Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Protest gele hesjes is strijd van 'gewone' Fransman tegen 'elitaire' Macron

Al vier weken voeren de 'gele hesjes' acties in Frankrijk, ook vandaag was er weer protest in Parijs en talloze andere plaatsen. Waar nog altijd veel Fransen de betogingen en acties steunen, lijken steeds minder Fransen nog vertrouwen te hebben in president Emmanuel Macron. Het protest richt zich ook toenemend tegen hem: Macron wordt door veel Fransen als arrogant gezien, als iemand die zich gedraagt als een afstandelijke Zonnekoning.

Volgens een recente peiling vindt nog maar 1 op de 5 kiezers dat de president het goed doet. Zelfs onder de aanhangers van zijn eigen partij, La Rťpublique en Marche, daalt de populariteit van Macron.

'Gewone' Fransen vs. 'elite'

Opvallend is dat de soorten aanhangers van de gele hesjes en die van Macron ver uit elkaar liggen. Het is bijna letterlijk een kwestie van 'gewone' Fransen versus 'de elite'.

Een groep onderzoekers bezocht verscheidende locaties in het land waar actie wordt gevoerd en ondervroeg de deelnemers met gele hesjes. Daaruit bleek dat de meeste actievoerders midden- en lage inkomens hadden, maar niet tot de allerlaagste inkomensgroepen behoorden. Mensen met goedbetaalde banen zijn er nauwelijks onder de gele hesjes te vinden.

'Een rijkeluisjochie': dat is wat Frank Renout hoorde toen hij Fransen vroeg naar hun mening over de president.

De steun die Macron nog heeft, komt juist vooral van de hogere inkomens. En dat is niet vreemd, gezien het beleid dat hij voerde in de eerste achttien maanden van zijn presidentschap. Hij schafte bijvoorbeeld de vermogensbelasting af, voor de rijkste Fransen. En hij gaf prioriteit aan lastenverlichting voor het bedrijfsleven: dat zou volgens hem werkgelegenheid en groei creŽren.

Dat gaf Macron al snel een rechts imago. Hij werd 'een president voor de rijken' genoemd. Uit onderzoek blijkt ook dat zijn aanhangers bovengemiddeld verdienen en hoger zijn opgeleid dan de gemiddelde Fransman en FranÁaise.

Economie trekt aan

Toch lijkt Macrons voorspelling uit te komen. De economie trekt aan, maar wel heel langzaam. De Fransen merken daardoor nu nog weinig van toenemende koopkracht of dalende werkloosheid.

"De Fransen zijn ongeduldig", zei president Macron zelf al eens. En daarmee gaf hij onbedoeld de reden voor het succes van de gele hesjes. Die voeren acties voor meer koopkracht voor de gewone Fransen, en dat is een thema dat heel veel mensen aanspreekt.

De gele hesjes stonden precies op het goede moment op om een algeheel gevoel van ontevredenheid te vangen. Sociale media zorgden daarna voor een razendsnelle mobilisatie in het hele land. Er was geen vakbond of oppositiepartij voor nodig om mensen de straat op te krijgen.

Macron zei de afgelopen weken dat hij die sentimenten begrijpt. Hij deed concessies, in de hoop het verzet te breken. De beoogde belastingverhoging op diesel en benzine werden afgeschaft, de mensen met een minimuminkomen gaan er per januari flink op vooruit.

Eigen salaris bevroren

Om de Fransen nog eens extra duidelijk te maken dat het hem menens is, besloot president Macron zelfs dat hij en zijn ministers in januari geen salarisverhoging krijgen. In 2019 verdienen Macron en zijn kabinet hetzelfde als in 2018 - wat voor de president nog altijd neerkomt op 15.140 euro bruto in de maand.

De afgelopen tijd nam de steun voor de gele hesjes af. Volgens een opiniepeiling vindt een meerderheid van de Fransen nu zelfs dat de acties beŽindigd moeten worden.

Of de concessies genoeg zijn, valt nog te bezien. Een harde kern van actievoerders wil doorgaan, en velen vinden de toezeggingen van de president te beperkt.


'Als een krijtje over het schoolbord': spotje met Froger irritantste radioreclame

De prijs voor irritantste radioreclame van 2018, de Loden Radioleeuw, is gewonnen door brillenketen Eyelove. De prijs werd vanmiddag in het NPO Radio 1-programma Radar Radio uitgereikt aan de directeur van het bedrijf.

Luisteraars die gestemd hebben, storen zich vooral aan de rol van zanger Renť Froger in de reclame. "Zeer irritant, dat gejodel van Froger", zegt een luisteraar. Een ander vindt dat het zingen van de slogan "Ik ga naar Eyelove" klinkt als "een krijtje over een schoolbord".

Doel bereikt

Directeur Leon Melchior reageert verrast en zegt dat het nooit de bedoeling was om de reclame irritant te maken. "Maar ik ben blij verrast met de aandacht ervoor. Het heeft zijn doel wel bereikt, we hebben een verhoogde naamsbekendheid." De brillenketen won de prijs met 55 procent van de stemmen en liet de concurrentie, Online.nl en Kruidvat, ver achter zich.

Maandag wordt in de televisie-uitzending van Radar bekend welke tv-reclame de Loden Leeuw wint. Ook wordt dan duidelijk wie de irritantste BN'er in een spotje is.


Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke stapt op

President Trump moet op zoek naar een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Ryan Zinke heeft hem laten weten dat hij opstapt.

Tegen de minister loopt een gerechtelijk vooronderzoek naar belangenverstrengeling bij een vastgoedtransactie. Verder was Zinke in opspraak gekomen door het declareren van hoge reiskosten voor vluchten met privťjets.

Om diezelfde reden trad vorig jaar ook al minister Tom Price van Volksgezondheid af. Na diens vertrek begon een commissie van het Huis van Afgevaardigden een breed onderzoek naar de reisuitgaven van hoge politici. Die worden geacht, als zij niet met de nationale veiligheid zijn belast, voor hun werk lijnvluchten te nemen.

Natuurmonumenten

De 51-jarige Ryan Zinke was een van de actiefste kabinetsleden. Hij maakte bijvoorbeeld veel werk van de door Trump gewenste olieboringen en steenkoolwinning in eigen land, voor een deel ten koste van natuurmonumenten in Utah. Dat leverde hem veel kritiek op van Amerikaanse milieubeschermers.

Ook toonde Zinke zich een groot voorstander van de jacht. Hij wilde het verbod op de invoer van jachttrofeeŽn uit Zambia en Zimbabwe opheffen, maar dat ging president Trump te ver.


Week in beeld: aanslag, busongeluk en handtekeningenactie

Het was onder meer een spannende week voor de Britse premier Theresa May. Ze stelde de stemming over het brexit-akkoord met de EU uit. Om meer steun vanuit Europa te krijgen ging ze de afgelopen dagen bij meerdere EU-leiders langs, waaronder minister-president Mark Rutte.

In de Franse stad Straatsburg een aanslag werd gepleegd. De 29-jarige Cherif Chekatt opende daar dinsdag het vuur op een kerstmarkt. Ook stak hij op mensen in. De aanslag heeft inmiddels aan vier mensen het leven gekost. Twaalf anderen raakten gewond. Chekatt zelf is donderdagavond door de politie doodgeschoten.

En Staatsbosbeheer is begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Van de 2300 dieren worden er de komende maanden 1800 afgeschoten.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben de week ook samengevat in een video:


OekraÔense kerk maakt zich los van Russisch-Orthodoxe Kerk

De OekraÔense orthodoxe kerk heeft zich definitief losgemaakt van de Russisch-orthodoxe kerk. Vooral president Porosjenko had zich daarvoor sterk gemaakt. Volgens hem probeerden de Russen via religie invloed te winnen in zijn land. "Voor ons is een eigen kerk een garantie van spirituele vrijheid", zei Porosjenko.

Het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, de moederkerk waaronder zowel de OekraÔense als de Russische christenen vallen, had in oktober al toestemming gegeven voor een kerksplitsing. De OekraÔense Kerkraad stemde er vandaag mee in en benoemde een leider van de nieuwe kerk.

Die leider is Metropolitan Epifaniy, die nu nog hoogleraar is aan de orthodox-theologische faculteit in Kiev, waarvan hij ook rector-magnificus is.

Annexatie van de Krim

De kerkenstrijd laaide op na het annexeren van de Krim door Rusland in 2014 en werd alleen maar heviger door de burgeroorlog in het oosten van OekraÔne, waar separatisten financiŽle en militaire steun krijgen van de Russen.

Een officiŽle reactie van Moskou op de kerksplitsing is er nog niet. In oktober kwam er een woedende reactie op de beslissing van de moederkerk. Moskou waarschuwde toen voor een herhaling van het Grote Schisma in 1054, waarbij de christelijke kerk uiteenviel in de oosters-orthodoxe kerken aan de ene kant en de Rooms-Katholieke Kerk aan de andere kant.


Priesteropleiding ontkomt niet meer aan nadrukkelijk bespreken seksueel misbruik

"Een pijnlijke wond" en "absoluut niet mijn favoriete onderwerp". Zo noemt Lambert Hendriks de misbruikschandalen in de Rooms-Katholieke Kerk. Hij is rector van het grootseminarie Rolduc in Zuid-Limburg, een van de katholieke instellingen die aan de slag zijn gegaan met aanbevelingen van de commissie-Deetman om herhaling van seksueel misbruik en ongewenst gedrag te voorkomen. Priesters in wording praten op Rolduc tegenwoordig over seksueel overschrijdend gedrag en voor iedereen is er 'navorming'.

De NOS deed onderzoek naar de de concrete uitkomsten van het preventiebeleid dat de Nederlandse bisdommen, ordes en congregaties na 'Deetman' hebben ontwikkeld. Daaruit bleek onder meer dat de benoeming van een rooms-katholieke priester recentelijk niet is doorgegaan vanwege het risico van seksueel misbruik.

Hendriks (40) is te jong om de kerk te kennen van de tijd dat er nog katholieke internaten waren, waar het leeuwendeel van het misbruik plaatsvond. "Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat dit heeft kunnen plaatsvinden." Aandacht voor de risico's van seksueel overschrijdend gedrag is er wel altijd al geweest in de priesteropleidingen in Nederland. Bijvoorbeeld in die van Hendriks zelf, bij het grootseminarie Rolduc. Hij werd daar in 2001 gewijd tot diaken - nu is hij er dus rector.

Beeld van de 'jonge weduwe'

"In de jaren 90 kregen wij als studenten altijd het beeld voorgeschoteld van de 'jonge weduwe' als risicofactor", vertelt Hendriks. "Maar dat was toen nog nadrukkelijk een beeld, een abstractie. Iets wat heel ver van de kerk en van jouw dagelijkse praktijk leek te staan."

Voor de huidige generatie studenten ligt dat uiteraard heel anders, aldus Hendriks. Sinds alle schandalen in de Rooms-Katholieke Kerk naar buiten kwamen, is het voor iedereen juist uiterst concreet wat er allemaal fout kan gaan als je niet zorgvuldig omgaat met het thema.

Hendriks: "We besteden meer en intensiever aandacht aan de risico's van seksueel overschrijdend gedrag. Niet alleen tijdens de opleiding. Na de wijding is er nog enkele jaren 'navorming'. Dat betekent intervisie, begeleiding. Inclusief gesprekken met een psycholoog. En de studenten hebben al op Rolduc een spirituaal, een geestelijk leidsman."

Ook is er altijd een verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig, zegt de rector:

De werkkamer annex woonappartement van Hendriks is gevestigd in het 900 jaar oude complex van Rolduc, aan de rand van Kerkrade. Wie hier door de poort loopt, begrijpt meteen waarom Rolduc op de Unesco-lijst staat van honderd belangrijkste monumenten in Nederland. Het is qua oppervlakte zelfs het grootste van al die nationale monumenten. Alles in dit abdijcomplex ademt een rijk rooms verleden.

Om dat complex betaalbaar te houden, is er tegenwoordig een hotel met 160 kamers in gevestigd. Het grootseminarie bevindt zich in een vleugel. De hotelkeuken verzorgt de maaltijden. "Niet ŗ la carte uiteraard, maar bijvoorbeeld boerenkool met worst", lacht Hendriks. Even wennen voor de priesterstudenten, want op twee na komen die uit landen als India, Sri Lanka, ItaliŽ, Spanje en Polen. Het is de realiteit van de kerk anno 2018, waarin niet veel jonge mannen meer kiezen voor het priesterschap.

Hendriks begrijpt hoe belangrijk het is om open te zijn over wat er onder zijn verantwoordelijkheid gebeurt, om herhaling van het genoemde leed te voorkomen. "En daarbij ligt de lat hoog", zo bezweert hij. "Zoals in de hele opleiding. Wij leveren geen priesters af die onvoldoende fouten hebben gemaakt om afgewezen te worden. Het is het andersom, het moet een positieve afweging zijn: iemand heeft in zijn zes jaar laten zien dat hij uitermate geschikt is om het ambt te gaan beoefenen."

"Die eis stellen niet alleen wij, maar ook de andere opleidingen. Twee keer per jaar komen wij als rectoren bij elkaar. Iedereen is en blijft verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen studieprogramma, maar in die bijeenkomsten is heel veel gesproken over 'Deetman' en wat dat onderzoek praktisch voor ons betekent. Het is niet zo dat wij de criteria hebben aangepast omdat minder mensen voor het ambt kiezen."

Voor de duidelijkheid: seksualiteit blijft in de kerk een "sacraal onderwerp", benadrukt de rector. Het is dus niet zo dat er bij de koffieautomaat in Rolduc over wordt gesproken. Of dat er tijdens de lessen van studenten wordt verlangd dat zij iets over hun eigen seksualiteit delen met de groep.

Celibaat

Maar de docenten stellen het eens zo beladen onderwerp in de kerk volgens hem dus wel degelijk veelvuldig aan de orde. Om enkele voorbeelden te noemen: de vijftig studenten in Rolduc krijgen tijdens hun opleiding een studieweek over het celibaat. Zij krijgen onderwijs over de praktische betekenis van de gedragscode die de kerk 'na Deetman' heeft ontwikkeld. Over de risico's in een pastorale relatie en de duidelijke grenzen die moeten worden aangehouden in het contact met parochianen.

Hendriks: "We vertellen ze dat een gelijkwaardige relatie in het pastoraat niet bestaat. Jij als priester moet altijd de grenzen bewaken. Zoiets als 'wederzijdse toestemming' bestaat per definitie niet."

Een fase eerder, in de toelating van studenten, zijn de eisen ook al streng. Kandidaten moeten een VOG overleggen of een variant daarop, als zij niet uit Nederland komen. Ook krijgen zij een assessment, een beoordeling. Bij de Nederlandse studenten geeft Hendriks zelf die opdracht.

"Bij bijvoorbeeld IndiŽrs is dat moeilijker, maar besef dat wij hier een vrij gesloten leefgemeenschap vormen. Na zes jaar weet ik echt wel wat voor vlees ik in de kuip heb. Als studenten twijfelachtige opvattingen hebben, dan komt dat naar boven. Gelukkig heb ik dat tot op heden niet aan de hand gehad."


Man opgepakt voor mesaanvallen Neurenberg

De politie in de Duitse stad Neurenberg heeft een 38-jarige man opgepakt voor het neersteken van drie vrouwen op donderdagavond. Een dna-match heeft tot zijn arrestatie geleid. De man zit sinds vanmiddag in hechtenis.

Eerder was er nog onduidelijkheid over het aantal daders. Later bleek uit de overeenkomsten van de drie afzonderlijke steekincidenten dat er ťťn aanvaller moet zijn geweest. Zo waren de aanvallen plotseling, werden de slachtoffers niet verbaal bedreigd en leken de signalementen op elkaar.

Tips en flyers

Agenten hebben vanmorgen in de buurt van de aanvallen flyers uitgedeeld met het signalement van de man. Verder kregen agenten 120 tips binnen, waar ze dankbaar voor zijn. In Neurenberg waren extra politiemensen ingezet om te patrouilleren. Er wordt nog gezocht naar het wapen dat de man heeft gebruikt.

De drie vrouwen, die donderdagavond in een tijdsbestek van drie uur werden neergestoken, zijn inmiddels buiten levensgevaar.


36-jarige piloot komt om bij crash op vliegveld Hilversum

Op vliegveld Hilversum is bij een ongeluk met een sportvliegtuigje een 36-jarige man om het leven gekomen. Hij was de enige inzittende van het toestel.

De hulpdiensten rukten massaal uit:

Het ongeluk met het eenmotorige vliegtuigje gebeurde om 16.00 uur, vlak voor het donker werd. Volgens NH Nieuws ging het mis bij het opstijgen en kwam het toestel op zijn kop terecht in het gras. Er brak geen brand uit en verder raakte er niemand gewond.

De piloot leefde direct na het ongeluk nog, maar overleed ter plekke toen hij werd behandeld. Er komt een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.


Inval in Kashmir loopt uit op bloedbad

In het Indiase deel van Kashmir zijn bij gewelddadigheden zeker dertien mensen om het leven gekomen, voornamelijk burgers. Dat hebben de Indiase autoriteiten bekendgemaakt.

Het begon met een inval van Indiase veiligheidstroepen in het dorp Sirnoo. Ze waren getipt dat zich daar anti-Indiase strijders schuilhielden. Toen militairen het dorp doorzochten, kwamen de separatisten uit een huis tevoorschijn en openden het vuur.

Bij het gevecht dat ontstond, kwamen drie separatisten en een militair om het leven. Een andere militair raakte gewond.

Leuzen

Terwijl de confrontatie nog bezig was, gingen honderden mensen de straat op om de strijders te steunen. Ze schreeuwden leuzen tegen de Indiase regering en gooiden met stenen, om de strijders de kans te geven weg te komen.

De veiligheidsdiensten grepen in met traangas, maar vuurden ook kogels en hagel af op de demonstranten. Daarbij vielen zeker negen doden. Volgens de autoriteiten waren de demonstranten "gevaarlijk dicht bij" het vuurgevecht met de separatisten gekomen.

Kasjmir is sinds de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 over beide landen verdeeld. India en Pakistan hebben er twee keer oorlog over gevoerd, de laatste keer in 1965. Ook in 1999, toen beide landen al kernwapens hadden, brak er bijna nog een oorlog over Kashmir uit.

Na de laatste oorlog zijn er in Indiaas Kashmir bij de strijd al zeker 40.000 doden gevallen. India beschuldigt Pakistan ervan separatisten en terroristen te steunen.


Ex-voetballer ambassadeur tegen seksueel wangedrag bij NOC*NSF

NOC*NSF gaat samen met voormalig voetballer Renald Majoor seksueel overschrijdend gedrag op de sportvelden aanpakken. De 36-jarige Majoor werd op zijn twaalfde misbruikt door een elftalbegeleider bij Vitesse. Op 1 januari wordt hij ambassadeur bij de sportkoepel.

"Kinderen moeten veilig kunnen sporten. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Dus moeten drastische maatregelen worden genomen om misbruik in de sportwereld terug te dringen", aldus Majoor op de website van NOC*NSF.

Hij gaat zijn eigen verhaal vertellen bij sportclubs en voorlichtingsmateriaal aanbieden aan spelers en clubs.

De Stilte Verbroken

Majoor baarde vorig jaar mei opzien toen hij in de Volkskrant vertelde over wat hem was overkomen. De betrokken elftalbegeleider was veroordeeld, maar de kwestie was nooit naar buiten gebracht door Vitesse. Majoor was zo aangeslagen dat hij tot zijn achttiende niet voetbalde. Eind vorig jaar richtte hij de stichting en de website De Stilte Verbroken op om seksueel misbruik bespreekbaar te maken.

"Het is mooi en belangrijk dat Majoor bereid en in staat is zijn eigen ervaringen en zijn energie in te zetten in de strijd tegen het grensoverschrijdende gedrag dat helaas ook in de sport nog steeds voorkomt", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF bij Omroep Gelderland.

Twaalf procent heeft ervaring

Uit onderzoek bleek eerder dat 12 procent van de sporters als kind ten minste ťťn ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gehad; 4 procent zegt te maken te hebben gehad met aanranding en verkrachting.

Majoor: "De glimlach van een kind' is ťťn van de mooiste uitdrukkingen die er bestaan. Dit moet voor ieder kind gelden. Om die reden sta ik op, als ambassadeur en met mijn stichting, om veilig sporten voor ieder kind te realiseren. Want voor iedereen geldt: Niets doen is gťťn optie."


Grote Britse dierentuin ontruimd na brand

In Groot-BrittanniŽ is een grote dierentuin ontruimd vanwege een brand. Duizenden bezoekers en dieren zijn geŽvacueerd. Volgens Britse media is een persoon ter plekke behandeld voor het inademen van rook. Het is onduidelijk of er meer slachtoffers zijn.

De brand brak uit in het zogenoemde Monsoon Forest indoorverblijf van de Chester Zoo, waar onder andere krokodillen, apen en exotische vogels leven. Medewerkers proberen de dieren bij het vuur vandaan te halen. Het park blijft voorlopig dicht.

Op foto's en video's is grote rookontwikkeling te zien boven de dierentuin:

Chester Zoo is met 1,9 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van Groot-BrittanniŽ. In de dierentuin, die zo'n 30 kilometer ten zuiden van Liverpool ligt, verblijven ruim 21.000 dieren. Er zijn zo'n 500 diersoorten te zien.


Zwaargewonde bij vechtpartij kartbaan Huizen

Bij een vechtpartij in het kartcentrum in Huizen is vanmiddag een zwaargewonde gevallen. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Verdere informatie over het incident, bijvoorbeeld over het motief van de dader en de identiteit van slachtoffer en verdachte, ontbreekt nog, zegt een woordvoerder van de politie tegen NH Nieuws.

In het complex in Huizen, eigendom van coureurs Tim en Tom Coronel, bevindt zich naast een indoor kartbaan ook een grote zaal voor lasergames en een klimbos. Het is onduidelijk hoeveel bezoekers er waren toen de vechtpartij plaatsvond.


Groot Dictee voor het eerst op de radio: fierljeppen en nattevingerwerk

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is vandaag voor het eerst op de radio uitgezonden. Philip Freriks las op NPO Radio 1 in een speciale uitzending van De Taalstaat van Frits Spits acht zinnen voor over het weer en het klimaat.

"We lijken nochtans alleen nog ooit en masse naar Leeuwarden te kunnen afreizen voor het alom geprezen natuurijsfestijn als we beseffen dat het klimaat, in dit specifieke geval Koning Winter, ons alleen ter wille kan zijn als wij van onze kant het klimaat tegemoetkomen door een goede maat van het klimaat te worden, een klimaatmaat", was de langste. De tekst was dit jaar geschreven door schrijver en taalkundige Wim DaniŽls.

Twee fout

In de Bibliotheek Haarlem Centrum namen twintig BN'ers het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. BN'er en wetenschapsjournalist Govert Schilling eindigde als tweede, met vier fouten. De winnaar was De Taalstaat-luisteraar Pieter van Diepen. Hij maakte maar twee fouten. Hij kreeg een pen.

Onze Taal geeft op zijn site uitleg over de valkuilen die er in het dictee zaten. Het gaat daarbij onder meer om woorden als nattevingerwerk, trukendoos en souvenirtjes. Ook lastige samenstellingen als 'gaan ervan uit', 'schilder- en stukadoorwerk', en 'en masse'.

De NTR stopte vorig jaar na 26 jaar met uitzending van het dictee op televisie, omdat het programma over het hoogtepunt heen zou zijn. Met de terugkeer op de radio willen de initiatiefnemers de traditie in ere houden.


Broertjes Andropov opnieuw uitgezet naar OekraÔne

Maksim (14) en Denis (10) Andropov zijn vanmiddag opnieuw uitgezet naar OekraÔne. Begin juli waren de twee ook al het land uitgezet. In september kwamen ze terug op een toeristenvisum. Ze gingen weer naar school en verbleven bij familie.

Woensdag werden de tieners aangehouden en door de IND overgebracht naar een detentiecentrum. Daar mochten ze gistermiddag een paar Nederlandse vriendjes ontvangen.

"De jongens zijn heel erg zenuwachtig, dus het was heel mooi dat ze afscheid konden nemen van hun vriendjes", zegt Susanna van Citters van Burgerinitiatief Kinderpardon Culemborg bij Omroep Gelderland. "Ze hebben uitgebreid gepraat en gespeeld in een ruimte met onder meer een drumstel en speelgoed. Er is ook heel duidelijk aan elkaar beloofd dat het afscheid niet voor altijd is."

Geen studievisum

De familie Andropov, vader, moeder en de drie kinderen die hier zijn geboren, woonde 17 jaar in Culemborg toen ze begin juli werd uitgezet. Dat ging gepaard met protesten van de Culemborgse bevolking en een reeks rechtszaken. Een van die rechtszaken, een bodemprocedure om een verblijfsvergunning te krijgen, loopt nog steeds. Juridisch adviseur Frank King vroeg de rechter deze week of Maksim en Denis die procedure in Nederland mochten afwachten. De rechter wees dat verzoek af.

Deze week werd ook bekend dat de tieners geen studievisum voor Nederland krijgen.

De jongens wilden niet alleen afscheid nemen van een paar vriendjes, ze wilden ook graag tv-presentator Tim Hofman zien. Hofman had al aangegeven dat hij wilde komen, maar het detentiecentrum weigerde medewerking. "Dat was heel jammer, het was echt hun laatste wens", zegt Van Citters.

Niet geboeid in het vliegtuig

Maksim en Denis zijn begeleid door twee zelfgekozen medewerkers van de dienst Terugkeer en Vertrek. In tegenstelling tot vorige keer hoefden ze geen handboeien om in het vliegtuig. Het vliegtuig met de jongens is vanmiddag om 14.00 uur vanaf Schiphol naar Kiev vertrokken.


Politie Parijs veegt de Champs-…lysťes leeg na nieuwe protestdag

De Franse politie heeft met traangas en waterkanonnen betogers in gele hesjes teruggedrongen van de Champs-…lysťes en de brede straat in het centrum van Parijs weer vrijgegeven voor het verkeer. Het was de vijfde zaterdag van straatprotest in de Franse hoofdstad, maar vandaag waren er veel minder betogers op de been dan eerder.

De politie schat het aantal gele hesjes van vandaag in Parijs op 3000. Vorige week waren het er naar schatting 10.000. Verspreid over het land vroegen volgens de autoriteiten zo'n 33.000 mensen aandacht voor sociale ongelijkheid en de kosten van levensonderhoud.

In buitenwijken van Parijs kwam het hier en daar tot schermutselingen, onder meer toen betogers door een politielinie probeerden te breken. In het centrum verliep de betoging volgens de politie redelijk vreedzaam, maar ook op de Champs-…lysťes probeerden betogers in gele hesjes vanochtend door een politieordon te breken. Die zette traangas in.

De betogers renden daarna door het centrum van Parijs:

Enkele honderden gele hesjes hielden bij de Opťra een minuut stilte voor de mensen die sinds het begin van de protesten, vorige maand, om het leven zijn gekomen. De slachtoffers vielen vooral in het verkeer rond wegblokkades.

Opnieuw een dode

Bij een blokkade van gele hesjes in BelgiŽ is vanochtend een automobilist om het leven gekomen. Hij botste op een vrachtwagen. De demonstranten hadden een wegversperring opgezet langs de grens waardoor een lange rij vrachtwagens stilstond.

President Macron heeft na de betogingen van de afgelopen weken een aantal concessies gedaan. Zo gaat de belastingverhoging op brandstof voorlopig niet door en wordt het minimumloon verhoogd. Maar er staat nog meer op "de waslijst aan eisen" van de gele hesjes, zegt correspondent Frank Renout. Zo willen ze dat de belasting op eerste levensbehoeften omlaag gaat. En verder moeten de salarissen van de hoogste ambtenaren omlaag.


AustraliŽ erkent West-Jeruzalem als hoofdstad IsraŽl, ambassade blijft in Tel Aviv

AustraliŽ erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl. Maar zolang er geen vrede is met de Palestijnen blijft de Australische ambassade in Tel Aviv. Dat heeft de Australische premier Morrison bekendgemaakt.

AustraliŽ neemt daarmee een tussenpositie in tussen de VS en andere westerse landen. De VS erkent sinds vorig jaar heel Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl. De ambassade werd in mei van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst. De meeste westerse landen, waaronder Nederland, zijn bang dat deze stap het vredesproces ondermijnt.

De IsraŽlische regering heeft nog niet gereageerd. Mogelijk is ze teleurgesteld omdat alleen West-Jeruzalem en niet heel Jeruzalem als hoofdstad wordt erkend.

Niet heel Jeruzalem

Australische media gingen er gisteren nog van uit dat ook hun ambassade naar Jeruzalem zou worden verplaatst. Morrison had daar in oktober nog op gespeculeerd en aan de IsraŽlische premier Netanyahu laten weten dat hij de verplaatsing overwoog.

Netanyahu was opgetogen. Voor IsraŽl is Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van IsraŽl. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Met het oog op het besluit kregen Australische toeristen in IndonesiŽ, het land met de meeste moslims, gisteren het advies om "zeer voorzichtig" te zijn.

Oost-Jeruzalem

Morrison heeft nu voor een tussenoplossing gekozen. Het IsraŽlische West-Jeruzalem geldt voor AustraliŽ nu als hoofdstad, omdat het parlement en veel regeringsinstanties daar gevestigd zijn. Ook komt er een Australisch kantoor voor defensie- en handelsbetrekkingen.

Pas als IsraŽl en de Palestijnen een vredesakkoord sluiten, verhuist de Australische ambassade naar West-Jeruzalem. AustraliŽ erkent dan Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnen.

De Palestijnen lijken niet tevreden met het Australische besluit. Een woordvoerder noemt het tegenover persbureau AP "onverantwoordelijk". Voor hen is de status van Jeruzalem een zaak die bij de vredesonderhandelingen moet worden opgelost.


Beduidend minder hennepkwekerijen opgerold in Brabant

De politie heeft in Brabant dit jaar beduidend minder illegale hennepkwekerijen opgerold dan vorig jaar. In het westen van de provincie staat de teller tot nu toe op 340, tegen 500 in 2017. Ook in het oosten van Brabant wijst alles op een daling, Daar zijn in het eerste half jaar van 2018 honderd illegale hennepkwekerijen ontmanteld; vorig jaar waren het er 300.

Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant bij politie en justitie heeft opgevraagd. De daling past in de landelijke trend. 2006 was een piekjaar, toen werden in heel Nederland ongeveer 6000 illegale hennepkwekerijen opgerold. Vorig jaar waren het er 4600.

Voor drie of zes maanden je huis uit

De politie zoekt de verklaring voor de daling vooral in de harde aanpak. Er is een speciale taskforce hennep die iedere melding natrekt, hoe vaag die ook is. Elke hennepkwekerij die wordt aangetroffen, wordt volledig ontmanteld; de spullen in beslag genomen. Bewoners moesten voor drie, soms zes maanden hun huis uit. De stroomleverancier komt met de rekening voor de gestolen stroom en de rechtbank met een veroordeling. Ook moeten de verdachten de gemaakte winst volledig terugbetalen.

Omroep Brabant citeert niet bij naam genoemde deskundigen bij de recherche die zeggen dat een deel van de criminelen verhuist naar BelgiŽ en Spanje. Om zich daar aan te sluiten bij Nederlands-Spaanse misdaadnetwerken en om wiet te kweken.

In winkelpand of tuinhuis

Diezelfde kenners wijzen er ook op dat een deel van de hennepkwekerijen nooit worden gevonden. De politie schat op basis van stroomdiefstal, dat hoogstens 20 procent wordt ontdekt. Een aantal zit goed verstopt. Zoals deze week, verstopt onder een luik, in een kledingzaak in de binnenstad van Breda. Eerder deze herfst werd in Lage Zwaluwe een hennepkelder ontdekt onder een tuinhuis. In beide gevallen werden die locaties gevonden omdat er veel stroom werd afgenomen.


Vandalen stelen kerstbomen in Zeeuwse winkelstraat

Vandalen lijken geen boodschap te hebben aan de kerstsfeer in Oost-Souburg. Ze hebben in het Zeeuwse dorp al vijftien van de vijftig kerstbomen op de winkelstraat gestolen of in brand gestoken. Dat gebeurde in een week tijd.

Anneke Bol van de Ondernemersvereniging Oost-Souburg is teleurgesteld. "Ik vind het heel jammer dat dit soort dingen in deze tijd gebeuren. Blijf toch met je handen overal van af", zegt ze bij Omroep Zeeland.

Het is niet de eerste keer dat de ondernemers in de kersttijd met vandalisme te maken krijgen. Vorig jaar nog werden de versieringen gestolen uit de kerstbomen. Reden voor de ondernemers om dit jaar niet meer dan kale kerstbomen te plaatsen en ze stevig vast te maken aan een lantaarnpaal. Maar ook dat blijkt geen soelaas te bieden.

Dader krijgt een week de tijd

"Ze komen met een scooter aangereden, knippen 'm los en rijden ermee weg", aldus Bol. Zij baseert zich op camerabeelden die door een van de winkels in Oost-Souburg zijn gemaakt. De ondernemersvereniging heeft die beelden veiliggesteld en geeft de dader(s) een week de tijd om zich te melden. Wanneer dit niet gebeurt, stapt Bol naar de politie om aangifte te doen.


'Het wordt sowieso glad vannacht', want het gaat sneeuwen

Voor het eerst dit najaar wordt er in vrijwel heel Nederland sneeuw verwacht. In sommige delen van het land kan het vier uur achter elkaar sneeuwen. "Het wordt sowieso glad", zegt Diana Woei van Weerplaza.

De eerste sneeuwvlokken vallen waarschijnlijk rond 20.00 uur in Zeeland. De winterse neerslag verspreidt zich geleidelijk over de rest van het land. Naar verwachting sneeuwt het rond middernacht ook in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland. Later in de nacht volgen de overige provincies.

5 centimeter mogelijk

Ook morgenochtend kan het in het noorden plaatselijk nog licht sneeuwen. In totaal valt er 1 tot 3 centimeter, lokaal is zelfs 5 centimeter mogelijk. "Er is een kleine kans op ijzel", zegt Woei. "Morgenochtend is het plaatselijk glad op de plekken waar niet gestrooid wordt."

In de loop van de dag gaat het dooien, de maximumtemperaturen liggen tussen de 2 en 6 graden. De kans is dus groot dat op veel plaatsen de sneeuwlaag al is verdwenen voordat men 's ochtends de gordijnen opent.

Ook in BelgiŽ en Duitsland

De NS verwacht dat reizigers weinig last hebben van het winterse weer. Vooralsnog blijft de normale dienstregeling van kracht.

Ook in de landen om ons heen gaat het sneeuwen. Het front bereikt vanavond het westen van BelgiŽ en zondagmorgen West-Duitsland.


Zes Amsterdamse brandweerlieden ontslagen sinds aantreden commandant Schaap

Sinds het aantreden van commandant Schaap zijn bij de Amsterdamse brandweer zes medewerkers ontslagen, omdat ze regels en integriteitscodes hebben geschonden. Enkele brandweerlieden zijn daarna op last van de rechter weer in dienst genomen.

De ontslagen blijken uit onderzoek van de lokale nieuwszender AT5, dat een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Machocultuur

AT5 schrijft dat een van de ontslagen medewerkers onder invloed van alcohol op de kazerne verscheen. Een ander werd voor een half jaar een salarisschaal teruggezet, omdat hij Schaap op Facebook "een schandalig figuur met psychopathische trekken" en "een griezel van formaat" had genoemd.

In totaal heeft de korpsleiding sinds het aantreden van Schaap vijftig Amsterdamse brandweerlieden gewaarschuwd of gestraft.

Schaap werd op 1 juni 2016 door wijlen burgemeester Van der Laan benoemd om de machocultuur in het korps Amsterdam-Amstelland aan te pakken en integriteit en diversiteit te bevorderen. Hij stuitte op veel weerstand. Zo deed hij twee keer aangifte, omdat hij door leden van het eigen korps met de dood was bedreigd.

Schaap kwam zelf ook in opspraak. In april van dit jaar noemde hij de ondernemingsraad "de medezeggenschapsmaffia". AT5 schrijft dat de gemeentelijk ombudsman onderzoek doet naar dit soort uitspraken van Schaap.

Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is in augustus aangesteld als adviseur van Schaap en burgemeester Halsema. Hij moet helpen bij de verbetering van de bedrijfscultuur.
Nu algemeen nieuws