Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Busje rijdt in op voetgangers Barcelona

In Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. Daarbij zouden gewonden zijn gevallen. Of het gaat om een bewuste actie of een ongeluk is niet duidelijk.

Het incident gebeurde op de Ramblas, een drukke straat in het centrum van Barcelona.

Later meer


Drie inbrekers gepakt in maÔsveld langs A58, file tot gevolg

De politie heeft vanmiddag drie inbrekers uit een maÔsveld gejaagd en opgepakt. Vier inbrekers werden eerder op de middag betrapt bij een woninginbraak in het Brabantse Dinteloord en vluchtten daarna weg. Na een achtervolging stopte de auto met inbrekers.

De bestuurder van de auto kon direct worden aangehouden. De andere drie verstopten zich in een maÔsveld langs de snelweg A58 bij Heerle. Het veld was binnen korte tijd omsingeld met een flink aantal agenten en zeven politiehonden. Omroep Brabant meldt dat een inbreker door een politiehond werd gebeten in zijn arm of hand. De andere twee gaven zich vrijwillig over.

Normaal is er maar ťťn politiehond in een bepaald gebied, maar de politie was toevallig met honden in de buurt van Dinteloord aan het oefenen. Toen agenten de melding hoorden, is de oefening afgebroken en zijn ze de collega's gaan helpen.

Rond 15.30 uur was de actie klaar en werd de rechterrijstrook weer vrijgegeven. De politieactie trok veel bekijks waardoor er files van een paar kilometer zijn ontstaan.


Ongebruikt drugslab ontdekt in loods in Heijningen, ťťn aanhouding

In het Brabantse Heijningen is vanochtend op een industrieterrein een drugslab ontdekt. Het lab - vermoedelijk een xtc-lab - was compleet voorzien van nieuwe apparatuur en nog ongebruikt. De politie heeft een man aangehouden.

Het lab was niet groot, maar wel in staat om veel te produceren. Er stonden grondstoffen en materialen om drugs mee te maken. Volgens eerste onderzoek gaat het om xtc en mdma. Omroep Brabant meldt dat het lab werd ontdekt dankzij een anonieme tip.

Het laboratorium is gevonden in een loods achter een woning op het industrieterrein. Volgens een politiewoordvoerder hebben de bewoners van de woning niets te maken met het lab. De verdachte die is aangehouden, meldde zichzelf bij de politie en is vermoedelijk de verhuurder.

Medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) onderzoeken het lab.


Saudi-ArabiŽ heropent grens met Qatar voor hadj

Saudi-ArabiŽ heropent de grens voor Qatarese pelgrims die op bedevaartstocht willen naar Mekka. Het Saudische staatspersbureau zegt dat Qatarese pelgrims voor de hadj op kosten van de Saudische koning naar Mekka kunnen vliegen.

Begin juni verbraken Saudi-ArabiŽ, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein de diplomatieke banden met Qatar, omdat het land terroristen in de regio zou steunen. Ook de nieuwszender Al Jazeera in Qatar zou bijdragen aan de onrust. Saudi-ArabiŽ sloot daarop de grenzen met Qatar.

De vier Arabische landen dienden een lijst met eisen in waaraan Qatar zou moeten voldoen om de crisis te beŽindigen, maar daar weigert de Qatarese regering op in te gaan.

Einde

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij blij is met het openen van de Saudische grens voor pelgrims, maar eist dat het hier niet bij blijft; hij wil een einde aan alle boycotmaatregelen.

Dat de spanningen tussen Qatar en de vier andere Arabische landen nog niet voorbij zijn, blijkt wel uit een aankondiging van Bahrein dat het land een telefoongesprek onderzoekt tussen de premier van Qatar en een oppositieleider in Bahrein die een celstraf van negen jaar uitzit voor zijn rol bij protesten in 2011.

De hadj in Mekka begint eind volgende week. Er komen jaarlijks miljoenen islamitische pelgrims op af.


Belgische burgemeester wil af van straatnaam collaborateur

De burgemeester van de Belgische plaats Lanaken wil een straatnaam af omdat deze verwijst naar een schrijver die de kant van de nazi's koos tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om de Cyriel Verschaevestraat. Die kreeg zijn naam in de jaren 70 en ligt in een wijk waarin de straten vernoemd zijn naar schrijvers. Verschaeve kreeg een straat vanwege zijn verdiensten tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij kritische brieven naar koning Albert I stuurde namens Belgische soldaten die zich niet gehoord voelden door de koning.

Vlucht naar Duitsland

In de jaren 30 en 40 sympathiseerde hij met nazi-Duitsland. In 1940 schreef hij daarover in zijn werk Het Uur van Vlaanderen. In 1944 werd hij door de SS geŽvacueerd naar Duitsland, waar hij adviseur werd van de Vlaamse Landsleiding. Dat was een alternatieve Vlaamse regering die de toekomst ontwierp voor een nationaalsocialistisch Vlaanderen, dat mogelijk zou zijn ontstaan als Duitsland de oorlog had gewonnen.

Verschaeve werd in 1946 in BelgiŽ bij verstek tot de doodstraf veroordeeld wegens collaboratie. Verschaeve keerde nooit meer terug naar BelgiŽ. Na de oorlog vestigde hij zich in Oostenrijk, waar hij in 1949 overleed.

"Verschaeve schreef mee aan de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog", zegt burgemeester Marino Keulen op de Vlaamse radio. "Hij zat helemaal in het foute kamp tijdens de oorlog. Daarmee wil de gemeente Lanaken niet geassocieerd worden."

Beelden VS

Ook in de VS is een discussie gaande over vernoemingen naar mensen met een verleden in de Amerikaanse burgeroorlog. Steeds meer standbeelden van generaals worden weggehaald, omdat ze volgens tegenstanders herinneren aan het slavernijverleden in de VS.

In Durham, North Carolina, haalden activisten een standbeeld neer van een soldaat uit de burgeroorlog. De protestactie was georganiseerd naar aanleiding van het racistische geweld in Charlottesville van afgelopen weekend. Het protest daar was gericht tegen de voorgenomen verwijdering van een standbeeld van Robert E. Lee, een generaal van de zuidelijke staten.


Vrouw vindt verlovingsring na 13 jaar om wortel in moestuin

Een hoogbejaarde Canadese heeft haar verlovingsring die ze jaren geleden kwijtraakte, teruggevonden op een bijzondere plek. Het sieraad zat om een wortel in haar moestuin.

Mary Grams (84) uit de plaats Armenia dacht dat ze haar ring nooit meer zou terugzien. Het juweel glipte dertien jaar geleden van haar vingers terwijl ze onkruid aan het wieden was. "Ik heb toen overal op handen en knieŽn gezocht", vertelt ze.

Ze durfde niet tegen haar man te zeggen dat ze de ring, die ze in 1951 had gekregen, kwijt was. Grams kocht een goedkope vervangingsring en hield het tot zijn dood geheim. Alleen haar zoon wist dat ze de echte ring kwijt was.

Haar schoondochter vond het sieraad een paar dagen geleden tijdens het oogsten van wortels uit de moestuin bij het huis waar zij en de zoon van Grams inmiddels wonen. Ze zag de ring rond een van de wortels. "Het kon niet anders dan dat die van mijn schoonmoeder moest zijn, omdat er nooit andere vrouwen hier hebben gewoond."

De zoon van Grams herkende de ring en bracht hem terug naar zijn moeder. De vrouw is van plan de ring weer te dragen. Na een beetje schoonmaakwerk ziet het sieraad er volgens Grams weer uit zoals dertien jaar geleden.

Het is niet de eerste keer dat een ring op deze manier wordt teruggevonden. Vorig jaar trok een man van 82 zijn verloren trouwring na drie jaar uit de grond.


Zuid-Afrika laat Zimbabwaanse presidentsvrouw niet gaan

De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe mag Zuid-Afrika niet verlaten. De autoriteiten hebben aangekondigd dat ze bij de grens zal worden tegengehouden als ze dat probeert. Zuid-Afrika wil eerst bepalen of Mugabe terecht moet staan voor de mishandeling van een vrouw in een hotel in Johannesburg.

Volgens een Afrikaans persbureau heeft de Zuid-Afrikaanse regering de grenspolitie de opdracht gegeven de first lady tegen te houden als ze probeert naar haar eigen land te komen.

Eerder meldden Zimbabwaanse overheidsbronnen dat de presidentsvrouw alweer terug was in eigen land, maar dat klopt dus niet.

Bijstaan

Ondertussen is ook de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zelf in Zuid-Afrika. Hij landde gisteravond op een luchtmachtbasis in Pretoria. Over een paar dagen is er een regionale top van Afrikaanse landen, maar waarschijnlijk is Mugabe eerder gekomen om zijn vrouw bij te staan.

De 52-jarige Grace Mugabe, die in eigen land wordt gezien als mogelijke opvolger van haar 93-jarige man, zou een fotomodel afgelopen weekend een klap met een stekker hebben gegeven in een luxe hotel in Johannesburg. De presidentsvrouw doet nu een beroep op diplomatieke onschendbaarheid maar de Zuid-Afrikaanse autoriteiten weten nog niet of ze haar die status willen verlenen.

Een advocaat van het 20-jarige model dat door Grace Mugabe geslagen zou zijn heeft aangekondigd mogelijk naar het Hooggerechtshof te stappen als de Zimbabwaanse first lady onschendbaarheid krijgt.

Schikken

De diplomatieke rel krijgt veel aandacht in Zuid-Afrika. De voormalig openbaar aanklager die de paralympische sporter Oscar Pistorius achter de tralies kreeg, heeft aangeboden het 20-jarige slachtoffer te vertegenwoordigen. Volgens haar heeft de familie van het model een aanbod gekregen om de zaak stilletjes te schikken in ruil voor een schadevergoeding, maar is dat afgewezen.


Meerderheid zorgsites onbeveiligd, privacy-autoriteit dreigt met boetes

Twee op de drie sites van zorginstellingen en apotheken zorgen niet voor een veilige verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation onder ruim 22.000 sites van zorginstellingen. Zo'n beveiligde verbinding is te herkennen aan een slotje in de browser.

"Onder meer de geestelijke gezondheidszorg, verloskundigen, thuiszorg en fysiotherapie doen het niet goed", zegt Arjan El Fassed van de Open State Foundation. Minder dan een kwart van de websites in die sectoren dwingt een veilige verbinding af. "Dat betekent dat kwaadwillenden zouden kunnen meelezen", aldus El Fassed.

Ziekenhuizen en huisartsen doen het relatief goed: respectievelijk 68 en 61 procent van die instellingen dwingt wel een beveiligde verbinding af.

Meelezen is al een privacy-risico als websites enkel informatie aanbieden, omdat kwaadwillenden dan mogelijk kunnen zien welke pagina's een internetter bezoekt. Als sites van zorginstellingen een contact- of aanmeldingsformulier hebben, dan moet de verbinding sowieso versleuteld worden, zegt adjunct-voorzitter Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

In dat geval zouden kwaadwillenden gevoelige informatie als herhaalrecepten, BSN-nummers en verwijsbriefjes kunnen onderscheppen. "Als je persoonsgegevens verwerkt, moet je ervoor zorgen dat niemand anders mee kan kijken", aldus Tomesen. "Doe je dat niet, dan is dat in strijd met de wet."

De privacywaakhond heeft zorginstellingen al vaker gewaarschuwd dat ze gegevens goed moeten beveiligen, en hint er nu op actie te ondernemen. "Het is ons al jaren menens. Dwangboetes liggen desnoods klaar, maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn", aldus Tomesen. "Wij zijn ervoor om dit te handhaven."

Veel zorginstellingen hebben een contact- of aanmeldingsformulier waar mensen herhaalrecepten kunnen achterlaten of een afspraak kunnen maken. "De inhoud daarvan kan heel veel zeggen over jou als persoon", zet Tomesen. "Dat geldt ook voor websites die alleen maar informatie aanbieden. De zorgaanbieder moet ervoor zorgen dat dit veilig kan."

Nu wel geregeld

Een van de zorgorganisaties die tot voor kort een onbeveiligde verbinding had, is GGZ-instelling Lievegoed. "Nu is onze website beveiligd", zegt Hans Kompanje, de privacy officer van die instelling. "Tot voor kort was dat niet zo", geeft Kompanje toe.

"We hebben op onze website een mogelijkheid voor patiŽnten om zich aan te melden", zegt Kompanje. Informatie die via dat formulier werd verzonden, was tot afgelopen maandag onversleuteld en kon worden onderschept. Na melding van de NOS werd de verbinding ingesteld, maar volgens Kompanje stond dat al op de planning.

Kompanje wordt ingehuurd door zorginstellingen om de beveiliging op te schroeven. Bij andere zorginstellingen ziet hij hetzelfde, zegt hij. "Veel zorginstellingen zijn zich niet bewust van de gevaren", zegt Kompanje. "Wat ze vergeten, is dat ze heel vaak persoonsgegevens van patiŽnten verwerken."

Het Lievegoed kwam de onveilige verbinding op het spoor bij de voorbereidingen op een nieuwe, Europese privacywet die volgend jaar ingaat. In het kader van die wet moeten zorginstellingen een privacy officer als Kompanje instellen, al kan een onbeveiligde verbinding ook volgens de huidige wet al niet door de beugel.

"Je moet volgens de wet persoonsgegevens adequaat beveiligen", aldus ict-jurist Arnoud Engelfriet. "De nieuwe wet verandert daar eigenlijk niet zoveel aan. Met medische gegevens staat buiten kijf dat gegevens versleuteld moeten zijn."

Andere zorginstellingen zijn nog niet zo ver als het Lievegoed. Zo heeft zorginstelling in de regio Alkmaar nog een onbeveiligd formulier online staan, waar onder meer wordt gevraagd naar psychische aandoeningen en het gebruik van medicatie.

"Ik geloof niet dat onze zorginstelling geen beveiliging heeft", reageert een manager van de zorginstelling verbaasd.

De PatiŽntenfederatie Nederland is geschokt door de bevindingen, laat een woordvoerder weten. "Je mag toch verwachten dat kwetsbare patiŽntgegevens veilig worden opgeslagen. Dat blijkt in een zeer groot aantal gevallen niet zo te zijn. Dat is kwalijk", zegt directeur Dianda Veldman.

Wifi-hotspots

Kwaadwillenden zouden kunnen meekijken als ze op de een of andere manier toegang kunnen krijgen tot de internetverbinding van een slachtoffer. Dat kan bijvoorbeeld op openbare wifi-hotspots, waar iedereen het internetverkeer kan onderscheppen. Wanneer een site goed versleuteld is, is dat praktisch onmogelijk.

De branchevereniging van fysiotherapeuten, een van de sectoren die er slecht uit komt, noemt het beeld dat het onderzoek van de Open State Foundation schetst 'herkenbaar' en' onwenselijk'. De collectieve branchevereniging van de zorg wilde niet reageren op een verzoek van de NOS.

Eerder onderzocht de Open State Foundation de beveiligde verbinding van overheidssites. Slechts 44 procent ondersteunde een beveiligde verbinding. Inmiddels is dat 66 procent.


'Vergunningenstelsel nodig voor crowdfunding'

De Autoriteit FinanciŽle Markten vindt dat het volgende kabinet direct aan de slag moet met nieuwe wetgeving voor crowdfunding. De risico's die de particuliere investeerders daarbij lopen zijn niet altijd even duidelijk en ook kunnen rendementen veel lager uitvallen dan beloofd.

AFM-bestuurder Gerben Everts vindt het dan ook belangrijk "dat er een eerlijker verhaal komt over het daadwerkelijke rendement en ook dat de risico s gedurende de rit al zichtbaar worden en niet pas aan het einde van de rit." Daarom pleit de toezichthouder voor een nieuw vergunningenstelsel speciaal voor de crowdfunding-platforms.

Nu is er nog geen wetgeving op maat voor de crowdfunding-platforms. De vorm van toezicht verschilt per platform. Particulieren beleggen via crowdfunding-platforms op internet zo'n 400 miljoen euro in bedrijven en projecten die meestal geen of te weinig geld krijgen van de bank.

Eerder al aanscherping regels

De AFM maakte eerder deze maand al een aanscherping van de regels rondom crowdfunding bekend, maar die gingen volgens betrokkenen lang niet ver genoeg. De AFM lijkt de kritiek serieus te nemen en komt vandaag dus met een oproep tot nieuwe wetgeving die veel verder gaat. In buurlanden is het toezicht al veel beter geregeld.

Brancheorganisatie Crowdfunding Nederland staat achter de oproep van de AFM aan het toekomstige kabinet. "Je hebt een wet nodig om te zorgen dat iedereen, op dezelfde manier, het goed gaat regelen", zegt Simon Douw, directeur van de branchevereniging Nederland Crowdfunding. "Het is heel fijn dat er in het begin van crowdfunding nog niet heel strenge wetten waren maar nu de markt volwassen is wordt het belangrijk dat we het goed gaan regelen."

Geld kwijt als platform failliet gaat

Niet alleen bedrijven waarin wordt geÔnvesteerd kunnen failliet gaan, maar ook de crowdfunding platforms zelf kunnen failliet gaan. Lex van Teeffelen, lector financieel economische advisering aan de Hogeschool Utrecht, waarschuwt voor de mogelijke gevolgen: "Als een platform onderuitgaat, kan dat betekenen dat investeerders hun administratie en geld kwijt zijn".

Hierop is volgens Van Teeffelen nu veel te weinig toezicht. "De meeste crowdfunding-platforms in Nederland onttrekken zich aan het doorlopende financiŽle toezicht van de AFM dankzij hun ontheffingen. Daarnaast ontbreekt bij 70 procent van de platforms belangrijke informatie over de handelwijze als het platform failliet gaat."

Volgens de branche-organisatie is het belangrijk dat bij een faillissement van een platform de administratie niet verloren gaat en de aflossingen gewoon door kunnen gaan. Simon Douw: "Als het lukt dat in de wet te regelen is dat heel goed. Veel platforms hebben het netjes geregeld maar niet iedereen want daar is nu dus geen wet voor."

Lagere rendementen

Van Teeffelen heeft onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke opbrengst van investeringen via crowdfunding-platforms. Die zouden, met 3 tot 4 procent, lager liggen dan veel platforms aangeven. Hij pleit voor meer transparantie op het gebied van de nettorentes en de kosten. Ook zouden de platforms inzicht moeten geven in hun eigen kaspositie.

Naast strengere regels wil de branche organisatie ook dat bepaalde vormen van crowdfunding fiscaal aftrekbaar worden. Daarin worden ze gesteund door Van Teeffelen. Hij vindt dat financiering van vermogen zoals aandelen aftrekbaar moet worden gemaakt van de belasting. Juist ook via crowdfunding-platforms.


Hofman mag BOOS-video over ruzie met huisbaas online zetten

BNN-presentator Tim Hofman mag de YouTube-uitzending waarin hij het aan de stok krijgt met een Nijmeegse huisbaas uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald in een kort geding dat was aangespannen door die huisbaas, vastgoedhandelaar Ton Hendriks.

Hij wilde voorkomen dat Hofman de uitzending vandaag om 16.00 uur op zijn YouTube-kanaal #BOOS zou plaatsen. De rechtbank vindt een verbod niet nodig. Dat gebeurt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en dat is hier niet aan de orde, meldt de rechtbank. Ook speelt mee dat het incident al bekend is bij het publiek.

Hofman en zijn cameraman raakten maandag gewond in het kantoor van Hendriks. Ze waren zonder afspraak langsgegaan in verband met een klacht van een huurster.

Het is niet duidelijk wat zich in het kantoor afspeelde, maar Hofman liep een gebroken kaak op en ook zijn cameraman moest in het ziekenhuis worden behandeld. Hofman, de cameraman, een redacteur en de omroep BNN-VARA hebben aangifte gedaan tegen de huisbaas. Die heeft op zijn beurt de presentator aangeklaagd.


Spoorverzakking Duitsland funest voor vrachttreinen uit Rotterdam

Door een spoorverzakking in Duitsland konden honderden goederentreinen vanuit onder meer Rotterdam de afgelopen dagen niet op hun bestemming komen. Tussen Karlsruhe en Baden-Baden is bij de bouw van een nieuwe spoortunnel onder het bestaande spoor de grond verzakt. Het is een van de belangrijkste routes in Europa voor goederentreinen.

Nederlandse goederenvervoerders en het Havenbedrijf Rotterdam maken zich grote zorgen over de spoorverzakking. Op zijn vroegst is het spoor op 26 augustus weer gerepareerd, maar er wordt gevreesd dat het nog langer gaat duren.

De zaak wordt nog eens bemoeilijkt doordat een aantal omleidingsroutes door werkzaamheden ook buiten dienst zijn. Er worden nog wel andere omleidingsroutes gebruikt, maar die leiden tot flinke omwegen.

Aorta

De vervoerders noemen deze route de aorta van het Europese spoorgoederenvervoer. De schade door de stremming bedraagt volgens de branche zo'n 10 miljoen euro per week.

De spullen die via het stuk spoor vervoerd hadden moeten worden, worden nu onder meer met vrachtwagens of de binnenvaart op hun plaats van bestemming gebracht.


Zeker veertig mensen dood bij aardverschuiving Congo

Bij een aardverschuiving in Congo zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Honderden mensen worden vermist, melden autoriteiten in het gebied.

De modderstroom werd veroorzaakt door zware regenval, zei een lokale bestuurder tegen het persbureau AFP. Een deel van een berg schoof gisteren naar beneden en bedolf een vissersdorp in de provincie Ituri, in het noordoosten van Congo.

Gisteren werden al 28 mensen begraven. Vandaag zijn nog twaalf lichamen gevonden. Er is een grote reddingsoperatie op touw gezet voor de honderden vermisten.

In Sierra Leone kwamen maandag bij een aardverschuiving meer dan 400 mensen om.


Man tankt 26 keer zonder te betalen

In Oosterhout is een 36-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht 26 keer getankt te hebben zonder te betalen.

Agenten herkenden de man van camerabeelden. Het lukte eerder niet om hem aan te houden, omdat hij tijdens het tanken verschillende valse kentekenplaten gebruikte. Het was daardoor moeilijk om hem op te sporen.

Een medewerker van een tankstation in Oosterhout vertelt aan Omroep Brabant dat het ongeveer eens per maand gebeurt dat iemand doorrijdt zonder te betalen. "Meestal hebben we wel een kenteken, maar als het een valse is, wordt het lastig. Dan kunnen we er eigenlijk niks mee."


Verzekeraars willen extra inspecties uitvoeren om stalbranden te voorkomen

Nederlandse verzekeraars willen onderzoeken of zij extra risicocontroles bij veehouderijbedrijven kunnen uitvoeren. Door bijvoorbeeld naar de elektra te kijken willen zij meer schade en dierenleed door stalbranden voorkomen, maakt de koepelorganisatie van de verzekeraars bekend.

De vier stalbranden in de afgelopen vier weken zijn de aanleiding om de risico's in de stallen nog eens extra tegen het licht te houden, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

"Het is de bedoeling dat een risicodeskundige langsgaat en er met een frisse en kritische blik naar kijkt. Daarna hopen we de ondernemers te kunnen adviseren over maatregelen die zij kunnen nemen", zegt de woordvoerder.

Er zijn verzekeraars die standaard periodieke inspecties uitvoeren bij de verzekerde bedrijven, maar daar staan deze nieuwe controles los van. De mogelijk inspecties zijn afgestemd met LTO, de brancheorganisatie voor de veehouderij.

De afgelopen maand waren er een aantal grote stalbranden. Gisteren vloog in Swifterband een schuur met 40.000 kippen in brand en begin deze week was er een grote brand bij een veehouder in Agelo, waarbij honderden varkens en biggen omkwamen. Vorige maand was er een brand in een megastal in Erichem, waar 20.000 varkens omkwamen. Een brand in Nederweert kostte 76.000 kippen het leven.

Uit cijfers van Brandweer Nederland blijkt dat de afgelopen jaren het aantal stalbranden is toegenomen, net als het aantal dieren dat daarbij is gedood. Kortsluiting en werkzaamheden in stallen zijn de voornaamste oorzaken.

Een collectief van varkenshouders, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), pleitte na de brand van maandag voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de branden.

De uitkomsten willen de varkenshouders gebruiken om nieuwe branden te voorkomen.


Slachtoffers Sierra Leone begraven; Nederlander start hulpactie

De eerste slachtoffers van de modderstromen in Sierra Leone zijn begraven. Vandaag was er een massa-begrafenis, omdat de mortuaria in de hoofdstad Freetown overvol zijn. Afgelopen maandag kwamen meer dan 300 mensen om door verwoestende modderstromen. Nog altijd worden honderden mensen vermist. Hoop op overlevenden is er niet echt meer.

Daarmee komt ook de reddingsoperatie tot een einde, zegt Sunil Saigal, VN-coŲrdinator in Sierra Leone. "Het is nu prioriteit om de lichamen van de slachtoffers te bergen."

De autoriteiten willen dat de lichamen zo snel mogelijk begraven worden, omdat het erg warm is in het gebied en de angst voor de uitbraak van ziektes groot is. Ook de slachtoffers die nog niet geÔdentificeerd zijn wil de president zo snel mogelijk begraven.

"Een goed afscheid voorbereiden is er voor de nabestaanden niet bij. Het gaat allemaal heel snel", zegt Hidde Hoogendam in het NOS Radio 1 Journaal. Hij loopt stage bij een groot internationaal bedrijf in Sierra Leone.

Hidde maakt de gevolgen van de modderstromen van heel dichtbij mee. "Een aantal collega's is niet naar kantoor gekomen, omdat de begrafenissen zijn begonnen." Collega's van Hidde zijn niet bij de modderstroom omgekomen, maar veel van hen hebben wel familieleden verloren. "Drie neefjes van een directe collega zijn omgekomen. Ze waren 5, 7 en 9 jaar."

Als westerling merkt Hidde dat hij veel wordt aangesproken op straat. "Ze roepen de hele tijd 'white man, white man'. Of ik even kan komen helpen. Dat kan ik wel, maar aan de andere kant kan ik eigenlijk niks doen. Je voelt je machteloos."

Daarom is hij een actie gestart om geld in te zamelen, want volgens hem is er aan alles een tekort. "Het is voor mij moeilijk om tafels, stoelen, banken en kleding in te zamelen. Daarom heb ik via mijn Facebook-pagina een link gedeeld zodat iedereen geld over kan maken. Ik zorg dan dat het geld op een verantwoordelijke manier besteed wordt."

Kerken en scholen

Inmiddels heeft hij met zijn actie ruim 1000 euro opgehaald. Hij hoopt dat het snel meer wordt, want er zijn niet alleen producten nodig die in de eerste levensbehoefte voorzien. "Er is een heel dorp weggevaagd, dus ook alles in dat dorp moet terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan kerken en scholen. Alles."

Veel Sierra Leoners die dakloos zijn, wonen nu bij vrienden of familie. "Maar daar moeten ze op een gegeven moment ook weg, ze kunnen er niet voor eeuwig blijven wonen. Het geld is dus hard nodig."


Huisbaas die Tim Hofman kaakbreuk sloeg wil uitzending voorkomen

De Nijmeegse huisbaas die BNN-presentator Tim Hofman maandag een kaakbreuk zou hebben geslagen, heeft een kort geding aangespannen om de uitzending van het online programma #BOOS te voorkomen. Het is de planning dat het programma vanmiddag om 16.00 uur op YouTube wordt gezet. Vastgoedhandelaar Ton Hendriks probeert dat nu via de rechter tegen te houden.

Hofman ging voor #BOOS zonder afspraak langs bij het kantoor van Ton Hendriks in verband met een klacht van een jonge huurster. Wat zich daar precies heeft afgespeeld is niet duidelijk, maar Hofman en zijn cameraman raakten gewond.

Rietje

De presentator liep een gebroken kaak op en moet naar eigen zeggen zes weken door een rietje eten. Ook de cameraman moest in het ziekenhuis worden behandeld.

Hofman heeft aangifte gedaan tegen de huisbaas en Hendriks heeft op zijn beurt de presentator aangeklaagd. Ook de cameraman, een redacteur en BNN-VARA hebben aangifte gedaan tegen Hendriks.


Australische politicus zet kwaad bloed met boerka-stunt

De Australische politicus Pauline Hanson heeft veel ophef veroorzaakt door in een boerka in het parlement te verschijnen. Met de actie wilde de rechtse politicus een boerkaverbod afdwingen.

Hanson zat twintig minuten volledig bedekt in de vergaderzaal. In die tijd zei ze geen woord, tot ze eindelijk een vraag mocht stellen en de boerka uittrok. "Ik ben blij dat ik dit ding kan uitdoen, want dit hoort niet in het parlement", zei Hanson.

De oprichtster van de One Nation-partij strijdt al sinds de jaren 90 tegen met name asielzoekers. De afgelopen jaren verzette ze zich tegen islamitische kleding en de bouw van moskeeŽn.

Volgens Hanson vormt de boerka een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat ze volledig bedekt het parlement in kon komen zonder haar gezicht te laten zien, ziet Hanson als het bewijs daarvoor. "Terrorisme is een bedreiging voor ons land, veel AustraliŽrs zijn bang. Ik vraag daarom namens de meerderheid van het Australische volk om een boerkaverbod."

Schok

De actie van Hanson werd al gauw veroordeeld. In de zaal klonken geschokte reacties van andere senatoren. Aanvankelijk wisten ze ook niet zo goed wat ze met de situatie aan moesten, zegt correspondent Robert Portier. "Het is namelijk niet verboden om een boerka te dragen, maar je verwacht het natuurlijk niet van een rechtse politicus."

Na de vraag van Hanson of de Australische overheid nog werk ging maken van een boerkaverbod veegde de minister van Justitie George Brandis de vloer met haar aan. "Nee senator Hanson, we gaan de boerka niet verbieden. We hebben een half miljoen moslims in ons land, die kun je niet zomaar belachelijk maken."

Staande ovatie

Brandis benadrukte dat AustraliŽ de hulp van de moslimgemeenschap nodig heeft om het land veilig te houden. Ook daarom is het volgens hem niet gepast om moslims in het verdomhoekje te zetten. "Religieuze kleding bespotten is verschrikkelijk en ik zou u willen vragen om nog eens goed na te denken over wat u hebt gedaan."

Na zijn preek kreeg Brandis een staande ovatie van de rest van het parlement. Volgens Portier is de actie van Hanson waarschijnlijk een campagnestunt. "Ze wilde er aandacht mee trekken omdat er verkiezingen aankomen in haar deelstaat Queensland. En die aandacht heeft ze gekregen."


Rabobank: pluimveesector kan een stootje hebben

Geen of maar weinig pluimveehouders zullen failliet gaan door het fipronil-schandaal, want de sector is in zijn geheel gezond. Dat zegt topman Wiebe Draijer van de Rabobank.

"Een enkel faillissement is natuurlijk niet uit te sluiten", zegt Draijer. "Maar de sector heeft een goede buffer. We moeten ze nu helpen om deze moeilijke fase door te komen." Zo'n tachtig procent van de pluimveehouders is klant van Rabobank. Voor de bank is het dus van belang om de sector te helpen.

De bank biedt uitstel van afbetaling van kredieten en creŽert financiŽle ruimte om nieuwe kippen te kopen. "We bekijken per bedrijf wat de passende oplossing is", zegt Draijer.

Export

De export is erg belangrijk voor de Nederlandse pluimveesector: twee van de drie Nederlandse eieren gaan de grens over. Volgens de Rabo-topman is het van belang dat de export weer op het oude niveau komt. "Als er in het buitenland niet snel meer vertrouwen komt in het Nederlandse ei, kan dat flink in de papieren gaan lopen."

Dat beaamt Hubert Andela van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren Anevei. "De export komt schoorvoetend weer op gang, maar de imagoschade van het Nederlandse ei lijkt in het buitenland groter dan in eigen land."

Andela maakt zich vooral zorgen over de onderhandelingen met Duitse supermarkten, die in de herfst starten. "Nederlandse eierboeren hebben geen goede onderhandelingspositie. Eerst door de ophokplicht, en nu door het fipronil-schandaal."


'Duitse elite-soldaten brengen Hitlergroet op feestje'

Leden van de Duitse militaire elite-eenheid KSK hebben op een afscheidsfeestje van een commandant de Hitlergroet hebben gebracht. Ook hebben ze naar rechts-extremistische muziek geluisterd.

Dat meldt het onderzoeksprogramma Panorama van de Duitse publieke omroep ARD. De omroep baseert zich op ťťn bron, maar die is volgens hen betrouwbaar.

Op het feestje zou ook met varkenskoppen zijn gegooid, op een hindernisbaan met een Romeins-Middeleeuws thema. De anonieme bron, door de ARD Anna genoemd, zou zijn uitgenodigd door een bevriende KSK-soldaat om voor de commandant als hoofdprijs te dienen. Dat betekende dat zij seks met hem zou hebben.

Anna was hiermee akkoord gegaan en kreeg er geen geld voor. Het kwam niet tot seks omdat de commandant te dronken zou zijn geweest.

Rechts-extremistische rockgroep

Later op de avond klonk bij het kampvuur muziek van de band Sturmwehr, een rechts-extremistische rockgroep. Vlak voor het refrein, zei een oudere militair dat het tijd werd om de rechterhand te heffen en de Hitlergroet te brengen.

Vier militairen gaven volgens 'Anna' gehoor aan deze oproep, onder wie de commandant. Er zou sprake zijn geweest van een euforische stemming, waarbij uit volle borst met de muziek werd meegezongen.

Onderzoek

Het Duitse leger doet onderzoek naar de gebeurtenissen op het feest. Een woordvoerder heeft aan de ARD bevestigd dat er inderdaad met varkenskoppen is gegooid, maar wil zolang het onderzoek loopt geen uitspraken doen over de muziek en het brengen van de Hitlergroet.

Duidelijk is wel dat de KSK en het Duitse leger een groot probleem hebben als de beschuldigingen blijken te kloppen. Het Duitse leger kwam eerder dit jaar al negatief in het nieuws toen bleek dat een militair vermomd als vluchtelingen een aanslag wilde plegen om op die manier vreemdelingenhaat aan te wakkeren.


Kamerleden terug van reces om eiercrisis

De Tweede Kamer debatteert volgende week in het zomerreces over de eiercrisis. Een meerderheid van de Kamer wil van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam opheldering over de besmetting van Nederlandse eieren met fipronil.

Alleen de woordvoerders landbouw onderbreken hun zomervakantie, de rest van de Tweede Kamer hoeft niet naar Den Haag te komen.

Om bloedluizen te bestrijden hebben pluimveehouders hun stallen laten schoonmaken door het bedrijf Chickfriend. Daarbij werd een middel gebruikt waaraan de verboden stof fipronil was toegevoegd en dat is in de eieren terechtgekomen. Er moesten miljoenen eieren worden teruggeroepen en de export naar het buitenland stopte.

Chickfriend

De Kamerleden willen onder meer weten wat er precies is gedaan met de informatie van een tipgever aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De tipgever heeft in november 2016 gewaarschuwd voor het gebruik van fipronil in het bestrijdingsmiddel en toen ook al Chickfriend genoemd, maar pas in juni is de NVWA in actie gekomen.

In een brief aan de Tweede Kamer gisteravond erkennen de bewindslieden dat de tipgever al expliciet wees naar Chickfriend.

Eerder hebben Schippers en Van Dam gezegd de Kamer bewust niet op de hoogte te hebben gebracht van het mogelijk gebruik van fipronil in de pluimveesector. De tip maakte deel uit van een al lopend strafrechtelijk onderzoek en in het belang van dat onderzoek zweeg het kabinet.

Niet stemmen over moties

Het is nog onbekend welke dag de Kamerleden volgende week een zogenoemd algemeen overleg hebben. Zo'n debat is niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en er kan ook niet gestemd worden over ingediende moties. Voor een officiŽle stemming moet wel de hele Tweede Kamer aanwezig zijn. De kans bestaat dat het stemmen over fipronil-moties wordt uitgesteld tot begin september, als de Tweede Kamer weer aan het werk is.

Probleem is wel dat staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw op 1 september begint als lid van de Raad van Bestuur bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Sommige Kamerleden zeggen nu al dat Van Dam in dat geval later aan zijn nieuwe functie moet beginnen, omdat hij eerst het eierdebat volledig moet afronden.
Nu algemeen nieuws