Nieuws


++ Nieuws ++








Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |



NOS RSS reader

Na de oorlog krabbelde Sri Lanka op, maar echt rustig werd het nooit

"De hoop dat Sri Lanka vrij kan zijn van moordlustig terrorisme, is gerealiseerd." Zo sprak oud-president Mahina Rajapaksa van Sri Lanka het parlement toe op 16 mei 2009. Na een strijd van tientallen jaren waren de militante Tamiltijgers verslagen. Vandaag werd het land opgeschrikt door een serie aanslagen, waarbij zeker 207 doden en honderden gewonden vielen.

Sinds de onafhankelijkheid van Sri Lanka in 1948 bestaat er in het land een conflict tussen Tamils en Singalezen. Tamils zijn grotendeels hindoeÔstisch en voor een klein deel christelijk, en maken zo'n 18 procent van de bevolking van Sri Lanka uit. Ongeveer 75 procent van de bevolking is Singalees, daarmee is het de grootste etnische groep van het land. Singalezen zijn voornamelijk boeddhistisch.

De Tamilcultuur werd onderdrukt en toen Tamils in de jaren tachtig willekeurig werden vermoord, riep dat verzet op. De Tamiltijgers vochten in de periode die daarop volgde voor een onafhankelijk deel van Sri Lanka.

Steeds meer geweld

Onderzoeker Therese Onderdenwijngaard is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en komt al sinds de jaren zeventig in Sri Lanka. Zij zag het land veranderen door de jaren heen. "In de loop van de jaren werd het geweld meer en werd de oorspronkelijke reden van de strijd uit het oog verloren", vertelt ze. Aan de strijd van de Tamiltijgers kwam een einde toen in 2009 de leider werd doodgeschoten.

Het einde van de burgeroorlog betekende een opleving van de economie maar andere problemen bleven bestaan of keerden terug in een andere vorm. De vrede heeft Sri Lanka alles behalve rust gebracht.

"Rustig? Nee, het is alleen geen oorlog meer", zegt Onderdenwijngaard. "Het toerisme bloeit op. Maar de politieke verdeeldheid is heel groot. En daar gingen drie decennia van geweld aan vooraf."

Wat gebeurde er vandaag in Sri Lanka? Een overzicht:

"Na het verslaan van de Tamiltijgers werd president Rajapaksa als oorlogsheld gezien door de Singalese meerderheid. Maar de Tamilcultuur werd nog steeds onderdrukt", vertelt Onderdenwijngaard. "Tamilkinderen moesten op school in het Singalees zingen bijvoorbeeld. Er heerste een triomfantelijke sfeer en Rajapaksa duldde geen tegenspraak. Journalisten werden onderdrukt en ook vermoord."

Aan deze praktijken kwam een einde in 2015, toen huidige president Maithripala Sirisena aantrad. "Hij beloofde meer democratische vrijheden, maar dat betekende ook dat meer radicale elementen zich konden uiten." Onderdenwijngaard noemt de boeddhisten, die volgens haar nationalistische trekjes vertonen. En de militante Tamils die weer in het publieke debat verschenen.

"Dat was de keerzijde van de medaille", legt ze uit. "Sri Lankanen zijn over het algemeen politiek bewust en maken zich zorgen over de politieke verdeeldheid. Ze weten heel goed dat het land nog kwetsbaar is."

Waar het sinds het einde van de oorlog wel goed mee gaat, is het toerisme. Dat ziet de reisbranche ook terug, vertelt Evelien Collier van Talisman Travel. Ze is net een dag terug uit Sri Lanka en heeft gesproken met lokale organisaties en gidsen in het land. "Sinds een aantal jaren is Sri Lanka een erg populaire bestemming geworden. Ze noemen het ook wel het nieuwe Bali, maar vergeleken met Bali is Sri Lanka nog puur en authentiek."

De culturele driehoek is populair, volgens Collier. Dat is grofweg het gebied tussen Polonnaruwa, Anuradhapura en Dambulla. "Daar zijn veel tempels en andere monumenten. Ook de stad Kandy in het binnenland trekt veel bezoekers."

Op die culturele schatten is Sri Lanka zuinig. De regering doet er veel aan om deze inkomstenbron te stimuleren. "Veel oude monumenten werden gerestaureerd en er is geÔnvesteerd in hotels", vertelt correspondent Alette Andrť. "Er is veel moeite in gestoken en met resultaat: elk jaar komen er meer toeristen."

Meer toeristen zorgen voor meer werk. "In het luxesegment en daaronder werken erg veel mensen", ziet Collier. "Ik sprak een gids die vroeger op een theeplantage werkte. Dat vond hij stressvol en toen heeft hij zich laten omscholen tot gids."

Nu vijfsterrenhotels vandaag het doelwit waren, lijkt het of de aanslagplegers het hebben gemunt op rijken en toeristen. Maar van grote weerstand tegen toerisme is in Sri Lanka geen sprake, zegt Aletta Andrť. "Het is een hele belangrijke inkomstenbron dus die eventuele weerstand komt niet vanuit een belangrijk deel van de bevolking."

Collier voegt daaraan toe: "Als gevolg van de aanslagen zullen veel Sri Lankanen inkomsten mis gaan lopen, dat is extra wrang."

Uit welke hoek de aanslagplegers komen, is voor Onderdenwijngaard een raadsel. "Er is een soort zenuwachtigheid om het machtsspel en die is veel ingewikkelder dan in de jaren zeventig en tachtig. De oppositie is erg versplinterd en de corruptie is toegenomen. Welke groep zou in staat zijn om deze aanslagen te plegen? Ik weet het niet."


Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor aanslagen

De Sri Lankaanse autoriteiten hadden aanwijzingen dat in het land aanslagen zouden worden gepleegd. Premier Wickremsinghe zegt in reactie op de bloedige aanslagen van vandaag dat er informatie was binnengekomen, maar dat daarmee te weinig is gedaan. Hij laat onderzoeken waar het fout is gegaan.

Volgens de minister van Sport waarschuwde het hoofd van de politie collega's tien dagen geleden al voor aanslagen op prominente kerken. De aanslagen zouden worden beraamd door een onbekende islamitische groep, National Thowheeth Jama'ath (NTJ). De politie wil de berichten niet bevestigen.

Er is nog veel onduidelijk over de daders van de aanslagen van vandaag, waarbij zeker 207 mensen omkwamen onder wie een Nederlandse. Er zijn dertien verdachten opgepakt, maar over hun achtergronden is niets bekendgemaakt. Ook is de verantwoordelijkheid niet opgeŽist. Wel staat vast dat ze gecoŲrdineerd waren, zegt correspondent Aletta Andrť.

Moslims en boeddhisten

De vrees is dat de aanslagen het geweld in het land weer doen oplaaien. In Sri Lanka woedde bijna dertig jaar een burgeroorlog tussen het leger en de Tamiltijgers. Aan de strijd kwam in mei 2009 een einde toen de leider van de Tamiltijgers werd doodgeschoten.

Sindsdien was het relatief rustig in het land. Wel waren er incidenten van geweld tussen moslims en boeddhisten. Naar aanleiding van het geweld is geregeld de noodtoestand uitgeroepen.

Boeddhisten, die de meerderheid vormen in Sri Lanka, beschuldigen moslims ervan dat ze hun geloof willen doordrukken en dat ze vernielingen aanrichten aan boeddhistische gebouwen. Moslims zeggen op hun beurt dat ze worden aangevallen door boeddhisten.


Exitpoll: komiek Zelensky wint presidentsverkiezingen OekraÔne

De presidentsverkiezingen in OekraÔne zijn gewonnen door de komiek en acteur Volodymyr Zelensky. Uit een exitpoll blijkt dat hij zijn tegenstander, zittend president Porosjenko, ruimschoots heeft verslagen.

Volgens de exitpoll heeft Zelensky in de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen meer dan 73 procent van de stemmen gekregen. Hij had de eerste ronde, drie weken geleden, ook al ruim gewonnen.

Porosjenko heeft zijn verlies inmiddels erkend. Hij zegt dat Zelensky hem overtuigend had verslagen en dat hij volgende maand zal aftreden. Ook zegt hij dat hij actief zal blijven in de politiek.

Tv-serie

Inhoudelijk willen de twee kandidaten ongeveer hetzelfde, bleek in de campagne. Ze pleitten beiden onder meer voor een einde aan de strijd in Oost-OekraÔne, teruggave van de Krim en meer samenwerking met het Westen. De campagne draaide dan ook vooral om de persoonlijkheden van de kandidaten.

De 41-jarige Zelensky speelt in een populaire tv-serie een leraar die president wordt en de strijd aanbindt met corruptie. Politieke ervaring heeft hij niet. Dat laatste gebruikte zijn tegenstander Porosjenko in de campagne om stemmen te trekken.

Op zijn beurt zei Zelensky over de president dat die in het geheim banden onderhoudt met Rusland. Ook verweet hij de oud-zakenman Porosjenko dat die steenrijk is in een land waarin de koopkracht van burgers al jaren daalt.


Kleuter die uit kermisattractie viel weer thuis

Het jongetje dat gisteravond in het Limburgse dorp Helden uit een kermisattractie viel, heeft een hersenschudding. De burgemeester van de gemeente Peel en Maas heeft dat gezegd tegen RTL Nieuws. Gisteravond werd de jongen van 5 jaar door een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Vandaag mocht hij naar huis om verder te herstellen.

De exploitant van de attractie, een rupsbaan, zei tegen dagblad De Limburger dat de jongen tijdens de rit was gaan staan, zijn evenwicht had verloren en eruit was gevallen. Bij die val kwam hij met zijn hoofd op de stoep terecht.

De NVWA doet onderzoek naar het ongeluk. De rups, een attractie met aaneengeschakelde karretjes die snel in het rond rijden, heeft geen veiligheidsbeugels. Kort geleden was de attractie nog goedgekeurd, zegt de exploitant.

De kermis in Helden, die tot dinsdag duurt, is vandaag weer opengegaan.


Duizenden Marokkanen in Rabat de straat op tegen Rif-vonnissen

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Ze protesteren tegen de hoge celstraffen die de leiders van de protesten in het Rif-gebied hebben gekregen. De betoging is met 7000 tot 10.000 mensen groter dan verwacht, zegt correspondent Willemijn de Koning.

In deze video vertellen demonstranten waarom ze boos zijn:

Tientallen protestleiders kregen straffen tot twintig jaar cel voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. De meeste vonnissen werden deze maand in hoger beroep bevestigd. Gisteren protesteerden enkele honderden mensen in Den Haag ook tegen de straffen.

Achtergesteld

De betogers zijn er ook kwaad over dat de protestleiders die lange straffen hebben gekregen in isoleercellen zitten. Ze demonstreren ook tegen de beperking van de vrijheid van meningsuiting en onrecht in het algemeen.

In het Rif-gebied in het noordoosten van Marokko wordt al jaren geprotesteerd tegen de armoede, het gebrek aan werk, de achterstelling van het gebied en het gebrek aan voorzieningen zoals ziekenhuizen.

Politie en justitie treden hard op tegen de protesten in de Rif. Mensen die eraan meedoen of betogingen organiseren krijgen geregeld lange straffen.


Dode vrouw in Eindhovense woning, politie vermoedt misdrijf

Er is een dode vrouw gevonden in een appartement in Eindhoven. De politie vermoedt dat het om een misdrijf gaat. Een man is aangehouden.

De vrouw werd vanmiddag gevonden in een appartementencomplex met vier verdiepingen in het centrum van Eindhoven. Over de identiteit en de doodsoorzaak van het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.

Specialisten van forensische opsporing en de recherche doen onderzoek in de woning. Het onderzoek gaat nog geruime tijd in beslag nemen, laat de politie aan Omroep Brabant weten.


Nederlanders in Sri Lanka na aanslag: 'Surrealistische ervaring'

Zeker zes aanslagen en honderden doden en gewonden. Dat zijn de voorlopige, gruwelijke cijfers over de aanslagen in Sri Lanka. Op Paaszondag werden verspreid over het land zeker drie katholieke kerken en drie dure hotels aangevallen. Zeker ťťn Nederlander kwam om het leven. Veel Nederlanders maakten de incidenten van dichtbij mee.

Sri Lanka is een populaire bestemming voor Nederlandse vakantiegangers en ondernemers. Een van hen is David Bijker. Hij verblijft met zijn vrouw in Colombo. Ze ondersteunen er al bijna twintig jaar een kindertehuis. Ze kregen vanochtend droevig nieuws.

"We hoorden dat lokale vrienden van ons die aan het paasontbijt zaten in het Shangri-La Hotel, waar de explosies waren, zijn omgekomen", zegt Bijker.

Hij vreesde ook voor zijn vrouw, maar zij bleek gelukkig veilig te zijn. "Ik was op het moment van de aanslagen zelf met opnames bezig ten zuiden van Colombo. Mijn vrouw was onderweg van het vliegveld van Colombo naar het hotel en ik wist dat hotels doelwit waren. Ik heb dat hotel meteen gebeld en gelukkig waren zij en onze drie kinderen veilig. Toch waren de emoties heftig. Het is gebeurd op plekken waar wij vaak komen. Ik ben er afgelopen week nog geweest."

Bijker omschrijft de situatie na de aanslagen:

Bijker is met zijn gedachten vooral bij de lokale bevolking. "Verschrikkelijk voor deze mensen dat dit na jaren van oorlog weer gebeurt. Bijna tien jaar geleden kwam die oorlog tot een einde, nu worden deze mensen weer ondergedompeld in rouw."

Bijker blijft Sri Lanka bezoeken. "Het is een fantastisch land, de mensen zijn vriendelijk en ik kom er graag. Wat een paar idioten doen, verandert daar niets aan." Wel is hij bang dat het land de naweeŽn van de aanslagen nog lang zal voelen. "De kans dat dit een klap gaat zijn voor het toerisme en de economie is heel groot. Daar maak ik wel zorgen over. Maar op de lange termijn gaat het land hier bovenop komen. Het zijn zulke sterke mensen."

De zorgen van Bijker worden gedeeld door Eva van Doren-Reubsaet. De Nederlandse werkt bij een constructiebedrijf en woont nu twee jaar in Colombo. "Sri Lanka is uitgeroepen tot hťt toerismeland van 2019, maar ik ben bang dat de aanslagen de toeristen weleens kunnen afschrikken. Ik denk dat niemand dit zag aankomen. Een tijd geleden waren er nog wel relletjes in Kandy. Maar in Colombo heb ik me altijd heel veilig gevoeld."

Sri Lankaanse autoriteiten hebben de toegang tot sociale media als WhatsApp en Facebook afgesloten. "Er wordt veel nepnieuws verspreid via die kanalen", legt Van Doren-Reubsaet uit. "De oorlog werd pas zo'n tien jaar geleden beŽindigd. Er leven hier meerdere religies, groeperingen en minderheden. Ik denk dat juist op sociale media na dergelijke incidenten een enorme haat ontstaat en dat de overheid dat zoveel mogelijk wil beperken. Mensen wijzen graag een minderheid aan als schuldige."

'Surrealistische ervaring'

Ook David Kellerman is ondernemer in Sri Lanka. Hij heeft een theebedrijf en is momenteel voor een zakelijke trip in Colombo. "Op het moment van de aanslagen waren we in ons pension, we verblijven bij een paar lokale mensen in huis."

"We wilden vandaag richting het commerciŽle centrum gaan, naar Pettah Market, in de buurt van het Kingsbury hotel", zegt hij. "Toen we naar buiten wilden gaan kwamen onze gastheren net geschrokken binnen. We begrepen het eerst niet helemaal. Toen gaven ze aan: 'Bomaanslag, bomaanslag.' We hebben meteen het nieuws aangezet en zagen wat er aan de hand was. Het was een beetje surrealistisch."

Al snel werd de vraag opgeworpen wie achter de aanslagen zitten. "Er is weinig informatie beschikbaar. Niemand weet of het de Tamils waren, het oude conflict, of misschien IS of al-Qaida. Het was natuurlijk wel een aanslag gericht op katholieken en kerken." Enkele uren na de eerste aanslag maakte de Sri Lankaanse minister van Defensie Ruwan Wijewardene bekend dat de aanslagplegers zijn geÔdentificeerd. Het gaat volgens de minister om "terroristische groeperingen". Zeven mensen zijn opgepakt.

Er is inmiddels vervroegd een avondklok ingegaan, waardoor mensen niet meer naar buiten mogen. "In de uren na de aanslag was er de vrees dat er nog meer aanslagen zouden volgen", zegt Kellerman. "Volgens onze gastvrouw is de avondklok ingesteld omdat er nog jacht wordt gemaakt op daders. We wilden vanavond de trein pakken, maar we gaan nu morgenochtend."

Hij verwondert zich over de kracht van de Sri Lankaanse bevolking. "Mijn gastvrouw kreeg net te horen dat de moeder en dochter van een goede vriendin zijn overleden. Ze memoreerde ook meteen de oorlog die recent is afgelopen. Ze zei dat het veel oude beelden opriep. Het mooie is dat ze meteen vroeg waar ze bloed kon doneren. Sri Lankanen worden saamhorig op zulke momenten."


Opnieuw drukte bij Keukenhof, Rijkswaterstaat: 'Stop niet op vluchtstrook'

De Keukenhof is opnieuw niet meer te bereiken per auto. Het bloemenpark trekt ook vandaag weer ontzettend veel publiek. Mensen stopten vanochtend zelfs op de vluchtstrook van de A44 bij Lisse om foto's te kunnen maken van de bloemenvelden.

Door de stoppende auto's ontstond een file bij Kaag. Rijkswaterstaat waarschuwde via Twitter om niet te stoppen om foto's te maken.

'Blijf weg'

Gisteren konden auto's al niet meer terecht bij het bloemenpark doordat de parkeerplaats vol was. Het verkeer werd via dichtgeslibde wegen omgeleid. De Keukenhof adviseerde zelfs om niet langs te komen met Pasen. "De wegen in de Bollenstreek zijn niet gemaakt voor deze aantallen bezoekers en dat maakt het onverstandig om nu nog deze kant op te komen", liet Keukenhof-directeur Bart Siemerink weten. "De piek rond de paasdagen is erg hoog, we adviseren dus om ons park op een andere dag te bezoeken."

Zondagochtend rond 11:00 uur was het al druk richting de Keukenhof, meldt Omroep West. Bezoekers met de auto moesten rekening houden met minimaal een half uur vertraging.


Nederlandse vrouw (54) onder doden Sri Lanka

Bij de aanslagen in Sri Lanka is zeker ťťn Nederlander omgekomen. Het gaat om een vrouw van 54 die in het buitenland woonde, maar niet in Sri Lanka.

De vrouw werd gedood in het Cinnamon Grand Hotel in de hoofdstad Colombo, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar verluidt sloeg een zelfmoordterrorist toe aan het ontbijtbuffet in het hotel.

Minister Blok heeft op Twitter geschokt gereageerd op de aanslag. "Spreek afschuw uit over de aanslagen in Sri Lanka op deze Paaszondag. In 1 woord, verschrikkelijk", twittert Blok. Het ministerie staat in contact met de familie van het slachtoffer.

Buitenlanders

Bij de aanslagen op katholieke kerken en hotels in Sri Lanka kwamen vanochtend ten minste 207 mensen om het leven. Honderden mensen raakten gewond.

Lokale media melden dat er zeker 27 buitenlanders zijn omgekomen. Naast de Nederlandse vrouw waren het onder anderen Britten, Turken en een Portugees.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeŽist. Er zijn zeven arrestaties verricht. De achtergrond van de arrestanten is nog onduidelijk.

Het lijkt erop dat de daders zich hebben gericht op christenen en toeristen. In Colombo werden meerdere hotels getroffen en een kerk waar een paasviering aan de gang was. Ook op andere plekken in het land waren kerken doelwit.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka uitgebreid. Nederlanders wordt aangeraden de adviezen van de lokale autoriteiten goed in de gaten te houden.

Ook roept het ministerie Nederlanders op om aan familie en vrienden te laten weten dat zij veilig zijn. Dat kan onder meer via de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis. Via die site kan het thuisfront ook gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het gebied zijn.


Afgelaste paasvuren in Overijssel en Drenthe toch aangestoken

Zeker drie paasvuren die afgelast waren in Overijssel, zijn vannacht alsnog ontstoken. Onbekenden hebben de houtstapels aangestoken.

In Deldenerbroek mocht het vuur niet aan, meldt RTV Oost. Het zou te gevaarlijk zijn door de droogte in combinatie met de wind. De organisatie was gisteren nog flink in de weer met giertanks vol water om te voorkomen dat de stapel alsnog in vlammen zou opgaan. De brandweer moest eraan te pas komen om het vuur te blussen.

Ook in Steenwijkerland in de Kop van Overijssel en in Hardenberg werden ondanks een verbod paasvuren ontstoken. In Tubbergen mocht het paasvuur wel doorgaan, maar werd het vannacht al voortijdig ontstoken.

In Elim in Drenthe brandde afgelopen nacht ook een paasbult af. Het vuur was illegaal aangestoken, meldt RTV Drenthe. Een halfuur later werd een paar kilometer verderop nog een bult aangestoken. De organisatie van beide vuren vermoedt dat er een verband is tussen de illegale branden.


Grote brand in Waalhaven Rotterdam onder controle

In een bedrijfspand in de Rotterdamse Waalhaven is een grote brand uitgebroken. In de loop van de middag had de brandweer de brand onder controle. Lange tijd was in de wijde omgeving zwarte rook te zien.

De rook kwam uit het dak van een pand van Galvamť, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de oppervlaktebehandeling van metalen. Dat meldt RTV Rijnmond. Omwonenden kregen enige tijd het advies ramen en deuren te sluiten.

De brandweer rukte met meerdere wagens uit om de brand te blussen. Ook het droneteam van de brandweer en een patrouillevaartuig van Havenbedrijf Rotterdam werden opgeroepen.

Het is nog niet duidelijk hoe de brand kon ontstaan. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen.


Paus spreekt paaszegen uit en leeft mee met slachtoffers Sri Lanka

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak opgeroepen tot vrede en het neerleggen van wapens. Ook stond hij stil bij de aanslagen in Sri Lanka. Hij sprak van "wreed geweld".

"Met grote droefheid heb ik het bericht vernomen van de ernstige aanslagen die juist met Pasen zo veel leed hebben veroorzaakt", zei hij tegen de tienduizenden aanwezigen op het Sint-Pieterplein in Vaticaanstad.

In zijn paaszegen stond de paus stil bij Sri Lanka:

Franciscus zei mee te leven met de slachtoffers en de mensen die tijdens de aanslagen in katholieke kerken in gebed waren. "Ik bid voor de gewonden en iedereen die lijdt onder deze dramatische gebeurtenis".

Wapens neerleggen

Verder riep hij op om wereldwijd de wapens neer te leggen. "Moge Hij die ons vrede geeft, het lawaai van de wapens doen zwijgen."

Paus Franciscus stond ook stil bij slachtoffers van conflicten in onder meer SyriŽ, Jemen, Sudan en OekraÔne. Over de opgelaaide strijd in LibiŽ zei hij dat er voor dialoog moet worden gekozen. "Kies niet voor onderdrukking. Voorkom het openrijten van de wonden van tien jaar conflicten en politieke instabiliteit", zei hij. Daarna sprak hij de traditionele paaszegen voor de stad Rome en de wereld (urbi et orbi) uit.

Nederlands tintje

Zoals gebruikelijk is het Sint-Pietersplein vandaag versierd met Nederlandse bloemen, waar de paus ons land voor bedankte.

Voordat ze op transport gingen, werden de duizenden bloemen dinsdag ingezegend door bisschop Hans van den Hende. Donderdag kwamen de bloemen aan in Rome.


Niet iedereen is welkom op de nieuwe Marker Wadden

Moerasandijvie, de kluut, de dwergstern en ontelbare insecten. Op de nieuwe Marker Wadden, die vanaf dit weekend ook voor toeristen te bezoeken zijn, barst het al van het leven. Natuurmonumenten kijkt met veel interesse naar hoe nieuwe planten en dieren zich vestigen op de eilanden. Maar niet alle natuur wordt met open armen ontvangen.

Als je projectdirecteur Roel Posthoorn vraagt welke soort hij echt niet wil zien op de nieuwe eilanden is dat de kleine waterteunisbloem. "Die ziet eruit als een schattig plantje, maar kan binnen een paar jaar het hele gebied compleet overwoekeren." Posthoorn zag dat gebeuren op Tiengemeten, het eiland in het Haringvliet, waar hij eerder werkte. "We zijn jaren bezig geweest om de schade te beperken. Dus die willen we niet."

Watercrassula is er ook zo een. Posthoorn: "Dat zijn allemaal planten die mensen leuk vinden voor in de vijver, maar die dan 'ontsnappen' aan poten van vogels bijvoorbeeld."

De vraag hoe de Marker Wadden er dan wel uit moeten zien, probeert Natuurmonumenten toch zoveel mogelijk open te laten. "We zijn vooral nieuwsgierig naar wat er gebeurt. We gaan het plaatje niet te veel inkleuren."

Het is niet mogelijk om helemaal te voorkomen dat ongewenste soorten zich vestigen op de Marker Wadden. "Maar we gaan wel voorkomen dat ze zich verder verspreiden. Het ministerie heeft een lijst met plant- en diersoorten opgesteld en als je die aantreft in je gebied, dan moet je die zelfs bestrijden."

Dieren

Wat dieren betreft zijn er geen absolute bezwaren tegen een bepaalde soort. "Muskusratten kunnen de dijken bedreigen dus die zullen we aanpakken. En verder zijn er bepaalde roofdieren die een heel grote invloed kunnen hebben op de rest. Vossen bijvoorbeeld, die vogels bedreigen. En mantelmeeuwen die veel kuikens eten."

Verder zouden de otter en de bever zich kunnen vestigen op de Marker Wadden. "Die kunnen goed zwemmen. Maar voorlopig is er nog geen eten voor ze te vinden. En de wolf? Daar zijn de wadden echt veel te klein voor."

De mens is wťl welkom, althans: voor een dagdeel. Bezoekers die met de nieuwe pont naar de Marker Wadden komen, mogen niet langer blijven.

De mens hoeft geen bedreiging te zijn voor de dieren en planten op de eilanden. "We hebben de wandelpaden zo ver uit elkaar gelegd dat de vogels er geen last van hebben. Vier van de vijf eilanden zijn trouwens sowieso ontoegankelijk."

Tegen de plantensporen en dieren die mogelijk met de veerboot op het eiland kunnen komen, wordt niet hard opgetreden. Er komen bijvoorbeeld geen desinfecterende spuitbussen bij de ingang. "Je houdt altijd een risico. We kunnen wel doen alsof het ongerepte en pure natuur is, maar de natuur in Nederland is al beÔnvloed door mensen. Daar zijn de Marker Wadden ook een voorbeeld van. Maar er is wel over nagedacht. We zijn er zuinig op."


Wekdienst 21/4: aanslagen in Sri Lanka en Pasen

Goedemorgen! Bij aanslagen in Sri Lanka zijn meer dan honderd doden en honderden gewonden gevallen. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. Verder horen we vandaag het urbi et orbi en is in OekraÔne de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Het wordt vandaag een zonnige dag. De temperatuur loopt op van 20 graden in het noorden tot zo'n 24 graden in het zuiden. Morgen wordt het nog iets warmer, vanaf woensdag is er kans op regen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Vandaag is in OekraÔne de tweede ronde in de presidentverkiezingen. Het gaat tussen de zittende president Porosjenko en de acteur en komiek Zelensky.

Het is Pasen en dus spreekt de paus de zegen urbi et orbi uit. De paasmis van de Notre-Dame is verplaatst naar een ander groot kerkgebouw in Parijs, de Saint Sulpice. De Amstel Gold Race wordt vandaag gereden. Het is de 54ste editie van de Limburgse wielerklassieker. Mathieu van der Poel doet er voor het eerst aan mee. De paasvuren die door mogen gaan worden vandaag ontstoken. Door droogte zijn veel paasvuren afgelast, gemeenten vinden het risico op brand te groot. Er wordt al veel stankoverlast gemeld.

Wat heb je gemist?

Bij aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka zijn zeker 100 doden en nog eens honderden gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlandse toeristen.

Volg hier ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

Babylijkje gevonden in bos Duitse deelstaat ThŁringen: het is vooralsnog niet duidelijk wat het geslacht is van het kind en waar de baby vandaan komt. Gevechten ten zuiden van Tripoli, luchthaven op slot: de regering zegt dat het leger begonnen is met een offensief tegen militante groeperingen gelieerd aan krijgsheer Haftar, die de hoofdstad wil innemen. Automobilisten rijden dwars door sporen ongeluk A2: ondanks een afzetting van de politie reden negentien mensen over de rechterrijstrook.

En dan nog even dit:

Hij kwam, zag, overwon en ging eraf met rood. Het duel FC Groningen-Ajax (0-1) werd de wedstrijd van invaller Klaas-Jan Huntelaar.

De Ajax-spits maakte de winnende goal en trok zijn shirt uit bij het juichen. Hij kreeg daarvoor een gele kaart, wat hem een paar minuten later duur kwam te staan toen hij na een stevige overtreding met twee keer geeld van het veld werd gestuurd.

Hij reageert tegenover onze verslaggever:

Fijne dag!


Weer handgranaat gevonden in Spuistraat Amsterdam; ook explosief in Utrecht

In Amsterdam en Utrecht zijn vannacht handgranaten gevonden. In de hoofdstad was het voor de tweede keer in een etmaal raak in de Spuistraat. Het explosief werd rond 03.30 uur vlak bij een coffeeshop ontdekt. De granaat is weggehaald door de Explosieven Opruimingsdienst.

Gisteren werd op ongeveer dezelfde plek ook al een handgranaat gevonden. Een schoonmaker zag hem liggen en belde de politie. Wie de granaten heeft neergelegd en waarom is nog niet bekend.

Eerder deze maand ontplofte er in de Spuistraat een granaat bij de club Mad Fox. Die is toen per direct gesloten.

Autobedrijf Utrecht

Ook in een bedrijfspand op industrieterrein Nieuw Overvecht in Utrecht is afgelopen nacht een handgranaat gevonden. De EOD heeft het explosief onschadelijk gemaakt. Over de achtergrond is niets bekend.


Stankoverlast en brandlucht door Duitse paasvuren

Vanwege paasvuren in Duitsland was de luchtkwaliteit in delen van Nederland vanochtend vroeg slecht. Onder meer uit Urk, Kampen, Assen en Amsterdam kwamen meldingen van een brandlucht en stankoverlast.

Door de oostenwind trokken rook en roetdeeltjes van de vreugdevuren naar het westen. De waarden van de luchtkwaliteit varieerden sterk van uur tot uur.

Het RIVM waarschuwde eerder deze week al dat de paasvuren konden leiden tot smog en een verslechtering van de luchtkwaliteit.

Vooral mensen met longaandoeningen of hart- en vaatziekten kunnen last krijgen van de smog. Hun wordt aangeraden om zich niet overmatig in te spannen.

Het RIVM adviseert mensen die last hebben van gezondheidsklachten door de smog om contact op te nemen met de huisarts of de plaatselijke GGD.

In Nederland worden paasvuren vandaag ontstoken, maar minder dan gebruikelijk. Veel gemeenten hebben de vreugdevuren verboden vanwege de aanhoudende droogte, al weerhield dat sommige mensen er niet van om de vuren toch aan te steken.

Vorig jaar kwamen er honderden klachten binnen over stankoverlast door de paasvuren in Duitsland en Nederland.


Arrestaties na aanslagen Sri Lanka, 207 doden

In Sri Lanka zijn zeven mensen opgepakt voor de reeks aanslagen van eerder vandaag. Daarbij kwamen zeker 207 mensen om het leven, onder wie ťťn Nederlander. Honderden mensen raakten gewond.

Over het motief voor de aanslagen of de achtergrond van de daders is niets bekendgemaakt. Ook is de verantwoordelijkheid niet opgeŽist.

Acht explosies

Vanochtend gingen bommen af bij drie hotels in de hoofdstad Colombo en drie katholieke kerken in Colombo, Katuwapitiya en Batticaloa. De kerken waren op dat moment vol vanwege de paasmis.

Enkele uren later volgden nog twee explosies. De eerste was een aanslag bij een hotel bij de dierentuin van Colombo. Daarbij vielen zeker twee doden. De tweede explosie was bij een appartementencomplex. Drie politiemensen kwamen erbij om het leven. Volgens lokale media blies een man zichzelf op toen de politie het appartement waar hij was binnenviel.

Dat zes van de acht explosies rond dezelfde tijd plaatsvonden, geeft volgens correspondent Aletta Andrť aan dat de daders georganiseerd te werk gingen.

Premier Wickremesinghe van Sri Lanka heeft de "laffe aanslag" in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeeld. "Ik roep alle Sri Lankanen in deze tragische tijd op om samen sterk te staan", schrijft hij op Twitter.

Na de aanslagen voerde de regering per direct een avondklok in. Het is niet duidelijk wanneer de mensen weer naar buiten mogen. Ook zegt de regering sociale media en berichtendiensten zoals WhatsApp te hebben platgelegd.

De aartsbisschop van Colombo heeft alle paasdiensten in zijn aartsbisdom afgelast.


Babylijkje gevonden in bos Duitse deelstaat ThŁringen

In een bos in de Duitse deelstaat ThŁringen, in het midden van het land, is gisteravond het lichaam van een baby gevonden. De politie denkt dat het gaat om een pasgeboren kind.

Het lichaam werd aangetroffen in de buurt van de gemeente Geschwenda. Het is vooralsnog niet duidelijk wat het geslacht is van het kind of waar de baby vandaan komt. Het kind was wel aangekleed ten tijde van de vondst.

Het bos is afgezet voor onderzoek.


Gevechten ten zuiden van Tripoli, luchthaven op slot

In LibiŽ zijn sinds gisteren zware gevechten aan de gang ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. De regering zegt dat het begonnen is met een offensief tegen militante groeperingen gelieerd aan krijgsheer Haftar, die de hoofdstad wil innemen.

Enkele uren na het begin van het offensief ging het enige nog functionerende vliegveld van Tripoli dicht, nadat inwoners een luchtaanval op de hoofdstad hadden gemeld. Niet veel later meldden ooggetuigen volgens persbureau Reuters een zware explosie in de hoofdstad en werd een vliegtuig of drone gezien, die zeker tien minuten boven de hoofdstad cirkelde.

Volgens een woordvoerder hebben regeringstroepen tijdens het offensief zeven luchtaanvallen uitgevoerd op gebieden die in handen zijn van het leger van Haftar. Of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. Ook is onduidelijk of het regeringsleger de troepen van Haftar heeft teruggedrongen. Zowel de militanten als het leger claimen successen.

Bevrijden

Begin deze maand begon het Libische Nationale Leger van Haftar met een strijd om de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen. Tot dusver is dat offensief mislukt, omdat regeringstroepen de frontlinies rond de stad weten vast te houden. Haftar zegt dat hij Tripoli wil bevrijden. Volgens de VN zijn bij de gevechten in LibiŽ de laatste twee weken zeker 220 mensen om het leven gekomen.

Haftar wordt gesteund door Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zien in hem een buffer tegen extremistische groepen. De Amerikaanse president Trump had afgelopen week telefonisch contact met de krijgsheer.

Tegenstanders beschouwen Haftar juist als de nieuwe Kadhafi, de oud-dictator van LibiŽ.


VS maakt met Agent Orange vervuilde basis Vietnam schoon

De Verenigde Staten zijn begonnen aan een miljoenen kostende operatie om een oude basis in Vietnam schoon te maken. Op de luchtmachtbasis sloegen de Amerikanen tijdens de Vietnam-oorlog het gevaarlijke chemische middel Agent Orange op.

Dat werd gebruikt om de schuilplaatsen van de vijand bloot te leggen. Amerikaanse vliegtuigen strooiden het uit boven de dichtbegroeide jungle, waardoor planten en bomen hun bladeren verloren. Naar schatting heeft de VS tussen 1962 en 1971 meer dan 80 miljoen liter Agent Orange boven Zuid-Vietnam gesproeid.

Volgens Vietnam zijn enkele miljoenen mensen in het Aziatische land ziek geworden na contact met het kankerverwekkende ontbladeringsmiddel. Zwangere vrouwen die in contact kwamen met Agent Orange kregen baby's met ernstige afwijkingen.

In bodem en rivieren terechtgekomen

Voor het schoonmaken van luchtmachtbasis Bien Hoa in de buurt van Ho Chi Minh-stad is ruim 160 miljoen euro opzijgezet. De basis en de omgeving zouden het ergst vervuild zijn van alle plekken waar de Amerikanen in het verleden Agent Orange opsloegen. Het middel is in de bodem gelekt en heeft nabijgelegen rivieren vervuild.

"Dat twee voormalige vijanden samenwerken om deze complexe operatie uit te voeren is niets minder dan historisch", zei de Amerikaanse ambassadeur zaterdagmiddag bij de start van de schoonmaakoperatie volgens de BBC. De verwachting is dat het zeker tien jaar duurt voordat de operatie is afgerond.

De oorlog in Vietnam kwam in 1973 ten einde met het vredesakkoord van Parijs. Excuses heeft de VS nooit gemaakt voor het gebruik van Agent Orange. Wel zijn de Amerikanen al langer bezig om het spul in Vietnam op te ruimen.

Veteranen die tijdens hun actieve dienst in contact zijn gekomen met het middel, worden door de Amerikaanse overheid gecompenseerd. Vietnamezen krijgen niets.




Nu algemeen nieuws