10.000 tot 11.000 mensen een bijeenkomst van een internationale organisatie bijwonen en daar een toespraak houden voor mijn Turkse staatsburgers", zei hij in een interview met de Turkse zender NTV. "Het land zal ik nu niet noemen."

Verboden

De presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije staan gepland op 24 juni. In Duitsland is het politici uit landen van buiten de EU verboden om minder dan drie maanden voor verkiezingen campagne te voeren. De Duitse regering laat weten dat er voor die datum ook geen bezoek van Erdogan op de agenda staat.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en premier Rutte zeiden vrijdag allebei dat ze het onwenselijk vinden als Turkse politici in hun land op campagne gaan. Rutte denkt dat campagnebezoeken van Turkse bewindslieden en leden van Erdogans AK-partij tot verstoring van de openbare orde kunnen leiden, net als vorig jaar maart.

Ook wil Rutte voorkomen dat er oneigenlijke druk wordt uitgeoefend op Turkse kiezers in Nederland. Bovendien wil hij geen externe conflicten importeren. "De campagne moet zich op Turkije richten."

De Turkse minister van Europese Zaken ÷mer «elik veroordeelt de uitspraken van Kurz en Rutte op Twitter.

Hij vindt het ondemocratisch en hypocriet dat deze landen aan de ene kant "de meest fundamentele democratische rechten blokkeren" en aan de andere kant beweren dat er in Turkije negatieve ontwikkelingen zijn op het gebied van de democratie.


ServiŽ en KroatiŽ ruziŽn over WOII, minister niet naar herdenking

De Servische defensieminister Vulin gaat vandaag niet naar de herdenking van slachtoffers van concentratiekamp Jasenovac in KroatiŽ. KroatiŽ wil hem daar niet hebben omdat Vulin de zelfstandigheid van het land zou ondermijnen. Volgens Vulin is het een poging van KroatiŽ om hem de mond te snoeren over de gebeurtenissen in het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is de nieuwste ontwikkeling in een ruzie die afgelopen week begon. Een Kroatische delegatie die in Servie op rondreis was om de relatie tussen beide landen te verbeteren, werd uitgescholden. Ook werd geprobeerd de Kroatische vlag te verscheuren, waarna de delegatie de rondreis onderbrak.

Gespannen voet

Beide landen leven op gespannen voet met elkaar sinds de oorlog in het voormalige JoegoslaviŽ, begin jaren negentig. Ook de gebeurtenissen in het kamp Jasenovac bij het plaatse Mlaka zetten de verhouding nog altijd op scherp. In de Tweede Wereldoorlog stond het Kroatische Ustasha-regime aan de kant van de nazi's. Joden, Roma, ServiŽrs en Kroaten die tegen het regime waren, werden tussen 1941 en 1945 omgebracht in verschillende kampen als Jasenovac.

Kroatische geschiedkundigen zeggen dat in de kampen maximaal 100.000 mensen zijn vermoord, maar ServiŽ houdt het op 600.000 slachtoffers. De officiŽle herdenking van KroatiŽ bij het kamp wordt geboycot door onder andere ServiŽrs, die jaarlijks hun eigen herdenking houden.

Geen berouw

Volgens de Servische minister Vulin ligt de verschrikkelijke waarheid van kamp Jasenovac niet in de gebeurtenissen daar, maar in het feit dat het huidige KroatiŽ geen berouw toont over wat er is gebeurd.

Vulin beschuldigt de Kroatische autoriteiten ervan de misdaden van het Ustasha-regime te bagatelliseren. Ook wordt er volgens hem niet goed genoeg gereageerd op het af en toe weer de kop opsteken van de nazi-idealen van het toenmalige regime.


Naakte schutter doodt vier mensen in wegrestaurant VS

Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Tennessee zijn zeker vier doden en drie gewonden gevallen. Een grotendeels ontklede man opende het vuur op de bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville.

Toen de man het restaurant rond 03.30 uur plaatselijke tijd binnenkwam en begon te schieten, had hij alleen een jas aan. Een van de bezoekers wist het geweer van de man af te pakken, waarna hij volledig naakt vluchtte.

De politie is nog op zoek naar de dader. Tientallen agenten, honden en een helikopter zijn begonnen aan een klopjacht.

Mogelijk gaat het om een 29-jarige inwoner van de staat Illinois: zijn auto werd achtergelaten bij het wegrestaurant.


Westlands Mannenkoor zingt koeien toe in Friese stal

Het Westlands Mannenkoor heeft in een stal in het Friese Rottum koeien toegezongen. De 110 koorleden zongen gisteren vanaf de balustrade onder meer het Fries volkslied en een streeklied over het Westland, schrijft Omrop Frysl‚n.

Het idee voor het optreden ontstond tijdens een eerdere ontmoeting tussen boer Egbert Dijkstra en zanger Albert van der Zijp. Zeventig jaar geleden werd Van der Zijp tegenover de boerderij van Dijkstra geboren. Van der Zijp liet in het gesprek weten dat hij graag eens een keer met het koor in de nieuwe ligboxenstal van Dijkstra wilde zingen.

Gisteren werd de daad bij het woord gevoegd. Het koor kwam met 110 zangers en zo'n dertig fans naar de stal van Dijkstra.

Het optreden maakte deel uit van een weekendtournee in Friesland. Ook zong het koor in kerken in Heerenveen en Joure.
Nu algemeen nieuws