Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Rode Kruis: te weinig mensen durven te reanimeren of AED te gebruiken

Minder dan een derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie durft een AED te gebruiken om iemand te reanimeren. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO) in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis. Het Rode Kruis vindt deze cijfers zorgwekkend en roept alle Nederlanders op om in het geval van een reanimatie juist wel een AED te gebruiken.

"Het gebruik van een AED is heel simpel. Dat besef moet tussen de oren komen", aldus het Rode Kruis. Met een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan een stroomstoot worden toegediend aan het hart, waardoor in veel gevallen het hartritme wordt hersteld. Het gebruik van een AED in combinatie met reanimeren is van levensbelang. "Iedereen kan een AED bedienen, want het apparaat vertelt precies wat je moet doen", zegt Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis.

Scholen

Van de ondervraagden zonder kennis van reanimatie zou 42 procent een onbekende reanimeren. "Dat is alarmerend laag", zegt het Rode Kruis. Van de Nederlanders mét kennis van reanimatie is 97 procent bereid om een onbekende te helpen. Daarom wil het Rode Kruis meer mensen overtuigen om zich te laten scholen.

Maar ook zonder scholing kan er worden geholpen, zegt de hulporganisatie. "Hulp bieden begint al met 112 bellen. Dat is de eerste en belangrijkste stap bij een reanimatie. De meldkamercentralist begeleidt jou door de reanimatie. Ook de AED geeft vaak gesproken instructies."


Nog 25 jaar steenkool via Rotterdamse haven

Ondanks bezwaren van milieuorganisaties en een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam, is het contract voor de doorvoer van steenkool via de Rotterdamse haven met 25 jaar verlengd. Rotterdam is de grootste doorvoerhaven van steenkool in Europa.

De gemeenteraad nam afgelopen november een motie aan, waarin werd aangedrongen op afbouw van de kolenoverslag. De vervuilende kolen komen van buiten Europa, en worden via de Rotterdamse haven doorgevoerd naar bijvoorbeeld kolencentrales in binnen- en buitenland.

Volgens de lokale politiek moet de haven bijdragen aan de uitvoering van de afspraken die gemaakt zijn in het klimaatakkoord van Parijs. Om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, vinden veel deskundigen dat er vooral snel een einde moet komen aan het gebruik van steenkool.

Toch heeft het bedrijf dat de kolenoverslag doet, het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), het huurcontract met het Havenbedrijf voor 25 jaar kunnen verlengen. De gemeenteraad van Rotterdam debatteert er morgen over.

Eenzijdige verlenging

Het Havenbedrijf van Rotterdam zegt in een reactie niet in staat te zijn geweest de contractverlenging tegen te houden. "Het contract wat destijds, 25 jaar geleden, is afgesloten door de gemeente gaf de eenzijdige optie aan het bedrijf om het contract te verlengen", zegt Allard Castelein.

De topman van de haven betreurt het niet dat EMO ervoor gekozen heeft nog 25 jaar door te willen gaan met de kolenoverslag. "Bedrijven hebben ook zekerheid nodig. Bedrijven doen honderden miljoenen euro's aan investeringen, dus die moeten de zekerheid hebben dat als ze een zakelijke reden hebben om zo'n contract te verlengen, ze dat ook kunnen doen."

EMO wil desgevraagd niet reageren, al meldt het bedrijf op zijn website wel dat het contract is verlengd.

Na Rotterdam is de haven van Amsterdam de tweede doorvoerhaven van steenkool in Europa. Maar deze haven heeft de kolenoverslag laten weten dat ze uiterlijk in 2030 moeten zijn overgestapt op andere goederen.

Brief uit Duitsland

Afgelopen maandag stuurden ruim twintig milieuorganisaties uit vooral Duitsland een brief aan burgemeester Aboutaleb, topman Castelein van de Rotterdamse haven en de gemeenteraad. De organisaties stellen dat een overgrote meerderheid van de bevolking in Duitsland tegen het gebruik van steenkool is.

Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie in eigen land zijn ook tegen en hebben geprobeerd de gemeenteraad van Rotterdam ertoe te bewegen te stoppen met de kolendoorvoer.

Alternatieven

Castelein zegt EMO te willen helpen in de zoektocht naar alternatieven. "Ja, we zijn in gesprek met EMO om te kijken welke andere goederen ze naar Rotterdam kunnen halen." En, zegt Castelein, "het milieuprobleem is niet de aanvoer van kolen, het probleem is de uitstoot van CO2. En dus moeten we die tegengaan."

Via Rotterdam gaan de meeste kolen naar Duitsland. Daar worden ze gebruikt in kolengestookte elektriciteitscentrales, maar ook in de staalindustrie. De steenkool komt volgens de website van EMO vooral uit de VS (30%), Colombia (28%) en Rusland (19%). Via het spoor en het water worden de kolen doorgevoerd naar de plaats van bestemming.


Gewonden door brand in flat Rotterdam

In een flat in Rotterdam heeft brand gewoed. De brandweer meldt dat er dertien mensen zijn behandeld voor onder meer het inademen van rook. Elf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Er zijn meerdere woningen ontruimd, de bewoners worden in een hotel opgevangen. In het complex wonen onder anderen jongeren met psychische problemen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Er was aanvankelijk sprake van een brand in een meterkast op de derde verdieping. Later werd ook een brandhaard gevonden in een container op de begane grond.

Verschillende flatbewoners zagen zich genoodzaakt om op het balkon op hulp te wachten. Ze zijn allemaal gered.


Blokkades melkveehouders mogelijk begin maart opgeheven

Minister Schouten van Landbouw streeft ernaar geblokkeerde melkveehouders die de administratie inmiddels wel op orde hebben snel te deblokkeren. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen anderhalve week moeten alle bedrijven opnieuw zijn beoordeeld. Geblokkeerde boeren mogen geen koeien aan- of afvoeren.

Begin deze maand werd duidelijk dat meer dan 2000 boerenbedrijven waren platgelegd na onregelmatigheden in de administratie van melkkoeien. Ze schreven meerdere pasgeboren kalfjes toe aan één koe. Zo geven op papier minder koeien melk en kan een boer in werkelijkheid meer melkkoeien houden dan is toegestaan. Het sjoemelen met het aantal melkkoeien heeft alles te maken met het mestquotum. Met het oog op het milieu geldt een maximum voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen produceren.

Op dit moment zijn volgens Schouten 750 bedrijven gedeblokkeerd. De boeren die nog op slot zitten, worden binnen anderhalve week opnieuw gecontroleerd. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er volgens Schouten zeven dagen per week mee bezig.

Ontheffing

De minister laat weten dat veel boeren afgelopen week de administratie hebben aangepast en herstelmeldingen hebben ingediend. Per dag worden er tussen de 120 en 160 meldingen beoordeeld. Als blijkt dat de papieren in orde zijn, kunnen boeren ervan uitgaan dat ze uiterlijk begin maart worden gedeblokkeerd en dus weer koeien mogen aan- en afvoeren.

Boerenbedrijven waar door de blokkade ruimtegebrek dreigt te ontstaan doordat ze geen pasgeboren kalfjes mogen afvoeren, kunnen contact opnemen met de NVWA en vragen om een ontheffing. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.

Getroffen melkveehouders zijn vorige week een petitie begonnen tegen de overheid. Ze vinden dat ze worden gecriminaliseerd en dat sommige bedrijven ten onrechte zijn geblokkeerd.


VS: Noord-Korea zag op valreep af van ontmoeting bij Spelen

De Amerikaanse vice-president Pence zou bij de Olympische Spelen een ontmoeting hebben met Noord-Koreaanse afgevaardigden maar de afspraak is afgezegd. Dat zeggen een woordvoerder van Pence en functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de stafchef van Pence is Noord-Korea afgehaakt nadat de Amerikaanse vicepresident mensenrechtenschendingen van Pyongyang aan de kaak had gesteld en plannen ontvouwde voor nieuwe economische sancties. Hij vraagt zich tegelijkertijd af of het bewind van Kim Jong-un überhaupt van plan was om te praten.

Volgens persbureau Reuters was het ook de bedoeling dat Pence zou spreken met de zus van Kim Jong-un, die een bezoek bracht aan de Spelen in Zuid-Korea.

De zus, Kim Yo-jong, nodigde Zuid-Korea tijdens haar bezoek uit voor topoverleg, maar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hapte vooralsnog niet toe. Hij zei dat Noord-Korea eerst met de VS moet spreken. Ook wil hij toezeggingen over het afbouwen van het nucleaire programma van de noorderbuur.


'Besluit over uitbreiding Lelystad Airport met jaar uitgesteld'

Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met zeker een jaar uitgesteld, melden RTL Nieuws en De Telegraaf. Volgens beide media maakt minister Cora van Nieuwenhuizen dit vandaag bekend.

Het plan was om Lelystad Airport per april 2019 uit te breiden. Er bestaat veel verzet tegen, onder meer vanwege zorgen over geluidsoverlast en luchtvervuiling. Lelystad Airport is in handen van de Schiphol Group.

Van Nieuwenhuizen wil naar verluidt meer tijd nemen om onderzoek naar onder meer die overlast te doen.

De uitbreiding van Lelystad moet de druk op Schiphol verlichten. Schiphol-topman Jos Nijhuis zei vorige week nog dat uitbreiding van Lelystad per april volgend jaar broodnodig is. "Als deze gemaakte afspraak niet kan worden ingevuld, zullen we opnieuw aan tafel moeten gaan zitten over wat dat betekent en wat de consequenties daarvan zijn."

In december hield Van Nieuwenhuizen al wel een slag om de arm voor wat betreft de openingsdatum. Ze vertelde de Kamer dat de veiligheid gegarandeerd moet zijn. "Als het meer tijd kost of als er iets meer moet worden uitgezocht, dan is dat zo."


VVD'er Han ten Broeke niet in voor post vertrokken Zijlstra

Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) is niet beschikbaar om zijn vertrokken partijgenoot Halbe Zijlstra op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken. "Ik ben daar niet voor in", zei de buitenlandwoordvoerder in gesprek met een verslaggever van tv-programma Jinek.

"Dat heeft een vervelende medische reden", zei Ten Broeke. "Op dit moment moet ik een aantal medische onderzoeken ondergaan. En daar wil ik het bij laten."

Ten Broeke is een van de namen die worden genoemd als mogelijke opvolgers van Zijlstra, die vorige week aftrad omdat hij had gelogen over een bezoek van jaren geleden aan de Russische president Poetin.

Neurologische aandoening

Waar Ten Broeke niet wilde ingaan op zijn gezondheid zei partijgenoot Fred Teeven in Jinek dat Ten Broeke "naar het lijkt" een neurologische aandoening heeft. Volgens Teeven is Ten Broeke recent onderzocht in het ziekenhuis.

Zijlstra stapte een week geleden op. Premier Rutte zei dat hij enkele weken nodig denkt te hebben om een opvolger te vinden.


Trump wil verbod 'bump stocks' vanwege schietpartij Las Vegas

President Trump heeft opdracht gegeven aan het ministerie van Justitie om met een verbod te komen op zogenoemde 'bump stocks'. Met dit opzetstuk voor wapens kunnen in korte tijd extra veel kogels worden afgevuurd.

Dat werkt als volgt: de bump stock is een schouderstuk dat meebeweegt met de terugslag van het geweer, waardoor de vinger van de schutter opnieuw tegen de trekker aankomt.

Las Vegas

Het opzetstuk is met name berucht sinds de schietpartij in Las Vegas in oktober vorig jaar. Een man opende toen het vuur op bezoekers van een countryfestival. Hij gebruikte een wapen met bump stock. Nadat hij tientallen mensen had doodgeschoten en honderden had verwond pleegde hij zelfmoord.

Die schietpartij is voor Trump de reden om met een verbod te komen op het onderdeel. De machtige Amerikaanse wapenlobby NRA heeft al zijn zegen gegeven aan het idee.

Overigens is het niet voor het eerst dat het Witte Huis beloofde bump stocks te verbieden. Dat gebeurde ook al vlak na de schietpartij in Las Vegas. Daadwerkelijke actie werd toen niet ondernomen.

Het voorstel van Trump komt een week na de schietpartij op een school in Parkland in Florida. Bij die aanslag werd overigens geen bump stock gebruikt.

Gisteren kwam Trump al met een andere voorzichtige opening voor een strengere Amerikaanse wapenwet. Hij zei pogingen te steunen om zogeheten background checks van mensen die een vuurwapen willen kopen te verbeteren.

Anti-wapenmotie verworpen

In het parlement van Florida werd een motie om vuurwapens als de AR15, gebruikt bij de aanslag in Parkland, te verbieden met grote meerderheid verworpen. De uitslag van de stemming was 36-71. Bij de stemming waren ook scholieren en leraren van de school waar de schietpartij plaatsvond. Volgens lokale media reageerden die geschokt, ook vanwege de grote meerderheid die tegen was. De scholieren waren al in Tallahassee omdat ze er komende dag willen spreken met politici.


'Dodelijkste aanval op Oost-Ghouta in Syrië sinds 2013'

Het aantal slachtoffers bij de beschietingen op de Syrische enclave Oost-Ghouta, ten oosten van Damascus, loopt op. Het gebied dat in handen is van rebellen, wordt de laatste dagen zwaar onder vuur genomen door de troepen van president Assad.

Volgens de actiegroep Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er vandaag 106 doden gevallen. Die groep is gevestigd in Engeland en zegt zich te baseren op lokale bronnen.

In totaal zouden er sinds zondag 250 mensen zijn omgekomen, onder wie meer dan 50 kinderen. Volgens het Observatorium is het daarmee de dodelijkste serie beschietingen sinds 2013.

Vlak bij Damascus

Oost-Ghouta is een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus; de enclave is al zo'n vijf jaar in handen van rebellen. President Assad wil het gebied snel heroveren.

De bevolking gaat gebukt onder de belegering en heeft een groot tekort aan voedsel, medicijnen en medische zorg. Vorige week werd groen licht gegeven voor de eerste lading met hulpgoederen in maanden tijd.


Evoluon in Eindhoven is rijksmonument

Het Evoluon in Eindhoven is aangewezen als rijksmonument, heeft de gemeente bekendgemaakt. Het gebouw wordt gebruikt als congres- en evenementencentrum en als ruimte voor tentoonstellingen.

Het Evoluon, dat lijkt op een vliegende schotel, werd in 1966 geopend. Het werd ontworpen door Leo de Bever in opdracht van Phillips. In 2015 overleed hij.

Tot 1989 was het Evoluon een techniek- en wetenschapsmuseum. Begin januari 1994 werd het gebouw door het college van B en W aangewezen als gemeentelijk monument. Die status wordt nu ingetrokken.

Volgens de gemeente Eindhoven worden dit jaar meer details bekendgemaakt over de toekomst van het monument. Een van de ideeën is om een rijksmuseum voor design te vestigen in het Evoluon.


Amerikaan zaagt eigen wapen in stukken na bloedbad Florida

Het is een video van ruim zes minuten, waarin Scott Pappalardo uit New York zich richt tot alle wapenbezitters in de Verenigde Staten. Hij is zelf wapenliefhebber en wil een statement maken. Daarom besluit hij zijn wapen in stukken te zagen. "Mensen zeggen altijd: er zijn zoveel wapens in omloop. Nou, nu is er een minder."

Voor Pappalardo was het bloedbad in Florida de druppel. De 19-jarige Nikolas Cruz opende daar vorige week het vuur op een school in de plaats Parkland. Zeventien mensen kwamen om, veertien raakten er gewond.

De video van Pappalardo is op Facebook inmiddels honderdduizenden keren gedeeld en geliket en bereikt daardoor miljoenen mensen.

Hij verwacht dat daar mensen tussen zullen zitten die hem voor gek verklaren dat hij zijn wapen in stukken heeft gezaagd. "Ik kan 'm verkopen, dat levert me al snel zo'n 600 tot 800 dollar op. (...) Maar dit is een persoonlijke overweging. Ik kan niet leven met het idee dat mijn wapen in omloop is en dat iemand daarmee op een dag een bloedbad aanricht, zoals in Florida."

"Ik zeg niet dat dit het antwoord is om alle problemen op te lossen", gaat Pappalardo verder. "Er zullen altijd mensen zijn die iemand anders om willen brengen. Maar ze zullen het niet doen met dit wapen."

De Amerikaan hoopt dat mensen die de video zien, besluiten hetzelfde te doen. "En voor alle haters die me dom vinden: ik hoop en bid dat je niet van gedachte verandert als een keer de loop van een geweer op een van jouw kinderen is gericht."

#oneless

Op sociale media plaatsen mensen foto's waarop het lijkt alsof ze het initiatief van Pappalardo navolging geven, ondersteund met de hashtag #oneless.

De schietpartij in Florida leidde de afgelopen week tot veel woede in de Verenigde Staten. Zo hield studente Emma Gonzalez zaterdag een emotioneel betoog waarin ze opriep tot een strengere wapenwetgeving.

Op 24 maart is door overlevenden van de schietpartij een protestmars georganiseerd in Washington. Ook op andere plekken in het land wordt dan gedemonstreerd. Maandag liet president Trump weten dat hij het verbeteren van background checks voor mensen die een vuurwapen willen kopen steunt.


George Clooney en Oprah Winfrey geven miljoen voor anti-wapendemonstraties

In de strijd tegen het wapengeweld op Amerikaanse scholen hebben nu ook acteur George Clooney en presentatrice Oprah Winfrey zich gemengd. George en zijn vrouw Amal hebben 500.000 dollar aan de organisatoren van demonstraties tegen de soepele regels voor wapenbezit in Amerika geschonken. "Uit naam van onze kinderen Ella en Alexander", schrijven de twee in een verklaring.

Ook Winfrey heeft 500.000 dollar gedoneerd. "George en Amal, ik ben het volledig met jullie eens. Laten we onze krachten bundelen. Ik doneer ook 500.000 dollar aan March For Our Lives", schrijft ze op Twitter.

George en Amal hebben ook toegezegd dat ze mee zullen lopen in de zogenoemde March for Our Lives (Mars voor onze levens) die op 24 maart in Washington wordt gehouden. Op die dag zullen ook in andere steden demonstraties gehouden worden.

Solidariteit

Naar aanleiding van de bloedige schietpartij op een school in Florida vorige week komen steeds meer scholieren in het hele land in actie. Een oud-scholier van 19 schoot 17 mensen dood op de Mary Stoneman Douglas High School. Uit solidariteit met de slachtoffers gaan scholieren overal in Amerika de straat op en eisen dat de regels om wapens te mogen kopen worden aangescherpt.

Leerlingen uit Coral Springs die de aanslag van vorige week woensdag overleefden, zijn per bus op weg naar de hoofdstad van Florida, Tallahassee, zo'n zeshonderd kilometer verderop. Daar willen ze morgen betogen en druk zetten op de politici om de regels te veranderen.

Er ligt al jaren een pakket aan wetsvoorstellen op tafel, maar de Republikeinse meerderheid in de staat Florida houdt de invoering daarvan al sinds 1999 tegen. Toch lijkt er iets veranderd sinds het bloedbad in Coral Springs. Een aantal Republikeinen heeft gezegd dat ze nog eens naar de wetten zullen kijken.

Sterren solidair

Op sociale media betuigen popsterren als Justin Bieber en Lady Gaga hun steun aan de scholieren die in actie komen tegen de makkelijke manier waarop Amerikanen een vuurwapen kunnen kopen.

De waarnemend burgemeester van Dallas heeft een beroep gedaan op de National Rifle Association (NRA) om zijn jaarlijkse bijeenkomst te verplaatsen naar een andere stad. Hij is bang voor grootscheepse betogingen en mogelijk rellen.

De NRA is een lobbyorganisatie van voorstanders van wapenbezit in Amerika. Begin mei komen ze drie dagen bij elkaar in Dallas, er worden 80.000 wapenliefhebbers verwacht. Een woordvoerder heeft al gezegd zich niets aan te trekken van de oproep.


Politie schiet man in been na overval op supermarkt Schiedam

Een man is vanavond door de politie in zijn been geschoten na een overval op een supermarkt in Schiedam. Hij en een andere overvaller zijn aangehouden.

Na de overval gingen de mannen er op een scooter vandoor. Ze werden achtervolgd door een helikopter van de politie en er reden ook agenten in auto's achter de daders aan. Uiteindelijk werden ze klemgereden, schrijft RTV Rijnmond.

Vervolgens renden de twee weg, waarna een van de overvallers in zijn been werd geschoten. De ander gaf zich volgens een woordvoerder van de politie toen ook over.


Gemeente Hoorn: toespraak in moskee was geen oorlogspreek

De preek die afgelopen weekend in een moskee in Hoorn werd gehouden, was geen jihadpreek, zegt burgemeester Nieuwenburg van Hoorn. De Telegraaf berichtte afgelopen weekend dat er gepreekt werd over de jihad en het martelaarschap van het Turkse leger. De tekst zou zijn gedicteerd door de Turkse islamitische stichting Diyanet.

De burgemeester stond aan het begin van de raadsvergadering stil bij de kwestie. Hij liet weten dat een team experts de tekst van de preek heeft beoordeeld en tot de conclusie is gekomen dat het geen oorlogstoespraak is. "Wel kan de preek volgens de experts op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden als de tekst uit de context wordt gehaald, zoals blijkt uit het artikel in De Telegraaf."

De gemeente laat weten dat de zaak daarmee is afgerond. De Telegraaf wilde overigens geluidsopnames van de rede niet beschikbaar stellen aan de experts, omdat de krant zijn bron wil beschermen.

Verbijsterd

Het moskeebestuur, dat aan het begin van de raadsvergadering een toelichting mocht geven, zegt dat het ontzettend geschrokken is en verbijsterd over het beeld dat de preek heeft opgeroepen. "Het moge duidelijk zijn: in onze moskee wordt geen haat gepredikt. Het advies om op bepaalde punten duidelijker en concreter te zijn, om misverstanden over interpretatie te voorkomen, nemen wij ter harte."

Ook wil het bestuur de ruimte voor interpretatie van de tekst kleiner maken, zodat kwaadwillenden er geen misbruik van kunnen maken.


Melania en Donald Trump, wordt dit huwelijk great again?

Gemakkelijk kan het niet zijn: getrouwd zijn met de president van de Verenigde Staten. Al het politiek gekonkel, de staatsgeheimen, de buitenlandse bezoeken en die altijd aanwezige media. En voor de huidige first lady lijkt het allemaal nog een beetje zwaarder. Weinig presidenten zijn immers beticht van ontrouw met meerdere pornoactrices of hebben aanklachten van misbruik aan hun broek.

Toch is het voor Donald Trumps vrouw Melania de realiteit. En om die reden worden hints die wijzen op een mogelijke huwelijkscrisis tussen het paar breed uitgemeten in de Amerikaanse media.

De laatste aanwijzing voor het echtelijk ongemak stamt van vrijdag. Melania zat toen niet met haar man in de presidentiële helikopter Marine One op weg naar het vliegveld. Het paar vloog wel samen naar Florida om de schietpartij op een school te herdenken. Dat Melania met de auto naar het vliegveld afreisde, "had te maken met haar schema", zei een woordvoerder tegen CNN.

Melania's afwezigheid in de heli lijkt iets kleins, maar het past in een patroon, denken verschillende media. Zo liep het al vanaf het begin van Trumps presidentschap niet lekker tussen de twee. Tijdens de inauguratie van de president in januari vorig jaar glimlachte Melania als haar man iets tegen haar zei, maar zodra ze haar hoofd wegdraaide viel het masker weg, schrijft The Los Angeles Times.

Maanden later, tijdens een bezoek aan Israël, is op beelden te zien hoe Melania de hand van haar man wegslaat als ze samen over een rode loper lopen. Ook valt op dat ze als first lady afwezig is bij veel belangrijke ceremonies in Trumps eerste jaar als president.

Begin dit jaar kwam daar nog de onthulling bij dat Melania helemaal niet blij was met de verkiezingswinst van haar man. Michael Wolff schrijft daarover in zijn boek Fire and Fury: Inside the Trump White House: "Melania was in tranen, en niet van blijdschap."

Pussy

Trump werd als zakenman en presentator vaak bekritiseerd vanwege vrouwonvriendelijke opmerkingen. Verschillende seksistische opmerkingen werden tijdens de verkiezingsrace om het Witte Huis breed uitgemeten. Zo dook in 2016 een video op van Trump uit 2005. Hij zegt daarin dat je als ster met vrouwen kan doen wat je maar wil. Zijn letterlijke woorden zijn: 'grab them by the pussy'.

Melania verdedigde de aantijgingen tegen haar man meerdere malen. "Jongenspraat", noemde ze op enig moment de vulgaire uitspraken.

Maar er volgden claims van ontrouw. Pornoactrices Alana Evans en Jessica Drake bijvoorbeeld, hebben verklaard dat Trump in 2006 seks met ze had. In die tijd was Trump ruim een jaar getrouwd met Melania, en hadden ze net een zoon gekregen: Barron.

Vorige maand werd bovendien bekend dat pornoactrice Stephanie 'Stormy Daniels' Clifford is betaald om te zwijgen over een affaire met Trump in 2006. Clifford sprak eerder in 2011 over de escapades tegen een roddelwebsite, maar die publicatie is na het dreigen met een rechtszaak offline gehaald.

Vorige week diende zich alweer een nieuw schandaal aan. Delen van het dagboek van Playboy-model Karen McDougal werden gepubliceerd. Daarin staat hoe er, opnieuw in 2006 tijdens een feest, iets opbloeide tussen McDougal en Trump. Een affaire van negen maanden volgde. Net als bij andere affaire die rond deze tijd speelde werd er veel geld betaald om het uit de media te houden.

NOS-correspondent Wouter Zwart maakte onderstaande reportage over Melania Trump en de huwelijksperikelen met man Donald.

Terwijl het bij de voorgaande schandalen tenminste ging om wederzijdse toestemming, zijn er ook de schandalen die focussen op misbruik en aanranding. Die van Summer Zervos bijvoorbeeld. Zij zat ooit in Trumps tv-show The Apprentice en voert momenteel een rechtszaak tegen hem.

En met haar vele anderen. Tientallen vrouwen claimen dat ze in het verleden zijn betast of erger door de Amerikaanse president.

Blijven of gaan?

Trump heeft zo ongeveer iedere beschuldiging afgedaan als nepnieuws. Maar hoe moet het zijn voor Melania om al die verhalen aan te horen? Moet ze bij haar man blijven of moet ze gaan?

De Amerikanen stemmen voor blijven. In een online-stemming die werd gehouden op Valentijnsdag, zei 43 procent van de stemmers dat het paar bij elkaar moet blijven. 34 procent stemde voor scheiding en 23 procent wist het niet zeker.

Maar toen was daar zaterdag 'de hand', berichtten verschillende tabloids. Op een foto van een feest in Mar-a-Lago, Trumps buitenverblijf in Florida, is te zien dat Trump zijn hand op de knie van Melania legt. Melania heeft haar hand op Trumps arm.

Komt het dan toch allemaal nog goed? Melania heeft zich er nog niet over uitgesproken.


Regeringspartijen houden vol: geen referendum over afschaffen referendum

Het raadgevend referendum wordt afgeschaft en daar wordt geen referendum over gehouden. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houden vast aan dit plan uit het regeerakkoord, dat wordt uitgevoerd door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Als historisch voorvechter van referenda en directe democratie ligt D66 het meest onder vuur van de oppositiepartijen. Die zeggen dat het referendum veel te gehaast en onzorgvuldig wordt afgeschaft, zonder dat er een alternatief is.

D66-Kamerlid Jetten zegt dat vooral de andere drie partijen het heel graag wilden. "Wij hebben niet voorop gelopen." Het Kamerdebat werd vorige week na een hoop rumoer en discussie gestaakt, omdat de oppositiepartijen extra juridisch advies wilden van de Raad van State.

Terugwerkende kracht

Dat extra advies kwam vandaag. De Raad oordeelde opnieuw dat het kabinet op "juridisch effectieve" wijze in de intrekkingswet heeft opgenomen dat over die intrekkingswet zelf geen referendum meer kan worden gehouden.

De wetgever kan eerdere wetten intrekken of met terugwerkende kracht geldig laten zijn, oordeelt de Raad. Zo werkt de Nederlandse democratie, anders zouden altijd wetten uit het verleden belangrijker zijn dan wat de Tweede en Eerste Kamer nu vinden, is de redenering.

Of het niet houden van een referendum ook politiek of maatschappelijk wenselijk is, daar wil de Raad niet over oordelen. "Dat is een politieke vraag", zegt vicepresident Donner.

Geen genoegen

De oppositiepartijen nemen daar geen genoegen mee. Ze hebben verschillende voorstellen ingediend om de intrekkingswet toch referendabel te maken. Behalve over de wet zelf, wordt donderdag ook over deze voorstellen gestemd.

Dat is toch nog een beetje spannend, omdat de regeringspartijen bij elkaar maar één zetel meer hebben dan de oppositiepartijen. Ook in de Eerste Kamer is er maar één zetel verschil, daar wordt de wet over een paar weken behandeld.

Opvallend is dat de SGP, tegenstander van referenda, de tegenvoorstellen steunt. De partij vindt principieel dat het met terugwerkende kracht een referendum onmogelijk maken juridisch niet deugt. "Juridisch effectief wil nog niet zeggen juridisch netjes", zegt Kamerlid Bisschop.

Motie van wantrouwen

Forum voor Democratieleider Baudet vindt het zo onverantwoord wat minister Ollongren doet, dat hij een motie van wantrouwen tegen haar indiende. Hij haalde daar ook andere onderwerpen bij, zoals de manier waarop Ollongren nepnieuws wil aanpakken en haar uitspraken over Forum voor Democratie.

Baudet noemde Ollongren een "sluipmoordenaar van de democratie", maar die uitspraak trok hij op verzoek van Kamervoorzitter Arib weer in.

Die motie kreeg geen steun van een meerderheid. 23 Kamerleden stemden voor, 93 stemden tegen. Naast Forum voor Democratie en de PVV stemde ook Partij voor de Dieren voor de motie van wantrouwen. 50Plus heeft ook veel moeite met de wet van Ollongren, maar wilde het vertrouwen in de minister niet opzeggen.


Rusland geeft toe: tientallen Russen slachtoffer bij strijd Syrië

De Russische regering heeft voor het eerst toegegeven dat er "enkele tientallen" Russen gewond zijn geraakt of zijn gedood bij de strijd in Syrië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen details over de slachtoffers of data wanneer ze zijn aangevallen.

De verklaring zegt ook niet of het gaat om huursoldaten, maar spreekt slechts over "Russische burgers die op eigen initiatief naar Syrië gingen om verschillende redenen".

Rusland houdt vol dat het geen grondtroepen heeft in Syrië en zegt dat alleen de luchtmacht in het land is om de strijdkrachten van president Assad te ondersteunen.

Stil

De regering van president Poetin hield zich lang stil over slachtofferaantallen van Russen die de Syrische president Assad helpen bij de burgeroorlog, maar gaf eerder schoorvoetend toe dat er "waarschijnlijk vijf" Russen waren omgekomen bij een aanval in de provincie Deir al-Zour.

Op woensdag 7 februari voerden de Verenigde Staten zware luchtaanvallen uit op pro-Asssad-troepen die de rivier de Eufraat wilden oversteken. Volgens sommige bronnen kwamen daar honderd Russische huursoldaten bij om.

Correspondent David Jan Godfroid denkt dat de Russische erkenning iets te maken heeft met de komende verkiezingen in Rusland. "Poetin kan geen dode Russische staatsburgers blijven verstoppen, ook al maken ze officieel geen deel uit van de Russische strijdkrachten. Dat gaat zich tegen hem richten."


Rechercheur Geertje staat soms een dag lang kopietjes te maken

Geertje werkt als rechercheur bij de politie in Amsterdam en heeft een stapel van honderden A4'tjes naast zich liggen. Daar staat op waarom rechercheurs camerabeelden willen opvragen, of waarom het nodig is om iemand af te luisteren of te volgen.

Werk dat volgens Geertje uiteindelijk nutteloos is bij de vervolging van een verdachte.

"Er staat namelijk geen enkel bewijs in die stapel papieren", zegt Geertje, die haar volledige naam niet gepubliceerd wil hebben. De papierwinkel is vooral bedoeld om geen inbreuk te maken op de privacy van verdachten. "Het werk is nuttig omdat we die middelen willen inzetten, maar het levert dus geen enkel bewijs op. Het gaat puur om de verantwoording."

Uit een rapport van de Nederlandse Politiebond blijkt vandaag dat de recherche zwaar overbelast is en maar een fractie van het werk aan kan. Rechercheurs schatten in dat ze maar een op de vijf zaken kunnen oppakken. Een van de oorzaken is het vele papierwerk.

Volgens Geertje maakt het niet uit wie dat werk doet. Dat kan ieder teamlid zijn, welke rang of functie die ook heeft. Als een rechercheur dat doet, kan die dus geen echt recherchewerk doen. "Dus géén getuigen horen of iemand opsporen. Het vertraagt enorm. Daardoor mis je soms informatie."

Niet hiervoor bij politie gekomen

Het zou voor Geertje al helpen als een politiemedewerker in een hogere rang een iets ruimere bevoegdheid krijgt. Dan hoeft er geen akkoord meer te worden gegeven door een officier of rechter-commissaris om bijvoorbeeld iemand af te luisteren.

De politievakbonden roepen op tot 2000 extra rechercheurs. Geertje kan lastig inschatten of dat voldoende is. "Maar andere mensen kunnen dit werk ook doen. Je zou mensen moeten binnenhalen die voor dit soort administratief werk geschoold zijn. En niet laten doen door een rechercheur die puur recherchewerk wil doen en daarvoor bij de politie is gekomen."

Ze wijst naar tien mappen en een doos vol papieren. Dit zijn de mappen die horen bij "een eenvoudige ontvoeringszaak":

De rechercheurs zijn verplicht om kopieën aan te leveren als de zaak voor de rechter komt. Dat betekent een pakket papieren voor de rechter, de officier en de verdediging. En hoe groter de zaak, hoe meer pakketten. "Het komt voor dat we die dossiers acht keer moeten kopiëren. Dat doen de rechercheurs zelf. Soms sta je alleen daarvoor al een dag in het kopieerhok."

Dat is erg zonde van de recherchecapaciteit, vindt Geertje. "Het mooiste zou zijn als iemand anders, die niet rechercheur is, dit werk kan doen. Dan kunnen wij gewoon weer veel boeven vangen."


Plan voor ondergronds museum bij Muur van Mussert wint ontwerpwedstrijd

Rick Abelen, student van de TU Eindhoven, heeft de prijsvraag Toekomst van de Muur van Mussert in Lunteren gewonnen. Bij de muur hield de NSB, de nationaal-socialistische partij in Nederland, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog grote bijeenkomsten.

De student ontwierp een centrum met een ondergronds museum, een auditorium en een plek voor lezingen en debatten, schrijft Omroep Gelderland. De jury noemde zijn idee om ondergronds te gaan "vernieuwend en gedurfd", omdat het een sfeer van bedruktheid overbrengt.

De Muur van Mussert bestaat uit meerdere gebouwen en grond daaromheen. Eind jaren 30 werd het complex door de NSB ingericht voor partijbijeenkomsten. De muur, waarop NSB-leider Anton Mussert toespraken hield, is er een onderdeel van. Het nooit voltooide complex is door de jaren heen in verval geraakt.

Drie A4'tjes

Studenten werd gevraagd met een voorstel te komen dat niet meer dan drie kantjes A4 mocht beslaan. Dat kon een concept, een ontwerp of businessplan zijn. Verder werden er geen eisen gesteld. Er kwamen zestien inzendingen binnen vanuit verschillende universiteiten en hogescholen. De prijsvraag werd uitgeschreven door de Wetenschapswinkel van de Wageningen University & Research.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt erover na wat er met het vervallen complex moet gebeuren. Als het behouden blijft, ligt er nu in ieder geval een idee klaar voor de bestemming.


Nederlandse piloot wint fotoprijs met 'waanzinnige noorderlicht-show'

De Nederlandse piloot Christiaan van Heijst maakte een serie nachtfoto's vanuit de cockpit van een Boeing 747. En dat heeft hem nu een prijs opgeleverd van de International Photographer of the Year.

"Een combinatie van de mens en technologie in een warme omgeving van de cockpit, in zijn natuurlijke habitat", luidt het oordeel van de jury. Van Heijst won in de categorie International Discovery.

De foto's ogen bijna surrealistisch. Ze zijn genomen vanuit een perspectief dat voor een gemiddeld mens niet toegankelijk is. Zo legde Van Heijst het noorderlicht vast vanuit de cockpit.

Voor Van Heijst begon fotografie ooit als een hobby. Hij verdient zijn geld met zijn werk als piloot op vrachtvliegtuigen. De passie voor fotograferen vanuit de cockpit begon veertien jaar geleden, toen hij begon met vliegen. De eerste zeven jaar van zijn carrière vloog Van Heijst vooral in Centraal-Azië, rond landen als Afghanistan.

"Ik besefte dat niet alleen het perspectief zo interessant was, maar ook de avonturen die ik daar beleefde. Ik zag dingen die voor heel weinig mensen toegankelijk zijn. Het was zoiets bijzonders, dat moest ik vastleggen. Het groeide al heel snel naar iets groters."

De afgelopen jaren ging zijn carrière als piloot vooruit. Hij ging grotere toestellen vliegen, langere afstanden. Zijn fotografie evolueerde mee. "Ik heb nu hele professionele apparatuur aan boord. Ik kan heel gevoelige dingen vastleggen, zoals maanlicht en noorderlicht. Dingen die heel erg mooi zijn, zeker vanuit de cockpit. Het licht is altijd anders, de wolken veranderen constant. Dat kan met een minuut weer weg zijn. Het is een uitdaging om dat ene moment vast te leggen."

Van Heijst fotografeert alleen op grote hoogte, als er geen werkdruk is, de automatische piloot het werk doet en zijn collega's de wacht houden. "Je moet je voorstellen: een vlucht van acht uur, dan gebeurt er niet zoveel. Je kan even je benen strekken en koffie zetten. Op die momenten pak ik mijn camera en maak ik een foto. De foto's zijn leuk en aardig, zolang het mijn werkzaamheden niet in de weg zit."

Met de jaren heeft Van Heijst als fotograaf wel een naam opgebouwd in de luchtvaart. Collega's zijn enthousiast over zijn foto's en kijken ernaar uit om met hem te werken. "Ze waarderen het enorm", zegt de piloot. "Ik dacht eerder dat de foto's alleen leuk waren voor mensen die niet vliegen. Maar collega's kunnen op deze manier laten zien wat ons werk inhoudt. Het werk als vrachtvlieger is heel ontoegankelijk voor de buitenwereld."

Volgens Van Heijst is vliegen op een vrachtvliegtuig anders dan op een passagiersvliegtuig. Piloten op vrachtvliegtuigen zijn heel erg op zichzelf aangewezen. Er zijn geen stewardessen die eventuele mankementen opmerken.

Ook zijn vrachtvliegers soms wel twee tot drie weken aaneengesloten onderweg. "Het is een nomadenbestaan, we vliegen soms weken van hot naar her. Wij vliegen routes die geen enkel passagiersvliegtuig vliegt, omdat daar geen passagiers te vervoeren zijn."

De cockpitfoto's van Van Heijst zijn inmiddels wereldwijd opgepikt. "De kracht van mijn foto's is misschien wel dat er geen politieke boodschap in zit. Het is universeel, voor iedereen wereldwijd heeft het iets moois."

Een favoriete foto heeft Van Heijst niet, bijzondere herinneringen wel. "Een van de allermooiste dingen die ik heb gezien was heel moeilijk vast te leggen in een plaat. Het was een hele lange vlucht van Chicago naar Zhengzhou in China, via de Noordpool."

"Zo'n 7,5 uur lang hebben we een waanzinnige show van het noorderlicht gezien. Van alle kanten, van horizon tot horizon. Het was genieten. We vlogen over de Noordelijke IJszee en het noorderlicht werd gereflecteerd door de ijsschotsen in het water. Dat was ongelooflijk mooi. Ik heb er foto's van gemaakt, maar het vat niet samen hoe mooi het was, die bewegingen."
Nu algemeen nieuws