Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Ketheltunnel weer deels dicht, nu na reeks ongelukken

De Ketheltunnel in de A4 tussen Den Haag en Rotterdam is aan het begin van de avond afgesloten. Rijkswaterstaat meldt dat er meerdere ongelukken zijn gebeurd. Het verkeer krijgt het advies via de A13 te rijden.

De A4 richting Rotterdam ging rond 19.00 uur dicht. Wat er precies is misgegaan, is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend of er gewonden zijn bij de ongevallen.

Eerder op de dag was de Ketheltunnel ook al enige tijd afgesloten. Door een technische storing met de slagbomen gingen alle verkeerslichten op rood.


Ketnet-musicalster (18) dood door elektrocutie bij spoorlijn

De 18-jarige Belgische musicalster Arne Decock is afgelopen nacht om het leven gekomen door elektrocutie bij een spoorlijn, melden Belgische media.

Decock was samen met een vriendin op weg naar huis van een verjaardagsfeestje, toen hij in de plaats Boom over het hek klom van het terrein van de Belgische spoorwegen. Hij klom op een elektriciteitspaal naast de spoorlijn, waarna hij werd geëlektrocuteerd en naar beneden viel. Hij zou met een stok de hoogspanningsleiding hebben geraakt.

Het parket spreekt tegen Het Laatste Nieuws (HLN) van een "jammerlijk ongeval" en zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor zelfdoding. De vriendin zag alles gebeuren.

Decock speelde mee in enkele Ketnet-musicals. Hij speelde onder meer de hoofdrol in de musical Kadanza Together uit 2016. Tegen HLN zegt de netmanager van Ketnet Maarten Janssen: "We zijn bij Ketnet, Studio 100 en Fabric Magic zeer aangegrepen door het tragische nieuws van het overlijden van Arne Decock. Het is bijzonder triest om zo'n talentrijke en beloftevolle jongere te verliezen."


Voor sexting veroordeeld oud-Congreslid Anthony Weiner komt eerder vrij

Het voor sexting veroordeelde Amerikaanse oud-Congreslid Anthony Weiner komt vanwege goed gedrag drie maanden eerder vrij. Hij is uit de gevangenis in Massachusetts verplaatst naar een reïntegratiecentrum in New York, melden Amerikaanse media.

Weiner zou in augustus dit jaar vrijkomen, maar dit wordt halverwege mei. De Democraat was in 2017 veroordeeld tot 21 maanden cel voor het sturen van seksueel getinte berichten aan een meisje van 15. Hoewel hij wist dat zij minderjarig was, vroeg hij haar onder meer of ze zichzelf kon bevredigen voor de camera. Ook beschreef hij op expliciete wijze wat hij met haar zou doen als ze 18 was.

De ophef kostte Weiner zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden voor de Democraten. Ook verspeelde hij zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van de stad New York.

Clintons e-mails

De zaak-Weiner betekende ook een fikse tegenslag voor Hillary Clinton. Weiners vrouw, Huma Abedin, was een naaste medewerker van de voormalige presidentskandidaat. Bij het onderzoek naar Weiners escapades werd een laptop in beslag genomen, waarop ook e-mails van Clinton stonden. Voor de FBI was dat vlak voor de presidentsverkiezingen reden om het slepende onderzoek naar Clintons e-mails te heropenen.


Nederlandse officieren van justitie naar VS en 'Costa del Crime'

Er komt permanent een Nederlandse officier van justitie in Spanje en de Verenigde Staten te zitten. Aanleiding zijn de problemen met Nederlandse criminelen ter plekke. Met name aan de Spaanse Costa del Sol, inmiddels ook wel 'Costa del Crime' genoemd, roept men al langer om Nederlandse hulp. De officier zal een schakel zijn tussen het Nederlandse OM en justitie in het land zelf.

In een gesprek met EenVandaag uitten de Spaanse politie en justitie onlangs grote zorgen over de vele gewelddadige, vaak drugsgerelateerde, incidenten met Nederlandse maffia-kopstukken aan de Spaanse kust. Het gaat steeds meer om liquidaties, aanslagen met bommen en vondsten van grote partijen cocaïne.

Vorige maand nog werd een Nederlander opgepakt bij de grootste marihuanavangst in Spanje ooit. De drugs waren bedoeld voor Nederland. De criminelen deinzen er niet voor terug om grof vuurwapengeweld in te zetten.

Het Openbaar Ministerie vindt een Nederlandse officier van justitie in andere landen nodig omdat criminaliteit al lang niet meer ophoudt bij de landsgrenzen. Het gaat volgens het OM om met name grotere zaken, zoals internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, terrorisme, cybercriminaliteit, internationaal opererende drugskartels en andere vormen van criminaliteit waarbij mensen, goederen, data of geld de wereld overgaan.

Een vuist maken

Tot nu toe zit alleen in Italië een Nederlandse officier van justitie, liaisonmagistraat Hester van Bruggen. Zij merkt elke dag de meerwaarde van haar aanwezigheid in het land.

"Het zwaartepunt van mijn werk ligt vooral in het aanpakken van georganiseerde migratiecriminaliteit. Dat is meer dan 'zomaar' smokkel. Het gaat daarbij om handel in mensen, verkrachting, marteling, moord, orgaanhandel en witwassen. Alleen door internationaal samen te werken boek je resultaat en kan een vuist worden gemaakt tegen leden van mensenhandelnetwerken."

Het OM kiest nu voor een intensievere samenwerking met Spanje en de Verenigde Staten, omdat met die landen al intensief justitieel rechtshulpverkeer plaatsvindt. Ook heeft het meer plekken op het oog voor een vaste post, zoals in Azië of Latijns-Amerika. Of dat gaat gebeuren is afhankelijk van het beschikbare geld.


Veertig mensen al een week vast in goudmijn Liberia, dag van rouw afgekondigd

Veertig mensen zitten al een week vast in een ingestorte goudmijn in Liberia. Autoriteiten proberen nu een graafmachine te vinden waarmee de mijn kan worden uitgegraven. Collega-mijnwerkers verwijderen met hun blote handen puin bij de rampplek.

Afgelopen zondag stortte de mijn in de plaats Gbonipea, in het noordoosten van het land, in. Sindsdien zijn zeven lichamen geborgen. Het is niet duidelijk of en hoeveel mijnwerkers nog in leven zijn. Zo'n tien mijnwerkers konden vlak nadat de ramp zich had voltrokken worden gered. Zij zijn behandeld voor botbreuken, snijwonden en uitdroging. President George Weah heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd.

Zware machines

"De goudmijn is onbereikbaar en daarom is het moeilijk om handmatig bij de mensen te komen die vastzitten", zegt een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst. Hulpdiensten zijn huiverig zware machines te gebruiken bij de operatie, omdat deze mogelijk mijnwerkers kunnen verwonden of doden.

Er zijn politieagenten en militairen ingezet bij de reddingsoperatie. Zij arresteerden 65 illegale mijnwerkers die zich verzetten tegen de aanwezigheid van autoriteiten. Regionale autoriteiten probeerden de goudmijn eerder te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. In de straatarme regio nemen velen deel aan de levensgevaarlijke illegale mijnbouw om hun families te kunnen onderhouden.

Mijnramp Zimbabwe

Ook in Zimbabwe was deze week een mijnramp. Tientallen illegale mijnwerkers kwamen dinsdag vast te zitten door overstromingen. Vandaag hebben reddingwerkers 24 lichamen geborgen, acht mijnwerkers zijn gered. Mogelijk zitten er nog tientallen anderen vast in de mijn:


Öztürk lijsttrekker Denk voor Eerste Kamer

Selçuk Öztürk staat boven aan de lijst voor de Eerste Kamer van Denk. Dat is bekendgemaakt in Rotterdam, waar de partij de campagne begon voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart.

Nu Öztürk lijsttrekker is geworden, is de kans zeer groot dat hij de Tweede Kamer zal verlaten. Lidmaatschap van beide Kamers van het parlement is verboden. Verwacht wordt dat Denk zijn intrede zal doen in de senaat.

Öztürk (46) stond samen met Tunahun Kuzu aan de wieg van Denk. Zij verlieten in 2014 samen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, na een conflict over het integratiebeleid van de eigen minister Asscher. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen deed Denk voor het eerst mee en haalde drie zetels.

Aan de stok

Öztürk kwam op 3-jarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland. In de Tweede Kamer heeft hij het geregeld aan de stok met Kamervoorzitter Arib. Ook botst de Limburger voortdurend met zijn politieke tegenstanders van de PVV.

Hij heeft aangifte gedaan tegen PVV'er Machiel de Graaf, die tijdens een debat dreigde Öztürk "na te jagen" als hij niet zou stoppen met verdachtmakingen tegen hem. De Graaf bood nog tijdens het debat excuses aan voor die uitspraak.

Öztürk, die ook partijvoorzitter van Denk is, zal in de Tweede Kamer worden opgevolgd door Gladys Albitrouw (36). Zij is nu directeur van het wetenschappelijk instituut van Denk, Statera. Ze wordt dan het enige Kamerlid met een Surinaamse achtergrond.

De leden van de Eerste Kamer worden in mei gekozen door de leden van Provinciale Staten. Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten.

De aftrap van de Denk-campagne voor die verkiezingen vond plaats bij het monument voor de gastarbeider in het Rotterdamse Afrikaanderpark. Van tevoren liepen sympathisanten van de partij in een demonstratieve tocht door de stad.

Bij het monument zei Öztürk: "We zijn geen gasten meer, we zijn gastheren geworden." Als het kabinet zijn meerderheid verliest in de Eerste Kamer, zal premier Rutte volgens Öztürk bij Denk moet aankloppen voor steun.

Hij wil dan wel toezeggingen. "Ik zal hard onderhandelen. We moeten stoppen met het eigen risico in de zorg, het geven van geld aan multinationals en het verhogen van de huren."


Demonstranten vernielen politieauto bij Lyon, agent in tranen

In Frankrijk is door de politiek en een vakbond geschokt gereageerd op een video waarop te zien is hoe een politiebusje wordt aangevallen. Het incident gebeurde gisteren in Lyon bij een demonstratie van gele hesjes.

Op de beelden is te zien dat het busje in een file rijdt en wordt bekogeld. Ook springen mensen op de motorkap van het voertuig, dat zich met sirenes aan door de file probeert te manoeuvreren.

De beelden zijn naar buiten gebracht door een Franse politiebond, die oproept tot steun aan de politie. "Wie zijn de daders van dit geweld? Schaam je", schrijft de bond op Twitter.

Volgens de politie blokkeerden de gele hesjes het verkeer richting de snelweg A7 gedurende zo'n twee uur. De vakbond meldt dat de auto met geweld werd aangevallen toen de demonstranten de auto zagen rijden. Sommige aanvallers droegen een geel hesje, anderen niet. Het is overigens niet bekend waar de politiebus vandaan kwam en waarnaartoe de agenten op weg waren.

Pas toen de agenten steun kregen van de oproerpolitie, wisten ze weg te komen. De agente die de auto bestuurde reageerde aan het eind van het filmpje emotioneel. "Ik was bang", zei ze snikkend.

Op YouTube staan ook beelden van het incident vanuit een andere hoek. Hierop is te zien dat het politiebusje wegrijdt, terwijl er meerdere stenen worden gegooid. De oproerpolitie grijpt hierna in en gebruikt daarbij onder meer traangas.

Minister van Binnenlandse Zaken Castaner noemt het geweld ontoelaatbaar. Hij zegt dat het de taak van de politie is om mensen te beschermen en roept de gele hesjes op te stoppen met het geweld naar de hulpdiensten. Ook staatssecretaris Nuñez heeft zijn onvoorwaardelijke steun voor de politie uitgesproken. Hij spreekt van een laf incident.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in heel Frankrijk gisteren weer 41.500 mensen op de been in gele hesjes. De meeste protesten verliepen vreedzaam. Op enkele plekken kwam het, met name na de demonstraties, tot ongeregeldheden.

Zo werd de bekende Franse filosoof Alain Finkielkraut het slachtoffer van discriminatie; mensen riepen in Parijs antisemitische leuzen naar hem. Zowel Castaner als president Macron heeft zijn afkeur uitgesproken over het voorval.

Geweld politie

Ook het geweld dat door de politie wordt gebruikt staat ter discussie. "Dat gaat onder meer over het gebruik van pistolen met rubberen kogels en granaten", zegt correspondent Frank Renout. "Er zijn actievoerders met hoofdwonden, terwijl de rubberen kogels niet op het hoofd mogen worden afgevuurd. Vorige week raakte iemand vier vingers kwijt door een granaat van de politie. De politie zegt: als je ons die wapens afneemt, kunnen we alleen nog met de vuisten vechten of met echte kogels schieten."

Desondanks lijkt het geweld niet toe te nemen, zegt Renout. "Er zijn bijna geen opstootjes meer bij de demonstraties zelf, alleen na afloop."

Sinds de eerste nationale protestdag op 17 november kwamen elf demonstranten om het leven, vooral bij wegblokkades. Zo'n 2000 betogers en ongeveer 1000 agenten raakten gewond.


Nujan Derek (24) vocht tegen IS voor 'de Koerdische droom'

"We hebben hem niet gevraagd te komen. En we hebben hem niet gevraagd te vertrekken." De 24-jarige Nujan Derek glimlacht erbij. Bravoure natuurlijk.

Want de aankondiging van president Trump om de laatste Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, heeft wel degelijk geleid tot geschrokken reacties bij de SDF-leiding, de Syrische Democratische Strijdkrachten, aangevoerd door de Koerdische YPG. Die strijden voor een autonome Koerdische regio in Syrië (Rojava).

De Koerden vochten de afgelopen jaren aan de zijde van het Westen om terreurgroep Islamitische Staat te verslaan. Ze speelden een grote rol bij de val van het kalifaat, maar in het achterhoofd was er altijd die hoop op autonomie binnen Syrië.

Nujan is een van de vele Koerdische strijders die het de afgelopen jaren opnamen tegen IS. Ze hoort bij YPJ, een gewapende groep van zo'n tienduizend Koerdische vrouwen. Nujan vocht in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat, en ze is bereid elk moment opnieuw te vechten voor de Koerdische droom als dat nodig is.

Voorlopig hoeft Nujan de wapens niet op te pakken. In het zuidelijkste puntje van Syrië vechten haar collega's nog tegen IS, maar het is waarschijnlijk een kwestie van dagen voordat het kalifaat echt verleden tijd is.

Toch kunnen de Koerden in het noordoostelijke deel van Syrië dan niet rustig onderuit gaan zitten. Want het besluit van Trump zet hun ambitie een eigen autonome regio binnen Syrië te houden op de tocht.

Dreiging vanuit alle kanten

Dat heeft allereerst te maken met de dreiging van IS. Het kalifaat kan dan wel verleden tijd zijn, IS-strijders zijn nog actief in de Koerdische regio. Bijna dagelijks vinden er aanslagen plaats in bijvoorbeeld Raqqa, Manbij of in de regio Deir ez-Zor. De terreurgroep zal blijven proberen de samenleving te ontwrichten met aanslagen en terreur.

Verwacht wordt dat IS, eventueel onder een andere naam, zal proberen een doorstart te maken met naar schatting minstens 10.000 beschikbare strijders in Syrië en Irak. Nu de Verenigde Staten willen vertrekken, is het de vraag of de Koerden deze strijd alleen kunnen voortzetten.

Tegelijkertijd is er de dreiging van buurman Erdogan. De Turkse president dreigt het Koerdische gebied binnen te vallen. Hij zit in zijn maag met de groeiende macht van de Koerden in Noord-Syrië, direct grenzend aan Turkije. Zo nam hij begin vorig jaar Afrin in, een voorheen Koerdische stad in Syrië.

De Koerden vrezen dat het ook in de rest van Rojava tot een treffen met het Turkse leger komt. President Trump dreigt met economische maatregelen als Erdogan aan de Koerden komt. Maar militaire middelen heeft de Amerikaanse president straks niet meer om zijn bondgenoten bij te staan.

Nieuwe bondgenootschappen

En dus kijken de Koerden tegenwoordig noodgedwongen naar Damascus. Wordt president Assad de nieuwe bondgenoot van de Koerden? En stel dat Turkije binnenvalt, hoeveel autonomie moeten de Koerden inleveren voor militaire steun vanuit Damascus? Of hebben ze voldoende olievelden in handen als eventueel wisselgeld?

Wat de toekomst voor de Koerden ook zal brengen, Nujan zegt er geen problemen mee te hebben om samen te werken met het Syrische leger. Ruilt ze dan de sticker op haar auto van de Koerdische leider Öcalan (PKK) in voor die van Assad? "Nee", lacht ze. "Dat nooit. Samenwerken prima, maar Assad zal nooit mijn leider worden."


Brandweer sticht branden om erger te voorkomen

Op Terschelling heeft de brandweer gisteren een groot deel van een duingebied in brand gezet. Het ging om een oefening. Steeds vaker probeert de brandweer vuur met vuur te bestrijden.

In onder meer de Verenigde Staten, Canada en Rusland wordt geregeld geprobeerd een grote natuurbrand te stoppen door een kleine strook natuur verderop in brand te steken. Een plek kan niet nogmaals afbranden. Het is de bedoeling dat de grote brand stopt bij de strook die al aangestoken is geweest.

Op Terschelling is daar gisteren ook mee geoefend. De brandweer zette een gebied van bijna twee hectare in brand. Er waren extra bluswagens vanaf het vasteland gekomen. Tientallen brandweermensen stonden volgens Omrop Fryslân paraat om in te grijpen als er iets mis zou gaan. Maar daar was geen sprake van. "We hebben een paar stroken aangestoken voordat de echte brand begon. En inderdaad: daar stopte de brand ook", zegt brandweerwoordvoerder Henk Schuijn.

Brand werkt beter dan maaien

Het gebied werd niet alleen in brand gezet om te oefenen met het aansteken van kleine stroken om zo een grotere brand te voorkomen. Er werden ook andere blustechnieken uitgeprobeerd en Staatsbosbeheer werd een handje geholpen.

"Natuurgebieden krijgen een nieuwe impuls door brand. Eigenlijk hoort het bij de kringloop dat een gebied eens in de zoveel tijd uitbrandt. Als een veld gebrand heeft, ontstaat er verjonging van de vegetatie. Maaien kan ook, maar vuur werkt vaak beter", zegt Schuijn.

In Nederland was de brandweer lange tijd nogal terughoudend met deze manier van werken. "Onze natuurterreinen zijn relatief klein. Het gebruik ervan ligt veel hoger dan in bijvoorbeeld Amerika. Er wonen mensen, liggen campings en er zijn allerlei andere vormen van recreatie. Op het moment dat we brand stichten in een gebied, wordt er vaak wel iets bedreigd. Dat heeft ons altijd een beetje tegengehouden de boel aan te steken", zegt Schuijn.

Klimaatverandering

Die houding begint langzaam te veranderen. "Door nieuwe tactieken en technieken en doordat we zien hoe goed het in het buitenland werkt." De behoefte aan een andere manier van brandbestrijding is de laatste jaren ook groter geworden. "We worden onder meer door de klimaatverandering gedwongen anders te kijken. Er is gewoon meer kans op natuurbranden."

De brandweer is al enige tijd bezig met het bestrijden van vuur met vuur. Ook op andere plekken in het land zijn zo nu en dan oefeningen. De oefening op Terschelling gisteren was uitzonderlijk groot.

Volgens de brandweerwoordvoerder is er ook vanuit andere natuurbeheerders behoefte aan branden in hun gebieden. "Maar we zitten ook met allemaal vergunningen." Daarnaast mag de brandweer niet het hele jaar dit soort oefeningen doen. "Tot 15 maart mogen er branden worden aangestoken. Dat heeft ook te maken met het broedseizoen voor vogels."

Geen schade bij brand op Terschelling

Volgens boswachter Remi Hougee op Terschelling heeft de brand geen schade veroorzaakt. De vegetatie die nu is afgebrand, zou volgende week sowieso worden weggehaald.

"We wisten dat de brandweer graag wilde oefenen met het bestrijden van brandende duindoorn. En nu we hier de vegetatie toch moesten verwijderen, was dit een uitgelezen kans."


Lichaam in Kroatische vriezer van vrouw die in 2000 verdween

In een vriezer in een huis in Kroatië is het lichaam gevonden van een vrouw die al negentien jaar vermist was.

De politie heeft een van de bewoners van het huis, een 45-jarige vrouw, aangehouden. Volgens lokale media is het de oudere zus van het slachtoffer. De politie gaat uit van moord, zegt een woordvoerder tegen persbureau AFP.

Jasmina Dominic was 23 toen ze in de zomer van 2000 spoorloos verdween. Ze studeerde destijds in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Pas vijf jaar later meldde haar familie aan de politie dat ze vermist was. Waarom haar naasten daar zo lang over deden, is onduidelijk.

Dat ze nu in de vriezer werd gevonden, kwam door een stroomstoring. Daardoor ontdooide het stoffelijke overschot en begon het te stinken. Buren trokken daarover aan de bel.


'Top Air France-KLM akkoord over aanblijven Elbers'

De top van luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een akkoord bereikt over de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers. Dat meldt de Franse zakenkrant La Tribune. Daarmee zou een einde komen aan de machtsstrijd die al weken woedt binnen het bedrijf.

Het personeel van KLM vreest dat de nieuwe topman van het concern, de Canadees Benjamin Smith, af wilde van Elbers, die de Nederlandse tak van het bedrijf runt en van wie het contract binnenkort afloopt. Smith zou van Air France-KLM één bedrijf willen maken en daarom graag willen toetreden tot het bestuur van KLM.

La Tribune schrijft nu dat volgens het akkoord de huidige organisatiestructuur van het concern grotendeels behouden blijft. Wel zouden bepaalde bedrijfsonderdelen van de Franse en Nederlandse tak worden samengevoegd. In ruil daarvoor zou Elbers op zijn plek mogen blijven zitten en krijgt KLM garanties over het behoud van banen.

'Nog geen akkoord'

Ook zou Smith willen dat er meer macht komt te liggen bij het zogeheten 'comité van ceo's'. KLM-baas Elbers zou samen met algemeen directeur Anne Rigail van Air France benoemd worden tot adjunct-directeur. Daarnaast treedt de Française Anne-Marie Couderc toe tot de raad van commissarissen van KLM, meldt de Franse krant.

Air France-KLM wil nog niet reageren op de berichtgeving. Bronnen bij KLM zeggen tegen De Telegraaf en het AD dat er nog geen sprake is van een akkoord. De Franse krant zou gebruikt worden in een publicitair spel.

Belangrijke week

Elbers heeft volgens La Tribune vrijdag bij een vergadering ingestemd met deze plannen. Het nieuws hierover komt naar buiten voor het begin van een belangrijke week voor Air France-KLM. Het bestuur van het concern vergadert dinsdag over het aanblijven van Elbers. Een dag later worden de jaarcijfers gepubliceerd.

Pas op 25 april wordt ook door de aandeelhouders van KLM gestemd over een contractverlenging van de Nederlandse topman. De raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij is al akkoord.


Ongeval op crossbaan wordt Harderwijker fataal

Een 34-jarige motorcrosser uit Harderwijk is bezweken aan de gevolgen van een ongeluk op een crossbaan in Ermelo. Hij raakte gisteren zwaargewond toen een andere crosser over hem heen reed. Hij overleed later in het ziekenhuis, meldt Omroep Gelderland.

Rond 15.00 uur ging het mis tijdens een vrije training op een crossterrein van MC Volgas. Volgens voorzitter Theo Hooijer viel de man van zijn motor en werd hij daarna overreden. "Hij had weinig ervaring. Die andere crosser was ervarener. Hij hing al in de lucht toen de man viel en kon niet meer uitwijken. Hij kon er niks aan doen."

Het slachtoffer was gisterochtend lid geworden van de club. "We kennen hem niet persoonlijk. Het kan zijn dat hij hiervoor ook ergens lid was, maar aan zijn rijstijl te zien, was dat niet zo."

Op het terrein in Ermelo mag vrij worden getraind als er geen wedstrijden zijn. Er gebeuren wel vaker ongelukken, maar dat er iemand overlijdt, gebeurt bijna nooit, zegt de voorzitter. "Het is voor ons ook heel erg om mee te maken. Onze gedachten gaan uit naar de familie en naasten."


Deze ondernemer krijgt ongevraagd cocaïne op de deurmat

Vrijwel wekelijks krijgt een softwarebedrijf uit Heemskerk enveloppen retour die het niet zelf heeft verzonden. De inhoud? Drugs. De eigenaar baalt ervan.

Op het bureau van Marc Paro liggen twee enveloppen met daarop retourstickers van de Duitse post. Het is de oogst van deze week. Hij heeft ze nog niet opengemaakt, maar weet al wat erin zit: "Pillen of poeder. Dat is al vijf keer eerder gebeurd deze maand. Vermoedelijk heeft een drugsdealer mijn enveloppen nagemaakt en gebruikt hij die om drugs te versturen door Europa. Als ze dan om een of andere reden niet bezorgd kunnen worden, komen ze retour naar ons. Ons adres staat erop."

We spraken Paro op zijn kantoor. Hij zit behoorlijk in zijn maag met de kwestie:

Als de enveloppen worden opengemaakt, blijken er inderdaad verdovende middelen in te zitten. In de ene envelop zitten 25 pillen, vermoedelijk xtc. In de andere envelop zit een zakje dat waarschijnlijk cocaïne bevat. Paro baalt ervan. "Ik wil helemaal niets met het criminele circuit te maken hebben. Dit moet stoppen. Anders staan we straks in het buitenland bekend als drugsdealers."

De enveloppen lijken sprekend op die van het bedrijfje zelf. Paro Engineering staat erop. Maar eigenaar Paro kan zo een paar verschillen aanwijzen. "Wij hebben bijvoorbeeld onze bedrijfsslogan erop staan. En die ontbreekt op de nep-enveloppen. Ze zijn duidelijk met een printer gemaakt, terwijl die van ons gedrukt zijn."

Dark web

De drugs worden waarschijnlijk verkocht op het dark web. Dat is het deel van internet dat je niet kunt vinden met standaard browsers en gewone zoekmachines als Google. "Je kunt er van alles kopen wat illegaal is", vertelt NOS-techredacteur Joost Schellevis. "Heel eenvoudig, alsof je naar Marktplaats gaat."

Hij laat een platform zien waar inderdaad zo'n beetje elke vorm van drugs wel wordt aangeboden: cocaïne, lsd, opium, morfine, heroïne en heel veel verschillende soorten pillen. "De betaling gaat meestal met bitcoins of een andere cryptomunt. Vervolgens vul je je adres in, dat versleuteld wordt verzonden. De bezorging gaat vaak gewoon via de post."

Om niet op te vallen, gebruiken de drugsverkopers daarvoor adresgegevens van bestaande bedrijven of particulieren. Regelmatig worden online drugsdealers opgepakt.

Marc Paro brengt de enveloppen meteen naar de politie als er weer eentje op de deurmat ligt. Maar hij heeft niet het idee dat het daar veel prioriteit heeft. "Officieel weten we niet eens of er wel echt drugs in zitten."

'Dit is waar je bang voor bent'

De ondernemer kreeg van een agent te horen dat er uit het buitenland daadwerkelijk een keer een verzoek is gekomen om iemand aan te houden wegens drugshandel. In werkelijkheid was ook deze persoon een gedupeerde.

"Dat is natuurlijk waar je bang voor bent", zegt hij. "Als de politie in het buitenland onderzoek doet naar drugshandel en steeds onze enveloppen tegenkomt, loop ik kans om aangehouden te worden als ik op vakantie ga. Ik wil niet in Oostenrijk of Thailand moeten uitleggen dat ik er niets mee te maken heb."

Paro heeft geen idee waarom de criminelen juist zijn bedrijf hebben uitgezocht als dekmantel. "Ik denk dat het gewoon puur toeval is. Maar vervelend is het wel. Ik wil dat het zo snel mogelijk stopt."


'Turkije pakt drie Nederlandse IS-verdachten op'

De Turkse politie en inlichtingendiensten hebben drie Nederlandse terrorismeverdachten aangehouden, melden Turkse media.

De drie werden opgepakt bij een inval in een huis bij de plaats Bursa, in het noordwesten van het land. De Nederlanders zouden onderdeel uitmaken van Islamitische Staat. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan het nieuws nog niet bevestigen.

Het gaat om twee vrouwen en een man. De vrouwen hebben een Nederlands-Marokkaanse achtergrond en de man komt oorspronkelijk uit Irak. Ook is een vierde persoon aangehouden, een man uit Irak.

De twee vrouwen stonden bij de internationale politiedienst Interpol gesignaleerd.


'Empire-acteur Smollett betaalde zijn belagers voor aanval'

De politie in Chicago vermoedt dat acteur/zanger Jussie Smollett twee mannen heeft betaald om hem aan te vallen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van politiebronnen rond het onderzoek.

Advocaten van Smollett ontkennen dat hun cliënt de aanval in scène heeft gezet. "Niets is verder van de waarheid en eenieder die dit beweert, liegt."

Empire-acteur Smollett werd op 29 januari op straat in elkaar geslagen door gemaskerde mannen. Ook zou hij een chemische stof over zich heen hebben gekregen en een strop om zijn nek.

Hij zei later dat hij een homofoob en racistisch motief vermoedde bij de daders, omdat ze bepaalde scheldwoorden gebruikten. De zwarte Smollett (36) is openlijk homoseksueel.

Nigeriaanse broers

Afgelopen woensdag werden twee Nigeriaanse broers aangehouden als hoofdverdachten. Zij waren herkend op beveiligingsbeelden uit de buurt waar de aanval plaatsvond. Smollett kent het tweetal; ze waren figuranten in de tv-serie Empire en een van de broers was zijn sporttrainer.

Op vrijdag werden ze op vrije voeten gesteld. Ze zijn niet langer verdacht. De politie zei dat de broers tijdens hun verhoor bewijs hadden overhandigd waardoor het onderzoek een nieuwe kant op ging.

De politie in Chicago wil nu graag met Smollett praten. Wanneer dat zal gebeuren, is nog onduidelijk.


Klimaat belangrijk thema in lijsttrekkersdebat Eerste Kamer

Zes lijsttrekkers voor de Eerste Kamer hebben de degens gekruist in het eerste verkiezingsdebat. Bij omroep WNL spraken Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Annelien Bredenoord (D66), Paul Rosenmöller (GroenLinks), Mei Li Vos (PvdA) en Henk Otten (Forum voor Democratie) over onderwerpen als klimaat, immigratie, veiligheid en de Europese Unie.

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De Statenleden die dan gekozen worden, kiezen in mei de nieuwe Eerste Kamer. Gewone burgers kunnen dus niet op de Eerste Kamerlijsttrekkers stemmen.

Op Forum voor Democratie na steunden alle partijen de stelling dat bedrijven meer moeten meebetalen aan de klimaatmaatregelen. Ze benadrukten dat de rekening eerlijk moet worden verdeeld, maar bleken het niet eens over de vraag wat dan eerlijk is.

Volgens Rosenmöller van GroenLinks is het voor het eerst dat verkiezingen over het klimaat gaan. Bredenoord (D66) zei dat dat te danken is aan haar partij, die het onderwerp op de agenda heeft gezet in het kabinet. "Er gebeurt nu echt wat."

Stap voor stap

VVD en CDA hamerden vooral op betaalbaarheid van de maatregelen voor de burger. "Wat we moeten doen is een beetje voorzichtig, stap voor stap mensen meenemen in deze grote overgang", zei CDA-lijsttrekker Knapen. "Anders krijg je later de politieke rekening gepresenteerd."

Rosenmöller is blij dat er iets gedaan wordt om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar het gaat hem niet snel genoeg. "We moeten nu wel een beetje doorpakken. Wat niet helpt, is dat de premier zegt dat we nog 31 jaar de tijd hebben."

Jorritsma (VVD) vindt dat er onterecht een tegenstelling wordt gecreëerd. "Als we dit goed willen doen, moeten we iedereen meekrijgen. Anders gebeurt er niets." Volgens Rosenmöller kun je iedereen meekrijgen als je duidelijk maakt dat het belangrijkste deel van de kosten naar het bedrijfsleven gaat.

Forum minder stellig over nexit

GroenLinks is net als de PvdA voorstander van een CO2-heffing voor grote bedrijven. In het Klimaatakkoord is die niet opgenomen.

Lijsttrekker Otten van Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat de kosten van zo'n heffing uiteindelijk weer bij de burgers terechtkomen, omdat de bedrijven ze doorberekenen in hun prijzen. "Of bedrijven vertrekken uit Nederland en dan staan alle mensen die daar werken op straat."

Forum vindt de klimaatplannen sowieso onzin. Volgens die partij kosten de maatregelen honderden miljarden en hebben ze nauwelijks invloed op het klimaat.

Otten kwam ook nog onder vuur te liggen over zijn standpunten over Europa. In het verleden heeft de partij meermaals gepleit voor een Nederlands vertrek uit de EU, nu wilde Otten dat niet herhalen. "We willen het Nederlands lidmaatschap ter discussie stellen", zei Otten wel. Volgens hem moet de EU zich alleen nog bezighouden met economische samenwerking, zoals in de tijd van de Europese Economische Gemeenschap (EEG).


Braziliaans journaal krijgt na 40 jaar eerste gekleurde presentatrice

Het belangrijkste nieuwsprogramma van de Braziliaanse televisie heeft voor het eerst een zwarte vrouw als presentator. Gisterenavond maakte de 40-jarige Maju Coutinho haar debuut als gezicht van het Jornal Nacional, waarnaar dagelijks tientallen miljoenen mensen kijken. Ze werkte al als weerpresentator voor het programma.

In Brazilië is ongeveer de helft van de bevolking gekleurd. Coutinho's presentatiedebuut werd kort voor de uitzending van gisteren bekendgemaakt via Twitter. Dat bericht is door tienduizenden mensen geliket.

De meeste mensen zijn blij met de aanstelling van Coutinho en vonden het hoog tijd. "De beste dag van de afgelopen veertig jaar van het journaal", zegt iemand. Een ander twittert: "Bedenk je wat dit betekent voor alle zwarte meisjes die naar de tv kijken? Hoe trots ben ik op je Maju!"

Divers Brazilië

In Brazilië wonen ruim 200 miljoen mensen. Daarvan is ongeveer de helft wit, de andere helft heeft een andere huidskleur.

In een reactie zegt Coutinho dat ze niet zoveel reacties had verwacht en dat ze niet had voorzien dat ze zelf nieuws zou worden. "Ik ben natuurlijk erg blij, maar ik wil dat het natuurlijk is." Ze hoopt dat de aandacht rond haar persoon snel overwaait. "Ik ben er om te communiceren en het nieuws door te geven."


Jonge bestuurder haalt politieauto met noodgang in

Een jonge automobilist is vannacht zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij met meer dan 200 kilometer per uur een politieauto had ingehaald.

De beginnend bestuurder reed op de N261 van Waalwijk naar Tilburg. Hij knipperde met zijn lichten naar de videosurveillanceauto, die eruitziet als een gewone wagen, dat hij erlangs wilde. De agenten gingen opzij en zetten daarna de achtervolging in.

Uit een trajectmeting bleek dat de bestuurder een gemiddelde snelheid reed van 210 kilometer per uur. Op de weg waar hij reed, geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

De politie stuurt het rijbewijs van de bestuurder naar de officier van justitie, die binnen tien dagen zal beslissen of hij het weer terugkrijgt.


Spelende kinderen vissen handgranaat op bij 'schattenjacht' in Hamburg

Twee kinderen hebben in Hamburg bij het buitenspelen een handgranaat opgevist. Ze haalden het projectiel uit het water toen ze met een magneet aan een touwtje op "schattenjacht" waren, melden Duitse media.

De twee 11-jarigen, een meisje en een jongen, waren gistermiddag aan het vissen vanaf een bruggetje bij de Alster. Nadat ze een smartphone en een fietsslot naar boven hadden gehaald, zat er een granaat zonder pin aan de magneet aan het touwtje.

Ze legden het verroeste projectiel voorzichtig aan de waterkant en riepen de hulp in van voorbijgangers. Die schakelden de hulpdiensten in, die vervolgens vaststelden dat het om een granaat uit de Tweede Wereldoorlog ging.

'Niet zomaar magneetvissen in Alster'

Daarop werd het park bij het water afgezet. De explosievenopruimingsdienst heeft het projectiel veilig tot ontploffing gebracht.

De Duitse autoriteiten wijzen erop dat alleen met toestemming van de autoriteiten met magneten in de Alster mag worden gevist. In het water liggen veel gevaarlijke objecten.


Grote brand verwoest sloppenwijk Bangladesh, zeker acht doden

Bij een grote brand in een sloppenwijk in de stad Chittagong in Bangladesh zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Meer dan vijftig bewoners raakten gewond. Het vuur legde in een paar uur bijna tweehonderd woningen in de as.

De brand brak 's ochtends uit in de buurt van een markt in de havenstad met ruim 2,5 miljoen inwoners. Veel bewoners van de sloppenwijk lagen nog te slapen.

De brandweer vermoedt dat het vuur ontstond na een kortsluiting. Het duurde zeker vijf uur voordat de brand onder controle was.

Wijk illegaal gebouwd

In Bangladesh komen jaarlijks honderden mensen om bij ongelukken doordat de veiligheidsvoorschriften er nauwelijks worden nageleefd.

Media uit het land melden dat de sloppenwijk waar de brand woedde, illegaal was gebouwd op een stuk land van een landeigenaar.
Nu algemeen nieuws