Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

'Ook derde veroordeelde Puttense moordzaak onterecht vast'

Na de onterechte veroordeling van twee verdachten in de Puttense moordzaak is ook bij de veroordeling van de derde verdachte sprake van een gerechtelijke dwaling. Dat schrijft emeritus hoogleraar Ton Derksen volgens NRC in het boek Dubbel Gedwaald, dat vandaag verschijnt.

Voor de moord uit 1994 op Christel Ambrosius is Ron P. in 2011 door het hof veroordeeld tot 18 jaar celstraf. Dat was drie jaar na zijn arrestatie en negen jaar nadat de aanvankelijke veroordeelden door de Hoge Raad werden vrijgesproken.

Derksen is ervan overtuigd dat ook P. slachtoffer is van een gerechtelijke dwaling. DNA-bewijs zou verkeerd geÔnterpreteerd zijn. Het gaat daarbij om zaadcellen die op het lichaam van Ambrosius werden gevonden. Er werd geen zaadvocht gevonden en volgens Derksen bewijst dit dat P. geen seks met haar had op de dag dat ze werd verkracht en vermoord. Het hof oordeelde dat er niet goed gezocht is naar het vocht, wat Derksen een onterechte conclusie noemt.

Seksuele relatie

P. heeft altijd ontkend dat hij haar heeft vermoord. Hij heeft verteld dat hij in het geheim een seksuele relatie met haar had. De laatste keer dat ze seks hadden was volgens hem de dag voor haar dood.

Derksen, die eerder een belangrijke rol speelde bij de vrijspraak van de onterecht veroordeelde Lucia de Berk, denkt dat rechters zich onder meer hebben laten leiden door het feit dat P. in die tijd ook verdacht werd van de moord op Anneke van der Stap, in 2005. "Je ziet dat die twee zaken elkaar versterken", zegt hij in NRC. Overigens werd P. uiteindelijk veroordeeld voor doodslag in de zaak-Van der Stap. Derksen meent dat ook daarbij sprake is van een gerechtelijke dwaling.

Herzieningsverzoek

"Er is op dat moment geen sluitend bewijs en toch gaan die verdenkingen elkaar versterken. Ik denk dat de rechters in de Puttense zaak zich mede hebben laten leiden door de verdenking in de andere zaak en vice versa. Het is namelijk heel menselijk om te denken dat het geen toeval kan zijn dat iemand van twee afzonderlijke moordzaken wordt verdacht. Heel menselijk, maar ook misleidend", aldus Derksen.

De filosoof zegt zich ervan bewust te zijn dat zijn boek voor de nabestaanden een hoop leed weer omhoog brengt. "Ik had deze conclusie niet getrokken als ik niet absoluut zeker wist dat de veroordeling van Ron P. een gerechtelijke dwaling is", zegt Derksen daarover.

De advocaat van P. overweegt een herzieningsverzoek in te dienen bij de Hoge Raad.


Gelderland wil pas op de plaats Lelystad Airport

De provincie Gelderland wil dat opnieuw gekeken wordt naar de procedure voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Tot nu toe is er te veel onduidelijkheid geweest en zat het proces "vol verrassingen". Gedeputeerde Staten in de provincie is op deze manier niet bereid mee te werken aan de uitbreiding, schrijft de commissaris van de koning in een brief.

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 2019 de vakantievluchten van Schiphol overneemt, om op die luchthaven onder meer ruimte te krijgen voor intercontinentale vluchten. De provincie heeft zich in die ontwikkeling constructief opgesteld, schrijft de provincie in de brief, maar is het vertrouwen in de huidige manier van samenwerken verloren.

Gelderland vraagt de minister een nieuw onderzoek te doen naar de gevolgen van de vluchten voor de omgeving, de zogenoemde Milieu Effect Rapportage (MER). Bij de vorige berekening bleken fouten gemaakt te zijn, moest toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma in oktober toegeven.

Verder wil Gelderland een versnelde herindeling van het luchtruim. Om het vliegverkeer van Schiphol niet in de weg te zitten, zouden dagelijks tientallen vluchten van en naar Lelystad kilometers lang op maximaal 1800 meter hoogte mogen vliegen. Omwonenden vrezen daar veel hinder van de ondervinden. Een herindeling van het luchtruim zou volgens de luchtverkeersleiders echter vijf jaar duren.


'Medewerker Bosnische ambassade Den Haag opgepakt voor oorlogsmisdaden'

De Bosnische kolonel Enes Jahic is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden, melden Bosnische media. Jahic werkt als militair attachť op de ambassade van BosniŽ-Herzegovina in Den Haag. Waar hij werd gearresteerd, is niet duidelijk.

Jahic is opgepakt in verband met het geweld dat werd gebruikt tegen Bosnische ServiŽrs in de plaats Konjic in 1992. De kolonel zou destijds, in de Balkanoorlog, een speciale politie-eenheid hebben aangevoerd.

Vorige week werden al dertien andere mannen opgepakt vanwege de acties tegen burgers in Konjic. De arrestanten zijn voornamelijk Bosniakken (Bosnische moslims) die in de jaren 90 in het Bosnische leger vochten. Zij worden verdacht van moord, marteling, misbruik en verkrachting.

Onderzoeken naar Balkanoorlog

De Bosnische justitie doet al jaren onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de Balkanoorlog. Volgens correspondent Mitra Nazar wijst de reeks arrestaties erop dat de Bosnische aanklagers nu willen doorpakken.

Het tribunaal in Sarajevo kan worden gezien als de lokale tak van het JoegoslaviŽ-Tribunaal, zegt Nazar. Het tribunaal in Den Haag sluit zijn deuren, maar in BosniŽ-Herzegovina gaan de onderzoeken onverminderd door.

In Sarajevo staan minder belangrijke verdachten voor de rechter, terwijl in Nederland "grote vissen" als Radovan Karadzic en Ratko Mladic terechtstonden, aldus de correspondent.


Grootste sneeuwproblemen voorbij, maar het blijft nog even oppassen

De grootste problemen in het verkeer als gevolg van de sneeuw waren aan het eind van de avond voorbij. De meeste snelwegen zijn inmiddels weer goed te berijden en ook veel gestrande treinreizigers konden op de valreep naar huis.

De spoorwegen zegden toe eventueel extra treinen te laten rijden om grotere groepen gestrande reizigers alsnog thuis te brengen. Komende ochtend geldt er weer een normale dienstregeling, al houdt de NS wel een slag om de arm.

Wegen sneeuwvrij, veldbedden op Schiphol

Ook op de wegen is de situatie flink verbeterd, maar het blijft uitkijken. Rijkswaterstaat wijst erop dat er nog winterse buien kunnen komen. Daardoor kan het op sommige plekken toch nog glad zijn. Komende nacht zal "met man en macht" worden gewerkt om alle wegen vrij te maken, zegt een woordvoerder.

Op luchthaven Schiphol zijn zo'n 1300 veldbedden neergezet om gestrande reizigers op te vangen. Komende ochtend wordt zoals gepland opgestart, maar reizigers moeten wel rekening houden met de naweeŽn van het winterweer. Hier en daar kunnen er nog vertragingen optreden.


SCP: leven Nederlander op alle fronten beter

De kwaliteit van leven in Nederland is de afgelopen 25 jaar gestegen. Op vrijwel alle belangrijke terreinen is vooruitgang geboekt: Nederlanders hebben meer te besteden, leven jaren langer, zijn beter opgeleid en hebben vaker werk. De criminaliteit is gedaald, huizen zijn van een betere kwaliteit. En mensen van alle leeftijden sporten meer en gaan vaker op vakantie.

Dat staat in De sociale staat van Nederland 2017, het rapport waarin het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) iedere twee jaar beschrijft hoe het gaat met Nederland en de Nederlanders. Dit keer zet het SCP een stap terug en beschrijft het de ontwikkelingen in de afgelopen kwart eeuw.

Politie

In die periode is de leefsituatie van alle sociale groepen verbeterd. Vrouwen hebben veel vaker een baan - de meesten in deeltijd. En het percentage Nederlanders dat hoger is opgeleid (hbo of universiteit) is verdubbeld: van 18 naar 36 procent. Vooral bij mannen stijgt de levensverwachting in hoog tempo: inmiddels worden zij gemiddeld bijna 80, hoewel vrouwen nog steeds drie jaar ouder worden. De tevredenheid over de politie is toegenomen en de misdaadcijfers dalen niet alleen; Nederlanders voelen zich ook daadwerkelijk veiliger.

Tegelijkertijd zijn er volgens het SCP ook enkele "hardnekkige problemen en ongelijkheden". Nederland is een rijk land, maar het aantal mensen dat in armoede leeft is gestegen: van 5,7 procent in 1990 naar 6,6 procent nu. Waar de verschillen tussen de meeste groepen kleiner werden, werden ze juist groter tussen laag- en hoogopgeleiden en tussen werkenden en niet-werkenden.

Zorgen maakt het planbureau zich met name over een groep van bijna 700.000 Nederlanders die een stapeling van problemen hebben en die ook weinig mogelijkheden zien om hun situatie te verbeteren. Het ontbreekt deze groep aan bijvoorbeeld computervaardigheden die anno 2017 cruciaal zijn om vooruit te komen in het leven. Het gaat bovengemiddeld vaak om eenoudergezinnen en migranten met een bijstandsuitkering. "De vraag voor de komende jaren zal zijn", zo schrijft het SCP in zijn slotbeschouwing, "hoe zoveel mogelijk mensen in staat gesteld kunnen worden volwaardig mee te doen in de veeleisende samenleving."

Diversiteit

Nederland ziet er voor een groot deel anders uit dan in de jaren 90: het aantal mensen is met 13 procent gestegen, het aantal eenpersoonshuishoudens steeg naar 7,7 miljoen en het land vergrijsde. De culturele diversiteit nam toe: vorig jaar hadden 2,1 miljoen Nederlanders een niet-westerse achtergrond. Twintig jaar eerder waren er dat 1 miljoen minder. Bijna de helft van deze groep is in Nederland geboren.

Heeft dat tot toegenomen spanningen geleid tussen etnische groepen? Volgens het SCP niet: over immigranten zijn Nederlanders nu iets positiever dan aan het begin van de jaren 90. Ook de tevredenheid over de democratie ligt hoger dan in 1990.


70.000.000.000.000.000 vlokken: heel veel overlast (en wat sneeuwpret)

Zo'n 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken hebben vandaag tot veel problemen geleid: vluchten zijn geschrapt, wegen stonden vast, eten werd niet bezorgd en treinen reden niet. Gelukkig was er ook wel wat sneeuwpret te bespeuren. Bekijk hieronder een overzicht van de dag.

Het begon vanochtend met code geel, oftewel "een kans op gevaarlijk weer". In de ochtend leidde het winterweer dan ook niet tot een drukkere spits dan normaal, maar rond het middaguur veranderde het beeld en werd code oranje afgegeven. Oftewel, zoals de ANWB het verwoordde: "Denk twee keer na of je wel echt de weg op moet."

Voor een aantal scholen was dat reden om leerlingen sneeuwvrij te geven. Zo ook op deze school n het Noord-Brabantse Oudenbosch:

Een paar uur later begon het pas echt: sneeuw teisterde zo ongeveer het hele land en het KNMI gaf voor de meeste provincies code rood af. "Grote kans op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast."

En dat bleek ook wel.

Op Schiphol werden honderden vluchten geschrapt, wat leidde tot lange rijen op het vliegveld. En ook op de stations werd het steeds drukker.

Overigens veroorzaakte het winterweer ook in buurlanden veel overlast: in BelgiŽ stond honderden kilometers file en werden vluchten geannuleerd. In Duitsland leidde het weer tot grote verkeerschaos: bergingsbedrijven moesten honderden keren uitrukken bij ongelukken.

Maar de vele sneeuwvlokken zorgden ook voor plezier. Veel mensen stuurden ons vandaag mooie plaatjes van sneeuwpret.

Maar de avondspits moest nog beginnen. De NS waarschuwde "ga op tijd naar huis", Schiphol waarschuwde dat er nog meer vluchten zouden worden geschrapt. En op de wegen? Daar werd het oude filerecord van 1000 kilometer verpulverd. Aan het einde van de middag stond er volgens de ANWB 1500 kilometer. In het hele land raakten tientallen voertuigen van de weg.

Maar ook de treinreizigers kregen het steeds meer voor hun kiezen. Aan het begin van de avond reden er geen treinen meer van en naar Amsterdam Centraal en Schiphol (waar overigens toch geen vluchten meer gingen). En ook op Utrecht Centraal was het chaos.

In totaal kampte de NS rond 21.00 uur met meer dan zestig storingen, vooral aan wissels. En wie dacht: dan ga ik wel met de bus, kwam bedrogen uit. Want ook die bleven op veel plaatsen in de remise.

En als je dan toch op een of andere manier op je plaats van bestemming was aangekomen, kon je vaak ook nog eens geen eten bestellen. Bezorgdiensten Deliveroo en Foodora vonden het te gevaarlijk op de weg voor hun bezorgers. En Thuisbezorgd schatte van tevoren in dat bij een aanzienlijk deel van de aangesloten restaurants niet besteld kon worden.

Wie zich niets aantrok van alle commotie was de 19-jarige Sanne Groeneveld uit Zaltbommel. Hoewel ze nog nooit in de sneeuw had gereden, slaagde ze met vlag en wimpel voor haar rijbewijs.

In de loop van de avond losten alle files gelukkig weer op. Veel incidenten van eerder op de dag hadden te maken met vrachtwagens die op- en afritten niet konden nemen vanwege gladheid. Ook bij tunnels kwamen vrachtwagens stil te staan, omdat ze de helling niet konden nemen.

En hoe nu verder?

Rijkswaterstaat zegt dat het rond middernacht in het westen droog wordt zodat de weg daar vrij kan worden gemaakt. In het oosten van het land sneeuwt het nog tot 03.00 uur. Daarna kan de sneeuw pas van de weg worden geveegd.

Op Schiphol zijn de problemen voorlopig nog niet voorbij: er zijn veldbedden klaargezet en sommige reizigers hebben hotelovernachtingen aangeboden gekregen. Op het spoor zijn de problemen ook nog niet voorbij, maar de NS verwacht wel dat er morgen weer volgens dienstregeling wordt geren.

En de 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken? De meesten zijn inmiddels geland, alleen in het oosten en noordoosten valt nog sneeuw.

En als je dan tot slot nog wil weten wat dat kost, zo'n dagje sneeuwoverlast, kijk dan hier.


'Mogelijke doorbraak in behandeling ziekte van Huntington'

Onderzoekers van de University College London denken een belangrijke vondst te hebben gedaan in de strijd tegen de ziekte van Huntington. Ze hopen de ziekte te kunnen afremmen of in de toekomst te kunnen voorkomen dat iemand de erfelijke ziekte krijgt.

De wetenschappers hebben een experimenteel geneesmiddel geÔnjecteerd in het hersenvocht van patiŽnten die een vroeg stadium van de ziekte hebben, waarna het aantal besmette gedeeltes in de hersenen afnam. De vondst wordt door experts een doorbraak genoemd.

De ziekte van Huntington is een slopende, erfelijke ziekte die zich tussen het 35e en 45e levensjaar openbaart. Het tast bepaalde delen van de hersenen aan. Mensen kunnen psychische en lichamelijke problemen krijgen, zoals geheugenverlies of het maken van ongecontroleerde bewegingen. De ziekte leidt meestal binnen tien ŗ twintig jaar tot de dood.

Baanbrekend

Een behandeling is er tot nu toe niet, en de onderzoekers willen daar nu ook niet van spreken. Ze zijn zelf nog voorzichtig. Het onderzoek werd gehouden onder 46 mannen en vrouwen in Groot-BrittanniŽ, Duitsland en Canada en dat aantal personen is volgens de wetenschappers te laag om grote conclusies te trekken. Ook kregen de proefpersonen te korte tijd injecties.

Onderzoeksleider Tabrizi denkt dat, na vervolgonderzoek, het uiteindelijk mogelijk moet kunnen zijn om te voorkomen dat mensen met het huntington-gen ziek worden. "Dan hebben ze slechts iedere drie of vier maanden een injectie nodig", zegt ze. "Voor het eerst hebben we nu de hoop dat er op een dag een therapie is die de ziekte vertraagt of voorkomt. Dit is baanbrekend voor patiŽnten en families", zegt ze tegen de BBC.

In Nederland lijden zo'n 1700 mensen aan de ziekte van Huntington.


OekraÔense rechter laat Saakasjvili weer vrij

Oppositieleider Michail Saakasjvili, die vrijdag werd opgepakt wegens machtsmisbruik en banden met een criminele organisatie, is door een OekraÔense rechter op vrije voeten gesteld. De rechter wees het verzoek van de aanklager om Saakasjvili onder huisarrest te plaatsen, af en zei dat hij in vrijheid het onderzoek mocht afwachten.

Het besluit van de rechter is een tegenslag voor de OekraÔense president Porosjenko die Saakasjvili ervan beschuldigt dat hij samenspant met door Moskou gesteunde zakenlieden die hem weg willen hebben.

Saakasjvili verklaarde na zijn vrijlating dat hij wil samenwerken met andere politieke krachten in OekraÔne om tot een vreedzame regeringswisseling te komen. In de rechtszaal waar zijn vrijlating werd gelast, zat ook oud-premier Joelia Timosjenko, die een van de oppositiepartijen in OekraÔne leidt en haar steun voor Saakasjvili wilde betuigen.

Hongerstaking

Saakasjvili zei buiten de rechtbank eerst naar huis te willen om iets te eten. Uit protest tegen zijn vastzetting weigerde hij voedsel in zijn cel.

De 49-jarige Saakasjvili werd in 2013 gewipt als president van GeorgiŽ. In 2015 haalde Porosjenko hem naar OekraÔne als gouverneur van Odessa. Een jaar later vertrok Saakasjvili weer, naar eigen zeggen omdat Porosjenko niet wilde meewerken aan de strijd tegen corruptie. Sindsdien leeft hij in onmin met de president, die hem ook de OekraÔense nationaliteit heeft afgenomen.


Avondspits in de sneeuw vestigt record: nooit eerder 1500 kilometer file

De winterse weersomstandigheden hebben geleid tot een recordaantal files in de avondspits. Op het hoogtepunt, aan het einde van de middag, stond er volgens de ANWB zo'n 1500 kilometer file. Even voor 22.00 uur waren de problemen vrijwel opgelost, zegt Rijkswaterstaat.

Het oude filerecord dateert volgens de ANWB uit 2013 en bedroeg iets meer dan 1000 kilometer. Dennis Mooij van de ANWB benadrukt echter dat er inmiddels op een andere, verfijndere manier wordt gemeten.

De problemen in de spits waren het grootst in het oosten van Brabant. Mede vanwege ijsplakken op de wegen kwam het er al vroeg vast te staan. De A2 bij Eindhoven was enige tijd in beide richtingen dicht.

Ook bij Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hield de overlast lang aan. De Amsterdamse politie waarschuwde dat de ringweg A10 rond de hoofdstad extreem druk, glad en nauwelijks begaanbaar was.

Om diezelfde reden waren op het knooppunt Prins Clausplein bij Den Haag de verbindingswegen naar de A4 urenlang dicht.

Code rood

Sinds het begin van de middag geldt voor een groot deel van het land code rood vanwege de sneeuw en gladheid. Nog altijd is code rood van kracht in alle provincies behalve Limburg. Mensen wordt afgeraden om de weg op te gaan.

Ook het vliegverkeer ondervindt veel overlast van het weer. Op Schiphol zijn vandaag ruim 600 vluchten geschrapt. De hele dag stonden er urenlange rijen voor de balies van de luchtvaartmaatschappijen.

Duizenden reizigers zijn gestrand en op zoek naar een plek om te overnachten. De KLM heeft brieven uitgedeeld met de mededeling dat de luchtvaartmaatschappij niet helpt bij het zoeken van een hotel. Wel zal de KLM de kosten vergoeden.

Het vliegveld in Eindhoven was vanmiddag enkele uren dicht en werd vanavond opnieuw gesloten. Ook Rotterdam The Hague Airport is dicht. Dat duurt nog tot zeker 23.00 uur.

Openbaar vervoer

De NS zegt dat de hinder voor treinreizigers de hele avond groot zal zijn. Er wordt al met een beperkte dienstregeling gereden, maar verstoringen op verschillende trajecten hebben de problemen vergroot. Rond Amsterdam Centraal en van en naar Schiphol rijden geen treinen meer. Ook rond Utrecht zijn er problemen.

Verder is in verschillende regio's het busvervoer flink ontregeld. Zo hebben de openbaarvervoersbedrijven in Den Haag en Amsterdam besloten de bussen uit de dienst te nemen.


De Jonge: vaker onterechte boetes voor indrukken alarmknop

Zorginstellingen brengen geregeld ten onrechte extra kosten in rekening als ouderen een alarmknop indrukken. Minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat "personenalarmering in de praktijk nog niet wordt uitgevoerd zoals het zou moeten".

Het AD schreef begin vorige maand dat instellingen ouderen soms extra laten betalen als ze te vaak noodhulp inschakelen na een val. De 'valboetes' leidden tot boze vragen in de Tweede Kamer en De Jonge zei toen dat dit soort extra bedragen niet is toegestaan. Hij kondigde een steekproef aan door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Bijbetaalclausules

Uit de steekproef onder twintig zorginstellingen blijkt dat negen instellingen bijbetaalclausules hanteren en dat zeven die ook in rekening hebben gebracht. Bij in elk geval vijf van die zeven is aannemelijk dat de bijbetalingen onterecht zijn toegepast. Twee aanbieders brengen alleen kosten in rekening als iemand zonder goede aanleiding op de alarmknop drukt, bijvoorbeeld per ongeluk.

De Jonge roept zorgaanbieders op te bekijken of ze onterecht bijbetalingen hebben opgelegd. Zo ja, dan moet dat worden hersteld. De minister heeft ook de brancheorganisaties gevraagd de kwestie bij hun leden aan te kaarten. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) begint een meldactie. De meldingen worden opgepakt door de NZA, schrijft de minister aan de Kamer.


Weer een man op de maan? 'Ik zou graag het ontstaansmysterie oplossen'

Eugene Cernan was exact 45 jaar geleden de laatste man op de maan. Als het aan president Trump ligt, komt daar verandering in. Vandaag kondigde de Amerikaanse leider aan dat hij weer bemande missies naar het dichtstbijzijnde hemellichaam wil sturen.

"Op zich is het mooi nieuws", zegt sterrenkundige Lucas Ellerbroek van UvA. "Als het doorgaat, zou ik dat toejuichen als wetenschapper. Maar tot nu toe is nog niet gebleken dat Trump de wetenschap een warm hart toedraagt, dus we moeten nog even afwachten."

Trumps voorganger Obama had de focus van het ruimtevaartprogramma verlegd van de maan naar Mars, maar de huidige president draait dat nu weer terug. Ellerbroek vindt dat niet persť een gemiste kans, legt hij uit. "Er is daar nog ontzettend veel onderzoek dat kan worden gedaan."

In de jaren 60 en 70 zijn er in totaal twaalf mensen op de maan geweest. Slechts een van hen was een wetenschapper. "Het waren zes maanlandingen en die twaalf Apollo-astronauten hebben bij elkaar maar een paar kilometer gelopen op het maanoppervlak. Er is daar nog genoeg te doen voor wetenschappers."

Het onderzoek hoeft natuurlijk niet gedaan te worden door een mens. "Je kan ook een robot sturen. Dat is goedkoper en minder risicovol." Een mens sturen is duur, vertelt Ellerbroek. "Want je moet een stukje atmosfeer meenemen, zodat de ruimtereiziger kan ademen en je moet ook een goede terugreis organiseren."

Maar robots hebben ook een nadeel, ze zijn minder goede onderzoekers. "Er zijn mensen die daar dan weer op zeggen: besteed het belastinggeld aan het ontwikkelen van betere robots in plaats van mensen te sturen."

Toch denkt Ellerbroek dat een ruimtevaartprogramma zonder bemande missies moeilijk draagvlak krijgt. "Je hoort vaak: no Buck Rogers, no bucks." Buck Rogers is de ruimtereizende hoofdpersoon uit de sf-televisieserie Buck Rogers in the 25th Century.

De belastingbetaler is dus eerder te porren voor een missie met astronauten, dan voor een onbemande missie. "Het zou mooi zijn als dat gevoel ook opgebracht kan worden voor een robot."

Om maanreizen qua financiering toekomstbestendig te maken, lijkt het de sterrenkundige geen gek idee om te onderzoeken of je er ook geld mee kan verdienen. "Er zijn allerlei grondstoffen op de maan. Misschien kan je de aardse economie uitbreiden naar de ruimte. Dan krijg je marktwerking die ruimtevaart uiteindelijk goedkoper kan maken."

Hij waarschuwt dat er dan wel duidelijke regels zouden moeten komen, bijvoorbeeld over bouwen op de maan. "Het zou zonde zijn als een heel groot gebouw opeens het oog van het mannetje in de maan zou ontsieren."

Toch moet onderzoek op de eerste plaats staan, vindt de UvA-wetenschapper. En hij weet ook wel wŠt hij zou onderzoeken. "Het ontstaan van de maan is een groot mysterie. Een gangbare theorie is dat de maan is ontstaan uit een botsing met een kleine planeet. Dus als ik zou gaan, zou ik een diep gat graven om dat eens te onderzoeken."

Maar zou hij er eigenlijk zelf wel heen willen? "Nee, te veel risico's", zegt hij resoluut. "Als iemand mij garandeert dat het net zo veilig is als een lijnvlucht op aarde, dan ga ik wel. Maar ik zie het net zo lief vanuit mijn luie stoel."


Koude douche voor Netanyahu: EU eensgezind over Jeruzalem

De IsraŽlische premier Netanyahu is er bij zijn eerste bezoek aan Brussel niet in geslaagd van ook maar ťťn EU-lidstaat steun te krijgen voor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl. Gesterkt door president Donald Trump, die afgelopen woensdag Jeruzalem erkende als hoofdstad, probeerde de IsraŽlische premier ook in Brussel voet aan de grond te krijgen.

Eerder lieten twee EU-lidstaten, TsjechiŽ en Hongarije, doorschemeren IsraŽl tegemoet te willen komen. Kort na Trumps erkenning van Jeruzalem stak de Hongaarse president Orban een stokje voor een gemeenschappelijke EU-afwijzing van de Amerikaanse stap. Daarom kwam Brussel niet verder dan een afkeurende verklaring van EU-buitenlandchef Mogherini.

TsjechiŽ was meer uitgesproken: president Zeman zei op de televisie dat Trumps beslissing hem "echt gelukkig" maakte. "Vroeger of later zouden we de VS kunnen volgen en de Tsjechische ambassade verplaatsen naar Jeruzalem", voegde hij eraan toe.

'Andere landen volgen'

Met die welwillende reacties in het achterhoofd zei Netanyahu afgelopen week op een persconferentie: "We hebben al contact met andere landen die met zo'n zelfde erkenning zullen komen als Trump."

Later krabbelden zowel TsjechiŽ als Hongarije terug. Praag zei alleen West-Jeruzalem als IsraŽlisch grondgebied te beschouwen en Hongarije verklaarde nog altijd voorstander te zijn van een twee-staten-oplossing met de Palestijnen, waarbij de gevoelige kwestie Jeruzalem pas later wordt geregeld.

Doodklap voor vredesproces

Vanmorgen, tijdens een werkontbijt met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, stuitte Netanyahu op een muur van verzet. De ministers zeiden eensgezind de erkenning te beschouwen als een doodklap voor het vredesproces met de Palestijnen. Ook vreest de EU voor oplopende spanningen en oplaaiend geweld in het Midden-Oosten.

"Ik heb ook aangegeven dat Nederland het geen goede stap vind", zei minister Zijlstra achteraf. "De regering is tegen eenzijdige stappen. Daarom zullen we ook de Palestijnse staat niet eenzijdig erkennen."

Reality check

In het vliegtuig terug naar IsraŽl zei Netanyahu tegen journalisten dat hij de Europeanen had verteld dat ze moeten "stoppen met het in de watten leggen van de Palestijnen, want die hebben een reality check nodig."


Muziek van Groninger troubadour Ede Staal op Spotify

De muziek van de Groningse zanger Ede Staal komt op Spotify. Staal overleed in 1986, en zijn zoon heeft geregeld dat de muziek van Staal binnenkort gestreamd kan worden.

Jasper Staal zei eerder dat hij al een jaar bezig is om het voor elkaar te krijgen. Hij moest onder meer met de familie overleggen. Zijn moeder bezit de rechten van de muziek. "We waren niet goed bekend met digitale distributie van de muziek van mijn vader."

Gronings erfgoed

Ede Staal-fan Merijn Goris en een platenmaatschappij hebben de familie geholpen, zei Jasper Staal tegen RTV Noord. Goris begon onder meer op Twitter een campagne voor het idee en kreeg veel bijval.

Bij De Wereld Draait Door maakte Jasper Staal bekend dat het nu rond is. Hij vertelde zelf geen herinneringen aan zijn vader te hebben. "Hij is overleden toen ik drie maanden oud was. Alles wat ik van hem ken, is zijn muziek."

Ede Staal scoorde nooit een hit in de top-40. Zijn tweede lp verscheen postuum, in 1986. Toch zijn er van zijn albums honderdduizenden exemplaren verkocht. Nummers die een cultstatus hebben zijn onder meer Het hoogeland, Mien Toentje en 't Het nog nooit zo donker west.


Ook chaos op Schiphol: veldbedden en helft vluchten geschrapt

Op luchthaven Schiphol worden veldbedden neergezet voor gestrande reizigers. Hun vluchten zijn vanwege het winterweer geschrapt en er wordt rekening mee gehouden dat lang niet iedereen een hotel kan vinden. Ze kunnen slapen in de nieuwe vertrekhal 1A.

In totaal zijn vandaag meer dan 600 vluchten geannuleerd, oftewel bijna de helft van het totale aantal. De hele dag stonden er urenlange rijen voor de balies van de luchtvaartmaatschappijen.

Tienduizenden reizigers zijn getroffen door de annuleringen. Het is onduidelijk hoeveel van hen vanavond ook daadwerkelijk gestrand zijn op de luchthaven. Er zijn 1300 veldbedden neergezet.

Aan het begin van de avond deelde de KLM brieven uit met de mededeling dat de luchtvaartmaatschappij niet meer helpt bij het zoeken naar een hotel. De reden is dat hotels dat maar in beperkte mate toestaan, zegt de KLM. Wel zal de KLM de kosten vergoeden als reizigers zelf een kamer vinden.

Ook op andere luchthavens zijn er vandaag grote problemen. De luchthaven in Eindhoven was vanmiddag enige uren dicht en werd vanavond opnieuw gesloten. Ook Rotterdam The Hague Airport is dicht. Dat duurt nog tot zeker 23.00 uur.


Apple koopt muziekherkenner Shazam voor 340 miljoen euro

Apple heeft muziekherkenningsdienst Shazam gekocht. De iPhone-maker legt volgens Amerikaanse media 340 miljoen euro neer voor het bedrijf, dat in 1999 is opgericht. Naast muziek herkent de app van Shazam ook films, tv-series en reclames.

Waar Apple Shazam precies voor gaat gebruiken is nog niet bekend. Maar het ligt voor de hand dat de dienst nauw zal gaan samenwerken met Apple Music. Het bedrijf was daarnaast bezig met augmented reality, een ontwikkeling die ook Apples aandacht heeft.

De kans bestaat ook dat Apple er uiteindelijk voor kiest om met Shazam als losse app te stoppen.

Populair dankzij apps

Shazam bestaat al bijna 20 jaar, maar werd pas echt populair dankzij de groeiende interesse in apps rond 2008 en 2009. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen tegenwoordig honderden miljoenen gebruikers.

De muziekherkenningsdienst worstelde de laatste tijd met het vinden van een goed verdienmodel. Volgens techsite The Verge had het bedrijf vorig jaar een omzet van slechts 54 miljoen dollar. Het bedrijf was volgens investeerders ooit 1 miljard dollar waard. Van die waarde is dus flink wat verdwenen.

Apple neemt met regelmaat bedrijven over, maar die zijn vaak kleiner en minder bekend. In 2014 kocht het Beats Electronics voor 3 miljard dollar. Dat is en blijft de grootste overname uit de geschiedenis van Apple.


'Prijs' grootste privacyschending naar kabinet wegens aftapwet

Het kabinet valt in de prijzen bij de Big Brother Awards, die worden uitgereikt aan de grootste privacyschenders. Reden is de 'aftapwet', die de geheime diensten meer bevoegdheden geeft.

Volgens organisator Bits of Freedom heeft het kabinet de wet er ondanks kritiek 'doorheen gedrukt'. In 2015 kreeg toenmalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de prijs ook al vanwege de aftapwet.

Naast het kabinet was ook Sybrand Buma van het CDA genomineerd, omdat hij aankondigde de uitslag van het referendum over de aftapwet bij voorbaat al te negeren. Het publiek bepaalde de winnaar van de prijs.

De 'expertprijs' gaat naar databedrijf Focum, dat gegevens verzamelt over mensen met schulden. Volgens de organisatoren levert dat bezwaren op voor de privacy, maar kunnen mensen er in de praktijk ook last van hebben als ze ten onrechte als iemand met schulden worden aangemerkt. In een reactie zegt Focum zich niet te herkennen in de aantijgingen.

Focum won het van het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems, dat informatie van studenten deelde met de Dienst Uitvoering Onderwijs. Die controleerde daarmee of studenten met een uitwonendenbeurs wel echt uitwonend waren.

Ook genomineerd was de Belastingdienst, omdat die organisatie veel data verzamelt en daarbij soms de regels overtreedt. Zo verzamelde het gegevens via kentekencamera's om fraudeurs op te sporen; iets wat volgens de Hoge Raad niet mag.

Positieve prijs

Een prijs voor de positieve impact op privacy gaat naar techjournaliste Kashmir Hill, die volgens de organisatie 'de momenten weet te vangen waarop technologie ons ťcht weet te raken'.


Treinverkeer ernstig ontregeld rond Amsterdam en Utrecht

Het treinverkeer is ernstig verstoord, vooral in het midden en westen van het land. Er rijden nauwelijks treinen van en naar Amsterdam Centraal en van en naar Schiphol. Ook tussen Utrecht en het westen van het land zijn grote problemen.

De NS verwacht dat de sneeuw nog de hele avond tot overlast zal leiden. Mensen wordt geadviseerd om hun reis aan te passen of uit te stellen. In totaal kampte de NS rond 21.00 uur met meer dan zestig storingen, vooral aan wissels.

Op Amsterdam Centraal en Schiphol was urenlang totaal geen treinverkeer mogelijk. Rond 22.00 uur begonnen er weer mondjesmaat treinen te rijden.

Vanwege het verwachte winterweer had de NS vooraf al besloten om vandaag met een aangepaste dienstregeling te rijden. Op een aantal trajecten vielen in de loop van de dag nog meer treinen uit vanwege verstoringen.

Omdat het in grote delen van het land vanavond blijft sneeuwen, zullen de problemen volgens de NS de hele avond aanhouden. Vannacht zetten de NS en ProRail extra personeel in om de gevolgen voor de dienstregeling morgen te beperken.

De NS zal morgen weer volgens de normale dienstregeling rijden. Wel is er nog vertraging mogelijk vanwege de nasleep van het winterweer. Reizigers wordt geadviseerd kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.


OM wil 64 miljoen euro van cokedealer

Het Openbaar Ministerie wil dat een veroordeelde drugshandelaar zo'n 64 miljoen euro betaalt aan de Staat. De 48-jarige man verdiende dat geld met de smokkel van duizenden kilo's cocaÔne, die hij per vliegtuig van BraziliŽ via Frankfurt naar Rotterdam liet komen.

Hij liet de drugs verpakken in blikjes waar normaal brandbare gel in wordt gestopt voor warmhoudschalen en fonduesets. De man had twee handlangers. Ze pleegden ook valsheid in geschrifte. Zo was de vracht op papier bestemd voor een bedrijf in Polen, maar de werkelijke bestemming bleek een fictief bedrijf in Rotterdam.

In totaal verdienden de drie volgens berekeningen van justitie zo'n 192 miljoen euro. Omdat de man samen met twee anderen handelde, wil het OM een derde van het totaalbedrag afpakken, om precies te zijn 64.024.681 euro.

De drugshandelaar werd in 2011 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar cel voor de smokkel van ruim 1200 kilo cocaÔne. Het hoger beroep loopt nog.


Ed Nijpels begrijpt niet waarom Neil Young modeltreintjes veilt

In 1994 zong hij er al over, maar singer-songwriter Neil Young is ook een fel verzamelaar van treintjes. Dit weekend ging een deel van zijn modelspoorbaan onder de hamer. De meer dan 250 items leverden ruim 300.000 dollar op.

Oud-minister Ed Nijpels begrijpt niet waarom een liefhebber vrijwillig afstand doet van zijn treinen. De VVD'er is al sinds zijn veertiende verzamelaar en had lange tijd een speciale spoorkamer, met een baan van zes bij vier meter. "Toen ik in Friesland woonde, had ik 300 locomotieven en 800 wagonnetjes", vertelt Nijpels in NOS Met het Oog op Morgen. "Maar toen ik voor mijn werk naar Amsterdam verhuisde, moest ik noodgedwongen afstand doen van een deel."

Een solistische hobby

Hij noemde die beslissing 'buitengewoon tragisch'. "Ik kon alleen de mooiste modellen behouden, die staan op mijn werkkamer. Daar kan ik rustig een kwartier naar kijken. De rest is verkocht en de hele wereld overgegaan, van ArgentiniŽ tot Nieuw-Zeeland."

Neil Young spaarde treinen van het merk Lionel, een beduidend grotere variant dan de Mšrklin die Nijpels verzamelt. "Daar heb je wel de ruimte en het geld voor nodig", legt Peter-Martijn Hellemons uit. Hij is voorzitter van de Nederlandse Modelspoorfederatie, waarbij ruim drieduizend modelspoorbouwers zijn aangesloten. "Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Het is immers een solistische hobby, dus er zijn duizenden liefhebbers in Nederland."

Nijpels raakte verslaafd aan modeltreinen als kind. "Vlakbij de textielzaak van mijn ouders zat een zaak die rond Sinterklaas een geweldige modelbaan had. Ik stond dan om vijf uur op, want om zes uur ging de trein rijden. Daar staarde ik dan twee uur naar, totdat mijn vader mij er wegplukte en naar school stuurde."

Vanaf zijn veertiende begon hij te sparen: eerst een wagonnetje, daarna een huisje. Toen hij minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) werd, kon hij zijn hobby verder uitbreiden. "Op staatsbezoek vond ik altijd wel een uurtje om op zoek te gaan naar oude modellen."

Op het hoogtepunt had Nijpels ruimte voor vijf treinstellen, die automatisch konden rondrijden. Hij zwijmelde bij zijn spoorbaan. "Daar kon ik eindeloos mee bezig zijn. Ik had ook een kermisterrein met een reuzenrad en een draaimolen. Soms ensceneerde ik een ongeluk en dan kwam er een brandweerauto en ambulance met sirenes naartoe."

Treinenclub op het ministerie

Op het ministerie van VROM werd Nijpels lid van de treinenclub. "Ambtenaren van hoog tot laag kwamen daarheen en bouwden samen aan een prachtige baan. Maar de personeelsvereniging was niet zo scheutig met subsidie, dus brachten wij een eigen VROM-wagon op de markt, inclusief certificaat van de minister." Daarmee haalde de treinenclub zo'n 20.000 gulden op, waarmee geÔnvesteerd werd in de baan. Normaal bestond het budget uit duizend gulden.

Toen Nijpels in 1989 door Hans Alders werd opgevolgd, had hij dan ook een belangrijke tip voor de kersverse minister. "Ik zei: je gaat ťťn ding doen en dat is die certificaten tekenen als er een nieuwe VROM-wagon uitkomt."


Geen nieuwe vogelgriepbesmettingen Biddinghuizen

In de buurt van het eendenbedrijf in Biddinghuizen waar vrijdag vogelgriep werd vastgesteld zijn geen nieuwe gevallen gevonden. Het ministerie van Landbouw heeft bekendgemaakt dat onderzoek onder pluimveebedrijven in de zone rond het bedrijf geen nieuwe besmettingen heeft opgeleverd.

Vrijdag werd een zeer besmettelijke variant van vogelgriep geconstateerd bij het bedrijf in Flovoland. Minister Schouten van Landbouw stelde daarop meteen een ophokplicht in voor pluimvee op commerciŽle bedrijven. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee en watervogels afschermen.

Verder werden de eenden van het getroffen bedrijf gedood en in een zone van 10 kilometer werd een vervoersverbod ingesteld. De ophokplicht blijft van kracht en het vervoersverbod voor het overgrote deel ook.
Nu algemeen nieuws