Nieuws


++ Nieuws ++
Nieuws zoeken in alle dagbladen
( Ook zoeken in archieven! )

Nieuws zoeken via zoeknieuws.nl


Nieuws zoeken ( NOS )


Zoeken met Google


| Klik hier voor het weerbericht |NOS RSS reader

Wekdienst van 25 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! De ochtend begint grijs, met hier en daar wat regen. Later is het overal droog, met soms een beetje zon. Het wordt 17 tot 23 graden. Morgen ongeveer net zo warm, maar wel iets meer zon. Vanaf dinsdag een paar dagen kans op buien.

Wat heb je gemist?

VN slaat alarm over cholera-uitbraak in Jemen

In Jemen is het aantal cholerabesmettingen gestegen naar meer dan 200.000 en er komen elke dag 5000 gevallen bij. Volgens de VN zijn er al zeker 1300 mensen overleden aan de dodelijke infectieziekte. Onder de zieken en doden zijn veel kinderen. Door de burgeroorlog in Jemen hebben miljoenen mensen geen schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Daardoor kan cholera zich snel verspreiden. De VN roept de strijdende partijen op een einde te maken aan de oorlog en meer te doen tegen de epidemie.

Moeder opgepakt voor dood peuters in hete auto

Een Amerikaanse vrouw is opgepakt voor de dood van haar twee kinderen, die vorige maand omkwamen in een bloedhete auto. De 24-jarige vrouw uit Texas heeft de peuters volgens de politie bewust in de auto achtergelaten en de portieren gesloten, om ze een lesje te leren. Het meisje (2) en jongetje (1,5) hebben uren vastgezeten in de auto, terwijl het buiten 36 graden was. De moeder zei eerst dat de kinderen zichzelf in de wagen hadden opgesloten. De politie geloofde dat verhaal meteen al niet en heeft de vrouw uitgebreid verhoord.

Zes arrestaties na val van flat in Almelo

In Almelo zijn gisteravond zes mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de val van een man uit een flatwoning op de vierde verdieping. Hij kwam op een grasveld terecht en raakte zwaargewond. De zes die zijn opgepakt voor verhoor, waren op het moment van de val ook in de woning aanwezig. Het is nog onduidelijk wat zich daar precies heeft afgespeeld. De politie zegt met alle scenario's rekening te houden.

Spoorloos-journalisten in Bogota

Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn aangekomen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Van daaruit vliegen ze een van de komende dagen terug naar Nederland. De twee werden vorig weekend ontvoerd door guerrillabeweging ELN en kwamen gisterochtend vrij. Volgens Bolt dacht de ELN dat ze CIA-agenten waren. De twee zijn een week vastgehouden in de jungle van Colombia en vreesden voor hun leven. Op sommige dagen moesten ze 10 tot 18 uur door het oerwoud lopen.

Verder vandaag...

Wordt vanavond op veel plaatsen het Suikerfeest gehouden om het einde van de ramadan te vieren.

Is het zeventig jaar geleden vat het dagboek van Anne Frank werd uitgegeven. Het Anne Frank Huis staat daar met een campagne op sociale media bij stil.

Tegenstanders van de kerncentrales in Tihange en Doel in BelgiŽ houden vanmiddag een massale demonstratie. Ze willen dat de centrales gesloten worden, omdat ze niet veilig zouden zijn. De organisatoren verwachten zo'n 60.000 deelnemers, onder wie ook Nederlanders.

Fijne dag!


Zeker 100 doden bij explosie tankwagen Pakistan

In Pakistan zijn ten minste honderd mensen om het leven gekomen toen een omgeslagen tankwagen ontplofte op de snelweg in de buurt van de stad Bahawalpur, in het oosten van het land.

Volgens de eerste berichten sloeg de truck, die olie vervoerde, om doordat hij te hard reed. Daarna vloog hij in brand. Er kwamen veel mensen op af die hoopten wat van de lekkende olie te kunnen tappen. Toen ze daarmee bezig waren, explodeerde de tankwagen.

Onherkenbaar

Getuigen zeggen dat sommigen mensen rookten op de plek van het ongeluk, dat heeft mogelijk de brand veroorzaakt. Ook tientallen andere voertuigen vatten vlam, waaronder 75 motorfietsen en vier auto's.

Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen. Er worden vijftig zwaargewonden gemeld. Het zal tijd kosten om de doden te identificeren: de lichamen van de slachtoffers zijn in veel gevallen zo erg verbrand, dat ze niet meer herkenbaar zijn.


VN slaat alarm over cholera-uitbraak in Jemen

Het aantal mensen in Jemen dat vermoedelijk lijdt aan cholera, is gestegen tot meer dan 200.000. De Verenigde Naties zeggen dat de dodelijke infectieziekte al zeker 1300 mensen in het straatarme land het leven heeft gekost. Het dodental loopt waarschijnlijk verder op.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef raken iedere dag 5000 mensen besmet. In vrijwel alle delen van Jemen is cholera inmiddels opgedoken, zeggen de VN-organisaties. Onder de zieken en de doden zijn veel kinderen.

Oorlog

Jemen gaat gebukt onder een burgeroorlog. Bijna 15 miljoen mensen hebben er geen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daardoor kan cholera zich snel verspreiden. Omdat veel Jemenieten ondervoed zijn, zijn ze ook extra kwetsbaar.

De WHO en Unicef roepen de Jemenitische regering op om meer te doen tegen de epidemie. Zo'n 30.000 zorgverleners hebben al tien maanden geen salaris gehad. Ook vragen de VN-organisaties de autoriteiten en de Houthi-rebellen om hun gevechten te staken.


Moeder opgepakt voor dood peuters in hete auto

De Amerikaanse politie heeft de moeder opgepakt van twee kinderen die vorige maand omkwamen in een bloedhete auto. De vrouw van 24 heeft de peuters volgens de politie bewust achtergelaten en de portieren gesloten. Ze wilde haar dochtertje "een lesje leren" omdat ze niet vrijwillig mee naar binnen wilde.

De kinderen, een meisje van 2 en een jongetje van anderhalf, stierven op 26 mei in de auto van hun moeder. Die verklaarde aanvankelijk dat haar kinderen zelf in de auto waren gaan zitten en zich hadden opgesloten. De politie trok dat verhaal meteen in twijfel.

Wiet

Na meerdere verhoren staat voor de lokale sheriff vast dat de vrouw haar kinderen heeft laten zitten toen ze niet naar haar luisterden. Ze dacht dat het mondige meisje zichzelf en haar broertje wel kon bevrijden. Ze ging zelf binnen wiet roken.

De moeder ging drie uur later bij haar peuters kijken. Toen waren ze al overleden. Het was die dag 36 graden. Om de indruk te wekken dat ze haar kinderen had willen redden, gooide de vrouw nog een autoruit in. Ze wordt aangeklaagd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg.


Zes arrestaties na val van flat in Almelo

In een flatwoning in Almelo zijn gisteravond zes mensen aangehouden, nadat eerder op de avond een man uit een raam van dezelfde woning was gevallen. Hij kwam vier verdiepingen lager op een grasveld terecht en raakte zwaargewond.

De zes die zijn opgepakt voor verhoor waren, op op het moment van de val ook aanwezig in de woning.

Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd in de flat in Almelo. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTV Oost dat de zaak hoog wordt opgenomen en dat met alle scenario's rekening wordt gehouden.


Polen de straat op voor behoud laatste oerbos

In Warschau hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen verdere houtkap in het Woud van Bialowieza, het laatste oerbos van Europa. De Poolse regering wil de ontbossing in het gebied opschroeven, maar stuit op hevig verzet van milieugroepen.

Greenpeace noemt de houtkap "een misdaad tegen ons erfgoed". "Je hoeft alleen maar op satellietfoto's te kijken om te zien dat van Europa's laatste oerbos een plantage wordt gemaakt", zegt de actieleider van Greenpeace in Polen.

De conservatieve regering van premier Szydlo besloot vorig jaar om de houtwinning in het oerbos te verdrievoudigen. Dat zou onder meer nodig zijn om de bastkever effectief te kunnen bestrijden.

Blokkade

Natuurbeschermers noemen dat een onzinargument. Volgens hen worden ook gezonde bomen van soms honderd jaar oud gekapt. Uit protest blokkeerden ze de afgelopen weken al bulldozers en ander zwaar materieel dat in het bos klaarstond voor de ontbossing.

Het Woud van Bialowieza is zo groot als de provincie Utrecht en ligt in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland. Het is onder meer de natuurlijke habitat van de Europese bizon, de wisent. Toch is aan de Poolse kant maar een deel van het gebied beschermd.

Als het aan de actievoerders ligt, krijgt het hele gebied de status van nationaal park. Daarmee zou het automatisch beschermd zijn tegen houtkap. Maar de minister van Milieu ziet niets in bescherming van het bijzondere bos. Hij wil het gebied ook van de Unesco-werelderfgoedlijst halen.


15 lichamen geborgen na Chinese aardverschuiving

Reddingswerkers hebben tot nu toe 15 lichamen gevonden in de puinhopen van de aardverschuiving die gisteren in de vroege ochtend het bergdorp Xinmo in het zuidwesten van China heeft getroffen.

Waarschijnlijk liggen er nog bijna 120 mensen onder de bergen zand en stenen in de provincie Sichuan. Zo'n duizend reddingswerkers proberen hen met honden en opsporingsapparatuur te bereiken. "We geven niet op zolang er nog een sprankje hoop is", zei een van de hulpverleners.

Een echtpaar en hun baby van een maand oud zijn levend teruggevonden. De 26-jarige vader beschrijft hoe hij en zijn vrouw wakker werden van hun huilende kind. "Daarna hoorden we een grote klap en ging het licht uit. We probeerden het huis uit te vluchten maar de deur was geblokkeerd door modder en stenen."

3000 olympische zwembaden

Volgens het provinciebestuur van Sichuan is er zo'n acht miljoen kubieke meter aan zand en stenen van de berg op het dorpje Xinmo terechtgekomen. Dat komt overeen met ruim 3000 olympische zwembaden vol met puin.

Deskundigen denken dat de aardverschuiving het gevolg is van veel regen in het gebied.


Moeder van zieke zonen: embryo-onderzoek kan ellende voorkomen

Een aanpassing van de Embryo-wet kan veel mensen een hoop leed besparen, zegt Linda Limbach. Ze is moeder van twee volwassen zonen met de erfelijke ziekte van Duchenne, die spierweefsel aantast. "Mijn jongste zoon kan niet meer zelfstandig eten, niet zelf naar de wc en niet zelf naar bed."

Door het kweken en manipuleren van embryo's zou voorkomen kunnen worden dat dit soort ziektes van ouder op kind worden doorgeven. Zo'n mogelijkheid bestaat al in de vorm van embryoselectie (officieel preÔmplantatie genetische diagnostiek, PGD), maar wetenschappers willen graag meer onderzoek doen en daarvoor ook embryo's kunnen kweken.

Tegenstanders vinden ingrijpen in dna niet iets wat mensen zouden moeten willen of kunnen. De kwestie is een van de pijnpunten in de aankomende formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Die laatste twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. D66 wil een wetswijziging waardoor meer embryo-onderzoek mogelijk is. De ChristenUnie vindt ingrijpen in dna een "inbreuk op het respect voor het leven".

Limbach begrijpt niets van de bezwaren van de partij. "Als ik zo'n onderzoek had kunnen laten afnemen, dan had ik dat gedaan. Dan was mijn jongste zoon niet geboren en was hem heel veel ellende bespaard gebleven."

Erfelijke ziektes als duchenne hebben niet alleen een grote impact op de patiŽnten, maar ook op hun familieleden, zegt de moeder. Haar zonen wonen al sinds hun kindertijd niet meer thuis en hebben veel zorg nodig. "Voor de kinderen ťn ouders is het een heel zwaar leven. De dingen lopen niet zoals ze zelf zo graag hadden gewild."

De medische wereld is voor meer onderzoek, maar is bang dat de embryo-kwestie deze regeringsperiode aan de kant wordt geschoven. Ook Limbach kijkt gespannen naar de formatieonderhandelingen. Ze hoopt dat de partijen het eens worden en het kweken en manipuleren van embryo's wordt toegestaan.

"Dat zou kunnen betekenen dat er geen kinderen met duchenne meer worden geboren", zegt ze. "Daar ben ik een groot voorstander van. Zo'n ziekte gun ik niemand."


Elf dagen na begrafenis: 'Hoi pap, ik leef nog'

Elf dagen na de afscheidsdienst voor zijn zoon kreeg Frank Kerrigan (82) midden in de nacht een telefoontje van een vriend. "Je zoon leeft nog."

Kerrigan hoorde daarna de stem van zijn zoon door de hoorn. "Hij zei: hoi pap." Er bleek iets vreselijk mis te zijn gegaan bij de identificatie van de dode die hij eerder begraven had.

Op 6 mei was er een lichaam gevonden achter een winkel in Orange County, CaliforniŽ. Klaarblijkelijk dacht een omstander dat het ging om de 57-jarige Frank Kerrigan, een dakloze man met psychische problemen. Hij was in de buurt van de winkel opgegroeid.

Vingerafdrukken

De familie Kerrigan kreeg te horen dat hun zoon was geÔdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. Er werd een begrafenis gehouden waar vijftig mensen op afkwamen.

De vader liet nog wel de kist openen om afscheid te nemen, maar omdat hij overmand was door verdriet zag hij niet dat er iets mis was. "Ik wist niet hoe mijn dode zoon eruit zou zien."

Na het telefoontje van de zoon heropende de politie de zaak. Het bleek dat er nooit vingerafdrukken waren gecheckt: Kerrigan was geÔdentificeerd aan de hand van een oude rijbewijsfoto. Toen de vingerafdrukken nog eens door het systeem werden gehaald, kwam er een andere naam naar boven.

"We dachten dat we onze broer hadden begraven", zegt zijn zus, die een kaarsje opstak op de plek waar het lichaam was gevonden. "Iemand anders heeft een prachtig afscheid gehad. Gruwelijk."

Volgens zijn familie keerde Frank Kerrigan na het telefoontje terug naar de straat. Zijn zus zegt dat hij geen idee heeft wat de fout met zijn familie heeft gedaan. De familie eist een schadevergoeding.


Marokko roept ambassadeur terug, Nederland noemt maatregel 'onbegrijpelijk'

Marokko heeft de ambassadeur in Nederland, Abdelouahab Bellouki, per direct teruggeroepen. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in een verklaring. Het land zegt dat de ambassadeur Abdelouahab Bellouki naar Marokko is voor overleg.

Marokko wil dat oud-parlementariŽr SaÔd Chaou wordt uitgeleverd. Chaou wordt sinds 2010 internationaal gezocht vanwege drugshandel. Daarnaast wordt hij ervan beschuldigd dat hij betogers in het noorden van Marokko financiert en dat hij lijfwachten voor protestleider Nasser Zafzafi heeft geregeld.

Chaou maakt er geen geheim van dat hij voor onafhankelijkheid van het Marokkaanse Rifgebied is, iets wat in Marokko erg gevoelig ligt.

'Onbegrijpelijk en onnodig'

De ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken vinden de Marokkaanse verklaring "onbegrijpelijk en onnodig". "Nederland hecht nu en in de toekomst aan effectieve samenwerking met Marokko mits gebaseerd op internationaal rechtelijke kaders en bescherming van de rechtsstaat", zeggen ze in een verklaring.

De afgelopen jaren woonde Chaou in het Brabantse Roosendaal. Daar werd hij in 2015 opgepakt toen een groot drugsnetwerk werd opgerold. Het is onduidelijk of hij inmiddels weer vrij is omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie niet ingaat op individuele zaken.

Teleurgesteld

Volgens de Marokkaanse autoriteiten is er de afgelopen dagen intensief contact geweest tussen demissionair minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Marokkaanse collega Bourita. Die contacten hebben vooralsnog tot niets geleid, tot grote teleurstelling van Marokko.

In de verklaring zeggen de Marokkaanse autoriteiten dat het land zich altijd volledig inzet in de internationale bestrijding van drugshandel.

Visverkoper

In en rond de Noord-Marokkaanse stad Al Hoceima is het al maanden onrustig. Sinds in oktober vorig jaar een visverkoper omkwam in een vuilniswagen, gaan mensen de straat op tegen corruptie en voor faciliteiten als een universiteit en een oncologisch centrum.

De leider van deze zogenoemde Hirak-beweging is Nasser Zafzafi. Hij werd vorige maand gearresteerd en zit sindsdien vast in een gevangenis in Casablanca.

Beschuldigingen

Sinds het uitbreken van de protesten worden de betogers ervan beschuldigd dat ze geld ontvangen uit het buitenland en dat ze eigenlijk voor onafhankelijkheid zijn. Ook premier El Otmani zei dit begin mei in het parlement. Later werd zijn uitspraak weer teruggetrokken.

Zafzafi zelf heeft altijd volgehouden dat onafhankelijkheid niet aan de orde is en dat de beschuldigingen een poging zijn om de steun voor de demonstranten te ondermijnen. Vooralsnog zijn er geen bewijzen getoond die de beschuldigingen waarmaken, behalve een bedrag van omgerekend 250 euro dat werd gevonden in het huis van Zafzafi.


Regering Egypte keurt omstreden overdracht eilandjes goed

De Egyptische president Sisi heeft een akkoord ondertekend waarmee zijn land twee eilandjes overdraagt aan Saudi-ArabiŽ. De overeenkomst is zeer omstreden in Egypte.

Het gaat om de twee strategisch gelegen eilandjes Tiran en Sanafir in de Rode Zee. Volgens de regering werden die twee in de jaren 50 onder Egyptische bescherming geplaatst toen de spanning met IsraŽl opliep. Nu worden ze teruggegeven.

Tegenstanders vinden dat Sisi daarmee de soevereiniteit van Egypte verkwanselt. Hij zou het machtige buurland te vriend willen houden omdat er miljarden aan Saudische steun op het spel staan. Er waren daarom de afgelopen maanden geregeld protesten in Egypte.

Meerdere rechters hebben zich al uitgesproken over de zaak. Het Constitutioneel Hof buigt zich momenteel over de vraag wie er jurisdictie heeft in de zaak. Die uitspraak wordt aankomende week verwacht. Het parlement heeft de overdracht al goedgekeurd.


De ontvoering van team Spoorloos, van dag tot dag

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn weer veilig. Vorige week zaterdag werden de mannen ontvoerd in het noordoosten van Colombia. Na een week vol tegenstrijdige berichtgeving over hun vrijlating kwam vanochtend het verlossende woord: Bolt en Follender zijn weer op vrije voeten, na een week ontvoerd te zijn door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN.

De spannende momenten van team Spoorloos, van dag tot dag:

Maandag

Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn vaste cameraman Eugenio Follender zijn op zaterdag 17 juni ontvoerd in Colombia. Dit wordt duidelijk in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd). De journalisten bevinden zich op het moment van de ontvoering in het noordoosten van Colombia, in het departement Norte de Santander. Ze zouden hebben gereden tussen de plaatsen El Tarra en Tibķ.

"Een zeer gevaarlijke regio", zegt NOS-correspondent Marc Bessems meteen. "Er zijn daar allerlei illegale activiteiten, zoals de handel in en de smokkel van drugs en er zijn guerrillabewegingen actief."

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft, maar doet verder geen uitspraken omdat aandacht "de zaak niet helpt". De Colombiaanse overheid stuurt speciale veiligheidstroepen, gespecialiseerd in ontvoeringen, naar het gebied.

Via Twitter eisen Colombiaanse autoriteiten de onmiddellijke vrijlating van de twee mannen.

Dinsdag

Het Colombiaanse leger houdt de linkse rebellengroep ELN verantwoordelijk voor de ontvoering van Bolt en Follender. De ELN zelf bevestigt dat niet meteen. "We zoeken het nog uit", staat op het Twitteraccount van ELN.

De ELN is een kleinere rivaal van de bekendere guerrillabeweging FARC. Deze legde onlangs de wapens neer na vredesonderhandelingen met de Colombiaanse overheid. De ELN is nog niet zover, er zijn naar schatting tussen 1300 en 2500 strijders actief. Die bevinden zich met name in de jungle waar Bolt en Follender rondreden.

De journalisten waren in het gebied om te zoeken naar familie van een Colombiaanse die door Nederlanders is geadopteerd. Het was niet de eerste keer. Bolt bezocht in meer dan 25 jaar bij het tv-programma Spoorloos geen ander land vaker dan Colombia. In Metro noemt hij Colombia "een prachtig land. Daar wonen ook de aardigste mensen ter wereld."

Woensdag

In een interview met Caracol Radio zegt Richard Claro, teamleider van een Colombiaanse groep die de ontvoering onderzoekt, dat Bolt en Follender het naar omstandigheden goed maken en "vandaag nog gaan vrijkomen". Volgens Claro zit guerrillabeweging ELN achter de ontvoering.

Woensdagavond meldt de Colombiaanse krant El Tiempo eveneens dat de ELN achter de ontvoering zit. Volgens de krant bemiddelt de katholieke kerk in Colombia over hun vrijlating.

Zowel het bericht over de vrijlating van de journalisten als de verantwoordelijkheid van ELN wordt in eerste instantie niet door de guerrillabeweging zelf bevestigd.

Donderdag

Donderdagavond laat ELN zelf ook weten de twee Nederlanders te hebben ontvoerd. Volgens de rebellengroep zijn Bolt en Follender in goede gezondheid. Niet veel later zegt de gouverneur van Norte de Santander zegt de twee binnen enkele uren worden vrijgelaten.

De Colombiaanse publieke omroep schrijft zelfs dat de vrijlating rond 18.00 uur al in gang is gezet. Dat bericht wordt korte tijd later ingetrokken.

Vrijdag

Een dag gaat voorbij. De berichtgeving over de vrijlating van Derk Bolt en Eugenio Follender is onduidelijk en blijft "een kwestie van uren". NOS-correspondent Marc Bessems spreekt van een rekbaar begrip. "Het kan twee uur zijn, maar ook 48. We hebben geen idee."

's Avonds zeggen zowel een grote Colombiaanse nieuwszender als de ELN zelf dat de mannen zijn vrijgelaten. De nieuwszender meldt dat voor hun veilige aftocht militaire operaties in het gebied zijn stilgelegd.

Buitenlandse Zaken in Den Haag en de Colombiaanse autoriteiten kunnen het bericht over de vrijlating niet bevestigen. In de nacht van zaterdag op zondag trekt de ELN het bericht over de vrijlating van Bolt en Follender weer in. Het melden ervan zou een vergissing zijn geweest.

Zaterdag

Na een nacht met tegenstrijdige berichten is er op zaterdagochtend eindelijk goed nieuws: het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating van Derk Bolt en Eugenio Follender.

"Dit is heel goed nieuws. Ik ben enorm blij dat er zo snel een einde is gekomen aan de ontvoering", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Bolt noemt het moment van zijn vrijlating een moment van "enorme vreugde". "Je hebt niets te zeggen, je hebt niets. En nu hebben we het allerbelangrijkste, de vrijheid."

De journalisten komen in zaterdagmiddag aan in een hotel in de plaats Cķcuta. Ze zijn vanuit de jungle naar deze stad vervoerd, een tocht van enkele uren. Bolt zou in de jungle drie keer zijn gevallen en klagen over pijn in zijn ribbenkast. Bolt en Follender worden in het hotel medisch onderzocht.

Guerrillabeweging ELN brengt 's middags een verklaring naar buiten waarin ze zeggen dat ze Bolt en Follender meenamen "voor hun eigen veiligheid". De twee liepen gevaar omdat ze in een conflictgebied waren. "Hetzelfde zou zijn gebeurd als de onbekende personen een ander beroep hadden gehad."

Nog diezelfde avond staan de vrijgelaten journalisten de toegestroomde pers te woord. Ze bedanken iedereen die aan hun vrijlating heeft vrijgelaten en vertellen dat ze grote twijfels hadden of ze het er levend vanaf zouden brengen. "Alles was onbekend en er waren zo veel wapens om ons heen."

Bolt vertelt dat de guerrillastrijders hen ontvoerden, omdat ze dachten dat de Nederlanders CIA-agenten waren. Ze zijn positief over ontvoerders, die beleefd en behulpzaam waren. Follender: "Het was zeker geen persoonlijke zaak. Ze voerden hun opdracht uit en wij waren helaas het lijdend voorwerp."


Ook Nederlands bamboe voor Duitse panda's

Onder veel mediabelangstelling zijn vandaag twee panda's aangekomen in Berlijn. Meng Meng en Jiao Qing hadden een reis van twaalf uur uit China achter de rug.

Net als hun soortgenoten in Rhenen worden de dieren gevoed met Nederlands bamboe. Als de lading die uit China is meegekomen op is, wordt het voedsel vanuit ons land aangevoerd.

Bamboo Giant uit Asten geldt als een expert op het gebied van de planten. Het bedrijf levert al bamboe aan Ouwehands Dierenpark, waar sinds april twee panda's wonen. Het bedrijf heeft daar vier voetbalvelden vol bamboe voor aangelegd, omdat de dieren 50 kilo planten per dag eten.

Politiebegeleiding

De reis verliep volgens een dierenarts voorspoedig. "Ze sliepen wat, kauwden op hun bamboe en knabbelden aan wat koekjes. Het ging prima."

De dieren gingen onder politiebegeleiding van het vliegveld naar de dierentuin van Berlijn. Daar is voor 9 miljoen euro een speciaal verblijf ingericht voor de dieren, met Chinese paviljoens, lantaarns en een berglandschap.

Het mannetje Jiao Qing ("schatje") is 7 jaar oud en 108 kilo zwaar, vrouwtje Meng Meng ("zoete droom") is 3 en weegt 77 kilo. Zoals gebruikelijk verhuurt China de dieren voor 15 jaar, tegen een miljoen euro per jaar.

Bij de aankomst waren vandaag de burgemeester van Berlijn en de Chinese ambassadeur in Duitsland aanwezig. Volgende maand krijgen de dieren nog hoger bezoek: tijdens de G20-top komen de Chinese president Xi en bondskanselier Merkel langs.

Berlijn had jarenlang ťťn panda, Bao Bao, een cadeautje van China uit 1980. Hij ging in 2012 dood.


Brits parlement getroffen door cyberaanval

Het Britse parlement is getroffen door een cyberaanval. Hackers probeerden toegang te krijgen tot e-mailaccounts van parlementsleden.

De internetcriminelen hadden het voorzien op e-mailaccounts met zwakke wachtwoorden. Het is niet duidelijk of zij toegang hebben gekregen tot de mails.

De Britse politici hebben nu geen toegang meer tot hun e-mail buiten het parlementsgebouw. Volgens een woordvoerder van het Lagerhuis is dat niet vanwege de aanval, maar is het een maatregel om de accounts te beveiligen.

De woordvoerder zegt dat het incident wordt onderzocht en dat er maatregelen worden getroffen om het computernetwerk te beveiligen. Het National Cyber Security Centre, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van computersystemen, is daar ook bij betrokken.

Vorige maand werd de Britse gezondheidszorg getroffen door een grote cyberaanval. Computersystemen van ziekenhuizen werden gegijzeld waardoor er geen patiŽnten meer opgenomen konden worden.


Deze journalisten werden vandaag (weer) niet vrijgelaten

Dat de ontvoerde Spoorloos-journalisten na een week weer zijn vrijgelaten, is goed nieuws. Maar in andere landen worden nog steeds tientallen journalisten vastgehouden door militanten, criminelen of geheime diensten. Veel van hen zijn al maanden of jaren vermist en misschien zelfs dood.

"Wereldwijd worden journalisten ernstig bedreigd om het werk dat ze doen", vertelt Emile Affolter van Amnesty International. "Ze zijn doelwit omdat ze kritische artikelen schrijven." Overheden bieden soms nauwelijks bescherming. "Die zitten niet te springen om journalisten te beschermen die schrijven over waarheden die ze liever niet horen."

De guerrillabeweging die de Spoorloos-journalisten kidnapte, zegt dat te hebben gedaan "voor hun eigen veiligheid". In andere gevallen worden vertegenwoordigers van de media ook ontvoerd om politieke druk uit te oefenen of om losgeld te vragen, zegt Affolter.

Hieronder drie verhalen van journalisten die plotseling verdwenen. Ze komen uit verschillende landen en werden om uiteenlopende redenen ontvoerd, maar hebben ťťn ding gemeen: ze werden gekidnapt omdat ze hun beroep uitoefenden.

Ahmed Rilwan Abdulla, de Malediven - bijna 3 jaar vermist

In de vroege ochtend van 8 augustus 2014 wordt Rilwan - een verslaggever voor de nieuwssite Minivan News - gekidnapt door een groep gewapende mannen. Ze zijn in het donker gekleed en duwen de journalist in een busje terwijl ze dreigen met een mes.

Rilwan stond bekend om zijn kritische artikelen over islamitische extremisten en lokale politici op de Malediven, een eilandengroep in de buurt van India. Ook op Twitter was hij vaak kritisch over politici en andere landgenoten.

Vlak voordat hij verdween, had de verslaggever een reportage gemaakt over criminelen die lokale journalisten bedreigden. Ook publiceerde hij een artikel over het groeiende aantal religieuze extremisten op de Malediven en eilandbewoners die voor Islamitische Staat vechten in SyriŽ.

Als zijn familie erachter komt dat Rilwan weg is, organiseren ze een grote zoekactie. Ze willen hem vinden, maar worden daarbij niet geholpen door de overheid. Ook de politie doet nauwelijks iets.

Zijn familie en vrienden pleiten in de jaren erna voor een onafhankelijk onderzoek naar de verdwijning van Rilwan, maar worden naar eigen zeggen tegengewerkt door de autoriteiten. In april van dit jaar wordt de man die de zoektocht naar de verslaggever leidt, de kritische blogger Yameen Rasheed, op straat doodgestoken.

Inmiddels hebben ook de Verenigde Naties hun zorgen uitgesproken over de voortslepende zaak op de Malediven. Familie en vrienden blijven doorgaan met hun zoektocht, in de hoop dat ze te weten komen wat er met Rilwan is gebeurd.

Sofiene Chourabi - LibiŽ - bijna 3 jaar vermist

De Tunesische journalist Chourabi is samen met zijn cameraman bezig met een reportage voor de Tunesische televisiezender First TV in Oost-LibiŽ. Het duo wordt tot twee keer toe gekidnapt. De eerste keer is op 3 september 2014, wanneer Chourabi en de cameraman in de buurt van Brega worden ontvoerd door een militie.

Vier dagen later worden ze vrijgelaten en vrijwel meteen opnieuw ontvoerd - door een andere gewapende groepering.

Sinds 8 september is er niets meer van de 35-jarige Chourabi vernomen. Een jaar later duiken op jihadistische websites berichten op van militanten die claimen dat ze de twee TunesiŽrs hebben vermoord. De regering in Oost-LibiŽ bevestigt die berichten.

Het nieuws leidt tot ophef in TunesiŽ, waar mensen de straat op gaan en bewijs willen dat de twee zijn omgebracht. Kort daarna laat de Tunesische regering weten dat Chourabi en de cameraman nog in leven zijn. "We doen er alles aan om ze terug te halen", zegt hij op de radio. Hoe de autoriteiten weten dat de twee nog in leven waren, wordt niet bekendgemaakt.

Ook de vader van de cameraman laat in de media weten dat hij ervan overtuigd is dat zijn zoon nog in leven is. Hij zegt in 2015 dat de familie in onderhandeling is met de kidnappers. Bijna twee jaar later zijn de TunesiŽrs nog steeds vermist.

Oralgaisha Omarshanova - Kazachstan - ruim 10 jaar vermist

De 39-jarige onderzoeksjournalist Omarshanova wordt voor het laatst gezien in de stad Almaty, waar ze op een zakenreis is met collega's. Die zien haar op 30 maart in een jeep stappen en horen daarna niets meer van haar.

De Kazachse runt de anti-corruptieafdeling van het weekblad Zakon i Pravosudiye (Wet en Gerechtigheid). Enkele dagen voordat ze verdwijnt, schrijft ze over het geweld tussen Tsjetsjenen en Kazachen op het platteland. Ze noemt de onruststokers bij naam en legt hun banden met de lokale politiek bloot.

De journaliste is bezig met een verhaal over een moord op een zakenman, waarvoor iemand onterecht veroordeeld zou zijn. Ze krijgt meerdere doodsbedreigingen en wordt in anonieme telefoontjes gewaarschuwd dat ze beter kan stoppen met schrijven.

Omarshanova koopt een pistool om zichzelf te beschermen, maar weigert te stoppen met haar journalistieke onderzoek. De politie zegt enkele maanden na haar verdwijning dat ze wordt vastgehouden door criminelen en mogelijk nog in leven is.

Twee jaar later wordt een bekende crimineel opgepakt in verband met haar ontvoering. Maar wat zijn rol is en waar Omarshanova is, blijft onduidelijk.

Journalisten onder druk

"In sommige landen laat de overheid criminelen of gewapende groeperingen het vuile werk oplossen", zegt Emile Affolter van Amnesty International. "Er zijn nog steeds veel plekken waar de autoriteiten weinig ophebben met persvrijheid."

Uit cijfers blijkt dat journalisten steeds vaker doelwit zijn. Voor Spoorloos-journalist Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender bleef het gevangenschap beperkt tot een - zeer heftige -week. Bij anderen blijft hun zaak jaren voortslepen.

Affolter: "De journalist wordt in een aantal landen ernstig bedreigd. De journalistiek staat overal ter wereld onder druk. Alles bij elkaar wordt het voor journalisten steeds moeilijker om hun werk te doen."


Begeleider motorrun voor kinderen omgekomen

Bij een motorrun voor kinderen in Roermond is een 57-jarige man omgekomen. De man reed op een motor om het evenement te begeleiden, schrijft 1Limburg. Hij was zelf een van de organisatoren van het evenement.

De motorrun van Roermond is een evenement voor kinderen met een beperking. Zij kunnen een rondje meerijden in de zijspan van een motor.

Val

Rond 14.30 uur raakte de man uit Maasbracht uit balans na een manoeuvre. Hij viel en schoof na de val door en kwam terecht tegen een paal.

Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.


Embryowet wordt grote splijtzwam in de formatie

Ook in de medische wereld wordt er vol spanning gekeken naar de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die volgende week woensdag gaan beginnen. Grootste pijnpunt in de onderhandelingen is het besluit dat genomen moet worden over het kweken en manipuleren van embryo's voor onderzoek. Daar staan ChristenUnie en D66 lijnrecht tegenover elkaar.

"Stilstand is achteruitgang", waarschuwt professor Christine de Die van de Universiteit van Maastricht. Zij leidt het enige laboratorium in Nederland waar embryoselectie mag worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om een erfelijke ziekte te vermijden. Ze vreest dat de embryo-kwestie de komende regeringsperiode weggezet wordt.

"Ze zullen het er vast over hebben in Den Haag. Ik ben positief gestemd, maar je weet maar nooit", zegt De Die. "De status quo is in feite achteruitgang. Dan kunnen wij niet verder, maar in het buitenland wel. Dan kunnen wij mensen minder goed helpen en gaan mensen in BelgiŽ of Engeland hun heil zoeken. "

Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, BelgiŽ, de Verenigde Staten en Japan gaan nu al veel verder wat embryo-onderzoek betreft. "Als het onderzoek in andere landen leidt tot medische toepassingen dan zullen ook Nederlandse paren om zo'n behandeling vragen en deze waarschijnlijk krijgen", denkt minister Schippers.

Verschillende werelden

Het is een bekend gegeven dat D66 en ChristenUnie het vrijwel altijd oneens zijn over medisch-ethische dossiers. Tot nu toe werd gedacht dat met name de euthanasieregeling een twistpunt zou worden, maar met de Embryowet is nog meer haast geboden.

"Juist dit medisch-ethische onderwerp zorgt voor hoofdpijn in de formatie, want het vraagt om beslissingen nu", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Aan tafel zitten verschillende werelden."

De Gezondheidsraad adviseerde de regering recent om de Embryowet aan te passen, zodat wetenschappers erfelijke ziektes uit embryo's kunnen halen. Het onderzoek is gericht op het voorkomen van ernstige aandoeningen. D66 is een groot voorstander en wil een wetswijziging die meer embryo-onderzoek mogelijk maakt.

ChristenUnie ziet het als een te grote inbreuk op het respect voor leven. Ingrijpen in dna is niet iets wat de mens zou moeten willen of kunnen. "Onderzoek met embryo's past niet bij de menselijke waardigheid en wijzen we af", staat in het verkiezingsprogramma van de christelijke partij.

Rest-embryo's

Nu mogen alleen embryo's voor onderzoek worden gebruikt die zijn overgebleven na een vruchtbaarheidsbehandeling. Het kweken daarvan uitsluitend voor onderzoek is niet toegestaan. Volgens De Die is het van cruciaal belang dat niet alleen rest-embryo's voor onderzoek gebruikt gaan worden.

"De embryo's die overblijven zijn meestal van slechtere kwaliteit, soms met erfelijke ziekten. We willen een meer ongeselecteerde poel van embryo's."

De Die denkt dat met dit onderzoek veel leed kan worden voorkomen. "Het afbreken van een zwangerschap is vele malen ingrijpender van een embryo weggooien. Het leven is toenemend beschermwaardig. Een foetus van 15 weken het leven ontnemen vind ik heftig."

Gebruiksaanwijzing

CDA en VVD houden zich meer op de vlakte op het gevoelige onderwerp, maar volgens Fresen willen alle vier de onderhandelende partijen dat er een gebruiksaanwijzing komt. Die moet rekening houden met de christelijke bezwaren, maar voorkomen dat de wetenschap stil komt te staan.

"Het is nodig om te voorkomen dat ieder geval meteen een kabinetscrisis betekent", aldus Fresen. "Maar vind zo'n gebruiksaanwijzing maar..."


Duizenden (bekende) Nederlanders op 'zwarte lijst' voor banken

Prinses Amalia, Albert Verlinde en Peter R. de Vries staan samen met duizenden andere Nederlanders op een 'zwarte lijst' voor banken. In de database van World-Check staan wereldwijd 2,2 miljoen mensen die in verband worden gebracht met witwassen of terreur, gevoelig zijn voor corruptie of politiek kwetsbaar.

Uit onderzoek van radioprogramma Argos, in samenwerking met collega's uit het buitenland, blijkt dat er geen controle is op de lijst en dat er veel fouten worden gemaakt. Veel informatie is volgens Argos verouderd, onjuist of gebaseerd op dubieuze bronnen.

Terreurgroep

Zo staan er mensen op die in verband worden gebracht met terrorisme terwijl ze daar niet van verdacht worden of voor zijn veroordeeld. In BelgiŽ staat de Belgische Moslimliga op de lijst wegens terrorisme. Die groep roept juist op tegen geweld.

Ook staan er zestien leden van Greenpeace in de database die zestien jaar geleden hebben gedemonstreerd tegen het raketschild van de VS. Zij betraden daarbij terrein waar ze niet mochten komen en staan nu geregistreerd als 'misdadigers'.

Een Berlijnse socioloog, Andrej Holm, begrijpt door het onderzoek waarom hij werd geschrapt bij de bank. Holm is verdacht geweest van betrokkenheid bij een linkse terreurgroep. Uiteindelijk bleek dat hij daar niets mee te maken had, toch staat hij nog op de lijst.

Melding bij banken

World-Check wordt door 49 van de 50 grootste banken ter wereld gebruikt om bij klanten in te schatten of zij een risico vormen. Mediagigant Thomsom Reuters beheert de database en verkoopt die aan de banken en zeker 6000 bedrijven wereldwijd.

Banken in Nederland krijgen een melding als iemand op die lijst een rekening wil openen of een lening wil afsluiten. ABN Amro, ING en Rabobank maken gebruik van de World-Check.

Prinsesjes en ouders Rutte

In de database zijn mensen opgenomen die niet gevaarlijk lijken. Zo staat er een baby op van negen maanden oud, die 43ste in lijn is voor de opvolging van de Britse troon. Ook Albert Verlinde wordt gezien als risico omdat hij getrouwd is geweest met de voormalige burgemeester van Maastricht, Onno Hoes.

Er staan volgens Argos opvallend veel namen op van politici, voormalige politici en hun familieleden. Die worden aangemerkt als PEP's (politically exposed persons, politiek kwetsbare personen). Doel daarvan is het voorkomen van corruptie en wegsluizen van geld. Dictators gebruiken hun familie en kennissen om geld te verplaatsen.

Daarom staan de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia op de lijst. Ook zijn de ouders van Mark Rutte, het gezin van staatssecretaris Sharon Dijksma, en de ex-partner van Alexander Pechtold om die reden te vinden in de database.

Verplichting

Volgens Thomsom Reuters en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is er geen sprake van een zwarte lijst. Banken kunnen de lijst gebruiken bij het inschatten van risico's. Daartoe zijn zij ook verplicht, maar overheidsinstanties maken die lijsten niet. Daarom zijn zij aangewezen op dergelijke lijsten, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken tegen Argos.


'ELN dacht dat we CIA-agenten waren'

"We zijn door de ELN ontvoerd omdat de guerrillabeweging dacht dat we CIA-agenten waren". Dat vertelde Derk Bolt tijdens een persconferentie in de Colombiaanse plaats Cķcuta. Samen met zijn cameraman werd de journalist afgelopen week in de Colombiaanse jungle vastgehouden door guerrillastrijders van de ELN. Ze kwamen vanochtend vroeg vrij.

Omdat ze camera's, drone en gps-instrumenten in hun auto hadden en een lichte huidskleur hebben, dachten de strijders dat ze met Amerikaanse geheim agenten te doen hadden, zei Bolt. Hij begon zijn verklaring met een dankwoord aan iedereen die aan de vrijlating van de twee hebben bijgedragen.

Op de vlucht

Bolt en Follender zijn "erg bang" geweest en hadden grote twijfels of ze het er levend van af zouden brengen. Ze zijn met hun ontvoerders voortdurend op de vlucht geweest voor het Colombiaanse leger dat naar hen op zoek was. Een van hun meest angstige momenten was toen ze probeerden te ontkomen aan een militaire helikopter.

Er waren dagen dat de journalisten gedwongen werden om tien "en soms wel achttien" uur door het oerwoud te lopen. "Op gympies", voegde Bolt eraan toe. Ook Follender bevestigde dat het angstige dagen waren. "Alles was onbekend, en er waren zo veel wapens om ons heen."

De twee Spoorloos-journalisten hadden geen idee of hun verdwijning door de buitenwereld was opgemerkt. Ook over de onderhandelingen zijn ze niet op de hoogte gesteld. Bolt: "We hadden geen idee wat er gebeurde achter de schermen, ůf er wel iets gebeurde. We dachten dat het nog wel weken kon duren."

Drie dagen geleden hoorden ze voor het eerst een nieuwsuitzending, die onder andere over hun ontvoering ging.

Verder lieten ze zich positief uit over hun ontvoerders, die beleefd en behulpzaam waren. "Het was zeker geen persoonlijke zaak. Ze voerden hun opdracht uit en wij waren helaas het lijdend voorwerp", aldus Follender.

Bolt antwoordde op een vraag van een Colombiaanse journalist dat hij zeker van plan is om in de toekomst weer naar het Zuid-Amerikaanse land te komen. "Maar dan blijf ik weg uit de regio waar we de afgelopen dagen zijn geweest."

De twee journalisten hebben Cķcuta inmiddels verlaten en zijn op weg naar BogotŠ. Van daaruit vliegen ze terug naar Nederland.


ELN: Bolt en Follender voor eigen veiligheid meegenomen

De guerrillabeweging ELN zegt dat hun militieleden de twee Nederlandse journalisten van Spoorloos voor hun eigen veiligheid hebben meegevoerd. In een verklaring op hun website schrijft de ELN dat de twee preventief zijn meegenomen, omdat ze in een conflictgebied waren terechtgekomen.

Dat het om Nederlandse journalisten ging, heeft geen enkele rol gespeeld bij het besluit hen mee te nemen, schrijft de ELN. "Hetzelfde zou zijn gebeurd als de onbekende personen een ander beroep hadden gehad."

De guerrillastrijders hielden Derk Bolt en Eugenio Follender zes dagen vast in het onherbergzame noordoosten van Colombia. Gisteren werden de twee overgedragen aan een delegatie van onderhandelaars, en naar de stad Cķcuta gebracht.

De ELN schrijft verheugd te zijn dat Bolt en Follender weer in vrijheid zijn gesteld. De beweging betreurt dat het duo zonder waarschuwing "de preventieve vrijheidsberoving" moest meemaken, maar dat het de plicht van de ELN is om mensen bescherming te bieden.

De beweging zegt te hebben gehandeld volgens de regels van het internationaal humanitair recht. De journalisten bevonden zich volgens de verklaring in riskant gebied waar paramilitaire groeperingen actief zijn, evenals de militaire inlichtingendienst en de politie.

"Het is onze eerste plicht het leven van de lokale gemeenschap te beschermen, en ook van de mensen die dit gebied betreden", zo staat in de verklaring.

Geen losgeld

Ter afsluiting schrijft de ELN nooit journalisten te hebben opgepakt "voor economisch gewin", dus om losgeld te kunnen vragen. De KRO-NCRV die het programma Spoorloos uitzendt, bevestigt geen geld voor de vrijlating te hebben betaald.

Volgens Spoorloos-eindredacteur Paul Vertegaal was de ontvoering niet gepland, maar heeft een cel in de jungle van de ELN het duo spontaan ontvoerd. De ontvoerders zijn volgens Vertegaal al snel op de vingers getikt door de top van de beweging en gemaand om de twee weer te laten gaan.
Nu algemeen nieuws